Jump to content
Sign in to follow this  
djtomas

Dużo Wam rośnie +12V przy EXTREME OC ?

Recommended Posts

Witam!

Jakie macie napięcia przy mocnym* kręceniu?

* czyli powyżej 2300-2400MHz

 

Mi na epoxie 8kra2i strasznie rośnie +12V i spada +5V :cry:

Nie wiem czy to przez te MOBO które zasila CPU z +5V czy tego świeżego ToPowera...

 

POzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy ok. 2100 Vcore 1.6V mam (8rda+ ciagnie z 5V):

 

- na Enermax 370W - 5V: 4,97 - 5,03V; 12V: 12,16 - 12,40V

- na Fortronie 250W - 5V: ok. 4,7 - 4,9V; 12V: ok. 12,10 - 12,30V

 

Natomiast jak probowalem z Epoxem 8rda3+ (zasilanie z 12V) to Enermax ok. 5,13V i ok. 11,98V, a Fortron sie wylozyl z 11,5 - 11,6V :( (nieraz nie startuje plyta)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czym te napięcia mierzycie? Miernikiem? Czy to odczyty z płyty (bios, Aidy, SpeedFany itp itd)?

 

djtomas, mnożysz tematy dotyczące zasilaczy, a nie masz miernika. No chyba, że już masz?

 

Co znaczy "strasznie rośnie +12V i spada +5V"? +-0.2V? +-0.5V? +- 1V? I skąd te odczyty? Z miernika czy z płyty? Jak z płyty, to załatw sobie pierw miernik (taki za 15zł też może być) i dopiero pisz, że masz problem, bo to a tamto. Takie same dziwne wątki i pytania zadajesz odnośnie chłodzenia wodnego.

 

Odnośnie rośnięcia, spadania napięć.

Mam Fortrona 300-60BT czy jakoś (od haszyda z allegro). Soltek FRN2-L (mówią, że procesor ciągnie z 5V głównie, jakoś nie wydaje mi się, bardziej z 12V i to do tego z dodatkowego zasilania "P4").

Athlon XP-M 2500+@11*240/11,5*230 (około 2650MHz), napięcie 1.85V (zmierzone miernikiem, napięcie realne 1.7V).

Napięcia:

-W bezczynności: 5V wynosi 5.10V

12V z wtyczki ATX wynosi 12.10V

12V z wtyczki "P4" 12.05V

- W stresie (Prim95): 5V wynosi 5.13-14V

12V z wtyczki ATX wynosi 12.10V

12V z wtyczki "P4" 11.90V

Nie pamiętam dokładnie, ale tak to się mniej więcej przedstawiało (+-0.02V). Wszystko mierzone miernikiem, na odczyty z płyty nie patrze już bardzo długo.

 

PZDR

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj wieczorem będę miał miernik :)

ale moja płyta nie przekłamuje ! wcześniej mierzyłem napięcia na Fortonie 300-60PNA i miernik i MOBO wskazywało bardzo podobne napięcia różnica pomiędzy nimi około 0,02V np.

- MOBO 12,04-12,14

- miernik 12,02-12,12

 

POzdr.

 

Teraz MBM pokazuje mi przy 2300MHz 1,8V:

+5V 4,87-5,03

+12V 12,04-12,40

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy ~2600 i 2,3vcore spada mi na chieftecu do 11,50, ale nie zauważyłem nigdy żeby rosło, a +0,1 czy +0,2 to jak dla mnie nic, na kodegenie miałem 13,5 - 14v i jakoś działało :P - ryzykant ze mnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to całkiem normalne zjawisko... ;]

Ponieważ Abit ciągnie cpu z 12+, a Epox z 5+... czyli na Abicie jest sytuacja odwrotna... 12V spada... 5V raczej się trzyma ;]

Przy vcore 2.2V 12 spada na Chiefie 420 gdzieś tak do 11.6V... ale od czego jest pot w środku :D... vcore 2V... 12.00V :D

 

I żebyś się po pomiarach miernikiem nie zdziwił za bardzo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

już zmierzyłem miernikiem (2300MHz 1,8V):

największe i najmniejsze napięcia (idle i stress)

 

+5V 4,98-5,08 (0,10V)

+12V 12,28-12,57 (0,29V)

 

--------------------------------------------------------

 

POzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko da się zmodować, Vcore na epox z 12V rail - żaden problem dajcie martwe (lub nie) mobo i robie moda

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u mnie strasznie spada napięcie +12V, na ok. 11,8 ... przy ponad 2,5 GHz. Idzie sobie jakoś z tym poradzić czy nowy zasilacz trzeba? Bo przy moim o/c chyba dużo watów bierze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

co za lol powiedzial ze to wina mobo ? :lol:

tylko i wyłącznie słaby zasilacz, ewentualnie zły pomiar

 

u mnie :

 

3.38V

 

5.03V

 

12.6V

Share this post


Link to post
Share on other sites

to co w podpisie + 3 wentyle podpięte pod molexy:

 

5v -> 5.12-5.14

12v -> 12.12-12.14

mierzone miernikiem

idealnie :twisted:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy ok. 2100 Vcore 1.6V mam (8rda+ ciagnie z 5V):

 

- na Enermax 370W - 5V: 4,97 - 5,03V; 12V: 12,16 - 12,40V

- na Fortronie 250W - 5V: ok. 4,7 - 4,9V; 12V: ok. 12,10 - 12,30V

 

Natomiast jak probowalem z Epoxem 8rda3+ (zasilanie z 12V) to Enermax ok. 5,13V i ok. 11,98V, a Fortron sie wylozyl z 11,5 - 11,6V :( (nieraz nie startuje plyta)

Abit NF7 + V4200 + Batron 2500Mhz (1.875V) : [11.81 do 11.89] i [5.12 do 5.18]

Abit NF7 + Antec TC 550 + Batron 2500Mhz (1.875V) : [12.00 do 12.01] i [5.00 do 5.00]

ASUS P4C800 + V4200 + P4 3.85 Prescott (1.575V) : [11.79 do 11.85] i [5.15 do 5.21]

ASUS P4C800 + Antec TC 550 + P4 3.85 Prescott (1.575V) : [12.00 do 12.01] i [5.00 do 5.00]

ASUS P4C800 + X-Connect 500W + P4 3.85 Prescott (1.575V) : [12.12 do 12.08] i [5.03 do 5.10]

Share this post


Link to post
Share on other sites

noo... nabyłem już NF7-S :)

teraz tylko muszę poskładać wszystko w całość (WC)

i będę kręcił i mierzył napięcia... ciekawe czy 20A na +12V wystarczy

 

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.