Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam owa plyte, przymierzam sie do zakupu GF z serii 6 i zastawiam sie czy nie beda sie gryzly (NF3) :)

Niech wypowiedza swoja opinie ludzie ktorzy posiadaja taki mix :razz:

Pozdrawiam

A jaki tu mix?

(Ironia-Mode: ON) Chyba że ci sie nazwa tak niby mixuje. Dla psychicznego spokoju kup sobie starego GeForce'a 3 Ti-500 .... tak ładnie bedzie pasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co nie moga sie gryzc :>

jakos GF6800 i NF3 sie gryzly ;P

ale 6600 raczej juz nie

na 6600 też miałem freezy, aczkolwiek rozwiązanie podało już kilkakrotnie w topicu o freezach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PcMax i IchBinLaden... Dzieki za rade... Ale u mnie wyglada wszystko ok... Pozatym przy tej podstawce do mocowania CPU nie ma srubek ale jakies plastikowe zatrzaski... SuperPi wywala mnie przy initialu a ja mam teraz FSB 320 i SanAndreas hula rewela... Zaraz polece na innych gerach... Myslicie ze mimo iz SuperPi mnie nie lubi;P moge go zostawic na takich ustawieniach... Temperaturka nie przekracza 33stopnie w stresie...

Edytowane przez spOOknienty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamietam...

a te freezy mnie juz nie interesuja bo nie mam juz dawno nf3...

no ale jak mialem to ludziki sobie poradzili...

wymiana plyty na VIA :lol:

ale widze ze juz sie uporali w mniej kontrowersyjny sposob...

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam GF6800GT i żadnych freezów nie uwzględniłem. Może jednak z GF6800 jest inna sprawa. Nie mam pojecia. W każdym bądź razie wszystko u mnie działa OK :D.

no skoro masz pciekspres to nic dziwnego..... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PcMax i IchBinLaden... Dzieki za rade... Ale u mnie wyglada wszystko ok... Pozatym przy tej podstawce do mocowania CPU nie ma srubek ale jakies plastikowe zatrzaski... SuperPi wywala mnie przy initialu a ja mam teraz FSB 320 i SanAndreas hula rewela... Zaraz polece na innych gerach... Myslicie ze mimo iz SuperPi mnie nie lubi;P moge go zostawic na takich ustawieniach... Temperaturka nie przekracza 33stopnie w stresie...

to teraz sprobuj zamontowac chlodzenie boxowe i sprawdz co sie dzieje. Mi plyta ostatnio takie walki robi: po wylaczeniu i zostawieniu na jakis czas, przywraca mi domyslne ustawienia ramu (czyli dzielnik 2\2, std timingi) i plyta nie bootuje. pomaga wejscie do biosu i ponowne ustawienie tego wsyztkiego... strasznie denerwujace ... :/

z tego co wiem to nie tylko ja mialem taki problem, rozwiazal go ktos? bo jak mam tak robic przy kazdym uruchomieniu to mi sie nie chce i wole pracowac w def.

Edytowane przez Shegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K8-NSC 939 ma AGP a nie pci-e ;) .

mój błąd...:mrgreen:

w takim razie freezy na pewno są , chyba ze od poczatku wyłączone jest Fast Writes...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktoś jest pracowity i ma wiedze o tej mobo to prosze priv- można by zrobić jakiś obszerniejszy FAQ na pierwszej stronie (mój post jest drugi):

najlepiej jakby zawierał wszystkie pożyteczne informacje o tej mobo, linki do Vmodów, strony z biosami, modyfikacje, jakieś najwydajniejsze ustawienia itp

ktś chętny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktoś jest pracowity i ma wiedze o tej mobo to prosze priv- można by zrobić jakiś obszerniejszy FAQ na pierwszej stronie (mój post jest drugi):

najlepiej jakby zawierał wszystkie pożyteczne informacje o tej mobo, linki do Vmodów, strony z biosami, modyfikacje, jakieś najwydajniejsze ustawienia itp

ktś chętny ?

Ja się podejmę ale to dopiero po nowym roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:banana: Dołączona grafika

:banana:

Jutro napisz więcej teraz i tak jestem już spóźniony...

Szczęśliwego nowego roku...

przynajmniej aby 2006 był lepszy od 2005 :)

Spookie widzę, że mamy taki sam procesor i taką samą płytę, napisz pliz jakie masz ustawienia, że takie HT uzyskałeś ;)

U mnie maks HT 314 bootuje, niby wsio stabilne, jednak jak komp jest zimny to nie zawsze chce wstać, wiesza się w biosie. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spookie widzę, że mamy taki sam procesor i taką samą płytę, napisz pliz jakie masz ustawienia, że takie HT uzyskałeś ;)

U mnie maks HT 314 bootuje, niby wsio stabilne, jednak jak komp jest zimny to nie zawsze chce wstać, wiesza się w biosie. :(

clockgenem ;)

u mnie też losowo potrafi się przyciąć przy wykrywaniu napędów (jak któryś podzespół ma za mało voltów ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spookie zabraklo juz dzielnikow i pamieci nie wyrabiaja widze :D

Płyta nie daje rady... jakbym miał HT 2.5 to by proc poszedł wyżej. Myśle że HTT ok 370-380 było by realne.

A dzielnik na memki moge dać przecież mniejszy... [div 150]

Szkoda że Merlinowi sie juz niechce robić biosów to HT 2,5 by mnie znacznie pomogło.

Testy robiłem w temperaturze otoczenia jakies 7 stopni. Proc w idle miał 9 :P na BOXie i 1,55V.

HTT jest zależne od temperatur u mnie jest tak:

W budzie jeden dodatkowy wentylator nawiewający na chipset.

płyta zmina + w pokoju zimno 16-17 HTT 353,7

w pokoju 18-19 353

Jak w pokoju normalnie 21-22 + płyta rozgrzana i chodzi już dobrych kiolka h to max HTT 350

Podczas wczorajszego testu HTT 360 przeszło PI + chwile włączyłem Prime i było OK a PI 16mb się wywaliło.

Zmiana Vcore na chipsecie u mnie nic nie daje.

Jak w pokoju przekręce HTT to mam freza wczoraj przy niskich temp to poprostu wywalało PI. hmm dziwne

hmm chyba że to już kontroler procka nie wyrabiał bo mam 2x512 Hynix D5 (2 stronne).

Kiedyś jak mi się zechce to jeszcze się pobawie :P

Na codzień mam 7x325 bez zmiany Vcore lub jak gram 7x350 i 1,5V :P

EDIT: jak się wam wywala przy wykrywaniu napędów to czasami pomaga odłączenie prądu na zasiłce i ponowne włączenie i jest OK.

U mnie tak 1/20 razy sie wywali przy wykrywaniu napędów. :mur: [czasami też RAIDA nie wykrywa dobrze - stało mi się tak już 3 razy]

@IchBinLaden

Nie zwiększaj napięcia na chipsecie i daj nawiew. Potem ClockGenem spróbuj powinieneść HTT i do 330 nie powinno być problemów ze strony płyty.

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie mam dobry nawiew, z przodu powietrza wciąga Chieftec 12cm i wieje na chipset. Powietrze wyciąga 14cm śmigło od Huntkeya i 92mm fan.

Co do ClockGena, to komp się restartuje przy HT wiekszym jak 325. Dawałem różne dzielniki i ciągle to samo. Nie wiem w czym sęk. Pamieć chodzi na 250Mhz 2.5-4-3-8 1T 2.7V.

ps. Widziałem, że niektórzy piszą o jakiś problemach z 2x512mb jak kości są dwustronne. Planowałem sobie dokupić jeszcze jedną kość Hynixa, które będzie robiła ok 250Mhz 2.5-4-3-8 1T 2.7V. Będą dwie kostki razem działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z różnymi numeracjami biosu polega na tym, że przy flashowaniu trzeba zaznaczyć funkcję Clear DMI Data Pool, jeśli tego nie robicie programy typu Everest będą pokazywały również dane zczytane z DMI czyli poprzednie bios. Również niektóre funkcje dotyczące DMI, a poprawiane w nowszych wersjach nie działają z uwagi na to, iż są zapisane stare informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc z końca września niewiem dokładnie jakie ma "numerki"... proc "E6" pisze w CPU-Z; płyta rev 1.0 i jest to GB K8NSNXP czyli K8NS rev 1.0 + bajerki :P ...

U mnie sprzęt z dnia na dzień się coraz lepiej kręci :D Z początku było 287, 300, 314, dzisiaj na 320 zbootował i narazie się dobrze trzyma :D

Zadam jeszcze raz pytanie:

Widziałem, że niektórzy piszą o jakiś problemach z 2x512mb jak kości są dwustronne. Planuję sobie dokupić jeszcze jedną kość Hynixa, planuję ją puścic na takich samych ustawieniach jak moja, czyli 250Mhz 2.5-4-3-8 1T 2.7V. Jak myślicie będą dwie dwustronne kostki razem działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi