Skocz do zawartości
nadmundo

ASUS V9999 (GT,GE,LE)

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, w komsadzie pojawiła się już nowa dostawa (cena 815zł), zatem karty są pewnie nieprzebrane. Będę musiał niebawem podjąć diecezję: brać LE czy 6600 GT? :?

Edytowane przez piaskoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie taka prosba-od 2 dni mam asusa gt 256mb,kartę nabyłem z drugiej ręki.Tzn ktos ją miał 3tygodnie.Karta u goscia na p4 3,2 ghz przy max detalach w marku05 robila cos trochę ponad4000 pkt.Ja mam bartona @2500mhz czyli cos podobna wydajnosc,lecz u mnie jest 3100pkt.Czy system postawiony na ati9600pro moze powodować takie hocki,oczywiscie przed inst asusa usunąłem ster ati.Czy moze powinienem dobrać sterowniki?A moze oddac kartę która chyba jest sprawna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie taka prosba-od 2 dni mam asusa gt 256mb,kartę nabyłem z drugiej ręki.Tzn ktos ją miał 3tygodnie.Karta u goscia na p4 3,2 ghz przy max detalach w marku05 robila cos trochę ponad4000 pkt.Ja mam bartona @2500mhz czyli cos podobna wydajnosc,lecz u mnie jest 3100pkt.Czy system postawiony na ati9600pro moze powodować takie hocki,oczywiscie przed inst asusa usunąłem ster ati.Czy moze powinienem dobrać sterowniki?A moze oddac kartę która chyba jest sprawna?

1331866[/snapback]

Jak nie pomogło usunięcie sterów za pomocą Driver Cleanera, to musisz wziąć pod uwagę stopień zasyfienia windy. Ja bym zainstalował odnowa Xp. Poczytaj forum od podstaw - ponoć kolejność instalowania np. DirectX, sterów do grafy, dźwięku, SP1 ma też wpływ. Więc do dzieła....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha to miło ze jest choć nadzieja ze ta karta pokarze na co ją stać.W marku05 3100pkt miałem jednak na oczko niżej jak full jakosc.Na full jakosc jest 2500pkt a to juz =/- połowa tego co powinno byc.Forum oczywiscie przeczytam całe,ale jak będę juz wiedział co kupiłem.Moze podajcie swoje wyniki w 3dmark05 w max detalach.

Edytowane przez Jedrek71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, w komsadzie pojawiła się już nowa dostawa (cena 815zł), zatem karty są pewnie nieprzebrane. Będę musiał niebawem podjąć diecezję: brać LE czy 6600 GT?  :?

1331788[/snapback]

Zanim kupiłem 6800 LE miałem 6600 gt inno3d i nie dość że trafiłem na wersję z pamiąkami 2.0 a nie 1.6 ns to jeszcze się słabiutko kręciła.A riva tuner wykrywał 500/900 jako domyślne ustawienia :mur: W opisie producenta widnieje 500/1000 ...Po drugie miałem bardzo dziwne przeskoki i przekłamania w grafice , spadki fps itp ...Żadne sterowniki nie pmogły więc jak dla mnie 6800 Le dzięki swoim 256 bitom na pamięci jest leprzy!!!! A jesli dorzucić do tego możliwość odblokowania dodatkowych potoków ( w przypadku 6800 LE Asusa prawdopodobieństwo jest bardzo duże), można sobię z niej zrobić prawdziwe monstrum do gier :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem sie dziś podzielić z wami dziwnym odkryciem. otóż jakiś czas temu wgrałem do mojej le bios od wersji GT głównie w celach experymentalnych i aby podnieść napięcie rdzenia. lecz wczoraj dopadł mnie format więc nie było wyjścia trza było wina na nowo postawic. win się zainstalował zainstalowałem wszystkie sterowniki, grafika ładnie wykryta jako 6800GT więc instaluje RivaTuner aby odblokowac potoki i co? patrze a tam już jest 16p i 6v? pomyślałem może tylko tak pisze bo wykrywa ją teraz jako GT ale zainstalowałem 3dmarka 2003 aby to sprawdzić i niespodzianka wynik 11500 szczena mi opadła, czyli wynika z tego ze po wgraniu tego biosu karta stała się faktycznie GT i nie wymaga żadnego hardmoda ani odblokowywania potoków za pomoca Rivy /zakładke NVStrap mam nie ruszaną, wszystko mam na szaro nie dostępne/

co myślicie? jest tu kilka osób co wgrało bios od GT powiedzcie jak to u was wygląda?

może to jest wyjaśnienie dlaczego tak dużo le od asusa sie moduje na GT, moze to tak naprawdę są GT tylko ze zmienionym biosem? hmmm? nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no tego ze zmiana biosu nie odblokowuje potoków ani verteksów! potrzebny był do tego hardmod czyli lutowanie czegoś tam na pcb aby zmienić jakiś ID karty, podobnie było z radeonami 9500@9700! aby zmiana była trwała a nie tylko od formata do formata trzeba było lutowac /sam tak robiłem/

zobacz tutaj

hmmm i co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie!

na początku myślałem ze to moze jakiś błąd odczytu, a tak na serio dalej jest 8 potoków, jednak po zapuszczeniu 3dmarka 2003 okazało się ze nie bo wynik jest jak na GT, chwile temu wróciłem z kartą od kumpla gdzie również działała jako GT i posiadała 16p i 6v. dodam ze tamten system nigdy na oczy nie widział RivaTuner ani tym podobnych.

aha everest również potwierdza ze karta ma 16p i 6v, ale nie wiem na ile mu wierzyć

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wystarczająca ilość dowodów: wyniki 3dmark'a, programy diagnostyczne i system znajomka.Cieszyć się, cieszyć i jescze raz cieszyć.Bo rozumiem, że taki miałeś cel zmieniając bios karty.Zapuść jeszcze 3dmark2005 i podaj wynik jeśli możesz.

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem Zalmana VF700-Cu do mojej V9999LE 16/6.

Po zamontowaniu go oraz podkręceniu karty do 420/880 wyniki 3DMarków 2003 i 2005 prezentują się następująco (na konfigu z podpisu):

3DMark 2003: 10716

3DMark 2005: 4152

W skrócie - w porównaniu do standardowego chłodzenia Zalmanik chłodzi GPU i RAM karty o jakies 10 stopni lepiej niz standardowy ASUSowy coolererk. W stresie karta nie przekracza 50 C wg SD. Dalej nie mam zakladki z temperaturkami w sterach nVidii. Zalmana podlaczylem na 12V. Bardzo fajne chlodzonko naprawde, troche przydrogie ale chyba warto :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem Zalmana VF700-Cu do mojej V9999LE 16/6.

Po zamontowaniu go oraz podkręceniu karty do 420/880 wyniki 3DMarków 2003 i 2005 prezentują się następująco (na konfigu z podpisu):

3DMark 2003: 10716

3DMark 2005: 4152

W skrócie - w porównaniu do standardowego chłodzenia Zalmanik chłodzi GPU i RAM karty o jakies 10 stopni lepiej niz standardowy ASUSowy coolererk. W stresie karta nie przekracza 50 C wg SD. Dalej nie mam zakladki z temperaturkami w sterach nVidii. Zalmana podlaczylem na 12V. Bardzo fajne chlodzonko naprawde, troche przydrogie ale chyba warto :D.

1334232[/snapback]

ja tak jeszcze się zastanawiam między 6600GT a właśnie tym 6800LE i zależy mi też bardzo na jak najcichszym działaniu wiatraczka, a wiem, że w Leadteku 6600GT jest on względnie cichy natomiast w tym 6800LE ASUS`a jak wynika z wcześniejszych wypowiedzi wiatrak wyje jak suszarka

no właśnie jakbym chciał wymienić wiatrak na takiego Zalmana jak Ty masz to czy ciężko się go zakłada i czy jest duże ryzyko, że coś się przy tym zepsuje???

aha i czy ten wiatrak: ARCTIC COOLING NV Silencer 5 + Cu + DHES SYSTEM byłby także dobry bo jest tańszy i czy pasowałby na tą kartę???

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ciężko się go zakłada i czy jest duże ryzyko, że coś się przy tym zepsuje???

Wiec ja rowniez troche pekalem przez zainstalowaniem ale dzieki pomocy jednego z forumowiczow na PM udalo mi sie zyskac pomocne informacje i wskazowki co do instalacji ego chlodzenia.

Instalacja jest raczej prosta i bezproblemowa. Wszystko co jest potrzebne znajduje się w zestawie.

1. Uwazaj przy zdejmowaniu oryginalnego radiatora, odkrecaj srubeczki trzymajac go palcem i dociskajac do rdzenia, aby go przypadkiem nie ukruszyc.

2. Po zainstalowaniu zobaczysz ze radiator + wiatrak maja troche luzu na lewo i prawo, to normalka, tak powinno byc. Radiator zalmana bardzo ladnie przylega do rdzenia a luz nie ma zadnego znaczenia, jest minimalny.

3. Tutaj znajduje sie stronka tego hlodzenia + instrukcja jego instalacji we flashu, bardzo fajnie zrealizowana:

http://www.zalmanusa.com/usa/product/view....dx=149&code=013

http://www.zalmanusa.com/product/view_flas...oduct/VF700.swf

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiem ze ja na swoim V9999LE (12p, 6v) zawiodłęm się jeśli chodzi o wydajność...:( Duża część gier w 1024x768 skacze (FSAAX4 i Anizox4)...moze mam syf w systemie czy cos :( ALe zastanawiam sie nad kupnem czegos szybszego (X850XT PE ekhm...)...jak myslicie ile bym mogl dostac za tego mojego V9999LE z odblokowanymi 12p i 6v , pamiątki chyba 2,2...pudlo, wszystko co bylo w srodku + kupa miesięcy gwarancji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do abe122

A jakie masz pamieci na karcie 2,2 czy 2,8? Mozesz to odczytac na kosci FA-22 lub FA-28 Ja tez kupilem w jes i niby mam 2,8 ale bez problemow ida na 825 co jest bardzo duza wartoscia i juz sam nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w asusie w nocy zjezdzam z sila chlodzenia tej"suszarki" do 10% i nic nie slysze

1334598[/snapback]

a jakim programem zniżasz siłę chłodzenia? Czy tym, o którym wcześniej dużo osób się wypowiadało, że się wiesza lub powoduje inne błędy??

aha i jaką masz temperaturę procesora karty graficznej kiedy już ustawisz te 10% siły chłodzenia??

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do abe122

A jakie masz pamieci na karcie 2,2 czy 2,8? Mozesz to odczytac na kosci FA-22 lub FA-28 Ja tez kupilem w jes i niby mam 2,8 ale bez problemow ida na 825 co jest bardzo duza wartoscia i juz sam nie wiem.

1335247[/snapback]

mam 2.2 kręcą się nawet do 900 bez artów tylko że nie potrzebuję jak na razie aż takiej mocy ,generalnie gram 1024:768 aa x4 i aniso x 16 i prawie każa gra chodzi bardzo dobrze (moze poza doomkiem 3) więc nie widzę potrzeby max oc ... Edytowane przez abe122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak juz wczesniej pisalem zrobilem sobieskrot do SmartDoctora na pulpiciei gdy zmieniam sile dzialania wiatraczka, to go uruchamiam, a tak przez caly czas jest zgaszony i nic sie nie sypie. Przy 30% mam temp. 52-53st a przy 10% jakies 62-63 ale mam bardzo cieplo w pokoju. Moze jak zbiore kase to szarpne sie na zalmanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Karta jak poniżej, buda zawsze otwarta. Pisałem kiedyś, iż miałem problem z takimi gierkami jak Unreal 2, MOHPA, czy Painkillerem 1 i 2, ponieważ w tych grach miałem obraz-kaszanke. Zareklamowałem karte i wymienili mi ją na nową. Zanim ja wsadziłem do kompa zakupiłem dla bezpieczeństwa Chiefteca 420W. I teraz tak: odpaliłem Doom 3 Farcry 1.3, Unreal 2, nowego Setllersa i wszystko pięknie. Zapuściłem Painkillera + patch v1.61 i na początku też ok. Pograłem 10 minut i nagle zwis kompa, niebieski ekran. Komunikat zalecał wymiane pamięci albo grafy. Od tej pory w Painkillera 1 i 2 z patchem lub bez musze grać z włączoną synchronizacją pionową, a MOHPA z wyłączoną. Wtedy wszystko jest ok, bo jak nie to kaszanka. No kur... mnie zaleje. O co chodzi? Czy możliwe żeby Asus v9999GT 128MB był niewypałem? Pamięci się przegarzewają? Druga karta z rzędu i to samo. Grał ktoś na tej karcie w te gry? Zmiana sterów na inne nic nie zmienia. W 3dmarkach 01 03 obraz ok. Stery Nvidii 66,93.

Edytowane przez Dantex76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiem ze ja na swoim V9999LE (12p, 6v) zawiodłęm się jeśli chodzi o wydajność...:( Duża część gier w 1024x768 skacze (FSAAX4 i Anizox4)...moze mam syf w systemie czy cos :( ALe zastanawiam sie nad kupnem czegos szybszego (X850XT PE ekhm...)...jak myslicie ile bym mogl dostac za tego mojego V9999LE z odblokowanymi 12p i 6v , pamiątki chyba 2,2...pudlo, wszystko co bylo w srodku + kupa miesięcy gwarancji :P

1334731[/snapback]

a pomyslales moze ze blokuje cie pamiec i procesor ? sproboj moze przetestowac karte u kogos z 1024 ramu i moze a64 bo jezeli tam masz waskie gardlo systemu to zmiana karty niewiele pomoze. co do syfu w systemie to u mnie reinstalacja podniosla wydajnosc o jakies 20%. Proponuje tez przeczytac ten topic. Jak widac zmiana odswiezania ekranu czasami czyni cuda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka że wtrące się z zaśmieceniem, ale jak ktoś by miał V9999LE@GT (16/6) to z miłą chęcią bym zakupił od niego. Jedynie Wawa i jej okolice. Maxymalny koszt grafy to 900 zł. Jak masz opcje aby wyselekcjonować to napisz do mnie na PW. POZDRO

Ps. sory za śmieci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka że wtrące się z zaśmieceniem, ale jak ktoś by miał V9999LE@GT (16/6) to z miłą chęcią bym zakupił od niego. Jedynie Wawa i jej okolice. Maxymalny koszt grafy to 900 zł. Jak masz opcje aby wyselekcjonować to napisz do mnie na PW. POZDRO

1341862[/snapback]

Jak poczekasz do konca wakacji, jak bede mial kase na cos lepszego to z przyjemnoscia sprzedam;) Edytowane przez koven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1341862[/snapback]

Ja mam 12p, 6v za 750zl do sprzedania...2lata 10miesiecy gwary itd. full pudlo jestem z Warszawy. Dziala ok 12 potokow, ale robi problemy w SplinterCell 3 w PS3.0 a o dziwno 3DMarki przechodzi bez artow, i kupe innych gier :) Jak cos to PM, jak odstrasza wizja że coś z potokami może być nie tak, to rozumiem :) A jesli bys chcial np. kupic a taniej niz 750zl to tu sie zgłaszać :) http://allegro.pl/show_item.php?item=45729134

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poczekasz do konca wakacji, jak bede mial kase na cos lepszego to z przyjemnoscia sprzedam;)

1342397[/snapback]

Hehe :) Do końca wakacji nie będę jechać na GeForce 2 MX :) Ale tak poważnie mówiąc to dziwi mnie posunięcie AXL2000, bo chciał mieć nawet 9800XT a przecież jego karta wsysała ją o_O. Może chodzi o min/max FPS, bo z tego co wiem to Radki bardziej sztywno trzymają FPSy... Ale powód zna on zna najlepiej.

PS. Jak ktoś ma jeszcze jakieś oferty to prosze o kontakt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

program ci raczej tego nie powie:/ możesz to sprawdzić albo bezpośrednio na pamięciach jeśli będziesz miał na kostkach napisane AF-22 to masz pamięci 2,2ns a jeśli AF-28 to masz pamięci 2,8ns jeśli nie chcesz wyciągać karty lub masz radiatorki na pamięciach to możesz próbowac je podkręcić, jesli masz faktycznie 2,8 to nie pójda duzo więcej niż standartowe 700 za to jesli masz 2,2 to możesz dobic nawet do 900 a nawet i i troszkę więcej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi