mafia35 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Gdzie w biosie F19 podziała się zmiana Command Rate (dla pamięci) z 2T, na 1T? Jest tam gdzie byla zawsze. Nie pamietam czy trzeba nacisnac Ctrl+F1 aby sie pojawila ale napewno ta opcja jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Gdzie w biosie F19 podziała się zmiana Command Rate (dla pamięci) z 2T, na 1T? advance chipset features bodajze.na pewno trzeba wcisnac ctrl+f1 zeby sie pojawilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 W SpeedFan mam min takie czujniki: Temp1: ? Temp2: ? Temp3: proc ? Temp: chipset ? Core: "rdzeń procka" czy jak ? btw. Tu mam ponad 65 stopni. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 jestem od ponad roku zadowolonym urzytkownikiem ga-k8ns rev. 1.1 . nie mialem z nia na szczescie zadnych klopotow .ostatnio wymienilem bios z f11 do f 19 ale jak sie okazalo nie na plus bo cpu clock mialem stabilne 290 ( zrobilem to tak ze wyczytalem jak i co ustawic a puzniej krecilem ......), a po zmianie nie doszedlem nawet do 250 a jak ustawilem jakies 240 to i tak po jakims czasie mialem zwisy . chce tak chociaz podkrecic go do tego jak bylo lub ile sie da oto co mam : -zasilacz chieftec model gps-450aa-101a ( 450 W) trzyma dobre napiecia - miezone miernikiem -sempron 2600 z standarowym chlodzeniem (przy 8x290=2320 Mhz -tem.max 34 st) -wdc wd80 (dysk wd 80 gb serial ata ) - nec dvd rw - 512 mb (elixir 200Mhz - 3.0-3-3-7 , 166 Mhz -2.5-3-3-7) szybkosc odswiezania - 7,8us -radeona 9250 prosze mi powiedziec badz podac linka : jakie ustawiena biosu zastosowac przy f19 zeby jak najwiecej podkrecic procka bo na pewno sie da . i jeszcze ciekaw jestem co myslicze o zintegrowanej 8-kanalowej karcie dzwiekowej bo zamiezam kupic zestaw 5.1 i zrobic sledzia samemu(juz prawie skonczylem ) ciekawi mnie ile bym musial zaplacic zeby miec lepsza karte od tej zintegrowanej , czy ktos ma o ty pojecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Core: "rdzeń procka" czy jak ? btw. Tu mam ponad 65 stopni. :mur:No to fajne masz chłodzenie? Coś przy ciepło nawet jak na AC :o jestem od ponad roku zadowolonym urzytkownikiem ga-k8ns rev. 1.1 . nie mialem z nia na szczescie zadnych klopotow .ostatnio wymienilem bios z f11 do f 19 ale jak sie okazalo nie na plus ...Jest na to jedno najprostsze w świecie rozwiązanie. Wgraj z powrotem F11. Jeśli nie masz żadnych korzyści z nowszego biosu to po co ci on? Tak dla dobrego samopoczucia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 n i e wiem nawet jak bym mial to zrobic ! poza tym to tylko marne 290 a juz byla mowa na forum ze da sie wyciagnac duzo wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 W SpeedFan mam min takie czujniki: Temp1: ? Temp2: ? Temp3: proc ? Temp: chipset ? Core: "rdzeń procka" czy jak ? btw. Tu mam ponad 65 stopni. :mur: w everescie tez mam dwa odczyty temp z procesora i ta druga zwyhkle jest o 10C wieksza obie zmieniaja sie podobnie w stresie moze jedno to odczyt z plyty a drugie z rdzenia jestem od ponad roku zadowolonym urzytkownikiem ga-k8ns rev. 1.1 . nie mialem z nia na szczescie zadnych klopotow .ostatnio wymienilem bios z f11 do f 19 ale jak sie okazalo nie na plus bo cpu clock mialem stabilne 290 ( zrobilem to tak ze wyczytalem jak i co ustawic a puzniej krecilem ......), a po zmianie nie doszedlem nawet do 250 a jak ustawilem jakies 240 to i tak po jakims czasie mialem zwisy . chce tak chociaz podkrecic go do tego jak bylo lub ile sie da oto co mam : -zasilacz chieftec model gps-450aa-101a ( 450 W) trzyma dobre napiecia - miezone miernikiem -sempron 2600 z standarowym chlodzeniem (przy 8x290=2320 Mhz -tem.max 34 st) -wdc wd80 (dysk wd 80 gb serial ata ) - nec dvd rw - 512 mb (elixir 200Mhz - 3.0-3-3-7 , 166 Mhz -2.5-3-3-7) szybkosc odswiezania - 7,8us -radeona 9250 prosze mi powiedziec badz podac linka : jakie ustawiena biosu zastosowac przy f19 zeby jak najwiecej podkrecic procka bo na pewno sie da . i jeszcze ciekaw jestem co myslicze o zintegrowanej 8-kanalowej karcie dzwiekowej bo zamiezam kupic zestaw 5.1 i zrobic sledzia samemu(juz prawie skonczylem ) ciekawi mnie ile bym musial zaplacic zeby miec lepsza karte od tej zintegrowanej , czy ktos ma o ty pojecie sprobuj ustawic tak mem:cpu 2/1.5 lub 2/1.33 jesli pamieci nie wyrabiaja powyzej 210MHz, timingi pamieci daj na manual, napiecie procka jakie potrzebujesz bo to raczej niemozliwe zeby takie zmiany byly w nowszym biosie zmienil sie chyba uklad menu i pewnie tu jest problem bo nie zauwazyles jakijes opcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 W SpeedFan mam min takie czujniki: Temp1: ? Temp2: ? Temp3: proc ? Temp: chipset ? Core: "rdzeń procka" czy jak ? btw. Tu mam ponad 65 stopni. :mur: Ja w everescie mam dwa wskazania: z dysku i z procka.Na dysku mam 41 st. na procku mam 36 st. przy boxowym cooler'ku,ale otwartej obudowie.Procek podkrecony jak podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 (edytowane) mobo ma czujnik tylko na cpu - reszta to temperatura małego palca eskimosa na Kalahari Edytowane 7 Września 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 n i e wiem nawet jak bym mial to zrobic ! poza tym to tylko marne 290 a juz byla mowa na forum ze da sie wyciagnac duzo wiecejNo pewnie że sie da. Ta płyta wytrzymuje dużo wiecej. Tak jak napisał Siwy05, pobaw sie pamięciami bo to one Cie trzymają a nie procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Ja mam pytanie. Jak mam poznać że mam werse 2.0 lub 1.1. Bo albo jestem ślepy, albo niegdzie mi to nie pisze. Jak na płycie jest nalepka to nie ma ani słowa o wersji??? i jeszcze jedno pytanie. Czestotliwość AGp da się ustawić na sztywno. A co z PCI??? jest opcja PCI clock autodetect/disabled ---> czy to to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Ja mam pytanie. Jak mam poznać że mam werse 2.0 lub 1.1. Bo albo jestem ślepy, albo niegdzie mi to nie pisze. Jak na płycie jest nalepka to nie ma ani słowa o wersji??? i jeszcze jedno pytanie. Czestotliwość AGp da się ustawić na sztywno. A co z PCI??? jest opcja PCI clock autodetect/disabled ---> czy to to?? wystarczy poszukac v.2.0 ma mniej kondensatorow chyba 2 a wczesniejsze po 4 przy sockecie, jesli agp jest zablokowane to pci tez Edytowane 10 Września 2006 przez siwy05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Na płycie głównej jest napisane, która revizja. Juz nei pamietam dokładnie gdzie, ale było to w którymś z dolnych rogów. Jesli chodzi o zablokowanie AGP i PCI wystarczy podnieść HTT o 1Mhz, wtedy manipulacja htt spod windy clockgenem nie bedzie powodować wzrostu pci/agp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Lewy dolny rog pod zlaczem PCI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 mam pytanie czemu w naszej plycie ,jak podnioslem psb z 200 do 300 to pamieci mi sie same przestawily na wolniejsze z 3-3-3-7 do 2.5-4-4-10 (CL-RCD-RP-RAS) . a ponadto mam tak ze teraz w biosie mam ustawione 412 psb i mi startuje ale w everescie widac ze to jest 284 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 witam, właśnie kupiełem płytę k8ns rev 2.0 i semprona 2800+, niestety po złożeniu kompa nie chce misię botować z dysku twardego instalacja win xp (dysk 20 gb ata), sprawdzane na dwóch różnych dyskach to samo, po tym jak przekopiuje wszystkie pliki niezbędne do instalacji. BIOS F18, fabryczny, powinno na nim wszystko działać bez problemu, żadne ustawienia biosu nie pomagają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BilGejtZ Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Jak się mają właściwości O/C drugiej rewizji k8ns? Podobno pierwsza to klapa, ale czy druga jest lepsza? Wybaczcie, że nie przytaczyłem drobnych 107 stron :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 1.0 i 1.1 są bardzo dobre, a 2.0 dobre. Ale ja od siebie dodam, że nienawidzę tej płyty z całego serca. Ma dobre O/C, ale lubi sprawiać problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 1.0 i 1.1 są bardzo dobre, a 2.0 dobre. Ale ja od siebie dodam, że nienawidzę tej płyty z całego serca. Ma dobre O/C, ale lubi sprawiać problemy. Dziwne, ja mialem ja niecaly rok i nigdy nie sprawiala mi zadnych problemo a krecilem ostro i czesto, znajomy ma taka sama jak ja mialem (1.1) i tez 0 problemow, jeszcze inny znajomy kiedys mial i tez 0 problemow, moze masz jakies przykre doswiadczenia zwiazane z brakiem wiedzy z dziedzine o/c na 754, bo widze, ze sam masz 462. ;] BilGejtZ - wszystko rozbija sie o zmiane napiecia na procku, w 1.x jest pelna, w 2.0 mozna zmienic v tylko o kilka %, wiec trzeba miec juz dobrego procam aby cos wykrecic wiecej. W sumie ta ucieta sekcja zasilania tak nie daje sie we znaki przy o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Dziwne, ja mialem ja niecaly rok i nigdy nie sprawiala mi zadnych problemo a krecilem ostro i czesto, znajomy ma taka sama jak ja mialem (1.1) i tez 0 problemow, jeszcze inny znajomy kiedys mial i tez 0 problemow, moze masz jakies przykre doswiadczenia zwiazane z brakiem wiedzy z dziedzine o/c na 754, bo widze, ze sam masz 462. ;] BilGejtZ - wszystko rozbija sie o zmiane napiecia na procku, w 1.x jest pelna, w 2.0 mozna zmienic v tylko o kilka %, wiec trzeba miec juz dobrego procam aby cos wykrecic wiecej. W sumie ta ucieta sekcja zasilania tak nie daje sie we znaki przy o/c. Fakt, płytka odwalała czasami niesamowite kaszany, podatność na overclocking zależał chyba od fazy księżyca. (czasami na HTT 353 spi można było liczyć, czasami przy HTT 345 freezy łapała... a raz nawet przeszła mi CCR na HTT 358 ;)) Co bym jej nie zrobił - zawsze bootowała (wcześniej czy później :D) A tak na marginesie - dodatkowo rev 2.0 nie ma portu irda ;) Edytowane 14 Września 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHMURNIAK Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Witam! Mam na oku płytkę - CLICK - czyżby to była osławiona rewizja 1.1? Sprzedający pisze, że to wersja 1.0 ale ja o takich nie słyszałem... Warto? Pozdrawiam Edytowane 15 Września 2006 przez CHMURNIAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Witam! Mam na oku płytkę - CLICK - czyżby to była osławiona rewizja 1.1? Sprzedający pisze, że to wersja 1.0 ale ja o takich nie słyszałem... Warto? Pozdrawiam tak, jest to wersja 1,x czyli bierz w ciemno. Ja mam rev 1.0 i super się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Dziwne, ja mialem ja niecaly rok i nigdy nie sprawiala mi zadnych problemo a krecilem ostro i czesto, znajomy ma taka sama jak ja mialem (1.1) i tez 0 problemow, jeszcze inny znajomy kiedys mial i tez 0 problemow, moze masz jakies przykre doswiadczenia zwiazane z brakiem wiedzy z dziedzine o/c na 754, bo widze, ze sam masz 462. ;] BilGejtZ - wszystko rozbija sie o zmiane napiecia na procku, w 1.x jest pelna, w 2.0 mozna zmienic v tylko o kilka %, wiec trzeba miec juz dobrego procam aby cos wykrecic wiecej. W sumie ta ucieta sekcja zasilania tak nie daje sie we znaki przy o/c. A nie gubiła ci ta k8ns ustawień biosu? (Jeden z popularnych, mało znaczących, ale uciążliwych problemów...) Te płyty IMO żyją własnym życiem i robią co chcą. Często dzieją się z nimi różne dziwne rzeczy, które nie sposób wyjaśnić. Ale może ktoś uzna, że K8NS są w pewien sposób owiane mgiełką tajemnicy i uzna to za plus... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość veiss Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Sam zauważyłem częste coldbooty. Np. dzisiaj brat wyłączył kompa. Chciałem pokazać fotki dziadkowi z wesela, włączam, a tu [gluteus maximus] - komp startuje, ale zero obrazu, chyba z 10 minut próbowałem czyścić CMOS. Po chwili zaskoczył, zauważyłem również, że jak za wcześno wciśnie się DEL, by wejść do BIOSu to komp zawiesza się przy inicjacji napędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Sam zauważyłem częste coldbooty. Np. dzisiaj brat wyłączył kompa. Chciałem pokazać fotki dziadkowi z wesela, włączam, a tu [gluteus maximus] - komp startuje, ale zero obrazu, chyba z 10 minut próbowałem czyścić CMOS. Po chwili zaskoczył, zauważyłem również, że jak za wcześno wciśnie się DEL, by wejść do BIOSu to komp zawiesza się przy inicjacji napędów. ...a u mnie, w takiej sytuacji, trzeba właśnie szybko nacisnąć DEL, bo inaczej się zawiesza na sprawdzaniu napędów. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) :blink: Od niedawna przestał mi działać clock gen tzn. jakakolwiek zmiana powoduje freeza jak to "naprawić" :?: hmm ktoś wie czym można zmodyfikować bios płyty głównej :?: (mile widziane linki z tą tematyką) Edytowane 15 Września 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość veiss Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Może ktoś wie, ale czy Gigabyte w ogóle pracuje nad nowym BIOSem? Chyba F19 był ostatnim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Może ktoś wie, ale czy Gigabyte w ogóle pracuje nad nowym BIOSem? Chyba F19 był ostatnim?Pracują pracują - ale do tak starego modelu jakim jest k8ns chyba nie widza już sensu wypuszczać nowych wersjii biosu spookie - też tak czasami miałem - odczekaj kilka dni, i spróbuj ponownie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość veiss Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Sensu? Przecież to znany model i wiele ludzi go ma, w dodatku stabilność płyty pozostawia wiele do życzenia, chodzi o wspomniane coldbooty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Mi dzieje się tak samo. Wczoraj w nocy wszystko chodziło cacy - ze 20 razy uruchamiałem komputer ponownie testując ustawienia, a dziś rano się nie chciał odpalić!! Wydawał z siebie tylko dziwne dzwięki - dokładnie piski. Jeden długi a potem dwa krótkie - może kotoś wie co to znaczy???? NO może ktoś wiec co poradzić na to dziwne zachowanie płyty????? Na biosie F19 zachwywała mi się tak samo, zmieniłem na F17 - mając nadzieje że będzie lepiej ale nic. Zero postępu - może jakiś starszy bios jest lepszy??? Edytowane 16 Września 2006 przez Geralt18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...