Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Coś masz dziwnie z tymi pamięcimi u mnie niezależnie od HTT pamięci zawsze MAX tyle samo.

Ostatnio od HTT 350 płyta mi się wywala w 3D a wcześniej 3D marki przchodziła na 353 :P o co chodzi ?? :mur:

Wygląda na to, że jakieś pamięci dziwne :| Jutro jak będę miał czas to potestuję je osobno. Bardzo dziwnie zachowują się pamięci, jak kości siedzą w 2 i 3 banki to HT 285 działa, jak przełoże do 1 i 2 to już pojawia się ów "freez" w biosie :/

u mnie jak ht jest za wysokie to zatrzumyje sie na wykrywaniu dyskow, zalezy co masz na msyli mowiac freez

chyba mówimy na tym samym, tylko, że u mnie nawet nie wykrywa dysków :D

Edytowane przez IchBinLaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje pamieci maja 480 a nie 500...

300*8 = 2400, a dzielnik przy 166 i mnozniku 8 to 10. Policz.

poza tym timingi 2,5-5-5-10 ? lepie jzwieksz napiecie i zjedz z tego "5-5"

ja wlasnie zjechalem ze 2T do 1T przy 500mhz (310*8, dzielnik 166) i dalo mi to wiekszy skok wydajnosci niz podniesienie czest pamieci do 560 :D

hehehehhe maja 500MHz... bo one sa na 200 a nie 166;p a na 1T sprobuje zarzucic... z timingow juz zlazlem na 2.5/4/4/8 ty masz hynixy a ja kingmax :oops: i to 1 kosc;p a one nie lubia duzch napiec... jak mialem na 2,7 to sie mem test sypal;p i byly wolniejsze... :cry: a teraz jest cool i dopiero zaczynam... pozdrawiam

ps a jak dam na 166 to jak to wplynie na ramki... bedzie mozna krecic je bardziej???

pozdrawiam i wesołych o/c swiat :lol:

Edytowane przez spOOknienty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehhe maja 500MHz... bo one sa na 200 a nie 166;p a na 1T sprobuje zarzucic... z timingow juz zlazlem na 2.5/4/4/8 ty masz hynixy a ja kingmax :oops: i to 1 kosc;p a one nie lubia duzch napiec... jak mialem na 2,7 to sie mem test sypal;p i byly wolniejsze... :cry: a teraz jest cool i dopiero zaczynam... pozdrawiam

ps a jak dam na 166 to jak to wplynie na ramki... bedzie mozna krecic je bardziej???

pozdrawiam i wesołych o/c swiat :lol:

ja pierdziele co Ty gadasz? :P przeciez przy dzielniku 200 pamieci chodza tak jak htt :P czyli w Twoim wypadku 300 :huh: niezle kombinujesz :P

chyba mówimy na tym samym, tylko, że u mnie nawet nie wykrywa dysków :D

u mnie tez nie wykrywa, zatrzymuje sie przed wykrywaniem

Edytowane przez Shegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierdziele co Ty gadasz? :P przeciez przy dzielniku 200 pamieci chodza tak jak htt :P czyli w Twoim wypadku 300 :huh: niezle kombinujesz :P

tzn ze w praktyce nie jestem w stanie na sempku 2600+ z zablokowanym mnoznikiem na 8x nigdy osiagnac 400mhz na ram???!!! to dziwne bo jak zmieniam te czestotliwosci to cpu-z pokazuje zawsze 241.8MHz... a w biosie nadal jest 500MHz... i po co w takim razie do k... nedzy sa dzielniki pamieci skoro wszystko i tak by sie tym parametrem regulowalo... wytlumacz mi chlopie bo mnie teraz tak zamuliles ze baja... ale posprawdzam jak te ustawienia wplyna na wydajnosc... a czym mierzysz ta czestotliwosc??? mi wszedzie pokazuje 250, tylko cpu-z inaczej... niech ktos jeszcze sie doloczy do tej rozmowy bo sie zagubilem... shegi plz rozpisz sie szerzej jak to dziala... czytalem ten poradnik http://egielda.com.pl/?str=art&id=177-1 ale nie wiem jak to sie ma do praktyki... pisza tam o max memclock w plytkach gigabyte a ja mam tylko z takimi parametrami opcje memory refresh albo refresh freqency... a tak nawet po odslonieciu wszystkich zakladek (ctrl +f1) nie mam podobnej opcji... teraz juz zglupialem max... buhahahahahha plz pomozcie chlopaki bo mi spierto..cie swieta:/ plz pomocy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy bios do k8ns to raczej F17

mu raczej chodzilo o k8nsc, to calkiem inna plyta

spOOknienty

cpu-z mowi prawde, w biosie jest podane inaczej (tam gdzie podaje czestotliwosc jest obliczane jakims walnietym algorytmem i zawsze zle podaje). Gdzies juz bylo to pisane, ale ze sa swieta, napisze Ci to tu jeszcze raz ;)

masz sempa 2600+, mnoznik 8. aby obliczyc czest. pamieci najpierw obliczasz czest. pracy procesora (np. u mnie 310*8= 2480). Teraz musisz skorzystac z tabeli. dla mnoznika 8 dzielniki przy odpowiednich ustawieniach kształtuja sie tak:

(ustawienie w biosie: dzielnik)

100: polowa htt

133: 12

150: 11

166: 10

185: 9

200: tyle ile htt

I teraz tak:

czestotliwosc pracy procesora dzielimy przez dzielnik. Jesli mam ustawione 166 (dzielnik 10) to moje ramy pracuja z czest 2480/10 = 248. Jesli ustawie 185, to ramy beda pracowaly z 2480/9= 275mhz itd...

biosie gb pokazuje mi 255 czy jakos tak. natomiast w rzeczywistosci maja te 248.

polecam ten programik (do obliczania czest ramu): http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attach&type=post&id=33

oraz poczytaj sobie (znajdziesz tu pelne tabele dla wszytkich mnoznikow):

http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...niki%20A64.html

Edytowane przez Shegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, minął właśnie drugi dzień bojów z s 754 :D Z dnia na dzień idzie coraz lepiej, jak narazie wyciągnąłem HT 3x300, Ram 466 2.5 CL ;)

ps. marzy mi się HT 360 :) nie wiecie czy memory refresh freqency ogranicza jakoś ht, albo które dzielniki są najlepsze?

Edytowane przez IchBinLaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shegi a masz cos takiego w biosie jak:

CPU/DDR clock Ratio???

u mnie parametry tej opcji wygladaja tak:

2/1 , 2/1.33 , 2/1.5 , 2/1.66 , 2/1.83 , 2/2

moze mowimy o tym samym a inaczej to wyglada w biosie...

ja mam rev plytki 1.0 (chyba bo nigdzie nic nie pisze a mam 4 cewki wczesniej pisano ze rev 1.0 ma tyle...) i bios F17

bo z takimi jak ty mowisz to mam tylko opcje refresh rate a to nie o to chodzi napewno bo tam sa parametry 100, 133, 166, 200 ale kazdemu z nich jest przypisany jeden z ponizszych 15,6us 7,8us i 3,9us

wiec chyba pisalem dobrze ale ty masz to inaczej w biosie i mi naryles troszke a chodzi o to samo;p a swoja droga czy ktos wie czy to refresh rate ma wplyw na oc bo ja nie zauwazylem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam tą płytę i używam Biosu F7. Podobno najleprzy do OC. Tak na marginesie, nie bałeś się dać temu procowi 1.65?? :D

Kurde Mam selekta od Pitera, który ma iść na 2700MHz przy 1.55V. I kurde za nic w świecie nie mogę uzyskać stabilego HTT 300. Kurna. Już sam nie wiem co mam robić.

Moje ustawienia:

HT: x3

HTT: 300

Mnożnik: 9

Dzielnik: 150

Częstotliwość pamięci: 450

Timingi: 2,5-3-3-7 2T

Już sam nie wiem co mam zrobić aby uzyskać stabilność. Maksymalne stabilne HTT jakie uzyskałem to 297MHz. Ale ja chce true 2700MHz :D. Przypominam, że mam K8NSC. Może wiecie co ustawić inaczyj. Żadnymi innymi ustawieniami się tam nie bawiłem jak np. refresh rate czy cuś. Może w tym jest pies pogrzebany??

Edytowane przez link.mk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sam nie wiem co mam zrobić aby uzyskać stabilność. Maksymalne stabilne HTT jakie uzyskałem to 297MHz. Ale ja chce true 2700MHz :D. Przypominam, że mam K8NSC. Może wiecie co ustawić inaczyj. Żadnymi innymi ustawieniami się tam nie bawiłem jak np. refresh rate czy cuś. Może w tym jest pies pogrzebany??

wydaje mi sie ze to juz kres płyty, ale masz przeciez swoje wymarzone 2.7G brakuje Ci tylko 30 mhz :P timingi nie wplywaja na max ht, sproboj zwiekszyc napiecie na mostek ale watpie aby cos to dalo.

shegi a masz cos takiego w biosie jak:

CPU/DDR clock Ratio???

u mnie parametry tej opcji wygladaja tak:

2/1 , 2/1.33 , 2/1.5 , 2/1.66 , 2/1.83 , 2/2

moze mowimy o tym samym a inaczej to wyglada w biosie...

ja mam rev plytki 1.0 (chyba bo nigdzie nic nie pisze a mam 4 cewki wczesniej pisano ze rev 1.0 ma tyle...) i bios F17

bo z takimi jak ty mowisz to mam tylko opcje refresh rate a to nie o to chodzi napewno bo tam sa parametry 100, 133, 166, 200 ale kazdemu z nich jest przypisany jeden z ponizszych 15,6us 7,8us i 3,9us

wiec chyba pisalem dobrze ale ty masz to inaczej w biosie i mi naryles troszke a chodzi o to samo;p a swoja droga czy ktos wie czy to refresh rate ma wplyw na oc bo ja nie zauwazylem...

oj sorka, w biosie F17 zamiast wartosci 133,166 itd zostaly podane formie stosunku fsb:pamiec. opcja 2/1.66 odpowiada dawniejszemu ustawieniu 166. mowilismy o tym samym.

a refresh rate to juz tyming alpha, nie wplywa on znaczaca na wydajnosc ani na OC (przynajmniej nie zauwazylem) najlepiej zostawic 200 7,8us.

