Greg_1 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Już było na temat 1.5V na 6800, na XS też ludzie porobili na 1.5V i po jakimś czasie karty zaczeły padać jak muchy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 jeżeli 6600 jest 0.11um i chodzi normalnie na 1.5 i 1.6v wieć tym bardziej powinnien 6800 0.13um najpewniej to padają układy zasilające na karcie , bo nie były należycie chłodzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_pr Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 U mnie naj bardziej grzejące się układy na karcie graficznej zaznaczyłem na obrazku. Mam dobrą wentylację w obudowie więc się o nie nie boję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) ja na swojej przyleiłem na mosfety radiatorki miedziane, teraz na 7800GT też :D, przy chłodzeniu Zalmanem VF700-Cu powietrze rozchodzi sie po całej karcie i chłodzi praktycznie całą str. karty ten element z oznaczeniem R47 to cewka, tak :?: A co do padania kart na 1.5V na XS to nie znam szczegółów, tylko przestrzegam. Edytowane 17 Grudnia 2005 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 To może napiszę dlaczego chcę podnieść napięcie na 1.4V. Otóż, nie dla lepszego podkręcania. Na standardowym napięciu (i NV Silencer 5 rev 2) i tak się nieźle podkręca (415 rdzeń, 875 pamięci). Żadnych artów, freezów czy resetów. Wyżej nie próbowałem :) A mianowicie mam uszkodzony jeden quad (prawdopodobnie). Przy 12/6 wszystko gra elegancko. Ale przy 16/6 w grach występują artefakty (takie małe białe kropeczki). No i tu jest moje pytanie. Czy podniesienie napięcia coś pomoże? Czytałem, że jednemu pomogło, to może ja bym był tym drugim :-P . Poradźcie czy jest sens. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 ja na swojej przyleiłem na mosfety radiatorki miedziane, teraz na 7800GT też :D, przy chłodzeniu Zalmanem VF700-Cu powietrze rozchodzi sie po całej karcie i chłodzi praktycznie całą str. karty ten element z oznaczeniem R47 to cewka, tak :?: A co do padania kart na 1.5V na XS to nie znam szczegółów, tylko przestrzegam. r47 to jest rezystor a nie cewka o wartości 0.47ohm To może napiszę dlaczego chcę podnieść napięcie na 1.4V. Otóż, nie dla lepszego podkręcania. Na standardowym napięciu (i NV Silencer 5 rev 2) i tak się nieźle podkręca (415 rdzeń, 875 pamięci). Żadnych artów, freezów czy resetów. Wyżej nie próbowałem :) A mianowicie mam uszkodzony jeden quad (prawdopodobnie). Przy 12/6 wszystko gra elegancko. Ale przy 16/6 w grach występują artefakty (takie małe białe kropeczki). No i tu jest moje pytanie. Czy podniesienie napięcia coś pomoże? Czytałem, że jednemu pomogło, to może ja bym był tym drugim :-P . Poradźcie czy jest sens. Dzięki!podniesienie napięcia ci nic nie da , poza lepszym oc , jeżeli są uszkodzone potoki to nic nie poradzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_pr Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Ten rezystor jest najbardziej gorący. Raz się aż spażyłem. Greg jakie założyłeś te radiatorki że ci weszły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Ok, dzięki. Czyli nie bedę się bawił w podnoszenie napięcia. A powiedzcie mi, czy duża jest różnica w wydajności pomiędzy 16 a 12 potoków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Miałem pare sztuk radiatorów Cu na na memki (TSOP) TT i je pociachałem, potem taśma dwustronna tremoprzewodząca również miedziana no i wio :D Te radiatorki naprawde sporo ciepła odbierały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) Ok, dzięki. Czyli nie bedę się bawił w podnoszenie napięcia. A powiedzcie mi, czy duża jest różnica w wydajności pomiędzy 16 a 12 potoków?odpowiedź very lakoniczna: nie taka znowu duża (około 10-15 %); naprawdę nie warto ryzykować :wink: . Nawiasem, jestem w podobnej sytuacji czyli też 12/6 (przy czym u mnie dodatkowe 4 czyli w konfigu 16/6 - totalny syf - czerwone poprzeczne paski)...te kropki o których wspominasz wychodzą w grach czy także w windzie ?? (tell me more;)) ja na swojej przyleiłem na mosfety radiatorki miedziane, teraz na 7800GT też :D, przy chłodzeniu Zalmanem VF700-Cu powietrze rozchodzi sie po całej karcie i chłodzi praktycznie całą str. karty ten element z oznaczeniem R47 to cewka, tak :?: A co do padania kart na 1.5V na XS to nie znam szczegółów, tylko przestrzegam. A propos twojego extra Asusa 6800 le - jakie wartości temperatury osiągałeś (w spoczynku i w stresie)?? Przy okazji jakie są optymalne temperatury dla asusa 6800 le (temet wałkowany milion razy, ale nie ma zdrowia szukać) - u mnie jest 45/43 w spoczynku i 58/53 w full stresie, przy Zalmanie VF700-Cu LED pod 5 volt (trochę dużo prawda)?? Proszę o komentarze. Edytowane 17 Grudnia 2005 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Też Was opuszczam, przesiadam się na x800GTO. Zrobię teścik porównawczy z 6800LE@16,6, jak zdąże :P. Może wrócę do NV jak się GS pojawi, ale raczej dopiero przy zmianie platformy. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) na 6800LE miałem AC NV5 a temp. max. GPU/memki 62/65 a w spoczynku 51/46 - to nie są pewne dane bo nie pamiętam dokładnie :P Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 (edytowane) odpowiedź very lakoniczna: nie taka znowu duża (około 10-15 %); naprawdę nie warto ryzykować :wink: . Nawiasem, jestem w podobnej sytuacji czyli też 12/6 (przy czym u mnie dodatkowe 4 czyli w konfigu 16/6 - totalny syf - czerwone poprzeczne paski)...te kropki o których wspominasz wychodzą w grach czy także w windzie ?? (tell me more;)) W windowsie jest super extra. Żadnych artów, kresek czy kropek. Te kropki występuja tylko w grach i nie, aż tak bardzo uciążliwie. Np w Far Cry widać je na ręku z bronią kiedy wejdziemy w cień (w słońcu kropek nie ma), lub na bardzo odległej wyspie. Tak że w sumie nie jest tak źle. Tylko, że te kropeczki troche mnie denerwują np w takim Thief 3. Dlatego gdyż tam jest duużo cieni i często nie wiem czy tam daleko to wróg czy tylko kropki :) Pozdrawiam! Edytowane 17 Grudnia 2005 przez cykor79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) W windowsie jest super extra. Żadnych artów, kresek czy kropek. Te kropki występuja tylko w grach i nie, aż tak bardzo uciążliwie. Np w Far Cry widać je na ręku z bronią kiedy wejdziemy w cień (w słońcu kropek nie ma), lub na bardzo odległej wyspie. Tak że w sumie nie jest tak źle. Tylko, że te kropeczki troche mnie denerwują np w takim Thief 3. Dlatego gdyż tam jest duużo cieni i często nie wiem czy tam daleko to wróg czy tylko kropki :) Pozdrawiam!U mnie jest troche podobnie, z tym, że problemik dotyczy pierwszych dodatkowych 4 potoków, czyli już w konfigu 12/6 widać (może nie aż tak jak opisujesz) mikro artefakty (np. na skorupie żółwia w 3DMark 2003 - test nature lub w FEAR w trybie slołmod - przy czym gołym okiem - raczj nie do zauważenia). A jak u ciebie z wydajnością tzn. ile daja ci te dodatkowe 4 potoki, czyli konfig 16/6 w stosunku do 12/6??; czy w mniej wymagających grach tez masz te anomalijki?? Jakie temperatury osiągasz?? i czym chłodzisz (podaj ile wskazuje riva tuner lub asus doctor). Z góry dziękuję Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) U mnie jest troche podobnie, z tym, że problemik dotyczy pierwszych dodatkowych 4 potoków, czyli już w konfigu 12/6 widać (może nie aż tak jak opisujesz) mikro artefakty (np. na skorupie żółwia w 3DMark 2003 - test nature lub w FEAR w trybie slołmod - przy czym gołym okiem - raczj nie do zauważenia). A jak u ciebie z wydajnością tzn. ile daja ci te dodatkowe 4 potoki, czyli konfig 16/6 w stosunku do 12/6??; czy w mniej wymagających grach tez masz te anomalijki?? Jakie temperatury osiągasz?? i czym chłodzisz (podaj ile wskazuje riva tuner lub asus doctor). Z góry dziękuję U mnie też te pierwsze dodatkowe potki są uszkodzone :) A co do wydajności pomiędzy 16/6 a 12/6 to tak: 3Dmark03 ok - 300 punktów różnicy, Aquamark 3 - bez różnicy, no a w grach nie specjalnie widze różnice (w F.E.A.R ilość fps-ów jest dokładnie taka sama). Tylko że u mnie przy 16/6 podniesienie taktowania rdzenia jest niewykonalne (wraca do standardowego). A przy 12/6 cały czas chodzi: rdzeń 375 pamięć 875 (żadnych problemów). Chłodzenie: od wczoraj mam NV Silencera 5 rev 2 (REWELACJA POLECAM!) w spoczynku rdzeń 47 stopni (podczas grania w NFS:MW cały czas 51 stopni według Rivy :-P , a w F.E.A.R 53-55 to max). Czyli jedym słowem REWELACJA i CISZA!. Na standardowym chłodzeniu Asusa miałem ponad 63-65 stopni (jak oni mogli takie badziewne chłodzenie dać). Edytowane 18 Grudnia 2005 przez cykor79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 U mnie też te pierwsze dodatkowe potki są uszkodzone :) A co do wydajności pomiędzy 16/6 a 12/6 to tak: 3Dmark03 ok - 300 punktów różnicy, Aquamark 3 - bez różnicy, no a w grach nie specjalnie widze różnice (w F.E.A.R ilość fps-ów jest dokładnie taka sama). Tylko że u mnie przy 16/6 podniesienie taktowania rdzenia jest niewykonalne (wraca do standardowego). A przy 12/6 cały czas chodzi: rdzeń 375 pamięć 875 (żadnych problemów). Chłodzenie: od wczoraj mam NV Silencera 5 rev 2 (REWELACJA POLECAM!) w spoczynku rdzeń 47 stopni (podczas grania w NFS:MW cały czas 51 stopni według Rivy :-P , a w F.E.A.R 53-55 to max). Czyli jedym słowem REWELACJA i CISZA!. Na standardowym chłodzeniu Asusa miałem ponad 63-65 stopni (jak oni mogli takie badziewne chłodzenie dać). A propos tych bonusowych potoków - myślę, że zasadniczo w przypadku większości kart z serii 6800 le występują tego rodzaju mikro - uszkodzenia dodatkowych potoków, przy czym poprostu nie każdy to zauważa (w sumie ledwo toto widać) - dlatego nie ma się czym martwić (podobno tego rodzaju mikro zakłócenia występują też na zwykłych 6800 w konfigu defaultowym - 12/5 - takie Gigabyte np.)...ho,ho :wink: ten NV Silencera 5 rev 2 robi wrażenie; u mnie jest 45/43 C w spoczynku i 58/53 C w full stresie, przy Zalmanie VF700-Cu LED pod 5 volt (w sumie nieiwele lepiej niż na defaultowym chłodzeniu, ale znacznie ciszej); dlatego ho,ho :wink: ten NV Silencera 5 rev 2 robi wrażenie po dwakroć :wink:; wspominasz o zakłóceniach przy konfigu 12/6 - czy wygląda to tak samo jak przy 16/6 (czy też mniej wyraźnie)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) A propos tych bonusowych potoków - myślę, że zasadniczo w przypadku większości kart z serii 6800 le występują tego rodzaju mikro - uszkodzenia dodatkowych potoków, przy czym poprostu nie każdy to zauważa (w sumie ledwo toto widać) - dlatego nie ma się czym martwić (podobno tego rodzaju mikro zakłócenia występują też na zwykłych 6800 w konfigu defaultowym - 12/5 - takie Gigabyte np.)...ho,ho :wink: ten NV Silencera 5 rev 2 robi wrażenie; u mnie jest 45/43 C w spoczynku i 58/53 C w full stresie, przy Zalmanie VF700-Cu LED pod 5 volt (w sumie nieiwele lepiej niż na defaultowym chłodzeniu, ale znacznie ciszej); dlatego ho,ho :wink: ten NV Silencera 5 rev 2 robi wrażenie po dwakroć :wink:; wspominasz o zakłóceniach przy konfigu 12/6 - czy wygląda to tak samo jak przy 16/6 (czy też mniej wyraźnie)?? Nie nie, przy 12/6 nie mam najmniejszych zakłóceń (nawet jednej kropeczki w żadnej grze :) ). Dopiero przy 16/6 zaczynają się lekkie problemy. A właśnie dzisiaj wyedytowałem sobie bios i ustawiłem sprawne potoki jako odblokowane oraz podciągnąłem zegary. I jest git. Nie będę musiał już grzebać w Riva Tunerze po formacie dysku :D A co do NV Silencera to faktycznie jestem mile nim zaskoczony. I tym bardziej miło, że wyrzuca ciepłe powietrze poza obudowę. Na Zalmanie co posiadasz, też siedziałem parę dni. Ogólnie dobre chłodzonko. Pod 5V to jest idealnie cicho, ale pod 12V podczas gry niestety troche go słychać, nie? Edytowane 18 Grudnia 2005 przez cykor79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Nie nie, przy 12/6 nie mam najmniejszych zakłóceń (nawet jednej kropeczki w żadnej grze :) ). Dopiero przy 16/6 zaczynają się lekkie problemy. A właśnie dzisiaj wyedytowałem sobie bios i ustawiłem sprawne potoki jako odblokowane oraz podciągnąłem zegary. I jest git. Nie będę musiał już grzebać w Riva Tunerze po formacie dysku :D A co do NV Silencera to faktycznie jestem mile nim zaskoczony. I tym bardziej miło, że wyrzuca ciepłe powietrze poza obudowę. Na Zalmanie co posiadasz, też siedziałem parę dni. Ogólnie dobre chłodzonko. Pod 5V to jest idealnie cicho, ale pod 12V podczas gry niestety troche go słychać, nie? Tak przy 12 volt jest dość głośno; jakiego programu użyłes do edycji biosu (może link z opisem :wink: - z góry dziękuję :wink:); piszesz, że jest git, czyli dotychczasowe zakłócenia (te kropki) zniknęły??; pod jakim napięciem pracuje teraz gpu??; o ile wzrosła wydajność i czy??;)) Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liquid Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) A jak oceniacie mozliwości podkręcania wersji V9999 TD 325/700 - 12/5?? Bo co do odblokowania potoków to pare postów wcześniej dowiedziałem się że na 100% nie będą działać. I jeszcze jedno, czy do sterowników XG instalować dodatkowo ten ASUS enchant ble ble.. ;) Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Liquid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_pr Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 A jak oceniacie mozliwości podkręcania wersji V9999 TD 325/700 - 12/5?? Bo co do odblokowania potoków to pare postów wcześniej dowiedziałem się że na 100% nie będą działać. I jeszcze jedno, czy do sterowników XG instalować dodatkowo ten ASUS enchant ble ble.. ;) Najlepiej nie instaluj zadnych sterów i programów od ASUS'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Tak przy 12 volt jest dość głośno; jakiego programu użyłes do edycji biosu (może link z opisem :wink: - z góry dziękuję :wink:); piszesz, że jest git, czyli dotychczasowe zakłócenia (te kropki) zniknęły??; pod jakim napięciem pracuje teraz gpu??; o ile wzrosła wydajność i czy??;)) Tzn ja nie pisałem wcześniej że mam zakłócenia przy 12/6 tylko przy 16/6. Co do napięcia, to nie podnosiłem (chodzi na 1.2V). Kiedyś zrobilem tego pencil moda, to w pierwszym przypadku nic nie dało, a w drugim jak nawaliłem więcej grafitu na tego rezystorka, to komp nie chciał wstać i na tym zakończyłem próby. :) Do edycji biosu użyłem NiBiTor-a. Wyedytowałem bios i ustawiłem odpowiednio zegary: 2D - 300/875, 3D - 375/875. A co do odblokowania potoków i wgranie ich do biosu aby były zawsze włączone to link jest tu: http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=91057. Powodzenia! :D Edytowane 18 Grudnia 2005 przez cykor79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Odbiegając od biosu, potoków etc...ciekawi mnie jakie wyniki uzyskujesz w 3DMark 2003/2005; u mnie pod Asus P4P800 + 2*512 DDR dual + P IV 2,4@3,2 Northwood, asus 6800le@12p/6v przy taktowaniach 390/825: 3DMark 2003 - 10700, 3DMark 2005 - 4100. Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Odbiegając od biosu, potoków etc...ciekawi mnie jakie wyniki uzyskujesz w 3DMark 2003/2005; u mnie pod Asus P4P800 + 2*512 DDR dual + P IV 2,4@3,2 Northwood, asus 6800le@12p/6v przy taktowaniach 390/825: 3DMark 2003 - 10700, 3DMark 2005 - 4100. No to u mnie tak: MSI 865P Neo2 + 2*256 (niestety mało :sad: ale niedługo sobie dokupie :) ) DDR dual + P IV 2,4 Northwood (nawet procka mamy takiego samego :D) niepodkręcony, Asus 6800LE@12/6 i taktowanie 375/875: 3D Mark 2003 - 10200 3D Mark 2005 - 3900 Widać, że u Ciebie procek nadrabia. U mnie niestety przy tych pamięciach (TwinMos CL 2,5) pentiawka nie chce się za bardzo podkręcać. A jak kiedyś miałem 256 ramu "no name" to się elegancko podkręcało do 3 GHz, kurcze no :sad: . Jakiej firmy masz DDR-ki? Edytowane 18 Grudnia 2005 przez cykor79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Przy twoim nowym chłodzeniu pwinieneś spróbować trochę podbić taktowanie rdzenia :wink:; kręcenie pamięci nie daje zbyt wiele (tj. myślę, że rivoskie 375 w pełni wystarczy). Pamięci to zwykłe Goodramy (które faktycznie są całkiem niezłe, szczególnie do oc procka); jeżeli masz trudności z oc swojego Northwooda (info w pigułce bo forum nie to :wink: ) - spróbuj ustawić taktowanie pamięci na sztywno na 320 przy FSB procka 250 - być może pomoże (po restarcie pamięci "dojdą" do 400, tzn. 200); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hicks Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 A jak oceniacie mozliwości podkręcania wersji V9999 TD 325/700 - 12/5?? Bo co do odblokowania potoków to pare postów wcześniej dowiedziałem się że na 100% nie będą działać. I jeszcze jedno, czy do sterowników XG instalować dodatkowo ten ASUS enchant ble ble.. ;) Odnosnie odblokowania(v9999 12/5) : poszło bez problemów 16/6 nie bawiłem się w kręcenie rdzenia czy też pamięci poniweaż na razie ta szybkość mi wystarcza. Zero artów , zacinek na razie bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cykor79 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Przy twoim nowym chłodzeniu pwinieneś spróbować trochę podbić taktowanie rdzenia :wink:; kręcenie pamięci nie daje zbyt wiele (tj. myślę, że rivoskie 375 w pełni wystarczy). Pamięci to zwykłe Goodramy (które faktycznie są całkiem niezłe, szczególnie do oc procka); jeżeli masz trudności z oc swojego Northwooda (info w pigułce bo forum nie to :wink: ) - spróbuj ustawić taktowanie pamięci na sztywno na 320 przy FSB procka 250 - być może pomoże (po restarcie pamięci "dojdą" do 400, tzn. 200); No właśnie próbowałem podkręcić rdzeń jeszcze bardziej (widze że Tobie udało się na 390). Musze popróbować, bo raz ustawiłem na 415 to były lekkie problemy. A co do podkręcania procka to wypróbuje Twoją metodę. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_zn Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 (edytowane) Witam, mam problem z tą grafą. Wcześniel miałem Semprona 2600+ na sock A i NF-7 rev 2.0 i ładnie kręciłem grafę do 390 i pamięć do 860, ale jak zmienilem na to co w podpisie to czsem prze 350 następuje taka sytuacja: wlączam coś w 3D np. Marka 2003 i w pewnym momęcie zatrzymuje mi się obraz (tak jakby zawiesił się komputer), ale po 2 lub 3 sekundach rusza dalej, ale test poszedł dalej i zegary się zrestartowały(mniej klatek idzie, tak jak na standardowych). Przeczytałem jak narazie 40 pare stron-troche tego jest :). Wyczytałem o zmianie w riva tuner dla zasilacza, by trzymał napięcia, ale mi to nie działa. Było napisane, że przez slaby zasilacz restartują się zegary,ale miałem na próbe Tagana 380 i to samo było ( tylko jak później wyczytałem, że Tagan ma specjalny kabel na mocne grafy, a jak testowałem to nie wiedziałem o tym i podczepiłem pod naarmalny kabel :mur: ). Czy to wina zasilacza i czy ten Tagan by styknął czy może kupić Tagana 420 ( za niecały miesiąc będe kupywał zasilacz i na tego 420 troche mi szkoda kasy, bo drog <_< i).Dlatego chciałbym być pewny, że zasilacz pomoże.Mam jeszcze Modecoma 400 Feel- ktory bedzie narazie lepszy. Prosze o pomoc, z góry dziękuje :) Edytowane 21 Grudnia 2005 przez lukasz_zn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Wyczytałem o zmianie w riva tuner dla zasilacza, by trzymał napięcia, ale mi to nie działa.Jak to przeczytałem o mało nie spadłem z krzesła.Nawet nie zdawałem sobie sprawy ,że RT ma takie wspaniałe możliwości. Co do zasilacza-do kart tego rodzaju w zupełności wystarczą 350W zasiłki dobrej firmy,także pakowanie PSU powyżej 420W ,to przerost formy nad treścią(no chyba że planujesz w przyszłości SLI+RAID+max OC CPU). Zajrzyj do wątku "freezy ...." . Ale raczej nik tak nie znalazł rozwiązania.Co do samych freezów zauważyłem je już na GF3 ,GF4.Po zmianie sterowników(na nowsze/inne) zdażały się dziwne przycięcia trwające milisekundy.Były ciężko dostrzegalne,ale psuły komfort gry.Z tego co doszedłem za pomocą Performance HUD,problem dotyczyl sterownika-na wykresach widać było drastyczne spadki FPS-ów w regularnych odstępach czasu(co kilka sekund). Problemy stwarza też kombinacja kart NV z nForce3-i rozwiązaniem jest... wymiana MoBo. A tutaj tabela poboru mocy kart NV z serwisu xbitlabs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Problemy stwarza też kombinacja kart NV z nForce3-i rozwiązaniem jest... wymiana MoBo.akurat... wystarczy zainstalowac wpierw sterowniki od mobo bez sterownika gart,potem stery od grafy a na koniec garta i wsio dziala...aha FW wylaczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 (edytowane) akurat... wystarczy zainstalowac wpierw sterowniki od mobo bez sterownika gart,potem stery od grafy a na koniec garta i wsio dziala...aha FW wylaczone Zapomniałeś dodać ,że nie u wszystkich to działa,ale jeśli to akurat pomoże to tylko sie cieszyc z kolejnego zadowolonego posiadacza nf3.Pozdro Edytowane 21 Grudnia 2005 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...