99tomcat Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 u mnie na tym czymś jest max 41 stopni na 2.790ghz 1.7 v...jak dal mnie jst nawet niezłe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 pewnie pamietacie jak pisalem ze komp czasami sie wieszal podczas wykrywania napedow... wzialem zdrapalem to standardowe "cos" co bylo na radiatorze (boxowym) co niby mialo cieplo przewodzic ;) wzialem proca posmarowalem silikonowa pasta termoprzewodzaca i problem zniknal :)jeśli proc jest niestabilny - czyli albo mu za ciepło, albo za dużo mhz, albo za mało v - wtedy czasami dysków nie łapie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) jeśli proc jest niestabilny - czyli albo mu za ciepło, albo za dużo mhz, albo za mało v - wtedy czasami dysków nie łapie ;) albo jak sie ramy samoistnie przestawia w biosie, ale bylo o tym juz pisane. [ot] czy mi sie zdaje czy semprony 2800+ kreca sie lepiej niz 2600+ mowa o tych 64 bit, jak wasze spostrzezenia na ten temat [/ot] Edytowane 24 Stycznia 2006 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Witam czy można gdzieś w biosie podnieść V dla NB ? jak tak to gdzie :) bo ja to mam szczęście pierwszy K8NS który dostałem to trup ten co teraz mam nie idzie powyżej htt 310 (pamiątki mają jeszcze zapas) w biosie ustawiłem htx3 fsb na 300 i chiałem podciągać do maksa clkock genem ale lipa przy 315 zwiecha o co chodzi gdzie coś pozmieniać? a i czy top preformance ma byc on czy off bo u mnie to nie ma zadnego znaczenia a bios to f17 a i proc idzie na 8x300 na def V nawet jak go daje na 1,55 to nic nie pomaga czyli moim zdaniem to płyta czyli jak ją ruszyc ? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Witam czy można gdzieś w biosie podnieść V dla NB ? jak tak to gdzie :) bo ja to mam szczęście pierwszy K8NS który dostałem to trup ten co teraz mam nie idzie powyżej htt 310 (pamiątki mają jeszcze zapas) w biosie ustawiłem htx3 fsb na 300 i chiałem podciągać do maksa clkock genem ale lipa przy 315 zwiecha o co chodzi gdzie coś pozmieniać? a i czy top preformance ma byc on czy off bo u mnie to nie ma zadnego znaczenia a bios to f17 a i proc idzie na 8x300 na def V nawet jak go daje na 1,55 to nic nie pomaga czyli moim zdaniem to płyta czyli jak ją ruszyc ? pozdro z doswiadczenia wiemy ze podnoszenie V na NB nic nie daje poza zwiekszeniem jego temperatury moze radiator ci nie odprowadza na tyle ciepla z NB zeby to bylo stabilne, sciagnij go i zmien paste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) z doswiadczenia wiemy ze podnoszenie V na NB nic nie daje poza zwiekszeniem jego temperatury moze radiator ci nie odprowadza na tyle ciepla z NB zeby to bylo stabilne, sciagnij go i zmien paste witam to chyba jednak pamieci, z tym ze synchro z procem poszły na 235 @ 2,5-4-4-8-1T na 2,8V :mur: a teraz musiałem zmienic dzielnik z 2/1,5 na 2/1,33 i juz nie mam resetów przy htt 320 nic z tego nie czaje ale cóź to dla mnie nowa platforma wiec może jeszcze z tego coś ukręce :) EDIT: lipa jak mam zmniejszony dzielnik pamieci na 2/1,33 to nawet na htt 300 komp mi sie resetuje nie wiesza sie tylko sie zesetuje wróciłem do 2/1,5 zmniejszyłem V na procu do 1,4 i chula aż miło Pi 16 M bez problemów nie czaje tej maszyny :mur: Edytowane 25 Stycznia 2006 przez biegi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 podnoszenie napięcia nic nie daje bo częstotliwość hyper transport go dławi ;) bez mnożnika 2,5x ani rusz :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 podnoszenie napięcia nic nie daje bo częstotliwość hyper transport go dławi ;) bez mnożnika 2,5x ani rusz :/ i co da ci ten 2.5? jest 2 i co? kręcić prawie sie nie da... darzą 2.5 nawet i max htt 220 będzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 i co da ci ten 2.5? jest 2 i co? kręcić prawie sie nie da... darzą 2.5 nawet i max htt 220 będzie :Pnajniższy mnożnik ht działający na nf3 to 2.5x, mnożniki mniejsze od 2,5x można o kant du*y roztłuc - poprostu nie działają - mobo nie wstaje, a jeśli wstaje to o/c jest marne. O ile mi wiadomo tylko bios DFI daje nam możliwość ustawienia takiego mnożnika dla HyperTransport Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 z doswiadczenia wiemy ze podnoszenie V na NB nic nie daje poza zwiekszeniem jego temperatury moze radiator ci nie odprowadza na tyle ciepla z NB zeby to bylo stabilne, sciagnij go i zmien paste No ja własnie nie jestem tego taki pewien. Ja jak tylko kręce to daje max voltów na proca, memki i właśnie chipset; i jakoś problemów nie ma. A sprawdzać mi sie nie chce czy tyle samo wydusze z gigusia na defaultowym napieciu chipsetu, zawsze wole dać na zapas niż co chwila resetować kompa z powodu jakiś głupich zwiech :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) No ja własnie nie jestem tego taki pewien. Ja jak tylko kręce to daje max voltów na proca, memki i właśnie chipset; i jakoś problemów nie ma. A sprawdzać mi sie nie chce czy tyle samo wydusze z gigusia na defaultowym napieciu chipsetu, zawsze wole dać na zapas niż co chwila resetować kompa z powodu jakiś głupich zwiech :) jak znajdziesz kiedys troszke czasu to fajnie jak bys to sprawdzil kazda informacja na temat naszej plytki moze okazac sie cenna ja nie mam takiej mozliwosci bo proc mnie trzyma i po czesci ramy jak juz wczesniej pisalem dolozenie dodatkowej kosci zmniejszylo mi oc o 40MHz, a tak ladnie wygladalo 2600MHz ;) pozdrawiam (: Edytowane 25 Stycznia 2006 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 ja sprawdziłem :) z gorszym nawiewem na +0,3v komp zaliczał zwiechy przy HTT ~340 przy +0,1v wesoło działa sobie na 352mhz, i tyleż samo robi na stockowym napięciu. Czym to jest spowodowane pisałem już wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 jak bardzo w 3d piszcza wam cewki ? bo mnie to dibija czasem :/ nie wiem czy ich nie polakierowac lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 jak bardzo w 3d piszcza wam cewki ? bo mnie to dibija czasem :/ nie wiem czy ich nie polakierowac lepiejJak cie dobija to zalej silikonem ... tak chyba najłatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 czyli to normalne? u mnie piszczą dość nieźle :D Jak mam ustawione 0,975v przy 1,6Ghz jest cisza, nawet w mocnym stresie... natomiast przy 1,5v już jest nieprzyjemnie I to jest wina tych 4 cewek? (oponki oplecione miedzianym drutem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Jak cie dobija to zalej silikonem ... tak chyba najłatwiej. niom, najlatwiej zepsuc. czyli to normalne? u mnie piszczą dość nieźle :D Jak mam ustawione 0,975v przy 1,6Ghz jest cisza, nawet w mocnym stresie... natomiast przy 1,5v już jest nieprzyjemnie piszcza, piszcza, jakos je ucisze... I to jest wina tych 4 cewek? (oponki oplecione miedzianym drutem) jakie oponki ? :) chodzi ci o rdzen ferromagnetyczny ? :D <lol> Edytowane 25 Stycznia 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 niom, najlatwiej zepsuc. piszcza, piszcza, jakos je ucisze... jakie oponki ? :) chodzi ci o rdzen ferromagnetyczny ? :D <lol> o oponki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 lol ;) to jest rdzen ferromagnetyczny a nie oponki :D oponki to takie ciastka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 lol ;) to jest rdzen ferromagnetyczny a nie oponki :D oponki to takie ciastka ;)ale to to? Bo jak tam dociskam je ołówkiem przy włączonym kompie to to piszczenie tak nie bardzo ustaje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytusek1 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 a jak to sie ma do cytowanego tekstu :mur: ?? moze wez jakas korbke i podkrec, dzizas poszukaj troche :mur: google, nie gryzie, poczytaj ten temat a dopiero zadawaj pytanie... Przepraszam . Jestem nowy . Jak zadać pytanie na forum ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 ale to to? Bo jak tam dociskam je ołówkiem przy włączonym kompie to to piszczenie tak nie bardzo ustaje ;) super glue dawali kropelke na cewke i przechodzilo Przepraszam . Jestem nowy . Jak zadać pytanie na forum ? odezwij sie na PW to w wolnej chwili ci pomoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zow Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 A mi tam nic niepiszczy :D Tylko czasami mi HDD niewykrywa... odkąd zaaktualizowałem bios do F17. Od wczoraj mam F18 i też czasami niewykrywa jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa :/ a wczesniej zawsze wykrywało... ale niechce mi sie już zmieniać BIOSu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 A mi po wczorajszym kręceniu procka (htt = 340) zaczął resetmi strzelać. Raz są przy logowaniu a raz po 30min ;/ Teraz lece na htt 200, jak narazie jeszcze nie było resetu :D Jak pochodzi jeszcze z kilka godzin (stabilnie) to się znowu wezmę za kręcenie :D Nie wiem czemu ale ja radiator na NB ma ciągle lekko ciepły, a wszyscy narzekaja że jest gorący :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 niom, najlatwiej zepsuc. :blink: ciekawa teoria..... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 A mi po wczorajszym kręceniu procka (htt = 340) zaczął resetmi strzelać. Raz są przy logowaniu a raz po 30min ;/ Teraz lece na htt 200, jak narazie jeszcze nie było resetu :D Jak pochodzi jeszcze z kilka godzin (stabilnie) to się znowu wezmę za kręcenie :D Nie wiem czemu ale ja radiator na NB ma ciągle lekko ciepły, a wszyscy narzekaja że jest gorący :blink: moje rev 2 tez miala lekko cieply, krecilem sporadycznie do benchmarkow, tak na stockowych ustawieniach jechal... i niestety padla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 :blink: ciekawa teoria..... :lol: nom, ciekawa, szkoda ze prawdziwa, calkowite zalatnie silikonem cewek spowoduje ze beda sie piekielnie grzały do tego przenikalnosc magnetyczna spadnie, tak wiec same minusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 nom, ciekawa, szkoda ze prawdziwa, calkowite zalatnie silikonem cewek spowoduje ze beda sie piekielnie grzały do tego przenikalnosc magnetyczna spadnie, tak wiec same minusynom, ciekawa szkoda ze ta metoda jest bardzo popularna i jeszcze nic nikomu nie padlo na forum :lol: btw zawsze mozna uzyc lakieru do paznokci :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 mi tam na szczęście nie piszczą , wiem jakie wqurwiające jest bo na epoxie mi piszczały pomogło mi zalanie silikonem (na epoxie) ale troche tylko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) A mi po wczorajszym kręceniu procka (htt = 340) zaczął resetmi strzelać. Raz są przy logowaniu a raz po 30min ;/ Teraz lece na htt 200, jak narazie jeszcze nie było resetu :D Jak pochodzi jeszcze z kilka godzin (stabilnie) to się znowu wezmę za kręcenie :D Nie wiem czemu ale ja radiator na NB ma ciągle lekko ciepły, a wszyscy narzekaja że jest gorący :blink: Witaj w klubie-moje rev 1.1 sie też nie grzeje...zmiana na zalmana to u mnie była mało opłacalna bo to bajer-ledwo ciepławy :wink: widze jednak,że nie jestem jedyny... no i mobo raczej ok bo htt do 342 dojechałem, więcej na razie procesjusz nie fika... Edytowane 26 Stycznia 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Witaj w klubie-moje rev 1.1 sie też nie grzeje...zmiana na zalmana to u mnie była mało opłacalna bo to bajer-ledwo ciepławy :wink: widze jednak,że nie jestem jedyny... no i mobo raczej ok bo htt do 342 dojechałem, więcej na razie procesjusz nie fika... hmm, u mnie potwornie się grzeje - 1s max ile moge wytrzymać trzymając palucha na radiatorze... nic to :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...