Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

A nie wiecie czasami ile można najwięcej wyciągnąć z Semprona 3000 na Box'owym wentylatorze i bez zmiany napięcia??? Fabrycznie śmiga na 1800 (200 HTT), teraz mam 2205 (245 HTT) ale to chyba nawet nie jest połowa możliwości tego procka. Podobno niektórym udało się nawet do 2700 go podkręcić. Moja pamięć to 2x512 TwinMos.

Zaraz zerkne do mojej szklanej kuli i Ci napisze..... 8)

Nikt Ci nie powie, na ile max pojdzie, bo kazdy egzemplarz inaczej sie kreci, musisz sam to sprawdzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wiecie czasami ile można najwięcej wyciągnąć z Semprona 3000 na Box'owym wentylatorze i bez zmiany napięcia??? Fabrycznie śmiga na 1800 (200 HTT), teraz mam 2205 (245 HTT) ale to chyba nawet nie jest połowa możliwości tego procka. Podobno niektórym udało się nawet do 2700 go podkręcić. Moja pamięć to 2x512 TwinMos.

Zwiekszaj htt o np. 10mhz i sprawdzaj stabilnosc w grach/spuer pi itp. , nie zapominaj o dzielniku pamieci.

Jak bedzie zdychac to znaczy, ze za malo papu - voltow.

Co do chlodzenia typu box, sam takie posiadam i spokojnie to co w sygnaturze jedzie, temp. nie przekracza 40*c, wentylator dodatkowo spowolniony do ~1300 obr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czesto resetuja sie wam te ustawienia memow na tej plycie? Mnie juz to zaczyna wkur. powoli. Niedawno zakupilem to mobo, a juz tyle razy musialem wchodzic do biosu i od nowa memy ustawiac. Przynajmniej raz dziennie... jak czesto wam sie to dzieje? Jest jakas opcja, zeby na to zaradzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czesto resetuja sie wam te ustawienia memow na tej plycie? Mnie juz to zaczyna wkur. powoli. Niedawno zakupilem to mobo, a juz tyle razy musialem wchodzic do biosu i od nowa memy ustawiac. Przynajmniej raz dziennie... jak czesto wam sie to dzieje? Jest jakas opcja, zeby na to zaradzic?

Hmmm, Moze to zalezy od egzemplarza mobo ? Ja takich objawow nie mam, nic sie nie resetuje :blink: Zarowno jak mialem bios F15, F17, czy obecnie F19. Moze zrob CLEAR CMOS i poustawiaj od nowa, sam nie wiem, co wy macie z tymi ustawieniami pamieci, co niektorzy :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, Moze to zalezy od egzemplarza mobo ? Ja takich objawow nie mam, nic sie nie resetuje :blink: Zarowno jak mialem bios F15, F17, czy obecnie F19. Moze zrob CLEAR CMOS i poustawiaj od nowa, sam nie wiem, co wy macie z tymi ustawieniami pamieci, co niektorzy :huh:

U mnie tez nie ma najmniejszych problemow zarowno na F18 jak i F19 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak to zrobic w takim razie?

pamieci memtestem, a proc lecialem spi32M i sp2004 i nie mam zadnych problemow

w k8ns 1.1 procek zasilany jest z lini 12v?

chyba tak bo u mnie ta linia spada po podkreceniu

Przy HTT 265 już Sempronik 3000 nie wstaje. O Ile tak mniej więcej trzeba zwiększyć napięcie?

najpierw o 5% jak dalej nie wstanie o 7.5% itd. az bedzie stabilny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 12v ? A nie czasem z 5v ? Ta 4 pinowa, dodatkowa wtyczna to jest wlasnie 12v i ona jest do poprawienia stabilnosci itp. Wydawalo mi sie, ze gl. zasilanie to 5v.

no tosz własnie nie wiem, dlatego się zapytowywuje :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios F19 rzeczywiście zmienia dużo jeżeli chodzi o działanie TwinMosów. Za bardzo podkręciłem procek więc zrobił mi się "clear" w biosie i co się okazało? Nie trzeba zmieniać napięcia ani command rate aby TwinMosy ruszyły na GA-K8NS rev2. Wcześniej miałem ustawione napięcie na 0,2V a CR na 2T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios F19 rzeczywiście zmienia dużo jeżeli chodzi o działanie TwinMosów. Za bardzo podkręciłem procek więc zrobił mi się "clear" w biosie i co się okazało? Nie trzeba zmieniać napięcia ani command rate aby TwinMosy ruszyły na GA-K8NS rev2. Wcześniej miałem ustawione napięcie na 0,2V a CR na 2T.

wlasnie to resetowanie ma tez swoje zalety nie trzeba ustawiac godziny i reszty [ciach!]l... o ile dziala to wtedy kiedy sobie tego zyczymy a nie w losowych sytuacjach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj z gwary wróciła mi moja k8ns (ponad miesiąc.. :D)

wgrany biosik F19, ogólie prO (znaczy się mobo działa :D)

Zobaczymy co potrafi ten nowy biosik (mam 2 sempronka u siebie w domu - 2500+, więc bedę cisną z mobo ile wlezie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh koszyk od NXC-80Cu juz siedzi.

a sama plyta w obudowie, podpiete tez juz wszystko tylko na proca czekam :D

a plyte kupilem okazyjnie za 170zl :P z gwarancja itp

ja tyle z wysyłką dalem za swoją :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez z wysylka, dokladnie 167zl :P

ale ja w połowie grudnia :D

Teraz myśle, czy by nie zmienić tego mojego k8ns na epoxa:

http://shop.q-x-a.com/product.php?productid=38352

http://shop.q-x-a.com/product.php?productid=32086

bo coś ostatnio brzydko wobec mnie się zachowuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chęTnych coraz mniej. Lepiej szybko szukaj kupca, bo moze byc problem. Ja niedawno sprzedałem rev 1.1 i powiem ze nie było łatwo.

Ostatnio te płytki tracą szybko na wartości niestety. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chęTnych coraz mniej. Lepiej szybko szukaj kupca, bo moze byc problem. Ja niedawno sprzedałem rev 1.1 i powiem ze nie było łatwo.

Ostatnio te płytki tracą szybko na wartości niestety. :/

JA jestem bardzo zadowolony z mojej płytki. Puszczam na 1,4v htt 291 i wychodzi mi wtedy z sempka 3000+ 2,7 ghz i bez problemu w cinebench wymiatam procesory ktore kosztują kilka razy wiecej. PO podwyzszeniu napiecia na ramach zeszlem na cl 1.5 i to na bardzo niefirmowych pamieciach. Wszystko zalezy od egzemplarza plytki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi