Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, z****łem pierwszego Gigabyte K8NS w moim życiu. Miałem z nim kontakt tylko przez pół godziny i poprostu przy restarcie zamilkł na wieki. :lol: Chciałem kupić tą płytkę, ale po tej przygodzie chyba zrezygnuję i poczekam aż będzie mnie stać na AM2. Pozdrawiam wszystkich K8NS-owców i gratuluję- musicie mieć stalowe nerwy. ;-)

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Właśnie nałożyłem na chipset i procka Arctic Ceramique, uff, temp. poszły kilka stopni w dół :)

Jeszcze na GPU założyłem, spadła z 65C do 56C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była wyciągnięta przez całą noc. Tyle samo była też odłączona od prądu. Próbowaliśmy składać kompa "na pająka" Poprostu zdechła. Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że zabiłem płytę główną, z którą miałem tak krótko kontakt i nawet nie była moja. No i padła przy wychodzeniu z biosa. :lol: Ech. Chciałem kupić sobie tą płytę i jakiegoś semprona, ale chyba jednak podziękuję. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nasza plyta trzeba jak z kobieta,delikatnie,a ty chciales ja chyba pogwalcic.Fakt - ma swoje fochy - szczegolnie z pamieciami,ale jakby ktos zapytal mnie jaka plyte bym mu polecil na s.754 z AGP to bez wachania bym mu wlasnie polecil K8ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Co jak co, ale ja naprawdę jestem zbyt gwałtowny przy montażu, a płyta chodzi, procek chodzi i inne części. Wierzcie mi, ale powinna po tylu siłowaniach paść :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem strzela takie fochy - odłącz ją całkowicie od zasilania - wyciągnij główny kabel doprowadzający prąd do kompa, wyciągnij bateryjkę na 10 minutek

i powinna wstać - sama z siebie nie padła ;)

edit:

nie zauważyłem póxniejszej wypowiedzi ;) - ja ze swoją nie miałem żadnych problemów ;)

spróbuj jeszcze wyciągnac procka z socketu na kilkanaście minut i włożyć go spowrotem - czasem pomaga

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio tez mialem niezle przejscie.Pojechalem do rodzicow na kilka dni.Wracam i odpalam kompa. A tu pip pip pip.Wylaczylem kompa normalnie,wlaczam po kilku dniach,a tu lipa. CLS bios-nadal to samo.Wyciagam ramy,przedmuciach!e sloty ramu-to samo.CLS bios jeszcze raz - nadal lipa. Wkurzylem sie,poszedlem do sklepu, wracam po prostu wlaczam POWER i komp wstaje. Teraz sie z tego smieje,ale wtedy nie bylo mi do smiechu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnąć procek z socketu? A może mam jeszcze odtańczyć nad tą plytą rytualny, indiański taniec, albo iść z nią na egzorcyzmy? :lol:

Nie moja płyta - nie mój problem. Kolegę to mało obchodzi, że padła, bo stwierdził, że kiedyś i tak musiało się to stać. (Po wsześniejszych przejściach z ECS'em był już człowiekiem małej wiary. ;-) ) Anyway szacunek dla was chłopcy, że wytrzymujecie z fochami tej płyty. Mój Epox jest jednak chłopcem, a jeśli chodzi o komputery, to wolę chłopców. ;-) W prawdzie padł mi dwa razy, ale miał do tego pełne prawo. Raz po nieudanym flashu biosu i drugi, kiedy wyzionął ducha, gdy ustawiłem mu FSB=220. (Wszędzie pisali, że bezpieczne maksimum to 215. ;-) ) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest fochliwa - jeżeli wiesz co robisz to nie strzela takich jaj :D

Miałem ją pół roku - jedyna płyta która wytrzymała moje katusze przez tak długi okres czasu i padła tylko raz ewidentnie z mojej winy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wymiary ma ten radiator?? Przed modyfikacją chłodzenia ile htt robiła płyta? Rozumie się, że na to zamontowany jest wentyl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary 6 X 3,5 ,wysokosc 4 cm .Przez tem 340 to byl max.. ,teraz dojechalem do 360.całkiem niezle jak na staruszka

I wentyla na tym nie mam bo po co... zimniutki jest... :-P

Jest to poprostu stary radiator boxowy, po athlonie A, przeciety na poł i dobrze wyszlifowany :rolleyes:

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma dziurki i jest na śrubeczkach z podkladkami...(mierzenie zajeło mi polowe czasu, ale wkoncu mam byc inzynierem :D .) Nawet mozna plyte podniesz trzymajac za radiator

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Nieźle, a czym ciąłeś aluminium? Sam mam zbędny radiator z boxowego Sempa S754 i chciałbym go wykorzystać na chipset, bo po zmianie pasty na Arctic Ceramique nadal jest gorący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzeszczotem:) ... nie mam w domciu akurat sprzetu... 20 minut ci zejdzie ,jak wybierzesz taka technike jak ja:P

Ale ja bylem jeszcze w dobrej sytuacji bo nie musialem ciąć rzeberek, bo moj radiator mial wyrwe w środku na centymetr:) (orginalnie) wiec wystarczylo poł centymetra aluminium przeciąć

http://www.manta.univ.gda.pl/~pkamins/schemat.png ... nudzi mi sie ... to biale musialem tylko przeciąć

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może Wiecie co zaradzić na problemy z bootowaniem(taki boot+zwis - nie bootuje napędów)?? czesto musze po kilka razy resetować komputer aby w końcu "załapał" ustawienia.

problem jest powyżej 250 FSB HTx4 lub jak jest teraz HTx3 - 320FSB ... pamieci smigaja bez problemu, przeszły test prime, memtest, podczas grania, i działaja elegancko.

jednak coś te płyty maja problem z bootowaniem, a ze nie ma różnicy czy ustawie 250 czy 320 wiec jade na 320 bo tak czy siak musze resetowac kilka razy, wiec przynajmniej mam wieksza moc jak juz ta płyta poprawnie sie uruchomi ;]

oczywiscie ponizej 250 FSB wszystko glancy działa tylko ze taka wydajność mi nie odpowiada ;] temperatura proca dość niska, trzyma sie w granicach 32' - 45' max stres (chłodzenie Ninja SCNJ-1000P)

napiecie na HT link + 0.1v, przy + 0.2v nie ma różnicy wiec jest tylko +0.1, napiecie na procku 1.5V , napiecie na RAM 2.8V < ale RAM działa bez zarzutów.

troche gdzies tam czytałem ze Wasze płyty tez cos maja problemy z bootowaniem.

dodatkowe zasilanie ATX 12V podpiete.

bios najnowszy.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rev mojej płytki to 1,1 chyba :) moze 1.0 .Moge zmieniac krokowo napiecie w biosie i mam 4 kondensatory, wiec któraź z tych. Ta nowa rev 2.0 ma TYLKO 2.. z zdjec jak zauwazylem. A biosik mam 17 i niechce mi sie nowego wgrywac

His ja tez mam taka przypadlosc z bootowaniem... nie wiem czemu tak sie dzieje:(

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to sprawa przedstawia sie z perspektywy debila pracujacego w dziale "pomocy" technicznej GB

Witam,

Wspomniany przez Pana model płyty należy do segmentu średniego dlatego nie posiada oszałamiających możliwości overclockerskich.

Serdecznie Pozdrawiam

Pomoc Techniczna GBT

swoj post z działu K8ne skopiowałem tutaj bo my mamy identyczny problem jesli chodzi o bootowanie ... :mur:

ten ****** nie rozumie ze płyta działa FULL stable po "przejściu" bootowania - czyli jakies 4 resety komputera "wiszącego" na bootowaniu napędów.

tylko ze ile mozna tak resetowac, w koncu coś mi pierdyknie :/ ... gdy kupie konsole Wii(bede miał zajecie czekajac na plyte) specjalnie i dyskretnie uszkodze mobo i oddam ja na gwarancje nastepnie spróbuję po otrzymaniu nowego modelu wynegocjować dopłate i kupic cos innego nie tej firmy.

plyta kupiona w proline

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Ja mam tak samo i wszystko chodzi.

Zauważcie, że jak dajecie ustawienia Auto dla pamięci to zmieni wam CAS na 2 i przez to są zwiechy, musicie manualnie zmienić na 3 i powinno być OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi