whiz Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Dodam swoje spostrzeżenia co do GA-K8NS-939 Ultra. Już miałem po niej inne 2 płyty (konieczność przesiadki na PCI Express) i powiem szczerze, że była niezła. Miałem na niej pamięci A-Data DDR600 na TCCD. Bez problemu szły mi na 640MHz przy 2.5-4-4-8 2T co mi zupełnie wystarczało. Myślałem, że jak zmienię na nForce4 Ultra to jeszcze lepiej będzie. Na Asusie A8N-E już mi nie wyciągnęły nawet tyle. Kupiłem sobie legendarnego Abita AN8 Ultra i góra na nim to ok 540MHz i to jeszcze na CL3. Nie miałem na niej problemów z botowaniem przy podniesieniu FSB z 200 od razu do 300MHz (jak to niektórzy piszą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Raczej nie będe próbował :P Kiedyś po Clerar Comos i oc procka nie zwiększylem napięcia i się dziwlem czemu mam resery :lol2: Ty też masz 2500+?tak, mam tego samego. jak beda resety to stopniowo zwiekszaj napiecie, nie widze problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Jakoś narazie odeszła mi chęć oc :| Po ostatnim wyciskaniu miałem resety w windowsie co kika minut :/ ale naszczęście już jest ok ;] jak będe miał czas to postaram sie jeszcze coś wyciągnać z tego "złoma" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulczas1985 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 No mi wrecz przeciwnie. Pros poszedl na 2404 mhz na standardowym napieciu, wczesniej max 2,2 ghz pózniej sie sypalo nawet na 2t. Powód ? NIe słuzyły prockowi 2x 512 twinmos podwojne :D Sprzedlaem jedna sztuke i na swieta kupie cos jednostronnego. Aha no i mam pytanko. Moge na codzień działac z procem na 2400 mhz ? Czy nie zalecane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 No mi wrecz przeciwnie. Pros poszedl na 2404 mhz na standardowym napieciu, wczesniej max 2,2 ghz pózniej sie sypalo nawet na 2t. Powód ? NIe słuzyły prockowi 2x 512 twinmos podwojne :D Sprzedlaem jedna sztuke i na swieta kupie cos jednostronnego. Aha no i mam pytanko. Moge na codzień działac z procem na 2400 mhz ? Czy nie zalecane ? jak nie masz wysokich temperatur co jest malo prawdopodobne spokojnie mozesz jechac na 2400MHz ba ja swojego chlodzilem pasywnie przy 2.4GHz i max temperatura to 47C po godzienie sp2004 i spi :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 jak nie masz wysokich temperatur co jest malo prawdopodobne spokojnie mozesz jechac na 2400MHz ba ja swojego chlodzilem pasywnie przy 2.4GHz i max temperatura to 47C po godzienie sp2004 i spi :lol2: ja mysle ze tywoj proc by sie na ciebie wrukwil jak bys go jechal na default mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulczas1985 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Takze zostanie na te 2400 mhz i niech tak chodzi (wyjścia niema). A temperaturami sie nie martwie na boxowym coolerze w idle mam 24 stopnie a w stresie 34 jak dotąd najwyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 ja mysle ze tywoj proc by sie na ciebie wrukwil jak bys go jechal na default mhzmoj proc pracuje na default tylko jak instaluje windowsa czyli w sumie chodzil tak narazie jakies 2godziny wiec nie powinien narzekac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Dodam swoje spostrzeżenia co do GA-K8NS-939 Ultra. Już miałem po niej inne 2 płyty (konieczność przesiadki na PCI Express) i powiem szczerze, że była niezła. Miałem na niej pamięci A-Data DDR600 na TCCD. Bez problemu szły mi na 640MHz przy 2.5-4-4-8 2T co mi zupełnie wystarczało. Myślałem, że jak zmienię na nForce4 Ultra to jeszcze lepiej będzie. Na Asusie A8N-E już mi nie wyciągnęły nawet tyle. Kupiłem sobie legendarnego Abita AN8 Ultra i góra na nim to ok 540MHz i to jeszcze na CL3. Nie miałem na niej problemów z botowaniem przy podniesieniu FSB z 200 od razu do 300MHz (jak to niektórzy piszą). legendarnego? :lol: przecież ta mobo jest średnia do OC, Epox, DFI i MSI są o niebo lepsze :? kto Ci takich bzdur nagadał? :mur: Abity mają faze zasilania procka do [gluteus maximus] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@cper Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 maly problem mam tyle ze na plytce GA-K8NSC-939...zanaczam ze szukalem i nic zadowalajacego nie znalazlem...wziolem sie za krecenie procka (moj sprzet w sigu) i FSB puscilem na 240 co w efekcie dalo mi naturalnie 2,4 GHz i tu jest problem jak recznie ustawie w biosie pamiatki tak zeby nie przekroczyly 400 (jak ustawiam synchronicznie to nic z tego bo komp nie wstanie) to prima wywalila mi po 3 dokladnie 3 minutach natomiast jak zrobilem AUTO to prima idzie mi juz dobre 15 minut i narazie jest Ok z tym ze czestotliwosc pamieci takze nie przekroczyla 400...tylko czy to da wtedy jakis efekt, bo na tej plycie to pamiatek raczej nie rusze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 stalem sie posiadaczem tej plyty gigabyte k8ns rev 2.0 niestety nie moge jej jeszcz epodlaczyc bo nie mam procesor'a a moze mi ktos powiedziec jak wyglada O/c na takowej plycie ? Ile HTT napiecie dla CPU itp :) (jak zakupie procesor pochwale się wynikami o/c) POZDRO 4 s4t1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Przelec przez pare ostatnich stron a napewno znajdzeisz odpowiedzi na nurtujące Twoj umysł pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 stalem sie posiadaczem tej plyty gigabyte k8ns rev 2.0 niestety nie moge jej jeszcz epodlaczyc bo nie mam procesor'a a moze mi ktos powiedziec jak wyglada O/c na takowej plycie ? Ile HTT napiecie dla CPU itp :) (jak zakupie procesor pochwale się wynikami o/c) POZDRO 4 s4t1n Poczytaj moje posty kilka stron wcześniej w tym temacie, to się dowiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) szczeze to przyznam się wam i pwiem ze nie chce misie szukac latac po tych 76 stronach i czekalem na gotowa odp :wink: prosze to tylko pare literek a zadowolicie czlowieka. Z gory dziekuje EDIT przeczytalem recenjze na egielda.com.pl i juz wsyztsko wiem ale i tak wam dziekuje :wink: Edytowane 13 Marca 2006 przez s4t1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 witam. Mam ta plyte(K8NS) od 2 dni... i juz problem z dyskami Sata. mianowcie zainstalwoalem system na tym lepszym , nowszym dysku(Maxtro 250gb 16mb - mialem nieziemiskie problemy zeby zaisntalowac winde na nim) i juz sa klopoty sami zobaczcie na scenie ... Partitin magic , ghost2005 i inne dyskowe programy go nie widza i nie ma wogole foramtu(fat czy ntfs) Co zrobic ? jak to naprawic Moze tymi Raidami sie bawic ??? po wcisnieciu f10 ? no jakos widze ze go widza...... a moze bys sobie partycje na nim zalozyl ? i podzielil przynajmniej na 2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tocki Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 no jakos widze ze go widza...... a moze bys sobie partycje na nim zalozyl ? i podzielil przynajmniej na 2 ? sa 3 partycje i winde mam na tym dysku i wszytko chodzi... a reszta... to wiadac na scenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 EDIT przeczytalem recenjze na egielda.com.pl i juz wsyztsko wiem ale i tak wam dziekuje :wink: Szczerze powiedziawszy to niczego nie powinienes sie dowiedziec bo OC nie zalezy tylko od mobo. Nikt ci niczego nie zagwarantuje. Kazdy kreci inaczej w zaleznosci od wytrzymalosci procka. Z reszta Gigus Gigusiowi nie rowny. Jedna wytrzymuje 260, druga 280 a inna 310Mhz itp... A co do osiagniec innych to mozesz popatrzec sie w sygnatury u ludzi i wyciagnac wnioski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Jak mozna zmienic biosa oprocz tego programiku z plytki ? bios mi nie widzi cdromu (system widzi) i nie moge niczego z CD uruchomic ;/ chce sie cofnac z F18 na biosa F17 moze mi cos zmieni z tym napedem i pozwoli troche pocisnac ramy bo mam Kingstony 2x256 (jednostronne) i 1x512 (dwustronne) za chiny ludowe nie moge przejsc benchmarka przy ht 300x3. Jak wloze te kosci jednostronne 2x256 to spoko chodzi jak szalone, nawet lepsze osiagi w markach niz z 1gb ramu w sumie - skomplikowana ta plyta, se mysle ze moze nie wydaja biosu bo juz nic nie zmieni poprostu niektore niedociagniecia sprzetowe sa nie do przejscia programowo. hm dziwie sie ze ludzie potrzebuja jakies napiecia na ramy i proca jak do 300ht dochodze na defaultowych napieciach to co wy krecicie skoro wam brakuje pradu :D pozdrawiam i oby kiedys wszystko w plytce chodzilo cacy - kazdemu :) Takze ponawiam pytanie z gornej czesci posta, dot. flashowania biosu. EDIT: Po napisaniu posta dopiero pomyslalem (juz chyba za duzo nerwow wraz z komorkami poszly w eter przy tej plycie :/) Sciagnalem programik do flashowania ze stronki gigabyta. Po flashowaniu dam znac jak tam moje ramki sie spisuja ale watpie, musial by sie stac jakis cud ! EDIT2: Ok to juz nie jest zabawne, podczas flashowania dochodzi mi pasek do 73% i wraca do 50% - idzie do 73 i znowu wraca, mam czekac kilkanascie minut czy powinno sie zflashowac raz dwa? Fajnie jesli bios juz mi sie skopal, przed flashowaniem zrzucilem swoj stary bios i na nim mam to samo - biosowanie przez neta to samo - what the fuck ? Nie wylaczam kompa, moze rano ktos wrzuci mi tu male info :) Pozdro ide spac. o/ Edytowane 15 Marca 2006 przez dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Powinno sie sflashowac 1 - 2 ;] Lepiej nie wylaczaj tego kompa i naciesz sie plyta przed reklamacja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 haha no elegancko ! Nie ma zadnego sposobu zeby tego flasha ominac ? nosz kurde co jest tylko mi sie takie cuda dzieja ? przeczytalem caly topic od dechy do dechy i myslalem ze juz wszystko tutaj bylo omowione :D PS: gratuluje 2300 posta w topicu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziszek Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Ja natomiast trafilem na jakis smieszny egzemplarz, ktory przy starcie gwizdy wydaje...chyba ze stabilizatorow ten dzwiek sie "wylania" (sprawdzalem to nie zasilacz i na pewno nie inna karta) Mysle, ze bedzie musiala jechac do serwisu bo to raczej nie jest oznaka zdrowia :-) To gwizd z głośniczka BIOS'u. Też się z tym męczyłem, pomógł Flash do ver. F6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tocki Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Mam F18 , jaki najlepszy bios na dzien dzisiejszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 haha no elegancko ! Nie ma zadnego sposobu zeby tego flasha ominac ? nosz kurde co jest tylko mi sie takie cuda dzieja ? przeczytalem caly topic od dechy do dechy i myslalem ze juz wszystko tutaj bylo omowione :D PS: gratuluje 2300 posta w topicu :P jak masz fdd to uzyj qflash bardzo proste narzedzie a skuteczne, inna sprawa moze masz blokade w biosie na flashowanie? jest to gdzies tam w opcjach a twoje boje z pamieciami to raczej flash nie pomoze pewnie kontroler procka nie wyrabia normalka przy kosci dwustronnej choc niektorym dzialaja ale sporo ludu ma z tym problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) jak masz fdd to uzyj qflash bardzo proste narzedzie a skuteczne nie moge restartnac kompa bo sie moze juz nie wlaczyc :) inna sprawa moze masz blokade w biosie na flashowanie? jest to gdzies tam w opcjachwlasnie obila mi sie ta opcja o oczy ale z tego co kojarze to bylo do ustawienia Auto/Enable - mialem ustawione Auto. Ale jesli mam faktycznie ta blokade wlaczona w biosie to czy podczas fhashowania tak by to wygladalo, ze pasek flashowania dolatuje do 73% i wraca do 50% i tak w kolko ? czy moze wogole by nie ruszyl z flashowaniem ? a twoje boje z pamieciami to raczej flash nie pomoze pewnie kontroler procka nie wyrabia normalka przy kosci dwustronnej choc niektorym dzialaja ale sporo ludu ma z tym problemyno wlasnie czytalem o tych problemach i na nieszczescie u mnie widocznie tez maja miejsce z tymi pamieciami. Ale to jest i tak dziwne, bo czasem mi wstawaly wszystkie na 300x3 / 133 a czasami to mi na 250x3 nie ruszaly - plyta ma swoje humorki :) Ok wracajac do biosa, za kazdym razem jak wlaczam program @bios (nim wlasnie flashowalem) to pokazuje mi ze mam nadal biosa F18, moze faktycznie sie nie zflashowal ale kurcze boje sie restartowac kompa bo moze nie wstac. Poczekam jeszcze na wasze propozycje co w tej sytuacji zrobic. A co z tymi dwiema opcjami "Clear DMI Data Pool" oraz "Clear PnP Data Pool" - moze ktorejsc uzyc ? Edytowane 15 Marca 2006 przez dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Hmm moze fakty cznie chodzi o ta blkoade, niech ktos to wlaczy w biosie i sprawdzi, czy zachowuje sie tak samo ja u dave'a (ja nie moge, nie jestem w domu ;] ). Co do biosow, mam obecnie f18 i wskazuje mi zle napiecia, sprawdzalem miernikiem i sa idealne a tutaj mi pokazuje jakies farmazony w stylu 5v = 3,4v 12v = 11,58v ... :? Widzialem, ze sporo os. ma ciagle f17, jest on w jakis sporos lepszy od f18 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 nie moge restartnac kompa bo sie moze juz nie wlaczyc :) wlasnie obila mi sie ta opcja o oczy ale z tego co kojarze to bylo do ustawienia Auto/Enable - mialem ustawione Auto. Ale jesli mam faktycznie ta blokade wlaczona w biosie to czy podczas fhashowania tak by to wygladalo, ze pasek flashowania dolatuje do 73% i wraca do 50% i tak w kolko ? czy moze wogole by nie ruszyl z flashowaniem ? szczerze mowiac nie wiem ja jednak wole flashowac bez uzycia windowsa duzo bezpieczniej jesli miales auto to powinno sflashowac a jeszcze jedno pytanie czy przed flashem odkreciles proc i pamieci na default? no wlasnie czytalem o tych problemach i na nieszczescie u mnie widocznie tez maja miejsce z tymi pamieciami. Ale to jest i tak dziwne, bo czasem mi wstawaly wszystkie na 300x3 / 133 a czasami to mi na 250x3 nie ruszaly - plyta ma swoje humorki :)ta plyta ma takie trzaski ze glowa boli czasem nie chce sie odpalic na ustawieniach ktore sa w pelni stabilne nie dziala nawet delete zeby wejsc do biosu a clear cmos to mozna sobie zrobic jakis przelacznik bo czesto trzeba ta zworke meczyc Ok wracajac do biosa, za kazdym razem jak wlaczam program @bios (nim wlasnie flashowalem) to pokazuje mi ze mam nadal biosa F18, moze faktycznie sie nie zflashowal ale kurcze boje sie restartowac kompa bo moze nie wstac. Poczekam jeszcze na wasze propozycje co w tej sytuacji zrobic. A co z tymi dwiema opcjami "Clear DMI Data Pool" oraz "Clear PnP Data Pool" - moze ktorejsc uzyc ?Dmi pool data odpowiada za informacje o numerze biosu jesli ja zanzaczysz wszedzie bedzie pisac ze masz bios np. f18 jesli nie np w everescie w zakladce podsumowanie bedziesz mial numer biosu ktory miales poprzednio ja u siebie mam bios f17 ale everest podaje ze f15 bo taki mialem na poczatku i nie zaznaczylem tej opcji przy flashu ta druga opcja nie wiem od czego jest ale pewnie cos podobnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 szczerze mowiac nie wiem ja jednak wole flashowac bez uzycia windowsa duzo bezpieczniej jesli miales auto to powinno sflashowac a jeszcze jedno pytanie czy przed flashem odkreciles proc i pamieci na default?NIE :/ Dmi pool data odpowiada za informacje o numerze biosu jesli ja zanzaczysz wszedzie bedzie pisac ze masz bios np. f18 jesli nie np w everescie w zakladce podsumowanie bedziesz mial numer biosu ktory miales poprzednio ja u siebie mam bios f17 ale everest podaje ze f15 bo taki mialem na poczatku i nie zaznaczylem tej opcji przy flashuNo wlasnie tez tak gdzies na forum przeczytalem, myslalem ze ta druga opcja ma jakies wieksze znaczenie. Ok to jak, zawalilem sprawe ze na pokreconym procu flashowalem biosa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Dmi pool data odpowiada za informacje o numerze biosu jesli ja zanzaczysz wszedzie bedzie pisac ze masz bios np. f18 jesli nie np w everescie w zakladce podsumowanie bedziesz mial numer biosu ktory miales poprzednio ja u siebie mam bios f17 ale everest podaje ze f15 bo taki mialem na poczatku i nie zaznaczylem tej opcji przy flashu ta druga opcja nie wiem od czego jest ale pewnie cos podobnego No wlasnie, tez sie dziwilem, co to za glupoty sa powypisywane. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) mam ogromna prosbe do kogos z uzytkownikow: prosze sprawdzcie czy przy wlaczonej opcji "blokowania fhasha" w biosie macie podobne objawy, ze pasek postepu w @bios idzie tak do 73% i wraca, plizzz bardzo byscie mi pomogli w tej sprawie ;) pozdro EDIT: Ok spoko, komp mi sie zwiesil i musialem go wylaczyc ;) Twardy reset, uruchamia sie i biiiiiiiiiiip nie wstaje - mysle sobie ok wykrecam plyte, ale wylacze go i sprobuje jeszcze clr_cmosa zrobic, cos mi ciezko bylo dojsc zworka do tych pinow ah uruchomie kompa zanim sie do tego clear_cmosa dostane - wlaczam i RUSZYL :D Podejzewam ze ta blokada przed flashowaniem byla wlaczona, wlasnie zmienilem ja w biosie i sprobuje jeszcze raz zflashowac, jak nie da rady to jeszcze z dyskietka sprobuje. EDIT2: Ok podsumowanie calej sprawy: Opcja w biosie blokujaca flashowanie nie miala tu nic do tego - jak ja dalem na enable (byla na auto) to podczas uruchamiania programu flasciach!acego wyskakiwala tabliczka ze jest zalozona blokada na bios i program sie nie uruchomi. Problem lezal prawdopodobnie w podkreconym sprzecie - jak udalo mi sie wejsc do biosa to przywrocilem ustawienia standardowe czyli ht 4x200 i pamieci na auto. Po tej operacji program @bios ladnie szybko i sprawnie zflashowal mi biosa do F17. Dodam, ze nie widze narazie wiekszych roznic poza innym postowaniem w odroznieniu od F18 - pamieci jak sie krecily tak sie kreca (a raczej nie kreca), napedu CD nadal mi bios nie wykrywa. Ale to dziwne bo jak wejde do biosu to IDE2 slave mam NONE - wchodze tam, daje zeby wykryl naped i go wykrywa - ASUS ... Nastepnie zapisuje ustawienia i wychodze... i nadal w poscie widze ze bios napedu nie wykrywa ;/ Nie wiem co to za dziwactwo. Pozdro Edytowane 15 Marca 2006 przez dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woytaz Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 witam sorry, że tak z innej beczki ale czy ta płyta ma zasilanie PIN20 czy PIN24, bo w komputroniku pisza ze 24 a na stronce GB na foto widac ze 20PIN?? Jak to jest. rev 2,0 pewnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...