OLEKSY Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Jak napisac skrypt który bedzie wyświetlałł dowolne kolumny w dowolnej kolejności i dowolną ilośc razy z pliku /etc/passwd tak aby na przyklad po wywołaniu skryptu w ten sposob ./ skrypt 2 3 1 1 13 14 2 wyswietlił kolumny 2 , 3 , dwa razy pierwszą, 13, 14 i znowu 2 kazda oddzielona spacją próbowałem poleceniem cut: #!/bin/bash cat /etc/passwd | cut -d":" -f$* | tr -s ":" " " > wynik ale wyswietla tylko po jednym razie i w kolejnosci od najmniejszej do największej poleceniem awk miałem problem z oddzieleniem spacją kolumn wyswietlonych, oraz jak uwzglednic to ze liczba kolumn jest dowolna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 #!/bin/bashOPTIONS=""for x in ${@}do OPTIONS=$OPTIONS'" "$'$xdonecat /etc/passwd | awk -F":" "{print `echo $OPTIONS`}" Coś takiego? (skrypt na pałę dla przykładu) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNT Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Ale po co ci tak wogóle wyświetlanie wpisów z /etc/passwd wiele razy? Może napisz co chcesz zrobić. Możliwe, że da się to zrobić prościej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLEKSY Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Dzięki, dokładnie o to mi chodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...