Edytowane przez Shegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eejj lol...zauwazylem ze przy wylaczeniu pc nie zawsze mi sie dioda num lock wylacza na klawiaturze :) tez macie cos takiego?:)

ja nie mam, ale nie sadze aby wplywalo to na cokolwiek... ;-)

Edytowane przez Shegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

link.mk ja mam na maxa 2716mhz stabilnie kurzc emowisz f7 najlpesyz do oc to sobie jutro zainstaluje bo dizsaij jzu mi sie nie che a i jzu co nie co wypilem:)

Kurde ja za cholere nie moge stabilnego osiągnąć. Może zwiękrze napięcie ale troche się boje :(. No ale cóż do odwarznych świat należy :D

Ijedno pytanie do wszystkich. Zawsze się wam komputrer wyłącza. Bo mnie czasem jak komputer dłużech pochodzi (czyt. pare godzin) to nie chce się wyłączyć staje na tym ekrnie "trwa zapisywanie ustawień" nie wiem w czym problem.

I jeszce jedna sprawa. Bo a w biosie mam ustawione napięcie na 1.55 a w CPU-Z pokazuje mi 1.52. Ten mój procek to selekt i ma na 2700MHz chodzic przy 1.55V i czy myślicie, że tutaj można się doszukać jego niestabilności?? Że płyta daje mu za niskie apięcie?? Z tego co obserwuje to Szef trzyma to napięcie na jednakowym poziomie.

Edytowane przez link.mk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ijedno pytanie do wszystkich. Zawsze się wam komputrer wyłącza. Bo mnie czasem jak komputer dłużech pochodzi (czyt. pare godzin) to nie chce się wyłączyć staje na tym ekrnie "trwa zapisywanie ustawień" nie wiem w czym problem.

jak mialem jeszcze kompa bez o/c zadnego to mi sie czasem tak robilo... to nie wina sprzetu a raczej systemu... na xp pro pomogl format:D

a ja mam problem dziwny... moj sempek gonil na 2560 MHz juz... ramki na 480 i full stabil bylo... memtest bezblednie po 10 petlach, super pi bezblednie 16M w 15m20s... a teaz lecial przez jakis czas tez full stabil na 2400MHz i 500MHz ram... i jak wrocilem na 2560 to juz zwiechy lapie... a super pi ni hu hu nie chce przepuscic... co to moze byc??? mial ktos podobnie...

mam zamiar zainwestowac w arctic freezera 64 czy to dobre rozwiazanie przy o/c, czy w podobnej cenie jest cos lepszego??? <teraz mam box>???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mialem jeszcze kompa bez o/c zadnego to mi sie czasem tak robilo... to nie wina sprzetu a raczej systemu... na xp pro pomogl format:D

a ja mam problem dziwny... moj sempek gonil na 2560 MHz juz... ramki na 480 i full stabil bylo... memtest bezblednie po 10 petlach, super pi bezblednie 16M w 15m20s... a teaz lecial przez jakis czas tez full stabil na 2400MHz i 500MHz ram... i jak wrocilem na 2560 to juz zwiechy lapie... a super pi ni hu hu nie chce przepuscic... co to moze byc??? mial ktos podobnie...

mam zamiar zainwestowac w arctic freezera 64 czy to dobre rozwiazanie przy o/c, czy w podobnej cenie jest cos lepszego??? <teraz mam box>???

Ja mialem dzisiaj identycznie tylko inne zegary oczywiście :\ Płya czy proc mają swoje humory :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz *uszkodzony plik rejestru twojego uzytkownika, usun i stworz nowe konto i bedzie OK.

*zapewne na skutek restartow przy podkrecaniu kompa

pozdr.

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*zapewne na skutek restartow przy podkrecaniu kompa

pozdr.

Tak to już jest z nami overclockerami :P (nie wiem czy jestem godzien się tak nazywać :D)

I jeszce jedna sprawa. Bo a w biosie mam ustawione napięcie na 1.55 a w CPU-Z pokazuje mi 1.52. Ten mój procek to selekt i ma na 2700MHz chodzic przy 1.55V i czy myślicie, że tutaj można się doszukać jego niestabilności?? Że płyta daje mu za niskie apięcie?? Z tego co obserwuje to Szef trzyma to napięcie na jednakowym poziomie.

Ale co o tym sądzicie??

Edytowane przez link.mk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co o tym sądzicie??

jest taka mozliwosc, a co do napiecia to mozliwe ze

a ) program monitujacy zle podaje

b ) plyta zaniza nieco napiecie i masz tak zwanego zonka :P

Edytowane przez Shegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi