Skocz do zawartości
nadmundo

ASUS V9999 (GT,GE,LE)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze klika dni temu czytając opinie tutaj na forum, zacząłem się poważnie bać, że zamówiłem niewłaściwą kartę graf, która była już do mnie w drodze. Asus V9999GT czyli Asus 6800GT/256MB/DDR3. Te zwisy systemu, kropki, przekłamania, artefakty, głośna praca, błędne textury lub ich brak, nie działanie wielu gier, haczenie. Już zacząłem zastanawiać się nad jej oddaniem zanim ją włożyłem do kompa. Tak było do dziś. A tu miła niespodzianka. Cały dzień testów. I wszystko działa. I to jak. Pięknie, delikatnie mówiąc.

Sprawa głośności i SmartDoc. Karta szumi tak samo jak moja poprzedniczka FX5900@5950U nie za głośno nie za cicho, znośnie, więc nie odczuwam potrzeby instalowania tego narzędzia (być może sprawcy całego tego zamieszania na forum). Bez odinstalowywania sterowników włożyłem ją, system wykrył nową kartę, poprosił o stery a ja mu je podałem. Oryginalne od nvidia 66.93 + nakładka NVHardPage 2.1 (niezbędnik). Potem zainstalowałem raz jeszcze DX9.0c i ponownie sterowniki 66.93 te same co po wykryciu karty. Przetaktowałem od razu na Ultre 400/1100. I to wszystko. Zaczeły się testy. 3dmark2001, 2003, 2005, Doom3 , HL2, FarCry v1.1 b1256 (żadnych kropek na planszach), Xpand Rally – wszystko na wysokich detalach. Działa wspaniale miodzio!!! Teraz czas na starsze tytuły które niektórym z Was nie działały. Unreal II – działa ślicznie. Stary dobry Unreal, również pięknie (na FX5950 nie chciała odpalić się na FullScreen a tu jest ok.) Colin 3 i 4 tez jest ok. Powiem więcej. We wszystkich nowych grach nie trudno spostrzec od razu nową grę cieni i świateł. Bardzo ładnie to wygląda. Filmy dvd, divx i xvid. Też jest wszystko ok. Używam tylko AllPlayer 2.1.16. Zainstalowałem również nowe dema ze strony nvidia: Clear Sailing i Nalu. Bardzo ładne. Podsumowując mogę napisać że jak na razie po całym dniu testów wszystko działa bardzo dobrze. Czuć wielką moc karty. Nawet windows szybciej się ładuje i szybciej uruchamiają się programy. Bardzo duży skok wydajności nawet do FX5950U. Już nie myśle o jej oddaniu. Pozdrawiam.

Konfiguracja:

Asus P4B533E AGPx4 (w Biosie ustawione na 64MB)

P4 Northood 2.8@3.3

1 GB ram PC2700 czyli DDR333 (1x512, 2x256 Kingstom, Elixir i Goodram; CL2.5)

Audigy2

LG DVD-RW

3xHDD (120, 80, 160) 360GB

Chieftec 420W

Asus 6800GT/256MB/DDR3 (400/1100)

Win XPpro + SP1 + wszystkie łatki o statusie critical

Edytowane przez MagS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu pomimo, iż ASUS V9999LE posiada czujniki temperatur core/mem (wyswietlane np. w SmartDoc'u) nie są one wyswietlane w sterownikach. Zainstalowalem NVTweak, uaktywnilem wszystkie ukryte panele ale ten z temperaturkami sie nie wyswietla. Nie chce uzywac badziewnego SmartDoc'a. A moze jest jakis inny programik do pomiaru temp na grafice?

HEHE, a zeby bylo smieszniej:

http://www.tbreak.com/reviews/article.php?...25&pagenumber=1

Na screenie widac zakladke temperaturek. Wiec czemu na asusie jej nie ma?

Edytowane przez byru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dzis zakupilem sobie bude Chiefa ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13741# - wersja troche nizsza niz ta), przenioslem graty i temperatura troche poszla w gore (przedtem otwarta obudowa). W idle mam kolo 75stC, natomiast po krotkiej sesji w Doom 3 temperatura wzrosla do 90 O_o Zaczynam sie martwic czy wszystko w porzadku, czyzby szykowala sie zmiana chlodzenia? Jaka temperatura teoretycznie jest zabojcza dla procka?

Edytowane przez Yog-Sothoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj coś mnie podkusiło i zainstalowałem ze strony Asusa taki zestaw:

1. ASUS VGA card display driver version 71.81 for Win2K and XP.

2. ASUS Enhanced Driver version 1.15.

3. ASUS Smart Doctor version 4.64.

Po instalacji wyglądało na wszystko w porządku, ale po ok. 1h zaczęły się dziać dziwne rzeczy - kropeczki i inne krzaki przy przewijaniu strony internetowej (temp. rdzenia w porządku 57-62 *C , pamiątki - 55-59*C, wiatrak - Auto).

Co gorsza zaczęło to narastać, aż w pewnym momencie black screen :blink: :angry:

Myślę sobie: nic to , wyłączyłem kompa. Po kilku minutach włączyłem i podczas POST-u zonk :zonk: - takie krzaki, że nie można nic odczytać (paski na całym ekranie).

Kombinuje tak - wejde na awaryjnym do windy i wypitolę te stery - ale oczywiście zamiast awaryjnego - krzaki i zaraz potem black screen. :mur:

Ale na szczęście mam Epoxika RGA+ z GF400MX na pokładzie.

Po wywaleniu nowych sterów powróciłem do:

1. ForceWare 75.90

2. ASUS Enhanced Driver version 1.14.

3. ASUS Smart Doctor version 4.60.

zamontowałem GF688GT do budy i do dzisiaj gra muzyka ( a już miałem oddawać ją do serwisu).

A jak u Was sprawuje się ten (felerny dla mnie :twisted2: ) zestaw ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze przyznac ze skolowany jestem od testowania sterownikow do tego asusa V9999 128mb :D, poprostu rece opadaja....

Najpierw mialem swieza kopie windowsa bez SP i zainstalowalem sterowniki asusa 66.97 + asus enhanced driver 1.14 no i przystapilem do testow.

Hl2 wisial co kilka sekund, flat-out tez sie przycinal 3dmark2003, 2005 czasem zaklatkowal co powodowalo zanizenie ostro wyniku....ale co tam zmienilem na 71.24 i przystapilem do dalszych testow i bylo w sumie podobnie.

Zauwazylem natomiast, ze jesli karty nie podkrece w ogole to nie ma przycinek w grach typu hl2 i flat-out ,o dziwo taki Riddick chodzil bez najmniejszych problemow :? kolejno sterowniki 71.81 podobna sytuacja.

Zainstalowalem wiec windowsa z sp2 i znowu zaczalem zabawe od instalacji 66.97 + enhanced driver 1.14 :), niestety bylo podobnie.

Akurat mialem potrzebe uaktywnienia wyjscia TV, niestety cos poszlo nie tak bo obaz zrobil sie czarny przy probie wlaczenia obrazu na tv na sterownikach 66.97 wiec skonczylo sie na trybie awaryjnym i driver cleaner :-|

Po usunieciu sterownikow 66.97 zainstalowalem 71.81 i stalo sie ! hl2, flat-out bez zaciecia :blink: 3dmark również chodzi ok. :D normlanie z radeonem nie miałem takich przebojow co z tym gf :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

czy ktos z was próbowal na asusach fleshowania biosu? chodzi mi konkretnie o v9999le? jeśli tak to powiedzcie jak u was zmieniło się napiecie rdzenia o ile się w ogóle zmieniło?

ja wczoraj zrobiłem flasha na v9999gt i patrze a w SD napięcie rdzenia wynosi 1.5v /wcześniej zrobiłem pencilmoda na 1.37/

standartowo ta karta ma 1.2 na rdzeniu więc wynika z tego że bios podbił napięcie, a ze był pencilmod napięcie to wzrosło aż do 1.5v:)

próbowałem później jeszcze 2 razy fleshować bios od LE i GT i za każdym razem była zmiana, jak zapodałem wersje od LE to napiecie spadało do 1.37 a jak od GT to rosło do 1.5 zas jak usnąłem pencilmoda na biosie od LE miałem 1.23v a od GT było 1.41v

tak wiec pencilmod jest chyba zbędny skoro można wgrać bios od wersji GT i napięcie skoczy do góry:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych, którzy się jeszcze zastanawiają czy oplaca sie zainteresowac ta karta, przygotowałem male porownanie wydajnosci ASUSa V9999LE w 4 trybach pracy:

- 8/4 300/700

- 8/4 350/850

- 16/6 300/700

- 16/6 350/850

Testy wykonane w 3DMarku 2003 na moim sprzecie, konfiguracja jest tez na wykresiku.

PS: Aaaa, nudzilo mi sie :)

post-104733-1110181634_thumb.jpg

Edytowane przez byru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

zastanawiam sie czy ktos z posiadaczy V9999LE zmodowanego na 16x6 zmianial opcje w riva tuner PCI deviceID? z 6800LE na np 6800GT. skoro przy modowaniu gf 6200 zmiana ta daje prawie 2krotny przyrost "mocy" moze i w tym przypadku podziala.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sytuacja z V9999GT/TD przypomina mi moje zmagania z V995GE na 5900

asus na mojej 5900 mial jakis dziwaczny bios i na najnowszych sterownikach podkrecenie o 1 mhz na pamieci powodowala spadek klatek dokladnie o polowe plus artefakry w far cry i 3dmarkach

zastanawiam sie nad zakupem tego asusa ze wzgledu na cene 1200 zl i 16 ptokow, ale moje dotychczasowe zmagania z karta tej firmy daja mi do myslenia, nie wiem czy nie lepiej zainwestowac w 6800 od Leadteka na 12 potokach za 1080 zl przynajmniej ta firma nie ma problemow z referencyjnymi sterownikami NVIDI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na tym asusie nie mam najmniejszych problemow z referencyjnymi/betami/nieoficjalnymi itd. sterami. Wszystko pieknie chodzi. Potoki sie odblokowaly a karta do tej pory krecila sie na 400/460. Po wgrani nowego biosu faktycznie napiecie wzroslo z 1,2 do 1,37. W tej chwili czekam na nowy procek w czwartek przeinstaluje wina( nowa plyat i procek) i postaram sie napisac jak wzrosly wyniki w markach i mozliwosci @ bo teraz mam zasmiecony system i zajecia na uczelni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio potestowałem sterki XG i DNA... XG => spadek wydajności... a DNA kicha totalna i błędy typu Focus Lost przy 3D Mark05...

Wróciłem do BETA 71.84 od nVidii

Kto ma propozycje lepszego rozwiązania => Słucham Uważnie

@ Turkuć

A kto napisał, że na Leadteku nie ma problemów??? Ja tam czytałem, że są również i to niemniej śmieszne :D

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

mam mały problemik otóż z 3dmarkiem2001se, jakoś mało mi punktów gdyż ledwo dociągam do 18k:/ poprzednio miałem fx5900xt na którym po podkręceniu robiłem 17,5k a tu na podkręconym le@gt mam ledwie 18k? czy to normalne?

w sumie to mi wiszą benchmarki tylko jestem ciekaw czy aby wszystko jest ok?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.jutro odbieram mojego asuska z serwisu naszczescie uznali mi na gwarancje:)....i mam takie pytanko czy rozwiazal juz ktos ten problem z Smart Doctorkiem??bo jak mialem wczesniej karte to jakies rozszerzenia obrazu sie robily i mnie to dobijalo:) i moze powiecie mi jakie najlepiej stery instalowac...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój konfig to:

athlonik 2000xp+@ 2625MHz /12.5x210/

2x512MB DDR synchor z prockiem

wszystko na abicie NF7-S

VGA v9999le@gt core 410, mem 435

dvd-rw,cd-rw, 2xhdd /80GB i 120GB/

PSU 400W

no i w nieszczęsnym 3d marku 2001se mam około 18k czasem poniżej czasem powyżej:/ czy wszystko jest dobrze? wydaje mi się ze na takiej karcie powinno byc ich nieco więcej?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.jutro odbieram mojego asuska z serwisu naszczescie uznali mi na gwarancje:)....i mam takie pytanko czy rozwiazal juz ktos ten problem z Smart Doctorkiem??bo jak mialem wczesniej karte to jakies rozszerzenia obrazu sie robily i mnie to dobijalo:) i moze powiecie mi jakie najlepiej stery instalowac...??

1317251[/snapback]

Siemka,

Czy tylko te rozszerzenia byly przyczyna reklamacji? Ja tez mialem cos takiego (przy SD<=4.60), ale najnowsze stery enhanced drivers 1.15 i SD 4.64 mi pomogly i na razie karta mi nie zwisla od tygodnia. W moim przypadku na zwisy zadne wersje sterow nvidii nie mialy znaczenia (na wszystkich to samo 6x.xx czy 7x.xx)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh kiedyś miałem radeona 9500 to wyciagałem w 2k1 13000, zmodowałem na 9700 to było już 15500, radeon padł byl fx5900xt 3dmarków było 15000 podkręciłem i zmodowałem było ich 17500 a teraz gdy zmodowałem sobie v9999le na gt i to po podkręceniu mam max 18200:/ czyli wzrost o jakieś 5200pkt? a różnica? 4 potoki do 16 potoków? kurcze zaczyna mnie to powoli trapić:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki w 3D marku 2001 zaleza w duzej mierze od szyny systemowej. Do tej pory mialem P4 2,4@3,2 i 9800se@>Pro proc na FSB 270 i wynik 21tys. pkt. Teraz mam 3,2@3,7 FSB 232 i wynik taki sma pomimo zmiany karty, a czasem nawet nizszy.wiec tym benchmarkiem niech nikt sie nie przejmuje. On dobrze sprawdza caly sprzet poza karta graficzna. Co do SD, ja to robie w taki sposob: zrobilem sobie skrot do niego na pulpicie, ustawilem sile wiatraka na 30%. jak laduje sie win to gasze SD, jak gram to wlaczami przestawiam na 100% a ze sterow podbijam taktowanie i znowu gasze SD. jak ide spac obnizam do 10%. moze malo wygodne,ale SD i tak nie obsluguje zegarow jakie daje karcie, a od czasu kiedy tak robie wszystko dziala oki.

Ja zainstalowalem po wgraniu biosu od GT najnowsze stery DNA i wszystko dziala. Z tego co pamietam to "Out of focus" przytrafialo mi sie jak za bardzo podkrecalem proca, albo ram (ale dawno tak bylo), wiec nie wydaje mi sie zeby byla to wina sterow, ale kto tam wie teraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja na zadnych sterach nie mam OUT of FOCUS tylko na DNA, więc są one dla mnie kiszkowe...

A proc stabilnie chodzi na 11x200 więc nie wierzę, że to o podkręcanie chodzi => na każdych innych sterach jest OK.

W 3DM05 mam 5K i ciut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Zmienilem sprzet na Abita AS8 i procek p4 540j (3,2). Ile sie nameczylem zeby wszystko chodzilo a okazalo sie ze jakis wiatrak w budzie robil spiecie i sie nie zawsze chcialo uruchomic. Wrr. Zeby bylo smieszniej proc chodzi na 4,2 ale w pelni stabilny jest przy 3,83(to jeszcze nie jest smieszne). Otoz przy zegarze 4,0 jesli jakis test nie wyjdzie na pulpit to dawal czysciutka grafike, natomiast przy 3,83 nagle zaczelo sypac artami, co dziwniejsze przede wszystkim w testach CPU bez wzgledu na to czy Asusik jest podkrecony czy nie. Przy nominalnych ustawieniach wszytsko jest OKI. zaczynam sie zastanawiac czy to moze moja zasilka nie wyrabia (Tagan 380W), tylko nie mam od kogo pozyczyc czegos mocniejszego zeby sprawdzic. Heh bede probowal dalej. Moze zmiana sterow pomoze, albo sprobuje wgrac Bios od LE a nie od GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj znajdziecie biosy do kart asusa:)

1314636[/snapback]

przydała by się jakaś porada jak zrobić flash z V9999LE do GT ! szczegulnie jakim programem zamienic te biosy ! :) pozdrawiam.

Edytowane przez Bila70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi