Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

No jasne ze tak robie ,tylko chyba sie nie zrozumielismy?

mi sie komp mi sie nie chaczy ,ani resetuje, tylko dyski wykrywa mi o jakies 2 sekundy duzej:)

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Ja miałem to samo i zmieniłem alpha timingi i teraz wszystko chodzi. Ponadto nie zwiększaj napięcia dla pamięci, czy CPU, bo to jedynie pogarsza sprawę.

Aha, pobaw się Command Rate, daj na 2T i powinno pomóc.

Edytowane przez weiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 1.333 czyli jak dam htt 300 to ramy nadal 400

Mi przy HTT300 i takim dzielniku też kom wariował (3x reset aby odpalił itp). Przestawiłem na dzielnik 1:100 - wszystko śmiga, tyle że RAM pieruńsko niedotaktowany.

Komp wariował nawet gdy wszystkie parametry ustawiałem tak samo, jak płyta ustawiała przy HTT200 i dzielniku 1:1 (czyli CL3 itp...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem do pomocy technicznej GB z prośba o zrobienie nowych poprawionych wersji biosów do K8NS socket 753 i K8NS-939, opisałem przede wszystkim problemy z bootowaniem.

odp.

Witam,

Pańska prośba zostanie przekazana do naszych działów inżynieryjnych.

Serdecznie Pozdrawiam

Pomoc Techniczna GBT

pewnie nic to nie da jednak warto próbować, proponował bym abyście zrobili to samo(Wspólnie zdziałamy więcej).

http://www.gigabyte.pl/TechSupport/ServiceCenter.htm

wybieracie rodzaj sprzetu: płyty głowne

i kraj: wybierajac Polska mozna pisac po polsku :)

klikamy wyslij i wyskoczy formularz w którym wszystko opiszemy co i jak.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym watku GIGABYTE GA-K8NS juz tyle osob sie wypowiadalo,ze pisali do dzialu serwisu,nawet wypisali co by zmienili:

-smieszna blokade do 327

-wieksze mozliwosci podniesienia napiecia na rev 2.0

-bledy z ramami, itp

i niestety za kazdym razem odpisuja ze to idzie dalej i tak nic z tego nie ma.Chociaz trzeba przyznac ze Bios F19 wniosl wiele pozytywnego,to i tak nie zmieniaja podstawowych aspektow,ktore nas by interesowaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 21 11 1991

mam jeszcze pytanie ile max v robi rev 2.0 i ile na memki ile na mostek? jeszcze z fsb 320 nie bedzie miala problemu?

Edytowane przez 21 11 1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem ,ale rev 2.0 ma 2 kondziory a rev 1.1 4 , PRAWIE tak samo stabilna:P, i nie ma zmiany napiecia krokowego co 0.25 v, a co do htt

rev 1.1 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=158-8

rev 2.0 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=158-15

Edytowane przez ecikmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie jest tak, że wszystkie biosy pasują zarówno rev od 1,0 do 2,0,?? oczwyiście mogę się mylić....

nie mylisz sie- na stronie gb sa przypisy jesli biospasuje tylko do 1 rev. te nowsze sa juz uniwersalne Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech ktos mi powie, czy po wylaczeniu z gniazdka pc tez resetuja sie Wam ustawienia biosu? F19

Dodam ze bateria sprawna

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

chce sobie sprawic ta plytke :)

i teraz pytanie:

czy rewizja 2.0 dziala na okolo 330fsb? :) czyli htt 990 bo podobno nie dziala mnoznik 2 :(

i jak jest z tym resetami :) czy rzeczywiscie plyta sie czesto tnie i resetuje? :|

dzieki za odp

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

chce sobie sprawic ta plytke :)

i teraz pytanie:

czy rewizja 2.0 dziala na okolo 330fsb? :) czyli htt 990 bo podobno nie dziala mnoznik 2 :(

i jak jest z tym resetami :) czy rzeczywiscie plyta sie czesto tnie i resetuje? :|

dzieki za odp

pozdro!

Co do htt (fsb to kiedys bylo) to roznie, jedne nie pokonaja granicy 300htt inne spokojnie dochodza do 350...

Mnoznik ht 2x nie dziala, bo to wynika ze specyfikacji nf3, 2,5x tez nie dziala, bo plyta nie ma takiej opcji, najmniejszy o 3x.

Ja mam 1.1 i 0 problemow (odpukac), nic sie nie resetuje, nie tnie jak to mowisz itp. , najwiecej krecilem sempa do 2,6ghz @ 1.5v i 325htt spokojnie smigalo na stockowym radiatorku na mostku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec oplaca sie kupowac nowke za 130zl? zaznaczam ze rewizja 2.0 :)

dobra, kupie ta plyte ;]

tylko jeszcze jeden problem. dotyczy temperatur. czy czujnik na plycie dobrze pokazuje? czy trzeba bedzie jakies inne 'skolowac' z kas? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja oststnio chciałem skręcić wyżej procesor ( na codzień chodzi 7x300) żeby sprawdzić ile Everest pokaze mi przy 7x320 czyli 2240 mhz jaki to jest procek no i niestety jak dawniej 320 szło gładko tak teraz przy starcie pojawiła się tylko plansza biosu no i koniec. Ustawiłem 310 i zwiecha w windowsie, dopiero 307 poszedł ale co to za różnica 49 mhz .

Tak że nie wiem czy ja o czymś zapomniałem ( Htx3, ram na 133, 1T, fsb 320) czy po prostu płyta po roku już troche straciła pary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśniło się musiało być 2T i dodatkowo poluzowane troche timingi.

Po tym jak załadowałem ustawienia domyslne i dopiero podkręcałem to wszystko poszło.

Ale everest pokazał mi model unknown więc cała zabawa nie miała sensu

Edytowane przez raffal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem użytkownikiem tej płyty już od pewnego czasu. Rev 1.1, miałem w parze z nią 2x512 Corsair Value. I efekt był taki, że o HTT300 mogłem na tym zestawie pomarzyć. Same pamięci chodziły bardzo wysoko na niższym HTT (wyższe dzielniki) no i proc też z palcem w d... robił te HTT 300 na innych memkach. Wychodzi, że pamięci się gryzły z płytką. Próbowałem 2T i RP i MAL i zmiany slotów i biosów. I nic. Ale w końcu się ich pozbyłem. I teraz chce się zwrócić z pytaniem do użytkowników tej płyty: co do niej wrzucić? Chce coś pewnego, co wam na 100% działa na HTT 300 i wyższym. Jak na tej płycie pracują kostki 1gb? 2T jestem w stanie znieść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zonk :blink:

Plyta zrobila mi niespodzianke, od czasu zakupu bez szans bylo osiagniecie wyzszego htt niz 275, gdy podnosilem Vcore +10% max szlo gdziesz 280MHz. Zmienialem paste pod radiatorem BOX, robilem wszystko. Niedawno tez sprawdzalem OC i dalej max 275.

Wczoraj z nudow rozkrecilem kompa, wyjalem wszystko, przedmuchalem. Nie sciagalem chlodzenia z CPU. Wlaczam i chodzi, dzis mimo upalow bawie sie w OC i stabilne htt 290MHz, przechodzi prime 16M. Wczesniej to bylo niemozliwe :)

Temp CPU to rekord dzis 45C na BOX wentylu i +10% vcore :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawde nie wiem co mnie trzyma czy proc czy plyta, ale napewno nie pamiec wioskuje to po tym, ze teraz pamiec dziala bez problemu na 232MHz (2,3,3,8), a wlaczenie nizszego dzielnika niz teraz nie powoduje lepszego OC, nawet gdy pamiec pracuje grubo ponizej 200MHz.

Byc moze slaby proc, CPU-Z podaje:

Stepping:0, Revision:DH8-D0

A u Ciebie?

Jest to Sempron 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi