Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

JA jestem bardzo zadowolony z mojej płytki. Puszczam na 1,4v htt 291 i wychodzi mi wtedy z sempka 3000+ 2,7 ghz i bez problemu w cinebench wymiatam procesory ktore kosztują kilka razy wiecej. PO podwyzszeniu napiecia na ramach zeszlem na cl 1.5 i to na bardzo niefirmowych pamieciach. Wszystko zalezy od egzemplarza plytki :lol:

A jaki masz wiatrak do procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA jestem bardzo zadowolony z mojej płytki. Puszczam na 1,4v htt 291 i wychodzi mi wtedy z sempka 3000+ 2,7 ghz i bez problemu w cinebench wymiatam procesory ktore kosztują kilka razy wiecej. PO podwyzszeniu napiecia na ramach zeszlem na cl 1.5 i to na bardzo niefirmowych pamieciach. Wszystko zalezy od egzemplarza plytki :lol:

? puszczales prime zeby potwierdzic stabilnosc ? daj jakies screeny

cl 1,5 na noname to masz chyba dzielnik na 100 postawiony a i to pewnie nie stabilne masz, przeciez windondy nie ida tak na takim niskim vcore jak oferuje gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wybaczcie to pytanie ale ten wątek ma juz 93 strony i po przejrzeniu 10 zwątpiłem, moje pytanie:

Czy ta płyta ma blokadę PCI (chodzi mi szczególnie o dysk SATA zeby nie padł) i czy ustawienie stałej czestotliwości AGP w biosie równoważne jest takiej właśnie blokadzie AGP/PCI ?

Dostałem w robocie kompa na tej płycie i S2500+, troche sie bym pobawił tym sprzętem ale nie chce nic zepsuć od razu :]

aha... i czy ostatnia wersja biosu F18 jest najlepsza, to znaczy na pewno jest najbardziej stabilna ale czy nie ukryli/wywalili w niej jakich fajnych opcji itp?

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda plyta oparta na chipset nForce ma blokade AGP/PCI. Ustawienie stalej czest. portu AGP dotyczy tylko i wylacznie portu AGP.

Ostatnia wersja BIOSu jest wersja F19 i ta Ci polecam (podobno zniknely problemy z niektorymi koscmi RAMu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda plyta oparta na chipset nForce ma blokade AGP/PCI. Ustawienie stalej czest. portu AGP dotyczy tylko i wylacznie portu AGP.

Ostatnia wersja BIOSu jest wersja F19 i ta Ci polecam (podobno zniknely problemy z niektorymi koscmi RAMu).

na stronce gigabyta jest F18 :unsure:

http://tw2005.giga-byte.com/Motherboard/Su...IOS_GA-K8NS.htm

w takim razie rozumiem ze blokada AGP/PCI jest Domyślna i nie trzeba jej w zaden sposób włączać?

EDIT:

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...uctName=GA-K8NS

jednak jest F19 :)

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja czekam na proca od pon i sie denerwuje... dobrze ze za pobraniem hehe

taki fajny niebieski zalmanik starczy do tej plyty?? czy jeszcze jakies 92x92 sie przyda??

Tej płycie żadne dodatkowe chłodzenie nie zaszkodzi.

Czym lepiej jest chłodzona tym sie lepiej kręci, tzn. wyższe htt da sie uzyskać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej płycie żadne dodatkowe chłodzenie nie zaszkodzi.

Czym lepiej jest chłodzona tym sie lepiej kręci, tzn. wyższe htt da sie uzyskać.

Patrz twoja była/moja K8NS :D

Brak nawiewu = parzy

Nawiew = ciepły

Chyba będzie kolejne smarowanko (smarowałeś ją Miazga? jeśli tak to czym i kiedy? :))

Czy NB47J wejdzie bez przycinek? Grafa 6600GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będzie kolejne smarowanko (smarowałeś ją Miazga? jeśli tak to czym i kiedy? :))

Czy NB47J wejdzie bez przycinek? Grafa 6600GT.

Tak ... przed wysłaniem do Ciebie przesmarowałem na nowo. Poniewaz ja na chipsecie miałem blok, wiec radiator musiałem założyć na świeżą paste.

Tylko nie pamietam jaką. Czy dałem STARS-420 (mało znana ale doscy dobra pasta z dodatkiem srebra25%) czy AS5. Ale chyba tą pierwszą, bo na chipset dawac AS5 to by była głupota:P

A zalmana trzeba bedzie przycinać.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ... przed wysłaniem do Ciebie przesmarowałem na nowo. Poniewaz ja na chipsecie miałem blok, wiec radiator musiałem założyć na świeżą paste.

Tylko nie pamietam jaką. Czy dałem STARS-420 (mało znana ale doscy dobra pasta z dodatkiem srebra25%) czy AS5. Ale chyba tą pierwszą, bo na chipset dawac AS5 to by była głupota:P

A zalmana trzeba bedzie przycinać.

nie trzeba bedzie przycinać ;)

zamontuj go sobie równolegle do AGP i wsio ci wejdzie

HTT:

Dołączona grafika

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wczoraj moja stara wysluzona plyta z prockiem kopnela w kalendarz. Strasznie mi zalezalo na szybkim zakupie nowego sprzetu i zdalem sie na sprzedawce.

Otrzymalem

Ga-K8ns + sempron 2800

z poprzedniego zestawu odratowalem

ram 512 nanya

ati 9200

zasilacz 350W

dysk seagate 80gb

i nic

udalo mi sie raz uruchomic komputer, ale ciagle mi sie resetowal, a to w windzie, a to na poczatku ladowania biosu sie zacinal i dopiewro po zabawie paskami ide sie wlaczyl. Wszdlem do biosu i nic tam nie zmienialem i znowu mi sie zresetowal. Od tego momentu nawet mi sie nie laduje. W ogole mi sie bios nie uruchamia. Jestem zalamany. Musze koniecznie do jutra zreperowac kompa. Bardzo prosze o pomoc jestem naprawde zdesperowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ani na 300W ani na 350W nie idzie dobrze, w sumie ten mocniejszy to jest noname, ale teraz nagle mi nic nie idzie.Najbardziej martwi mnie to ze po tym zawieszeniu sie w biosie plyta w ogole nie startuje.

Ale po dluzszym zastanowieniu jak dzialalem z 300w i byly podlaczone do plyty napedy DVD, CD i dysk twardy, to potrafilo to jakos wystartowac, kiedy zaczale sie wszystko wylaczac poodlaczalem po kolei rozne komponenty i nadal bylo to samo. Czyli jakos nie stawiam na zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ani na 300W ani na 350W nie idzie dobrze, w sumie ten mocniejszy to jest noname, ale teraz nagle mi nic nie idzie.Najbardziej martwi mnie to ze po tym zawieszeniu sie w biosie plyta w ogole nie startuje.

Ale po dluzszym zastanowieniu jak dzialalem z 300w i byly podlaczone do plyty napedy DVD, CD i dysk twardy, to potrafilo to jakos wystartowac, kiedy zaczale sie wszystko wylaczac poodlaczalem po kolei rozne komponenty i nadal bylo to samo. Czyli jakos nie stawiam na zasilacz

Dociśnij na chama pamięć w slot (ale tak naprawde bardzo mocno)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dostaje oczoplasu przjechalem ze 25 stron tematu i dalej szukam moda na pamieci. ten z xstreamsystems nieladuje obrazkow ma moze ktos innego linka albo backup??

plytka narazie max stabilnie smiga 330 wiecej nieprobowalem

edit:

wqrza mnie ze po nocy trzeba bios resetowac bo niechce sie laczyc wrrr jest na to jakas rada?? F19 pozmoze bo mam narazie F17

Edytowane przez bamboocha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem.

Zawsze opo uruchomieniu 3D marka05 robi mi się "clear cmos". Zapewne chodzi

tutaj o procek. Jedynie na HTT około 230 nie ma problemu lecz ja potrzebuje mocy około 2300 a więc HTT tak gdzieś z 256 no i tutaj już są problemy. Teraz zapuściłem HTT na 256 no i dałem mu jeszcze "CPU Clock voltage" na "+7,5%". Zobaczymy co z tego będzie.

Edytowane przez TatoMuminka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dostaje oczoplasu przjechalem ze 25 stron tematu i dalej szukam moda na pamieci. ten z xstreamsystems nieladuje obrazkow ma moze ktos innego linka albo backup??

plytka narazie max stabilnie smiga 330 wiecej nieprobowalem

edit:

wqrza mnie ze po nocy trzeba bios resetowac bo niechce sie laczyc wrrr jest na to jakas rada?? F19 pozmoze bo mam narazie F17

u mnie dziala ten z xtreme ale dodam w zalaczniku gdyby w przyszlosci byly problemypost-101560-1148373098_thumb.jpg

edit:ja odkad mam rev 1.0 i bios f19 nie mialem jeszcze tego problemu, na wczesniejszej rev2.0 i f17 zdarzalo sie dosyc czesto

Edytowane przez siwy05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazalo sie ze plyta glowna byla uszkodzona. Oddalem ja do serwisu i w tej chwili czekam na wymiane na nowy egzemplarz. Dzieki wszystkim za okazana pomoc.

Poczytalem sobie troche o tej plycie w tym poscie i juz nie wiem czy to jest dobra plyta czy zla. Prawie kazdy aktualizuje biosa lub ma z nia jakis problem. Serwis dal mi mozliowsc wymiany na inny model (tylko ze to jest Micro ATX)ale nie jest mi to za bardzo na reke. Ta Ga-k8ns jest dobrym wyborem czy nie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie dziala ten z xtreme ale dodam w zalaczniku gdyby w przyszlosci byly problemy

edit:ja odkad mam rev 1.0 i bios f19 nie mialem jeszcze tego problemu, na wczesniejszej rev2.0 i f17 zdarzalo sie dosyc czesto

widze ze ten mod jest bajecznie prosty. A mam takie pytanie, do jakiej wartości umożliwia podniesienie napięcia na ramach?? 3,1v??

Edytowane przez SABUR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej przerwie.Zanioslem płyte do serwisu,bo chłopaki w sklepie mi nie wierzyli,ze nie moge odpalic dwóch ramow na naszej Mobo.I ku ich wielkiemu zdziwieniu 2x512 GoodRam cl2.5 ,który im dostarczylem nie wstaje w zaden sposob.Tak wiec wszystkim zastanawiajacym się nad kupnem sprzętu,nie polecam GoodRamów do naszej Mobo, nie dwoch kosci.Jedna idzie pieknie w granicach 460,a dwie - niee.Tak wiec do łask wrócil moj KingMax.

Teraz pytanie z innej beczki.Czym przesmarować chipset,co polecacie najlepiej (jaka paste).I co w zamianke za standardowe chłodzenie bo jak wyskrobie kase to moze od razu bym załozyl cos innego.pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pytanie z innej beczki.Czym przesmarować chipset,co polecacie najlepiej (jaka paste).I co w zamianke za standardowe chłodzenie bo jak wyskrobie kase to moze od razu bym załozyl cos innego.pozdr.

ja u siebie mam zalmana nb47+arctic ceramique i delikatny nawiew i sprawuje sie bardzo dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a ten "Hummer Voltage" w najnowszym biose F19 to nie jest tez od zasilania proca? W tej opcji rowniez wybiera sie napiecie w voltach ale nie wiem do czego i nikt nie umie wyjasnic do czego to do konca sluzy... Moze ktos wyjasni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi