Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Ej a czy ta płyta obsługuje pamięciu w dualu?? Czytałem gzieś, że nie. Czy aktualizacja biosu to zmieni??

nie plyta tylko procesory na s754 nie maja kontrolera duala.

wracajac do mojej plyty:

jak narazie wszystko dziala ok, oprocz zintegrowanego dzwieku, ktory nie dziala.

tymczasowo wsadzilem starego poczciwego sb128.

czy ktos mial problemy ze zintegrowana dzwiekowka na tej plycie? sterowniki zainstalowane, w biosie wlaczona oczywiscie a mimo to zadnego dzwieku nie wydaje..

co do o/c to osiagnalem to co zamierzalem:

sempron 2500+ (0541) 1.4GHz @ 2.1GHz stabilnie przy 1.45V, HTT 300 - wiem, ze bez rewelacji ale mi wystarczy to az nadto ;)

chlodzenie freezer 64 pro - zawiodlem sie troche na jego rzekomej ciszy - jest glosniejszy od mojego poprzedniego arctica pro 2l chodzacego na srednich obrotach.. bedzie trzeba go troche spowolnic.

temperatury w idle ~30*C, stress ~41*C - powinny jeszcze troche spasc, niby pasta mx-1 dopiero po paru dniach osiaga najlepsze wlasciwosci.

nie wiem czy moge liczyc na jakies podkrecanie pamieci (twinmos 256MB) narazie chodza standardowo na 190MHz, timingi 2.5 3 3 8.

jeszcze jedno:

ponoc w biosie F17 dodano nowe dzielniki dla pamieci (np 1.2) tymczasem ja nadal mam taki sam wybor, co w starym biosie - o co chodzi?

co jeszcze mnie zmartwilo to to, ze plyta wystartowala ze 2 razy z pamiecia na 300MHz - zresetowaly sie ustawienia ramu w biosie (wrocilo do auto) - jest na to jakas rada?

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sukces :D

mialem dwie kosci 512 (Twinmos + Patriot) niestety Pat. odbiegal mozliwosciami, po wymianie na Twinmos-a pamieci leca na 450mhz przy tim. 2-5-3-3-7 1t (imho bardzooo ladnie bo wciaz ponizej default) do tego HTT 278 czyli procek na 2.5 ghz prime i sp2k4 full stable :D biore sie za dalesze testowanie ale ogoinie jestem happy i chcialem sie pochwalic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie plyta tylko procesory na s754 nie maja kontrolera duala.

wracajac do mojej plyty:

jak narazie wszystko dziala ok, oprocz zintegrowanego dzwieku, ktory nie dziala.

tymczasowo wsadzilem starego poczciwego sb128.

czy ktos mial problemy ze zintegrowana dzwiekowka na tej plycie? sterowniki zainstalowane, w biosie wlaczona oczywiscie a mimo to zadnego dzwieku nie wydaje..

co do o/c to osiagnalem to co zamierzalem:

sempron 2500+ (0541) 1.4GHz @ 2.1GHz stabilnie przy 1.45V, HTT 300 - wiem, ze bez rewelacji ale mi wystarczy to az nadto ;)

chlodzenie freezer 64 pro - zawiodlem sie troche na jego rzekomej ciszy - jest glosniejszy od mojego poprzedniego arctica pro 2l chodzacego na srednich obrotach.. bedzie trzeba go troche spowolnic.

temperatury w idle ~30*C, stress ~41*C - powinny jeszcze troche spasc, niby pasta mx-1 dopiero po paru dniach osiaga najlepsze wlasciwosci.

nie wiem czy moge liczyc na jakies podkrecanie pamieci (twinmos 256MB) narazie chodza standardowo na 190MHz, timingi 2.5 3 3 8.

jeszcze jedno:

ponoc w biosie F17 dodano nowe dzielniki dla pamieci (np 1.2) tymczasem ja nadal mam taki sam wybor, co w starym biosie - o co chodzi?

co jeszcze mnie zmartwilo to to, ze plyta wystartowala ze 2 razy z pamiecia na 300MHz - zresetowaly sie ustawienia ramu w biosie (wrocilo do auto) - jest na to jakas rada?

Cos masz chyba nie tak.

Co do biosu to chyba ci sie nie wgral. :P Temperaturki tez masz cos nie tak bo ja na BOXie mam do 38 przy troche wiekszych MHz [bez dodatkowych wentyli otwarta buda :P] pobaw się jeszcze prockiem bo cos niechce mi sie wierzyc ze tak slabo idzie... [mój spokojnie 7x330 1,4V]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos masz chyba nie tak.

Co do biosu to chyba ci sie nie wgral. :P Temperaturki tez masz cos nie tak bo ja na BOXie mam do 38 przy troche wiekszych MHz [bez dodatkowych wentyli otwarta buda :P] pobaw się jeszcze prockiem bo cos niechce mi sie wierzyc ze tak slabo idzie... [mój spokojnie 7x330 1,4V]

bios sie wgral bo bez niego nie ruszyl by komp (stary bios nie obslugiwal tych sempronow).

temperatury sa ok, mam miernik takze moge porownac. freezer64 swoje potrafi ;)

mam tez 3 dodatkowe wiatraki w budzie, + 2 wiatrakowy zasilacz. temperatura wewnatrz obudowy ok 25*C.

co do o/c to napisalem, ze mi ten wynik wystarcza (poki co bynajmniej ;)) wiem, ze moge z niego wycisnac wiecej tylko po co.. wiekszy pozytek przynioslby mi r9550 ;)

nadal mam problem z dzwiekiem.. sb128 strasznie kijowo gra, ze wzgledu na brak korektora (tylko tony niskie i wysokie). wiecie co moze byc nie tak z tym zintegrowanym dzwiekiem?

albo opcja nr 2: czy ktos zna jakis programowy korektor (equalizer)? tylko nie zaden winampowy czy cos w tym stylu, chodzi mi o to, zeby korektor dzialal w tle przetwarzajac wszystkie dzwieki.. nie tylko muzyke w winampie

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam za to pytanie z "innej beczki":

ostatnio wykrecilem twinmosy, poszly calkiem znosnie (w dualu 240 przy 2,5-4-3-8 2T - http://img362.imageshack.us/img362/7267/prime6ic.jpg ). Na co dzien jednak po co mam je tak meczyc, postanowilem wrocic do poprzednich ustawien (dzielnik 9, czyli pamieci na ok 219 przy 2,5-3-3-8 2T). Tymczasem wyglada na to, ze plyta niekiedy wraca mi do dzielnika 10... poniewaz przy 240 2,5-3-3-8 2T wali bledy z tym timingiem ustawionym na 3 (a przed chwila nawet juz restartem) zastanawiam sie jakim prawem mobo dokonuje takich zmian? mial ktos cos takiego?

jakies porady? ew. moge ustawic ten timing na 4, ale tak jak mowilem, jest to juz wyzsza granica dla pamieci, komputer czesto chodzi wlaczony (nie gram czesto, najczesciej net, jakis dwn), nie widze wiec potrzeby, bym go "meczyl"

moj bios to f17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem dziś K8NS rev 2.0 dla koleżanki, przychodzę do domu -> wyciągam ją z pudełka i widzę, że ma tylko 2 cewki w układzie zasilania procka! W sklepie też ją oglądałem ale nie zwróciłem na to uwagi. Wszystkie rev 2.0 tak mają czy tylko ja dostałem taką okrojoną wersję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem dziś K8NS rev 2.0 dla koleżanki, przychodzę do domu -> wyciągam ją z pudełka i widzę, że ma tylko 2 cewki w układzie zasilania procka! W sklepie też ją oglądałem ale nie zwróciłem na to uwagi. Wszystkie rev 2.0 tak mają czy tylko ja dostałem taką okrojoną wersję?

Czym nowsza wersja tym bardziej okrojona.

Moja rev 1.1 na ktora polowałem ma 4 cewki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym nowsza wersja tym bardziej okrojona.

Moja rev 1.1 na ktora polowałem ma 4 cewki

Nie powiedzialbym ze okrojona nie znam rev 1.1 ale mam 2.0 i ma calkiem inaczej rozwiazane zasilanie, nowszego, troj fazowe, zreszt agdzies keidys robili porownanie rev 1.0 a 2.0 plyty te roznia sie tylko % zmiana napiecia cpu w biosie i nowszym zasilaniem na ver 2.0, sam sie nei zaglebialem w czym ono jest lepsze ale napewno jest inne i nie gorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W recenzji na egiełdzie też przedstawiają płytkę z 2-ma cewkami :( Niestety muszę to powiedzieć: Gigabyte schodzi na psy. W takim wypadku nie wiem czy nie lepiej kupić Epoxa 8KDA7i, który jest o 20zł tańszy i te 315MHz na HTT też pewnie wyciągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W recenzji na egiełdzie też przedstawiają płytkę z 2-ma cewkami :( Niestety muszę to powiedzieć: Gigabyte schodzi na psy. W takim wypadku nie wiem czy nie lepiej kupić Epoxa 8KDA7i, który jest o 20zł tańszy i te 315MHz na HTT też pewnie wyciągnie.

BEZ KOMENTARZA TE WASZE OPINIE :lol:

Nie wiem czy chociaz 5% z was rozumie zasade dzialania i obecnosc cewek w calym tym ukladzie, jedyne co zuwrazam to jak czegos malo to od razu zle :lol: no comment

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) jedyne co zuwrazam to jak czegos malo to od razu zle :lol: no comment

To Ci powiem, że starsze revizje gigabyte'a np. 1.1 są lepiej wyposażne nawet w samym pudełku .... wiecej dodatków. Rev. 2.0 jest bardzo okrojona. Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie chodzi mi tylko o cewki. Jak pisze Miazga82 w rev 1.1 dostałem o wiele więcej przydatnych bajerów w pudle razem z płytką i to za cenę 20zł niższą niż obecnie. Gigabyte wyrobił dobre zdanie płycie K8NS rewizjami 1.0 i 1.1, a teraz kiedy popyt na te płyty jest duży, ostro poleciał po kosztach i na dodatek dźwignął cenę. Nie chcę powiedzieć, że rev 2.0 jest zła, ale polityka firmy mnie trochę denerwuje. Gołym okiem widać, że linia zasilania CPU jest okrojona. Wystarczy spojrzeć na układy zasilające np na DFI i porównać z K8NS Rev 2.0 - bez komentarza (deja vu? ;))

Staram sie na to patrzeć obiektywnie. Nie chcę wychwalać tej płyty pod niebiosa tylko dlatego, że taką mam w kompie... Koniec marudzenia :D Chciałem sie tylko dowiedzieć o te cewki i juz wiem... peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam GA K8NS rev.1.1 (pod socket 754) i A64 3000 i zauważyłem, że w najnowszej wersji biosu(F18) nie uruchamia się Top Performance (mimo że ustawia się w biosie na Enable i zapisuje to i tak jest wyłączone) - dziwne.

Oczywiście napisałem o tym do Gigabyte-a i w odpowiedzi przeczytałem, że sytuację rozwiąże następna wersja bios-a.

Teraz jadę na F17, na którym działa Top Performance, ale za to po każdym wejściu w ustawienia w biosie wyłącza mi na kanale drugim IDE nagrywarkę - też dziwne.

Przy okazji - z miłą chęcią kupię kompletne(instrukcja obsługi,płytka CD i woreczki) pudełko z tej płyty.Zainteresowanych proszę o kontakt na PM.

Edytowane przez RedAxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanko - prawie juz kupilem K8NS v. 2.0 i w zwiazku z tym mam pytanko - czy vdimm mod (rail mod) ktory ludzie robia do rev 1.1 bedzie dzialal na 2.0 ?

bedzie działac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanko (skoro mi tak dobrze idzie pytanie) - chodzi o pamiec:

obecnie posiadam 2x256 BH-5 (od rapry - dlatego pytam o vdimm moda) ale 512 ram to nieco za malo (do sprzedania jak cos PW)

zamierzam kupic:

a) 2x512 hynix (male vdimm) (BT) (trudno wyczuc czy trafia sie SS czy DS)

B) 1x1024 double sided hynix (j.w.) (BT)

c) ?????? (jakie ktore nie potrzebuja wysokiego vdimm a kreca sie sympatycznie)

d) TCCD - nieco za drogie

e) 2x1024 double sided (BT) (jak kasa pusci)

f) robic vdimm moda i kupic np UltraX lub cos na BH-5 (duzo papu potrzebuja)

co lepiej ?

wydaje mi sie ze jesli chodzi o ekonomie to opcja a lub b.

o/c opcja d lub f

wydajnosc kompa opcja f

radzcie misczuniowie :)

PS. Ile dokladnie bede mogl zapodac na pamieci robiac rail-vdimm mod'a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie swojego k8ns odpaliłem na 320MHz FSB z sempkiem 2600 i pamiatkach kingmax 512/400@480MHz <super pi 16M 15min20sec> :D ale nie tym sie chwale... ktoś pisał wcześniej o tych tmimingach ze na 2T trza ustawic... no i ustawilem i na 2,5/4/4/8 smiga na 500MHz... niestety przy FSB 300 :huh: optimum to by bylo ok 335... ale powyzej 320 mam jeden wielki zwis i nawet sie widna nie laduje... czy to wina biosa czy kres mozliwosci??? aha ciekawe ze jak dalem FSB 330 to wszystko ruszylo ale wszedzie widzialem procka jako 1607MHz czyli standart choc fsb pisalo 330... a temp byla taka nijaka 27stopni na boxie... bez stresu...

pozdrawiam i czekam na jakies pomysły... CZEKAMY NA F19... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e) 2x1024 double sided (BT) (jak kasa pusci)

Uważaj z kośćmi dwustronnymi, umów się ze sprzedawcą na sprawdzenie, czy będą hulać.

A tak w sumie to wybrałbym 2x1024 nawet jakby nie chciały przekroczyć za bardzo 200MHz. Dzielniki robią swoje i nie ma spadku wydajności. No i w tej platformie nie ma jako tako pojęcia synchro i asynchro bo pamięci są łączone prosto z prockiem więc szyna systemowa to nie to samo co szyna pamięci..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest jakikolwiek program, ktory by odczytal poprawnie napiecie +5v na tej plycie?

Każde z odczytywanych napięć to spore przybliżenie.

5V faktycznie nie jest odczytywane - raczej brak takiej opcji odczytu. Ale z molexa można sobie czasami zmierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Ile dokladnie bede mogl zapodac na pamieci robiac rail-vdimm mod'a ?

ciagniesz z zasilacza z linii 3.3 wiec na pamieciach bedzie dokladnie tyle... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi