Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tą zintegrowaną kartą dźwiękową na tej płycie. Mam głośniki Creative/Cambridge Soundworks FPS 1600 (4.1), w których wszystkie 4 głośniczki są na jednej zielonej wtyczne, a subwoofer na osobnej czarnej i najwyraźniej Gigabyte tego nie przewidziało :(. Dla nich to jest tak, że jedna para głośników jest na osobnej wtyczne niż druga para (tak jest robione w nowych głośnikach).

Przez to w programie dołaczonym do płyty głownej Sound Effect Manager jak wybieram 4 głośniki to graja tylko dwa przednie :(, żeby grały wszystkie to muszę wybrać 6 głosników, ale wtedy te dwa tylnie ustawiaja się jako głośnik centralny i subwoofer :( przez co dźwięk jest kompletnie zniekształcony i nie grają te głośniki, które powinny.

Jest jeszcze gorzej jak podłączę głośniki, albo słuchawki przez wyjścia na obudowie, wtedy to już kompletnie beznadziejnie, bo wszystkie dźwięki zmieniają strony, tzn. dźwięk który miał być słyszany z lewej strony jest z prawej, a dźwięki z tyły są z przodu i na odwrót.

I mam pytanie czy ktoś nie wie czy są jakieś inne sterowniki, które by to rozwiazały, takie w których by działały normalnie 4 głośniki, czy już z tym nic się nie da zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amd Sempron 64 2500+(1400@1700) def.vcore. (1.4v) 244mhz

Gigabyte K8NS rev. 2.0

Goodram 512 RAM 244mhz (3-4-4-11)

Gigabyte Radeon 9550

temp nie przekracza 31 C, odczytwana w easytune4. Moj problem polega na tym ze gdy tylko dam troszke wieksze htt np 250 to pc jz nie wstaje, prosze powiedzcie jak debilowi jak zmienic mnoznik, nie potrafie tego zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Goodram 512 RAM 244mhz (3-4-4-11)"

moze jeszcze jestem na bani po wczorajszym ale czy ty krecisz pamiatki razem z procem i dales na te goodramy 244MHz to nic dziwnego ze ci komp nie wstaje ustaw sobie dzielnik na pamiatki na 100 i dopiero sie baw w podkrecanie proca a dopiero potem pamiatek i pamietaj o tym co mowil kolega wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce sie podzielic spostrzezeniem na temat gigabyta... Dawno dawno temu za czasow starego althlona 1700Xp kupilem plyte glowana gb-7vax.Była ona jedna z najlpszych, 2 biosy stabilna o/c tez mialo byc wpolo...ale niefart trafil ze trafilem na starszy rev 1.2. 1.1 .mial mozliwosz zmiany fbs... zworka tak iz wskakiwal dzielnik jaki powinien skoczyc:D..Lesz firma gigabyte stwierdzila ze trzeba obciac koszty produkcji i wyzucila z plyty wlasnie te zorke... wiem ze ma to male znaczenie z tematem ..ale ta firma zawsze jako pierwszy rev wypuszcza dobra blyte a pozniej tnie po kosztach..Fart jednak sprawil ze tym razem kupilem wersje 1.1 a nie 2.0 ... heeeeeee

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam na 2.0 nie narzekam, opcje ma te same co 1.1 wiec mysle, ze zalerzy sporo od szczescia na jaki sie egz. trafi, wiele osob na r2.0 kreci jak na dobrej 1.1

a napiecie 1.6 aplikują bateriami chyba [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie padł niekręcony w WORDZIE!!

chyba mnie ms za brak licencji pokarał :lol:

mam w kompuroniku jeszcze prawie rok gwart-zdejme radiatorki i idzie do nich....

Penie sobie pcozekam z 3-4 tyg :angry: A jak spróbują wcisnać mi hisa psywnie chłodzonego z ramkami 5ns albo jakimiś elixirami to pójde i ich pogryze niemytymi zębami <_<

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie padł niekręcony w WORDZIE!!

chyba mnie ms za brak licencji pokarał :lol:

mam w kompuroniku jeszcze prawie rok gwart-zdejme radiatorki i idzie do nich....

Penie sobie pcozekam z 3-4 tyg :angry: A jak spróbują wcisnać mi hisa psywnie chłodzonego z ramkami 5ns albo jakimiś elixirami to pójde i ich pogryze niemytymi zębami <_<

tak zrobić nie mogą, jeśli ty sie na to nie zgodzisz

powiedz im żeby odesłali tego radzia na serwis i nie powinno to trwać dłużej niż 2 tyg (extremalnie 3 :D)

Padła w wordzie? Ale komp sie wyłączył, arty wywaliło czy co... widać coś na karcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta 0 śladów czegokolwiek. Były przebarwienia obrazu. Zrestartowałem puściłem scanowanie artefactów w atitools. Zwis kompa. Więej karta do windy nie wchodzi. Udaje sie tylko w awaryjnym i to czasem też są arty. Normalnie monotor gaśnie po zniknięciu ekranu ładowania windy....

Radiatorki zdjęte-kleju nie ma śladu-karta prawie jak mówka wygląda gdyby nie odrobina kurzu... Gwara jest mam nadzieje zę uznaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie coś dziwnego przytrafiło mi się drugi raz BIOS bez przyczyny z trybu (Manual) dzielnik ustawiony 2:1,5 zmienił mi przy starcie kompa 2:1.66 (naszczęscie nic ramom się nie stalo, wystartowały jako DDR 446 i zwis po POST był). Jak temu zaradzić i czego przyczyną może to być. aha biosik mam f18. pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na biosie f17 tez tak mam i inni (chyba na roznych biosach tez tak mają), rada jest taka -> niekrecic zbyt wysoko,aby zwiech i bs'ow niebylo to bedzie wsio ok

a ja sprawdzilem swoją plytke wkoncu ile idzie na maxa i sie zalamalem troche,bo liczylem ze sempa na 2.6ghz pogonie, a tu plytka przy 325ht (bo tyle potrzebuje na 2,6Ghz dla proca) robi takie arty w marku,ze nigdy takich niewidzialem :( ,czyli jasna sprawa ht za duze ,a mnoznika nizej puscic sie nieda :( ani napiecia plycie podniesc (choc przy takich artach to watpie zeby napiecie cos dalo)

no ale chociaz ht300 jakos sie wlecze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na rev 2.0 htt 320 stabilnie bez artow mnoznik x5 (Semp64 3000+) mysle ze byloby wiecej gdyby nie ten badziewny radiator na chipsecie :/. A ida mrozy to moze jakis extreme bedzie :D. Mozemy zrobic konkurs kto wiecej wyciagnie htt na k8ns :D

Edytowane przez flasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc :)

Przed wczoraj stalem sie posiadaczem GA-K8NS i Athlona 64 3000+ (NewCastle). Jak juz zdazylem wyczytac w tym watku plytka ta ma problemy z 2-stronnymi kosciami pamieci. Po "starej" konfiguracji zostalo mi 2x512 (Jeden no-name drugi Good-ram) , obie 2-stronne i o roznych predkosciach (DDR400 i DDR333). I przy wsadzeniu jedej kosci 512 (dowolnie ktorej) pamiec dziala pieknie, po wsadzeniu 2-ch kosci komp sie nie podnosil, dopiero przestawienie w biosie czestotliwosci RAM z AUTO na 133 komp i system sie podniosl.

Odpalilem prime95 i po 4-rech minutach sie wysypal z bledem, wiec cos jeszcze z ustawieniami pamieci jest nie tak...

Jakbyscie doradzili co poprzestawiac zeby bylo to stabilne i dzialalo bylbym wdzieczny.

Moje ustawienia pamieci:

Slot #1: 512MB (PC3200) - Freq: 200 MHz 2.5-3-3-8

Slot #2: 512MB (PC2700) - Freq: 134 MHz 2.5-3-3-6

W slocie 2-gim jest good-ram ktory niby ma clock na 3.0 , a dziala teraz na 2.5

w slocie 1-wszym jest noname ktory dziala na clocku 2.5 bez problemow

HTT chodzi mi na 201MHz, procek na 2009 MHz multi x10

Wszelaka pomoc w ustawieniu tego mile widziana, dla mnie ustawienia timingow to czarna magia :)

Thanx

TS

Edytowane przez Simon Templar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na rev 2.0 htt 320 stabilnie bez artow mnoznik x5 (Semp64 3000+) mysle ze byloby wiecej gdyby nie ten badziewny radiator na chipsecie :/. A ida mrozy to moze jakis extreme bedzie :D. Mozemy zrobic konkurs kto wiecej wyciagnie htt na k8ns :D

Taa, też moim zdaniem jest to duża wina tego badziewnego radiatorka na cipsecie. U mnie jest on potwornie gorący ... tylko kupie blok wodny na niego i zobacze jak sie to odzwierciedli na podkręcalności.

Narazie co zpłyty wydusiłem max (ito do tego niestabilnie) to było htt 330. Dodam, że ten radiator na chipsecie jest nawet na def. htt strasznei gorący.

Zobaczymy jak go utopie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

gb k8ns f17 i semp 2600

Ustawiam w biosie tak:

HT 3x, cpu clock 220, dzielnik ramu na 2/1.66 , timingi 2.5-3-3-8 zmieniam na 3-4-4-8 i wychodzi mi sempronik z zegarem 1760mhz.

odpalam superpi na 8 mln i zero błedów , później 3dmarka01 i po podkreceniu wynik spada mi z 9900 na 9400

grafa to gb radeon9550 do testów nie podkręcany, ram goodram 512mb 400mhz obustronne,

nie wiem co tu jest grane w tym 3dmarku, pokazuje mi w testach srednio np. 80/90 fps ale gołym okiem widac że szarpie! Porównałam wyniki obu testów przed i po kręceniu :

przed OC:

Fill Rate (Single-Texturing) 734.5 MTexels/s

Fill Rate (Multi-Texturing) 1288.0 MTexels/s

High Polygon Count (8 Lights) 8.6 MTriangles/s

po OC:

Fill Rate (Single-Texturing) 162.0 MTexels/s

Fill Rate (Multi-Texturing) 583.2 MTexels/s

High Polygon Count (8 Lights) 1.6 MTriangles/s

Przedstawiam wyniki gdzie jest największa różnica. Jak widac spadek jest drastycznie wysoki!

Co ja źle robię?, coś nie tak ustawiłam? bo juz teraz nie wiem czy brac się za większe podkręcanie jak przy 1760 taka kaszana się robi?

ps . temp procka po OC w windzie 31 C, w Superpi/3dmark01 max 39 C.

Edytowane przez Monika.M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

gb k8ns f17 i semp 2600

Ustawiam w biosie tak:

HT 3x, cpu clock 220, dzielnik ramu na 2/1.66 , timingi 2.5-3-3-8 zmieniam na 3-4-4-8 i wychodzi mi sempronik z zegarem 1760mhz.

A co byś chciał zeby ci wyszło ... chyba 8*220 to 1760 wiec wszystko w porzo.

Druga sprawa dlaczego obniżasz timingi?!!

Ustaw htt3x clock na 300 i ram 2/1.33 i gicior!

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: :lol: a świstak siedzi, bo sreberka były kradzione... chyba masz mnożnik 3x a nie 5 , bo mialbys htt 1600 czyli 2x wiecej niz default :lol2: a plytka wytrzymuje 1000 przy sprzyjających wiatrach.

@Monika.M spróbuj podnieść napięcie, bo może sprzęt jest niedovoltowany,ale to raczej niepowinno obniżać wyników, bardziej prawdopodobne jest to ze htt jest zbyt niskie , tzn ty masz 3x220 co daje 660, w sumie tyle powinno wystarcczyc spokojnie,ale przy tak malym ht to niepotrzebnie obnizasz mnoznik ht, staraj sie nie schodzic <700ht i >950, czyli jak masz <230(realne ustawienie ht) to mnoznik 4x,a jak >230 to mnoznik 3x

Edytowane przez jurek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItajcie,

Jako ze nikt nie zechcial mi odpowiedziec na moje pytania wczesniejsze postanowilem upgradowac bios w moim K8NS do F18 , po upgrade z poziomu Qflash (bios) bios ladnie sie zupdatowal, przy starcie pokazuje F18 jednakze w programach typu sandra i cpu-z wersja biosu nadal jest F9.

Problemy z pamiecia pozostaly, nie moge puscic 2ch kosci 512 (pisalem o nich wyzej) wyzej niz na 133 MHz, przy czym i tak sypia bledami w prime95 ....

Pomozcie bo ku***wica mnie strzeli :/

TS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItajcie,

Jako ze nikt nie zechcial mi odpowiedziec na moje pytania wczesniejsze postanowilem upgradowac bios w moim K8NS do F18 , po upgrade z poziomu Qflash (bios) bios ladnie sie zupdatowal, przy starcie pokazuje F18 jednakze w programach typu sandra i cpu-z wersja biosu nadal jest F9.

Problemy z pamiecia pozostaly, nie moge puscic 2ch kosci 512 (pisalem o nich wyzej) wyzej niz na 133 MHz, przy czym i tak sypia bledami w prime95 ....

Pomozcie bo ku***wica mnie strzeli :/

TS

Wiesz co ... byś sie nie ośmieszał!!!

W tym temacie było to opisane wiele razy. ZEchciałbyś przeczytać chociaż jego część, a wiedziałbyś w czym rzecz.

Kontroler pamieci ma problemy z dwoma obustronnymi kośćmi pamięci.

Cała filozofia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona wczesniej jest tabelka w ktorej jest napisane ze 2xpodwojne pojda na tej plycie na 333 MHz (166). mi udalo sie na 133 puscic i sa bledy i sie pytam czy moze ktos wie co moge jeszcze pokombinowac, przestawic itp zeby to stabilne bylo i dzialalo w miare...

Moze podniesc napiecie na pamiatkach?

Prosze o pomoc.

TS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi