Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa krótkie pytania:

1.Czy na rev. 1.1 tej płyty tez jest blokada,ze nie mozna ustawić FSB wiekszego niz 327 bo wraca do ustawien defaultowych?

2.Mam rev 2.0 (niestety :cry: ).Czy moge jeszcze programowo troche podciagnac procka wiecej niz FSB=327 i jakim najlepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa krótkie pytania:

1.Czy na rev. 1.1 tej płyty tez jest blokada,ze nie mozna ustawić FSB wiekszego niz 327 bo wraca do ustawien defaultowych?

2.Mam rev 2.0 (niestety :cry: ).Czy moge jeszcze programowo troche podciagnac procka wiecej niz FSB=327 i jakim najlepiej?

1. Też wraca

2. Możesz - clockgen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx.Jeszcze jedno pytanko.Czy jest sens wgrywania F19(mam obecnie F17)?Czytalem ostatnie 10 stron i nie wynika wypowiedzi zyby poprawial mozliwosci o/c.

F19 poprawia oc czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ zaciekawił mnie ten Bios F19, dlatego sobie go wgrałem.Co zauważyłem:

+ wreszcie wykrywa mi dysk P-ATA ustawiony na slave na drugiej lini

+widze napedy CD-RW w biosie

- niestety cały czas zanizane sa napiecia, nie wiem czy u was tez, ale u mnie tak (zamiast 1,4 jest 1,39 a przy 1.55 jest 1.52)

- żadnych zmian w o/c ( dobrze ze chociac mniej nie idzie :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ zaciekawił mnie ten Bios F19, dlatego sobie go wgrałem.Co zauważyłem:

+ wreszcie wykrywa mi dysk P-ATA ustawiony na slave na drugiej lini

+widze napedy CD-RW w biosie

- niestety cały czas zanizane sa napiecia, nie wiem czy u was tez, ale u mnie tak (zamiast 1,4 jest 1,39 a przy 1.55 jest 1.52)

- żadnych zmian w o/c ( dobrze ze chociac mniej nie idzie :lol: )

zaniżane? u mnie było odwrotnie - były troszke zawyżane - 1,65v - 1,68 real

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie na F19 komputer inaczej reaguje na podpięcie dysków

Mam dwa dyski najprawdopodobniej z uwaloną elektroniką.

Jeden to 40 Maxtor,padł po chwilowym braku prądu.Na wcześniejszych Biosach poprostu nie chciał go wykryć ,ale system wstawał (z innego dysku oczywiście) Po wgraniu F19 podłączyłem ponownie dysk,myślałem sobie może zaskoczy :) .Niezaskoczył niestety,moło tego - system nie wystartował a zamiast tego dysk spalił się chyba do końca już bo poszedł dymek z niego.

Postanowiłem sprawdzić również drugi padnięty dysk 30 WD Caviar,ten padł po zrobieniu zwarcia w zasiłce.Na wcześniejszych Biosach nie widział dysku ,ale system wstawał.Po zapodaniu F19 i podłączeniu jako drugi ,komp wcale nie wstaje.

Czy ktoś ma podobnie ? (szczególnie to ponowne "podsmażenie" dysku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauwazylem takie cos:

Przeszedlem z F17 na F19.

Plusy F19:

Boot menu pod F12, genialna sprawa...

Minusy F19:

W pewnych sytuacjach BIOS sam sie resetuje i musze ustawiac wszystko od poczatku, wczesniej tego na 100% nie bylo, chyba wlasnie przy podpieciu dysku drugiego...

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pewnych sytuacjach BIOS sam sie resetuje i musze ustawiac wszystko od poczatku, wczesniej tego na 100% nie bylo, chyba wlasnie przy podpieciu dysku drugiego...

u mnie to samo:( wczoraj wgralem i po kilku godzinach jak chcialem kompa wlaczyc to bios byl na domyslnych ustawieniach:( <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ja mam rowniez to samo :mur: mowicie ze w f17 tego na 100% nie bylo? bo chyba do niego wroce

Ja nie przechodziłem na nowszy bios ... zawsze jechałem na F17 i zadnych problemów raczej nie było, wiec polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj zmienilem bios na F19 i pojawila sie nowa opcja. Hammer Vid Control. Wie ktos moze do czego ona sluzy?Jest ona w tej czesci gdzie zmienia sie napiecia i ona tez zmienia jakies napiecie...Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj zmienilem bios na F19 i pojawila sie nowa opcja. Hammer Vid Control. Wie ktos moze do czego ona sluzy?Jest ona w tej czesci gdzie zmienia sie napiecia i ona tez zmienia jakies napiecie...Pozdrawiam

:google: wystarczy poszukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Czy moze mi ktos zamiescic na rapidshare pliki z dyskietki ze sterownikami do sata? Mobo: K8NSC-939. Z gory dzieki!

Edytowane przez Antar1us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ja mam rowniez to samo :mur: mowicie ze w f17 tego na 100% nie bylo? bo chyba do niego wroce

Na F17 na 100% ani raz nic podobnego mi sie nie...

Czasem jesli zrestartowalo sie kompa podczas ladowania systemu lub postu to ustawienia pamieci wracaly na default...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos zamiescic na rapidshare pliki z dyskietki ze sterownikami do sata? Mobo: K8NSC-939. Z gory dzieki!

Dlaczego na rapidshare ? Jak wszystkie sterowniki do Sata masz na stronie producenta mobo: http://tw2005.giga-byte.com/Motherboard/Su...iver_NVIDIA.htm Wystarczy zassac i zgrac na dyskietke <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to jest wersja oficjalna. przecież nie jest w sekcji beta na stronie GB.. zresztą nawet nie wiem czy oni bety wypuszczają. Wgrałem, poprawili to i owo w stunku do F18 - Top Performance działa, ale i tak nie wiem co ono daje :P

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to jest wersja oficjalna. przecież nie jest w sekcji beta na stronie GB.. zresztą nawet nie wiem czy oni bety wypuszczają. Wgrałem, poprawili to i owo w stunku do F18 - Top Performance działa, ale i tak nie wiem co ono daje :P

z tego co zauwazylem top performace zwieksza htt o 8MHz jesli masz niepodkrecony komp, jesli jest podkrecony jakos nie zauwazylem roznic w dzialaniu, co do biosu dziwi mnie troche ze na stronie gigabyte dalej jako ostatni bios jest F18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam k8ns 2.0, semp 2600+

chodzi na htt280 co daje 2240mhz, przy htt większym nie przechodzi superpi, częste zwiechy. Trochę dziwne, bo kiedy kupilem plytę mialem biosa F09 czy jakos tak i proc szedl na 2400. Teraz jadę na F17. Mam pytanie - czy zmieniac na F19(coby mieć lepsze OC) czy to moze juz kres mozliwosci mojego spermona? Dodam, ze temp.w normie, 36stopni a proc robi 2240 na napięciu podw. o 7.5%.

Aha - czy w takiej sytuacji jest sens sprzedac k8ns i zmieniac na tą z gf6100 i pciex na s754? warto?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnies napiecie na +10% i sprawdz. A jak u Ciebie wyglada sprawa z time`ingami?Moze ram nie wyrabia.Spróboj poluzowac je troche i podniesc napiecie na Ramie. Jesli chodzi o wgrywanie Biosu F19 to nie ma sensu.Poczytaj kilka postow wyzej.Gadalismy na ten temat.Bios F19 nie wnosi nc nowego odnosnie o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na napięciu +10% proc pójdzie może z 40mhz więcej (2280) imho nie oplacalne w stos.do napięcia. co do ramu i timingów mam 1 kostkę kingstona 1 GB ddr 400, chodzi na @466mhz, timingi 3-7-7-1 na 2.6v

Jestem pewien że na starym biosie proc kręcił się lepiej (2400 mialem)jednak moze to kwestia wyzylowania innych ustawien w nowszych biosach (bardziej agresywne timingi np? ) A nie chcę wracać do starego biosu.... BTW: 2240 na S64 to raczej kiepski wynik czy norma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi