Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Sa to kosci dwustronne... tzn ze nie bedzie hulac ? na mojej K8N w insttrukji pisze ze 2x512 bedzie chodzic bez problemow a jednak tak nie jest.....

U mnie pomogło wsadzenie kostek do pierwszego i drugiego slotu. No i jak na pamięci dwustronne na tej płycie to śmigają całkiem nieźle bo na 460mhz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ma ktos do sprzedania Gigabyte GA-K8NS rev 1.1 ? :)))

U mnie pomogło wsadzenie kostek do pierwszego i drugiego slotu. No i jak na pamięci dwustronne na tej płycie to śmigają całkiem nieźle bo na 460mhz :lol:

No spoko chyba zakupie sobie ta mobo .... tylko tak czytam ze rev 1.1 jest duzo lepsza niz 2.0 ale nie dostane nigdzie 1.1 .. a w zasadzie czym to sie rozni ?

460 :) no dobrze dales .. bede musial sie tez pobawic tylko ja jestem amator jak bys byl dobry mozesz podac mi linka jak krok po kroku podkrecic procka ,ram itp ... :)? Mam A64 i pewnie wnet gb K8NS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie dosc niepozorne :D Oplaca sie kupic ta Mobo ? nie chce wcale t/o chodzi mi glowie o to czy beda chodzily mi 2x512 kingsonta drr 400 ? , fsb 200 a nie 166 bo w tej chwili chodzi mi na 333 na Asus K8N ????

dwustronne kosci na kazdej plycie beda ci default chodzily 333, czy to intel czy amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem pierwsze i ostatnie strony tego ogromnego tematu. Mam zamiar kupić tą płytę głowną pod procesor Semp64 2800+ - wyczytałem że płyta ma problemy z dwustronnymi kostkami ( ale z tego co zrozumiałem problemy występują gdy sie wrzuci 2 dwustronne ) - ja mam jedną Kingston 512MB 400mhz Cl2.5 dwustronna - czy ma ktoś taki zestaw? będzie to współpracować ze sobą? i jak przy takiej pamieci będzie z OC? Nie zależy mi na wykręcaniu siódmych potów z procesora, ale na pewno trochę bym go podtaktował w górę :wink:

Dziękuje i proszę o delikatne traktowanie :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie na tym MoBo jest wtyczka do podlaczenia nadajnika IRDA ? bo jakos szukalem w instrukcji i nic nie wyczytalem;(

Uzywa ktos wogole na tej plycie IrDY ?

Edytowane przez adbok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mitsurugi: jedna kość dwustronna byle wszystko jedno jakiej firmy i na jakich kościach pójdzie.

@Tocki:już było mówione czym sie rózni: miedzy innymi lepsze ustawienia napięć dla procka (nie % tylko podane dokładne wartosci w voltach) lepsze stabilizatory napięcia noi to w zasadzie wszystko, co podowduję ze zwykle lepiej sie naniej kreci. gdzie znajdziesz? np. poszukaj na allegro..trzeba upolowac sobie jakąś ;)

"dwustronne kosci na kazdej plycie beda ci default chodzily 333, czy to intel czy amd" dlaczego?! imo zawsze bedzie to 400mhz, jesli tylko pamieci są 400...

@tomos: zarzucisz w którym poscie jest to opisane? albo może wklej tutaj cytat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak rozponac rev 1.1 od 2.0 ?:D i czy 1.1 jest tylko lepsze ze wzgledu na o/c czy cos jeszcze?

i chyba rev2 nie ma wtyczek pod irde;( przynajmniej nie znalazlem;/ a w biosie opcje sa ;/ chyba ze jakis wtyk robi za podwojny....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie na tym MoBo jest wtyczka do podlaczenia nadajnika IRDA ? bo jakos szukalem w instrukcji i nic nie wyczytalem;(

Uzywa ktos wogole na tej plycie IrDY ?

Ja mam - gniazdo jest na lewej krawędzi płyty zaraz koło ostatniego portu PCI (w instrukcji przeca są opisane dokładnie piny tego złącza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i chyba rev2 nie ma wtyczek pod irde;( przynajmniej nie znalazlem;/ a w biosie opcje sa ;/ chyba ze jakis wtyk robi za podwojny....

widze ze masz 2x512 dobrze ci chodza ? na 400 ?? masz podwoje czy jednostronne ?;]

a jak bym zamienil 2x512 kingstona ddr400 cl3 na te : http://www.allegro.pl/item87771207_samsung..._promocja_.html

oplacane by bylo ? i dobrze by to smigalo ?:> oczywiscie mowa o k8ns

Edytowane przez Tocki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam - gniazdo jest na lewej krawędzi płyty zaraz koło ostatniego portu PCI (w instrukcji przeca są opisane dokładnie piny tego złącza)

masz rev1 tak jak jak w podpisie? no i widzisz..... a ja rev2 i nie mam tak jak na fotce;/a tym bardziej w instrukcji :D tylko w biosie jest taka funkcja do wlaczania irdy (aktywna po nacisnieciu magiczego ctrl+f1) ;( a mialo byc tak pieknie;(

1985194[/snapback]

widze ze masz 2x512 dobrze ci chodza ? na 400 ?? masz podwoje czy jednostronne ?;]

a jak bym zamienil 2x512 kingstona ddr400 cl3 na te : http://www.allegro.pl/item87771207_samsung..._promocja_.html

oplacane by bylo ? i dobrze by to smigalo ?:> oczywiscie mowa o k8ns

to sa dwustronne pamieci i nie mam z nimi problemow. czy by sie oplacalo to nie wiem;/ ja bym sie dobrze zastanowil....

EDIT: to jest porownanie plyt... w rev2.0 chyba wywalili te wtyczki od irdy:(

Dołączona grafika

Edytowane przez adbok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna rozpoznać po wiekszych stabilizatorach napięcia.

a co do pamięci.. to te które pokazałes są na samungach uccc.. czyli około 250-270mhz na timingach 3-4-4-8 ;) moze tez sie skusze.. świetne kostki..tylko jednak troche kosztują..:/

a jeśli nie chcesz kręcić to bym wszysko jedno która rewzije kupił.. na tej 2.0 tez daleko można zajechać. co do priva: 190zł.. ja bym sie targował do 180. ( za 179 kupiłem jakis miesiąc temu moją 1.1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo fajny bo teraz mam 3x512mb dwustronnych ramsów i wszystko działa tylko na div 100.

Cały dzień walczy żeby uruchomiły sie chociaż na div 133 ale cosik mi to nie wychodzi. Ktoś poradzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ma, nie ma :)

Pozostaje Ci nic innego jak to: http://allegro.pl/item86985761_irda_na_usb...ylka_f_vat.html

Chyba brak tych podlaczen to nie jest wielki problem jesli sa takie "peryferia" za grosze...

A nie lepiej bluetooth (oczywiscie nie wiem do czego Ci ta irda potrzebna, tak tylko rzucam pomysla:) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ma, nie ma :)

Pozostaje Ci nic innego jak to: http://allegro.pl/item86985761_irda_na_usb...ylka_f_vat.html

Chyba brak tych podlaczen to nie jest wielki problem jesli sa takie "peryferia" za grosze...

A nie lepiej bluetooth (oczywiscie nie wiem do czego Ci ta irda potrzebna, tak tylko rzucam pomysla:) )

;(;(;(;(;( coz trudno. mam pod usb ale jest dziadowa;/ i brak sterow pod x64;/ Edytowane przez adbok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomos: zarzucisz w którym poscie jest to opisane? albo może wklej tutaj cytat ;)

nie pamietam gdzie bylo to opisane, ale wiem, ze ktos dawal taka tabelke. dlatego napisalem 'jesli sie myle to poprawic', bo nie jestem pewien czy moga tak dzialac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo fajny bo teraz mam 3x512mb dwustronnych ramsów i wszystko działa tylko na div 100.

Cały dzień walczy żeby uruchomiły sie chociaż na div 133 ale cosik mi to nie wychodzi. Ktoś poradzi?

Patrz post #2055 [69 strona]

Jest dziwnie z pod Windowsa są stable gdzieś niecałe 225(450) MHz ale OSs sie nie odpali nawet na 200(400) MHz tylko musze z Win kręcić... gryy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz post #2055 [69 strona]

Jest dziwnie z pod Windowsa są stable gdzieś niecałe 225(450) MHz ale OSs sie nie odpali nawet na 200(400) MHz tylko musze z Win kręcić... gryy.

Tak, czytałem czytałem....

Cały dzień bawiłem sie slotami, timingami i kappa, chyba zmieniam na 2x1gb szajsungów z allegro :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam k8ns 1.1 i mam cos marne napiecia, zasilacz to huntkey 300w. Na duronie 1600 spisywal sie dobrze, nawet po podkreceniu na 2100mhz nie mialem takich napiec jak teraz (semp 64 2600+ no o/c).

Bios najnowszy f18. Zasilka ma 20 pinowa wtyke, a tej 4 pinowej juz nie ma, moze miec to wplyw na napiecia ?

Btw to tabliczka zasilacza.

http://images.google.pl/images?q=huntkey+300w&hl=pl (druga fotka)

Komp dziala stabilnie, ale zmartwily mnie troche te odczyty (3,3 -> 3,18 12 -> 11,58). Na starym duronie byly praktycznie idealne, moze sprawdzic miernikiem dla pewnosci ?

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

n akazdej mobo to normalne (poprawcie jak sie myle) :wink:

No nie powiedzial bym tego... mialem asrocka, abita i msi na socket a i napiecia byly bliskie idealowi. ;]

Gdzie w biosie zmienia sie command rate, bom slepy ? ;]

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi