Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Jak rozpoznać czy pamięć jest dwu czy jednostronna jeżeli mam do czynienia z ofertą czy to w salonie komputerowym czy w sklepie internetowym? Wiem czym one się różnią (moduły pamięci są na dwóch lub na jednej stronie pamiątki) ale jak to sprawdzić w ofercie ???

I JESZCZE BARDZO MOCNO BYM PROSIŁ POCHWALCIE SIĘ JAKIE MACIE PAMIĘĆ 1GB POD GA-K8NS(754)? CHCĘ KUPIĆ A NIE WIEM ZA BARDZO JAKĄ PAMIĘĆ BO JUŻ SIĘ SPALIŁEM NA DUALU 2X512 TWINMOSA

trzeba zapytac w sklepie ewnetualnie zadzweonic:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2x512, najtansza z Proline (Elixir) i dziala na 400

Te tanie ECC na Allegro z tego co patrzylem to chodza max 333 a czasem tylko 266 wiec to raczej nie ma sensu

Co ty człowieku piszesz, to są normalne kostki , i nie widze problemu w znalezieniu pc3200.... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Gigabyte nas zaskoczył :D

Na stronie dostepny jest juz biosik F19

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_DownloadFile.aspx?FileType=BIOS&FileID=12220

Nic tylko zasysac i sprawdzać :D

"Update Turion CPU code"

A do mojej wersji K8NSNXP jeszcze nie ma.... :mur: ja chce HT 2,5!! :mur:

btw. na XS koleś miał Turiona co robił 2600 MHz na 1,2V i bootował chyba na 3200 MHz [ale to już większe V] !! na ebay [uSA] takie CPU są po 100$

EDIT:

AMD zapowiedziało na maj Turiony 2 rdzeniowe... ktoś wie czy będą chodziły na aktualnych płytach 754 :rolleyes:

info: http://pclab.pl/news18802.html ktoś wie czy to wystartuje na obecenj płyycie 754 :rolleyes:

Turion

http://img388.imageshack.us/my.php?image=o...ll3hrsss1is.jpg

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=81677

Z tego co tam koleś pisał zbootował na 3200 MHz @1,6V ale to pewnie płyta już nie dawała rady...

więcej

KLIK

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszy rzut oka nic sie nie zmienilo jutro sprawdze czy startuje na htt x2 narazie oblukam mozliwosci o/c <_<

nie startuje - to nie jest wina biosu tylko samej konstrukcji chipsetu - nie dodali przypadkiem mnożnika htt 2,5x? bootoje to na wyższych fsb?

Czy oni cokolwiek dobrego w tym biosue zrobili prócz dodania obsługi turionów? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż - czekać tylko aż mobo wróci z serwisu - mam nadzieje że na rev 2.0 mi nie wymienią... potne sie

powiedzcie jakie są zmiany w tym nowym biosiku

Nie chce Cie martiwc, ale koledze wymieniali padniete mobo 1.0 i dostal 2.0, takich zabytkow jak 1.0 czy 1.1 juz dawno nie ma na magazynach. ;]

Co do f19 to sobie daruje, skoro nie ma htt x2,5 to nie ma po co zmieniac.

Btw niech ktos obluka, czy rozwiazali problem znikajacego napedu na drugim kanale/slave.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

htt x2.5 nie ma a do HT328 bez wiekszego napiecia nie dojde :mad: nie wiem czy wogle jest jakas roznica w stosunku do F18 oprocz obslugi wspomnianych turionow

Moj gigabyte,ktorego sprzedalem, robił htt333 z windy bez podnoszenia napiecia;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce Cie martiwc, ale koledze wymieniali padniete mobo 1.0 i dostal 2.0, takich zabytkow jak 1.0 czy 1.1 juz dawno nie ma na magazynach. ;]

Co do f19 to sobie daruje, skoro nie ma htt x2,5 to nie ma po co zmieniac.

Btw niech ktos obluka, czy rozwiazali problem znikajacego napedu na drugim kanale/slave.

no.. ale powiedzieli że będą próbować ją naprawić ;)

to w sumie nie powinno być nic poważnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem F-19 i działa mi Top Performance (na F 18 nie działało).

Poprawili problem ze znikającym napędem.

W biosie (i Evereście) pokazuje mi wyższe napięcie procesora (Athlon64 3000), dawniej było 1.47 teraz jest od 1.52 do 1.54.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O skoro poprawili znikajace napedy to jednak cos sie ruszylo. ;] Moze bede mial prawidlowe monitorowanie napiec , bo co teraz sie dzieje to mnie przerasta. ;]

Wiem, ze lepiej nie flashowac na podkreconym procu, ale nie chce mi sie dawac biosu na default, potem bede musial to wszystko ustawiac.. Flashowal kto na o/c i bylo ok ? ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O skoro poprawili znikajace napedy to jednak cos sie ruszylo. ;] Moze bede mial prawidlowe monitorowanie napiec , bo co teraz sie dzieje to mnie przerasta. ;]

Wiem, ze lepiej nie flashowac na podkreconym procu, ale nie chce mi sie dawac biosu na default, potem bede musial to wszystko ustawiac.. Flashowal kto na o/c i bylo ok ? ^_^

Tak, na k8ns robilem tak pare razy i wsio działało, na k8nsnxp zrobilem tak raz i zabilem plyte :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj płytę K8NS Triton i Semprona 3000+

Włożyłem do niej 2 x Twinmos 512 PC3200 i nic nie ruszyło,

przekładałem pamięci w bankach jak tylko się dało i dalej nic.

Wyjąłem kartę graficzną i włożyłem spowrotem na swoje miejsce

i dopiero uruchomiłem Bios.

A tam w miejscu gdzie taktowanie DDR wyświetla mi 333MHz

Pamięci mam DDR 400 i nie wiem jak je zmusić do fabrycznych 400MHz.

Podkręciłem procesor 9x220 i wyszło 2GHz.

Przy takich ustawieniach HT skoczyło mi z 800 na 880

Czy to nie za dużo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie można włożyć dwurdzeniowego Turiona, m. in. dlatego, że będzie on miał dwukanałowy kontroler pamięci. Nóżek będzie miał 754, a podstawka nazywa się S1.

PS: oczywiście s939 był niezbędny, wprowdzić dualchannel :huh:

PS2: s939 zostanie zastąpione przez AM2 i do końca roku koniec z produkcją, natomiast procki na s754 będą w produkcji do końca 2007.

Edytowane przez Komodo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy dobrze rozumiem ze w ta plyte bedzie mozna wlozyc dwurdzeniowego Turiona? ile moze kosztowac najtanszy taki Turion?

Ja kupiłem wczoraj płytę K8NS i na pudełku jest już napisane

K8 Triton Series

Czy tu chodzi o to, że procesor Turion na niej ruszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem wszystkie możliwe kombinacje pamięci Twinmos (2sztuki po 512MB) i cały czas startuje na 333 albo nawet na 200. Następnie sprawdziłem Twinmos + Elixir 256 (jednostronna), również wszystkie kombinacje i to samo.

W systemie objawia się to, że wiesza się co kilka godzin, nie da się zmieniać napięcia i mnożnika CPU (zwis), a więc nie działa również C&Q.

Czy komus udało się uruchomić 2x512 TwinMos? Jeśli tak to na jakiej wersji BIOSu i płycie?

Ja mam aktualnie K8NS rev1.0 i F17.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem wszystkie możliwe kombinacje pamięci Twinmos (2sztuki po 512MB) i cały czas startuje na 333 albo nawet na 200. Następnie sprawdziłem Twinmos + Elixir 256 (jednostronna), również wszystkie kombinacje i to samo.

W systemie objawia się to, że wiesza się co kilka godzin, nie da się zmieniać napięcia i mnożnika CPU (zwis), a więc nie działa również C&Q.

Czy komus udało się uruchomić 2x512 TwinMos? Jeśli tak to na jakiej wersji BIOSu i płycie?

Ja mam aktualnie K8NS rev1.0 i F17.

A nie mozesz ręcznie ustawic tego w biosie zeby pamiątki poszły na 200Mhz'ów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, bo wtedy w systemie występują opisane przeze mnie objawy (zwisy), testowane na róznych timingach.

Mam dokładnie to samo na GA-K8NS (754) 2x512DDR PC400 Dual TwinMos działa mi tylko jedna kostka a nie mogę wogóle zmienić częstotliwości bo i tak zaraz mi wraca do 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi