Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

To znowu ja :lol:

Posiadam następujący sprzęt:

GA-K8NS nVidia nForce3-250 (rev 2.0, bios F19, socket 754),

Sempron 3000+,

DDR 2x512 Dual PC-400 TwinMos CL 2.5,

GeForce 6600 Asus 128MB (128 bit, AGP),

Chieftec 350W

A oto parę pytań:

1. Jaką macie pamięć 1 GB (może być 2x512MB lub 1x1GB) pod GA-K8NS, która Wam działa bez problemu. Ja już ze swoimi TwinMosami próbowałem wszystkiego. Najgorsze jest to że za bardzo nie mogę pozmieniać parametrów w biosie gdyż one zaraz powracają do ustawień optymalnych w chwili kiedy wsadzę drugą kostkę pamięci. Na jednej jest wszystko OK, wszystkie zmiany pod biosem się ładnie zapisują. Natomiast gdy chciałbym troszkę tam namieszać (trzema zmienić dRamTiming na 2T, zwiększyć napięcie na DDR, zmniejszyć częstotliwość z 400 na mniejszą, zwiększyć timingi) to po wsadzeniu drugiej kostki wszystko powraca do punktu wyjścia (próbowałem na biosach F17, F18, F19). Obydwie kostki są sprawne, osobno ładnie chodzą natomiast razem jeszcze mi się nie udało ich odpalić. Myślałem, że po zainstalowaniu najnowszej wersji biosa F19 coś się ruszy ale dalej to samo.

2. Dowiedziałem się, że ta pamięć nie ruszy mi razem gdyż te płyty główne pod socket 754 nie obsługują pamięci pod DUAL. To mnie zastanawia gdyż z tego co wiem to dual, to nic innego jak dwie takie same pamięci, tej samej firmy, o tych samych parametrach i zbliżonych nr seryjnych. Więc jeżeli nie obsługuje DUAL’a to niby jakie dwie kostki obsługuję? Takie które różnią się nr fabrycznym o powiedzmy 100, są różnych firm i mają inne parametry?

3. Podobno najlepsza pamięć która będzie na bank działać to 2x512MB PC-400 Kingston KVR tylko że muszą być jednostronne. Z tego co mi wiadomo to akurat Kingston nie posiada pamięci jednostronnych pod PC-400 a w dodatku na stronce Kingstona (http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator/modelsinfo.asp?SysID=18820&mfr=Gigabyte&model=GA&Sys=18820-Gigabyte-GA-K8NS+Motherboard&distributor=0&submit1=Search), gdzie można sprawdzić czy dana pamięć ruszy pod wybraną płytę główną, wychodzi że pod GA-K8NS można maxymalnie włożyć 2x pamięć Kingston Pc-400 lub 3x pamięć Kingston PC-333 !!! Czyli maxymalnie można mieć 2 pamięci PC-400 lub normalnie na 3 slotach PC-333 ?!?

4. Czy udało się komuś z Was zainstalować dwie kostki pamięci pod GA-K8NS (rev2.0), podobno w wersji „rev2.0.” jest to prawie niemożliwe. :mur:

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie Wasze sugestie i opinie na ten temat.

Pozdrawiam i Wielkię Dzięki

2.Nie do konca tak jak piszesz pamieci dedykowane do duala powinny dzialac ale nie w dualu tylko singlu i nie chodzi tutaj konkretnie o ten model plyty tylko o to ze kontroler pamieci zawarty w procesorze nie dziala w dualu zeby dzialal w dualu potrzebowalby kolejnych 184pinow no i tu wchodzi socket 939 ktory ma 185pinow wiecej(chyba) <_<

3.Tutaj chodzi o to ze jesli wlozysz 3kosci beda one dzialac jako 333MHz nawet jesli wlozysz 400MHz plyta powinna ustawic je na 333MHz gdzies na forum byla taka tabelka w opisem gdzie wkladac pamieci zeby dzialalo niestety nie wiem gdzie

4.Ja bym tu obwinial kontroler w procku bo ja u siebie jechalem na 3kosciach ale to juz ci opisywalem

Szczerze wspolczuje ci ja bym juz wywalil tego kompa za okno, sam mam czasem problemy z kompami ale nie mam do nich tyle cierpliwosci... :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie sa najwieksze wady i grymasy plyty K8NS rev 1,1 s754??

Wiem ze sa czasem jaja z pamieciami, dosc kiepsko umiejscowione gniazda sata ale to przepadlosc wiekszosci plyt nf3 i co jeszcze??

Czasem po resecie dzielniki pamieci ustawiają się na 2/2 co u mnie daje taktowanie pamięci na poziome ok 580mhz (chyba) a co z tego wynika? - komp sie wiesz podczas sprawdzania pamięci :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zdecyduje sie na ta plyte, a ze nie mam jakis olbrzymich funduszy na rozbudowe ten ggabyte to pozycja numer 1. Ktos sial demagogie, ze asrock znacznie sie poprawil, ale w to jakos wierzyc mi sie nie che ;)

No dokladnie, na konfig low-end jak znalazl, moj kolega ostatnio wyrwal k8ns 1.1 za 120zl (kup teraz) na allegro. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokladnie, na konfig low-end jak znalazl, moj kolega ostatnio wyrwal k8ns 1.1 za 120zl (kup teraz) na allegro. ;]

No to ładna cena iaj za tak dobrą płyte. Bo śmiem powiedziec, że to najlepzsa rev tej płyty 1.1.

Gość ktory ją sprzedawał chyba nie wiedział co robił.

Ja przynajmniej jak bede moją sprzedawać to nie puszcze za mniej niz 150 zeta. A bede opylać całkiem niedługo, moze nawet pod koneic tego tygodnia (wyjątkowy modelik rev 1.1 robiący z sempem 363HTT :) )

Pozdro

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przynajmniej jak bede moją sprzedawać to nie puszcze za mniej niz 150 zeta. A bede opylać całkiem niedługo, moze nawet pod koneic tego tygodnia (wyjątkowy modelik rev 1.1 robiący z sempem 363HTT :) )

Pozdro

hehe dobrze wiedziec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam miazge- chyba dorwał najlepsze k8ns na forum-ponad 360htt robi swoje...

dla informacji swojego z zalmanem i radaitorami na mofsetach spyliłem za 170 wieć cena miazgi była by bardzo fajna....

a co do 120 to ostatnio mi migneło ale było zdanie sie z padniętym lanem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla informacji swojego z zalmanem i radaitorami na mofsetach spyliłem za 170 wieć cena miazgi była by bardzo fajna....

ja ja kupilem, koles dodawal lan na pci a na nf jest zalman, tyle ze od zakonczenia aukcji koles sie nie odezwal, miazga ja bym bym zainteresowany ta plyta jesli koles sie nie odezwie a powoli juz trace cierpliowsc...

mnie interesuje jaka macie ustawiona czestotliwosc portu AGP...?

Na ile mozna bezpiecznie to ustawic? U mnie to narazie chodzi na 80MHz.

Ze co? moglbys wytlumaczyc po co podnosisz takty agp/pci? chcesz kupic sobienowa grafike czy co? 66-67MHz i nic wiecej tyle jest bezpiecznie Edytowane przez siwy05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks_pl mnie podkusil tym, bo wczesniej w jakims innym topicu pisal ze ma 87MHz :D

Jak mialem kiedys FXa5900XT z modowanym biosem to przez pol roku karta chodzila na 85MHz i nic sie z nia nie stalo. Pozniej zostala sprzedana.

Heh... To chyba trzeba bedzie obnizyc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks_pl mnie podkusil tym, bo wczesniej w jakims innym topicu pisal ze ma 87MHz :D

Jak mialem kiedys FXa5900XT z modowanym biosem to przez pol roku karta chodzila na 85MHz i nic sie z nia nie stalo. Pozniej zostala sprzedana.

Heh... To chyba trzeba bedzie obnizyc :D

przeciez to i tak nic nie daje wiec po co ryzykowac tymbardziej ze plyta ma blokade pci/agp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw tej mobo, to byla na 100% sprawna, a sprzedawca nie byl chyba takim, co sie nie zna, nie wiem dlaczego taka niska cena. ;]

http://www.allegro.pl/item97348200_gigabyt...n_idealny_.html

Ja swoja mobo jakies 2 miesiace temu w wawce kupilem za 160zl, widac duzo przeplacilem, bo ceny leca na morde. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na allgro jest pewne ryzyko, ze dostaniesz sprzet ktory moze nie dzialac badz pochodzi pare dni i padnie, jesli koles daje gwarancje to jest ok, ale jesli jej nie ma to sprawa jest przykra. W sklepach ceny tego mobo plasuja sie w okolicach 180-200 pln, wiec zastanawiam sie czy casme nie kupic nowki na gwarancji, gdzie sklep mam prawie pod nosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na allgro jest pewne ryzyko, ze dostaniesz sprzet ktory moze nie dzialac badz pochodzi pare dni i padnie, jesli koles daje gwarancje to jest ok, ale jesli jej nie ma to sprawa jest przykra. W sklepach ceny tego mobo plasuja sie w okolicach 180-200 pln, wiec zastanawiam sie czy casme nie kupic nowki na gwarancji, gdzie sklep mam prawie pod nosem.

No, ale w sklepach tylko przykra wersja 2.0. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wyglada to tak zrzut z EVERESTA

Mam dwie kosci TwinMosa i wszystko smiga cacy na ASUSIE K8N mialem dokladnie taki sam problem jak ty.

I jeszcze to tez z EVERESTA

Maks jaki uzyskalem to 2400Mhz dla proca i 450Mhz pamieci.Moja sugestia dla ciebie to nie baw sie timingami tylko ustaw wszystko na default i podkrecaj kompa ClockGenem.Ustaw tak jak u mnie czyli :

HT Frequency ratio [3X]

CPU Clock [201]

CPU/DDR Clock Ratio [2/1.5]

Na tych ustawieniach bez podnoszenia napieci poszlo tak jak napisalem wyzej 2400/450Mhz

Tylko wiesz ja mam takie dziwne problemy z biosem opisane w 1 punkcie mojego wielkiego tematu. A na jakich slotach śmigają Ci te TwinMosy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wiesz ja mam takie dziwne problemy z biosem opisane w 1 punkcie mojego wielkiego tematu. A na jakich slotach śmigają Ci te TwinMosy?

Chodza na slocie numer 1 i 2.Moje mobo to rev 2.0 bios mialem F18 teraz mam F19 na zadnym z nich nie bylo zadnych problemow z pamieciami . Edytowane przez mcgron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dobrze wiedziec ;)

miazga ja bym bym zainteresowany ta plyta jesli koles sie nie odezwie a powoli juz trace cierpliowsc...

:)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196837

Ktoś chętny ?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem trzeba dać 2t ale nie ma regóły... wszystko raczej od proca zalezyu i konkretnych mem...

zresztą teraz przy 3 kosciach mam 2t i nie anrzekam na wydajnosc-poza spi to nie widac różnicy na - a 1gb ram jednak daje co nieco :D

Tez mam w tym momencie trzy kości (3x256MB) kazda kosc z innej parafii: kingston, kingkmax i jakis noname. Działa dobrze na 1T i timingach 2.5-3-3-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak wogóle to podobno na rev2.0 nie ma problemów z 1x1GB (całe szczęście). Zastanawiam się czy pojdzie mi GEIL 1GB Pc400 CL3? Ma ktoś z Was na rev2.0 jedną kostkę 1GB?

ja mam 1gb kingmaxa na rev 2.0 i chodzi dobrze,nawet daje rady na 215mhz, do tego przy 200mhz spokojnie smiga na cl 2.5 i 1T, ale niedaje to zauwazalnego przyrostu wydajnosci, nawet w benchmarkach.

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi