Skocz do zawartości
nadmundo

ASUS V9999 (GT,GE,LE)

Rekomendowane odpowiedzi

Hm... pojawil sie problem. Ostatnio coraz gorzej mi dziala BF2... nie mam pojecia dlaczego... Nie do konca wyglada to na problem karty graf, ale nie wiem... Chodzi o to, ze jeszcze miesiac temu wszystko dzialalo perfect jak dla mnie (~40-70fps) i nie bylo zadnych wstrzyman akcji... a teraz nie dosc ze na poczatku strasznie duzo czyta z dysku (jakby wgrywal tekstury do karty czy cos) to jeszcze pojawiaja sie czesto wstrzymania akcji... zazwyczaj kilka sekund ale czasami nawet i kilkanascie!! Wtedy tez slychac ze czyta cos z dysku... Dlaczego tak moze byc? Ja nic nie zmienialem :-( Co moge z tym zrobic?

Zauwazylem tez inna dziwna rzecz... w dxdiag.exe jak dam testuj modul direct3d to czasami (nie zawsze - tzn ani nie przez caly czas ani nie w okreslonym czasie ani nie przy kazdym uruchomieniu testu) kwadracik zwalnia... jakby kupe chcial zrobic :D Chce isc... ale nie moze... cos mu przeszkadza... i w koncu wraca spowrotem do pelnej predkosci.

Co moze byc tego przyczyna?

U mnie do gry w BF2 na full od początku był problem a to dlatego bo do takich ustawien 1gb ramu to zamało. Dokupienie jeszcze jednej kości 512 rozwiązało problem. Tak samo jest w Boiling Point.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie do gry w BF2 na full od początku był problem a to dlatego bo do takich ustawien 1gb ramu to zamało. Dokupienie jeszcze jednej kości 512 rozwiązało problem. Tak samo jest w Boiling Point.

Hmm zmiana AGP na 128MB (z poleconych tutaj przez kogos 256MB) naprawila BF2... ale wstrzymana w dxdiag nadal sa :( A kostka 1024MB juz idzie poczta...

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze mazałem dZisiaj te miejsce na mojej karcie PR8 rezystor i kurcze dalej mi pokazuje takie samo napięcie :blink: za mało pomalowane? a powiecie mi jak wgrac zmodowanego biosa po kroku jakie komendy wpisać? z góry dzieki! heh no ok na 19 stronie ktoś juz to podał, ale może coś dodacie? (boje sie tego) :(

Edytowane przez Coexist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze mazałem dZisiaj te miejsce na mojej karcie PR8 rezystor i kurcze dalej mi pokazuje takie samo napięcie :blink: za mało pomalowane? a powiecie mi jak wgrac zmodowanego biosa po kroku jakie komendy wpisać? z góry dzieki! heh no ok na 19 stronie ktoś juz to podał, ale może coś dodacie? (boje sie tego) :(

Bios nie zmieni ci napiec.

Moze zlego olowka uzywasz? Musi byc miekki. U mnie jest z minimetrowa warstwa grafitu na rezystorze.

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Kupiłem Asusa V9999/td na Allegro. Niestety nie wiem czemu tną mi się gry. Może ktoś mial podobny problem. O Most Wanted przeczytałem na forum, że niestety tnie się na wszystkich Geforcach. Ale np. Quake 4 W rozdzielczości 640x480 i minimalne detale jest ok. Ale w 800x600 i średnie detale tnie się. Jest 65fps i nagle spada do 10fps. Czy to może wina mojego kompaa, a szczególnie ramu: Pentium 4 3,06@3,15 chłodz. BOX, grafika wiadomo, ram 512mb. Czy jak kupię sobie jeszcze 512mb RAM-u to sytuacja z grami się poprawi? Instalowałem przeróżne sterowniki. Zostałem przy najnowszych beta 83.60 . W 3dMarkach wszystko ok. Grafika ma odblokowane16 potoków i 6 vertexów. W 3dmark03 10117pkt a w 3dmark05 to 3873 przy taktowaniu 340/740. Chyba tyle punktów to dobrze... Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ASUS V9999LE trafił na serwis :( jakiś układ się przegrzał, widać było spalony plastic. Wiecie może czy ASUS robi jakieś problemy przy uznawaniu gwarancji?

Tych kart już praktycznie nie ma na rynku, po uznaniu gwarancji jak myślicie co dostanę?

Edytowane przez Maks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mojego Asusa V9999/td muszę oddać do serwisu :blink:, chociaż nie mam go jeszcze tygodnia. Normalnie bez kręcenia i odblokowywania po reinstalce systemu (przed reinstalką też to było) w Doomie 3 przy obracaniu postaci pojawiają się paski :blink:, w tym filmiku przed grą też. W Battlefield Vietnam też to widać, ale mniej. Z nazwy Asus porządna firma, ale ciekawe jak z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mojego Asusa V9999/td muszę oddać do serwisu :blink:, chociaż nie mam go jeszcze tygodnia. Normalnie bez kręcenia i odblokowywania po reinstalce systemu (przed reinstalką też to było) w Doomie 3 przy obracaniu postaci pojawiają się paski :blink:, w tym filmiku przed grą też. W Battlefield Vietnam też to widać, ale mniej. Z nazwy Asus porządna firma, ale ciekawe jak z gwarancją.

Może akurat ten model im nie wyszedł , ja wcześniej miałem ASUSA N6600GT i było OK , teraz mam N6800XT i też jest OK :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Kupiłem Asusa V9999/td na Allegro. Niestety nie wiem czemu tną mi się gry. Może ktoś mial podobny problem. O Most Wanted przeczytałem na forum, że niestety tnie się na wszystkich Geforcach. Ale np. Quake 4 W rozdzielczości 640x480 i minimalne detale jest ok. Ale w 800x600 i średnie detale tnie się. Jest 65fps i nagle spada do 10fps. Czy to może wina mojego kompaa, a szczególnie ramu: Pentium 4 3,06@3,15 chłodz. BOX, grafika wiadomo, ram 512mb. Czy jak kupię sobie jeszcze 512mb RAM-u to sytuacja z grami się poprawi? Instalowałem przeróżne sterowniki. Zostałem przy najnowszych beta 83.60 . W 3dMarkach wszystko ok. Grafika ma odblokowane16 potoków i 6 vertexów. W 3dmark03 10117pkt a w 3dmark05 to 3873 przy taktowaniu 340/740. Chyba tyle punktów to dobrze... Dzięki za odpowiedź.

Po pierwsze spróbuj reinstalacji sterowników (w tym enhanced) i dx9 (to standardowe metody działania; jeżeli dotąd tego nie zrobiłeś to czas najwyższy :lol: ). Poza tym wypróbuj kartę na większej ilości gier (Quake 4 ma nie zoptymalizowany engine, dlatego nie pozwala obiektywnie ocenić możliwości karty - np. u mnie na ASUS GF 6800 LE@ 12p6v, tnie się jak szlag, a taki FEAR działa no problemo). Spróbuj 3DMark 2005/2006 kilkanaście razy każdy test (testy procka możesz pominąć), skorzystaj z ati tool...

Dokupienie ramu zdecydowanie wskazane :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze spróbuj reinstalacji sterowników (w tym enhanced) i dx9 (to standardowe metody działania; jeżeli dotąd tego nie zrobiłeś to czas najwyższy icon_lol.gif ). Poza tym wypróbuj kartę na większej ilości gier (Quake 4 ma nie zoptymalizowany engine, dlatego nie pozwala obiektywnie ocenić możliwości karty - np. u mnie na ASUS GF 6800 LE@ 12p6v, tnie się jak szlag, a taki FEAR działa no problemo). Spróbuj 3DMark 2005/2006 kilkanaście razy każdy test (testy procka możesz pominąć), skorzystaj z ati tool...

Dokupienie ramu zdecydowanie wskazane icon_wink3.gif

Instalowałem przeróżne sterowniki. Bez podkręcania i odblokowywania potoków w grach Doom 3 i Quake 4 pojawiają się paski przy obracaniu postacią. Fps-ów nie brakuje bo mam 50-60. Chyba kartę muszę oddać bo coś jest nie tak. Paski pojawiają się nawet przy rozdzielczości 640x480. Jak się lepiej przyjrzeć widać je przy filmiku przed grą. Stery to 82.12. Co jeszcze mogę zrobić? Dzięki za propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wysokie temperatury-jak już troche podkręciłem to alarm się włączał, że przekracze te 72 stopnie w SD. Zrobiłem jak tu ktoś napisał-wyczyściłem chłodzonko, bo był brudne odkręcając tą blaszkę od radiatora pomyślałe, że wstawie wiatrak(idealnie pasujący na radiator) zamiast tej blaszki(może prozaicznie, ale przykleiłem tasmą nieprzewodzącą :-P -ale trzyma się bardzo dobrze :wink: ) i temperatury spadły drastycznie - w strsie podczas 3d Marka 2001 nie doszły do 72 - ten alarm przy podkęceniu nie właczał się- jak odrazu wyszedłem to było 59 stopni :) :

-napięcie - 1,42 -ołówkiem

-procesor -400

-ram- 817 - więcej ne chce iść, bo test w rivie tuner nie przechodzą.

-dałem nawiew na kondysatory- te przy wtytce od napięcia, mam także otwartą obudowę

- w Marku 2003 miałem 11054 punktu- poszedł mój rekord :D - ale procesor na 2650Mhz.

Teraz problem, bo mi sie wczoraj podczas testów przy 410 zrobił się czarny obraz i jak właczłem to czrny obraz i nadole ekarany pasek. Czemu się tak stało? :angry: - podczas testów, żadnego artefaktu nie było wiadać, chyba , że poźniej bo na chwile poszedłem umyć zęby. Co trzeba zrobić przy takim podkręceniu, by grafa dobrze działała-co chłodzić? Temperatury były OK. I wrazie czgo na gwarancję przyjmną, czy skumają?? Dzisiaj wszystko dziłą- włączyło się :D , ale cały ołówek starłem.Z góry dziekuję

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sorry za problem- już wiem co musze zrobić- radiatorki dać na te mostefy(jak coś to sorry za pisownie), czy jeszcze coś??Warto zmieniać paste na radiatorze??

Edytowane przez lukasz_zn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowałem przeróżne sterowniki. Bez podkręcania i odblokowywania potoków w grach Doom 3 i Quake 4 pojawiają się paski przy obracaniu postacią. Fps-ów nie brakuje bo mam 50-60. Chyba kartę muszę oddać bo coś jest nie tak. Paski pojawiają się nawet przy rozdzielczości 640x480. Jak się lepiej przyjrzeć widać je przy filmiku przed grą. Stery to 82.12. Co jeszcze mogę zrobić? Dzięki za propozycje.

opisz bardziej szczegółowo te paski (czy to takie poziome zniekształcenia obrazu, widoczne przy obracaniu kamery zwłaszcza na jasnym tle??; podobne anomalie to "wada" właściwa niektórym modelom kart z serii 9999); a najlepiej ask Mr BebronnyPl:); paski na samym tylko D3 i Q4 to chyba nie powód do składania reklamacji;)

przy okazji - dlaczego nie zwiększasz taktowania procesora??

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opisz bardziej szczegółowo te paski (czy to takie poziome zniekształcenia obrazu, widoczne przy obracaniu kamery zwłaszcza na jasnym tle??; podobne anomalie to "wada" właściwa niektórym modelom kart z serii 9999); a najlepiej ask Mr BebronnyPl:); paski na samym tylko D3 i Q4 to chyba nie powód do składania reklamacji;)

przy okazji - dlaczego nie zwiększasz taktowania procesora??

No więc te paski są tylko przy obracaniu kamery. Ale na Radeonie 9600 XT też je widać chociaż mniej, to już to zostawiam. Zwiększyłem taktowanie AGP w biosie do 67 i dokupiłem kostę 512 Ramu - już chodzi o niebo lepiej. Te 4 potoki są jednak uszkodzone :huh:. W 3dMarku03, Most Wanted i Quake 4 nie wyświetlają żadnych pasków ani kropek. Ale za to w grze Fear w menu są takie paski, ze ... :mur: . 6 vertex działa prawidłowo.

A co do taktowania procesora to mam chłodzenie Box i raczej na nim dużo się nie wyciągnie. Jak uzbieram trochę kasy to kupię sobie lepsze :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc te paski są tylko przy obracaniu kamery. Ale na Radeonie 9600 XT też je widać chociaż mniej, to już to zostawiam. Zwiększyłem taktowanie AGP w biosie do 67 i dokupiłem kostę 512 Ramu - już chodzi o niebo lepiej. Te 4 potoki są jednak uszkodzone :huh:. W 3dMarku03, Most Wanted i Quake 4 nie wyświetlają żadnych pasków ani kropek. Ale za to w grze Fear w menu są takie paski, ze ... :mur: . 6 vertex działa prawidłowo.

A co do taktowania procesora to mam chłodzenie Box i raczej na nim dużo się nie wyciągnie. Jak uzbieram trochę kasy to kupię sobie lepsze :wink:.

Boxowe chlodzenie w Asusach jest bardzo wydajne. Tylko glosne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zmiana AGP na 128MB (z poleconych tutaj przez kogos 256MB) naprawila BF2... ale wstrzymana w dxdiag nadal sa :( A kostka 1024MB juz idzie poczta...

U mnie cielo strasznie przy detalach all MAX (glownie chodzilo o Textures) i rozdzialkach 1024 / 1280 - i to przy 2GB RAM. Pomoglo ustawienie AGP aperture na 512MB (wczesniej nie pamietam ile bylo, 128 albo 256)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie cielo strasznie przy detalach all MAX (glownie chodzilo o Textures) i rozdzialkach 1024 / 1280 - i to przy 2GB RAM. Pomoglo ustawienie AGP aperture na 512MB (wczesniej nie pamietam ile bylo, 128 albo 256)

To ciekawe. U mnie jest juz cacy (jak dla mnie). Rozdzielka 1280x1024, detail na high... AGP Aparature na 128MB, 2048MB ramu. A przy 256MB (AGP) ciagle przycina... dziwna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi przy 1,4v karta się uszkodziła, bo za słaby nawiew dałem na te kondysatory i teraz to max co mogę to 330, bo przy więcej się wiesza :( -PEŁNO ARTÓW, powiększenie napięcia mi dużo już nie pomaga, a tak ładnie szła :( kiedyś tam. (coś się posypało, ale przynajmniej działa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi przy 1,4v karta się uszkodziła, bo za słaby nawiew dałem na te kondysatory i teraz to max co mogę to 330, bo przy więcej się wiesza :( -PEŁNO ARTÓW, powiększenie napięcia mi dużo już nie pomaga, a tak ładnie szła :( kiedyś tam. (coś się posypało, ale przynajmniej działa)

Hm... a po jakim czasie sie uszkodzila? U mnie na 1.4V od miesiaca czy tam 2 idzie - komp 24/7 wlaczony. I jeszcze zyje. Ale teraz mi dales do zastanowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja już z 1,5v(sprawdzam Everestem) zmiejszyłem na 1,4v, ale to wciąż za dużo? :blink: kurcze ale to może elementy sie przegrzały bardziej od podkręcania na 400MHz niż zwiększania napięcia o +1,5v :blink: ja tam mam 350MHz i 1,4v bo mi ten tegO na 1,25v to wogóle rdzeń niechciał się podkręcać od samego początku :( pamięci spox na 800Mhz

Edytowane przez Coexist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie część kart np. ASUS 6800GT 256DDR3 na AGP od początku mają 1.4V na GPU. A wcale nie mają extra chłodzenia ukłądu zasilania.

Na PCI-E ta sama karta ma już tylko 1.3V i widać to przy OC - jednak można temu zaradzić przecież. ;)

Zastanawiam się czym najlepiej schłodzić układ zasilania, żeby wyglądało to ładnie - ponalepianie radiatorów i dołożenie wiatraka pod kartą niezbyt uroczo wygląda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może trafiłem na kijowy egzemplarz, bo nie wytrzymł calego Marka 2003 (wcześniej przeszedł na 400 i 817) ale przy 410 na procesor a na pamięć 820 przy 1,42v,a szkoda, bo rekord mój szedł. Teraz to prawie wogóle nie mogę kręcić karty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka stron wcześniej dawałem zdjęcia jak mam rozwiązane chłodzenie karty. Działam na 1,5v już od roku. A rozwiązanie jest bardzo proste, tanie i skuteczne. Zazwyczaj działam na taktowaniu rdzenia 425, a w czasie testów miałem 440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi