Skocz do zawartości
pawgaw

gdzie można poczytać o testach kart dźwiękowych?

Rekomendowane odpowiedzi

....i czy wogóle są potrzebne takie testy?

przyznam, że w sieci dużo mówi się o grafice, nieco tematyki dla muzyków też można wyszukać, ale brakuje mi testów kart dźwiękowych takich w cenie np. do 1500 PLN.

Jest Creative, jest TerraTec, który nota bene wygrał z Audigy w wydajności w PCWK 9/2002. A co z resztą?

dzięki za poświęcony czas :D

pozdrawiam serdecznie

POL

HYU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....i czy wogóle są potrzebne takie testy?

przyznam, że w sieci dużo mówi się o grafice, nieco tematyki dla muzyków też można wyszukać, ale brakuje mi testów kart dźwiękowych takich w cenie np. do 1500 PLN. 

Jest Creative, jest TerraTec, który nota bene wygrał z Audigy w wydajności w PCWK 9/2002. A co z resztą? 

dzięki za poświęcony czas  :D 

pozdrawiam serdecznie

POL 

HYU

Imho szkoda kasy na kartę dźwiękową do PCta za takie pieniądze. O wiele lepiej podłaczyć przez SPDiF najprostszą AC97 do porządnego przetwornika D/A. Jesli potrzebujesz kartę do digitalizacji to też o wiele lepiej jest kupić zewnętrzny przetwornik A/D i skorzystać z wejścia SPDiF. Ja poszedłem na kompromis i podłaczyłem prosty i tani amplituner AVR3000 H/K do SPDiF do oglądania filmów/odtwarzania muzy - efekt jak na mój gust z.....ty Zrobiłem też ciekawą jak się okazało próbę. mianowicie puściłem z CD-ROm przez SPDiF muzę, do tego bezpośrednio ze zwykłego kompaktu (Pioneerek PD-S705) przez optyka, oraz jako trzeci punkt odniesienia ten sam Pioneerek ale przez kabel analogowy. 3 osoby powiedziały, że zdecydowanie najlepszy dźwięk jest z CD-ROMa! Żadna z tych osób nie wiedziała oczywiście z jakiego źródła słucha w danym momencie.

Byłem pod wrażeniem (sam miałem podobne odczucia, ale myślałem że może się sugeruję)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KvM - dzięki serdeczne za odpowiedź. Faktycznie, troche mi to otworzyło oczy.

Ale mam możlwość 'dostania' tej karty prawie za friko. Patrzyłem w MediaMarkcie i widziałem, że to kosztuje koło 999 PLN.

Z tego co wyczytałem na www.terratec.de i na stronie Veracompu, to ta karta ma właśnie mozliwość "bezpośredniego" połączenia cyfrowego wyjścia CD-ROMu z wyjściem optycznym karty, a dalej juz np przez swiatłowód albo cyfrowy kabel audio. SPDIF działa idealnie.

Dla mnie ważne jednak jest to, że karta może nagrywać 24/96 ze wszystkich źródeł.... i właśnie o taki test mi chodzi. Pewno i tak na sieci nie znajdę takiego testu. Kiedyś coś widziałem na www.tomshardware.com (porównanie Audigy i 6Fire) i własnie dlatego ta firma zwróciła moją uwagę.

W każdym razie dziekuję jeszcze raz...

jeszcze się odezwę... :) ku radości niektórych i smutkowi innych :)

POL

HYU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...