Spookie Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 (edytowane) chce sie spytacx czy ten Turion 64 na 754 bedzie dobrze i bez problemow chodzil na naszej plycie . wiem ze na stronie producenta nei ma ze tego procka .ale ktos pisal na forum ze mu niby dziala !!! wiec dlatego sie pytam , i jak myslicie jak dobrze by sie podkrecal ? Dzialal OKi, podkrecal sie tez ok, cos ponad 2600 MHz na Abicie screana mam ponad 3050 MHz :P Edytowane 14 Grudnia 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 a gdzie mozna kupic taki procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 a gdzie mozna kupic taki procesor? chyba tylko allegro albo na forum.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Mam pytanko. Moge wgrac bios od wersji 1.0??Ja mam rewizje 2.0 i wkurzaja mnie te procentowe napisy do podnoszenia napiecia procesora. A sadze ze to przez bios. Wiec jak, da sie wgrac?Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszC93 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Jak kogoś interesuje interesuje K8NS rev 1.0 w cenie 135 zł w zestawie BOX i gwara do 1.03.2006 to piszcie na pm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Czy ktoś testował zachowanie się K8NS-939 w sytuacji gdy padnie wiatraczek chłodzący chipset i płyta chodzi bez niego? Pechowo stało się to dzisiaj w mojej płycie wieczorem, ani nigdzie kupić nowego, ani nic w zamian, po prostu mogiła - i tak co najmniej do środy :/ a komputera używać trzeba - czyli przez ładnych parę dni chipset będzie musiał obyć się tym czymś, co udaje radiator. Nie wiem, jak to się odbije na jego temperaturze, na razie profilaktycznie zjechałem z HTT do 200 i mnożnikiem HTT do 3x, czyli nawet poniżej tego co jest na wersji tej płyty na S754, a tam - z tego co wiem - wentylatorek nie występuje, ale za to radiatorek jest lepiej użebrowany. Troszkę pograłem w BF2142 i radiator, o dziwo, nie za gorący. I drugie pytanie, na co zwracać uwagę kupując chłodzenie na Allegro ? Wiatraczka raczej samego nie dorwę (siakiś taki zagnieżdżony w radiatorze), więc pewno kupię komplet. Czy muszę zwracać uwagę na wysokość radiatora, czy w przypadku K8NS-939 będzie pasował dowolny standardowy ? Możecie coś polecić, coś, co w waszym przypadku dobrze się sprawiło ? Niebieskiego Zalmana znam, ale obawiam się że nie da rady go zastosować ze względu na banię wentylatora z NV Silencera - przykrywa obszar chipsetu dosyć dokładnie :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Może niebieski Zalman i powyginać/wycinać żeberka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 na swojej płycie mam niebieskiego zalmana i jest dobrze. Dodatkowo chłodzi go wentyl 80x80 na 5v i o nic sie nie martwie. Radiator jest wyższy niż szerszy i na to patrzyłbym bardziej.. Na Twoim miejscu nie używałbym tej prowizorki radiatora, która była pod wiatrakiem bez nawiewu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Zamierzam kupic plyte glowna na s.754 ale z AGP i wpadlem na pomysl aby kupic ta plyte glowna http://www.allegro.pl/item151755854_gigaby...socket_754.html jest to wersja 2.0. Slyszalem ze jest ona gorsza od 1.0. Ale w czym jest gorsza ? Poza tym mam pamieci kongston 2x512MB dwustronne bedą one bez problemu na niej smigac ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :) Edytowane 24 Grudnia 2006 przez wizner5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Gorsza bo ma mniejsze możliwości OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 W 1.0 mozna bylo dac 1.7v na cpu :) i niektore 1.0 robili FSB ~350 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 W 1.0 mozna bylo dac 1.7v na cpu :) i niektore 1.0 robili FSB ~350 :-Phmm ja potrzebuje athlona64 3000+ wykrecic tak przynajmniej na 2400Mhz czy da rade na plytce w wersji 2.0 a jak z tymi pamieciami ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Mobo robi HTT ~325 więc powinienesdać radę. ;) Ja z moim Sempronem nie miałem schodów jeżeli chodzi o 2.4 ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Mobo robi HTT ~325 więc powinienesdać radę. ;) Ja z moim Sempronem nie miałem schodów jeżeli chodzi o 2.4 ;). No to extra :) Tylko nie wiem jak sprawa wyglada z pamieciami czy beda chodzi te dwustronne kingstony 2x512?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Ja mam dwustronnego noname'a 512MB i problemów nie ma. Ba, nawet się trochę kręci :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Ja mam dwustronnego noname'a 512MB i problemów nie ma. Ba, nawet się trochę kręci :).a co sadzicie o tej plycie nie bedzie lepsza a tej Gigabyte http://www.allegro.pl/item150693202_super_...r400_sata_.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Asus K8N / K8N-E Deluxe Chipset: nForce3 250 2 porty Serial-ATA 150 oraz dwa kanały ATA-133 3 sloty pamięci DDR Rozłożenie elementów Poprawne. Porty Serial-ATA są trudno dostępne - nad AGP. Chłodzenie chipsetu jest właściwe, nie wymaga zmiany, co najwyżej przesmarowania. Kiepska zapinka na kartę AGP. BIOS Napięcie CPU: dla Sempronów bez C’n’Q brak Napięcie pamięci: od 2,7 do 2,9 V Napięcie chipsetu: brak Częstotliwość HTT: od 200 do 300 MHz Dzielniki pamięci: 100 / 133 / 166 / 200 Średnia częstotliwość HTT: 280 z BIOSu, 310 MHz za pomocą Clockgena (warto przestawić częstotliwość AGP na wartość 67 – 68 MHz) Zalety: Dobry dźwięk Dodatkowy kontroler Serial-ATA na Siliconie 3114 (wersja Deluxe) Dużo dodatków Całkiem spore możliwości O/C Wady: Brak napięcia dla Sempronów bez C’n’Q HTT trzeba „dociągać” za pomocą oprogramowania Wersja Deluxe dość droga Podsumowane zrobione w oparciu o artykuł w Tygodniku Komputerowym – Asus K8N-E Deluxe / K8N Sam oceń. Ja uważam że Gigabyte lepszy. I tańszy. Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Sam oceń. Ja uważam że Gigabyte lepszy. I tańszy. Hmm ciezko ocenic slyszalem tez ze na Gigabyte chipset dosyc mocno sie grzeje a nie chce dawac wentylatora bo kompa mam dosyc mocno wyciszonego nie wime jak sprawa z Asusem wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zdejmujesz radiator, ściągasz z niego gluta, dajesz pastę, jakiś lekki nawiew (u mnie siedzi ac fan pro tc przed dyskiem z przodu) i gitara gra. Zobacz że asus ma dość ubogie dzielniki pamięci. No i na gigabajcie są one lepiej dopracowane - może i przy takiej kombinacji ruszy najpierw na 166, ale ręcznie przestawiasz na 200 i śmiga. Testowałem na dwóch podwójnych 512MB Infineonach BT-5 (niby ddr333 ale śmigały na 450 ;)). Asusy na S754 (ale chyba z nf4, choć nie dam za to głowy) miały problemy, bo potrafiły nie wstać po ręcznym ustawieniu na 200 przy dwóch dwustronnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zdejmujesz radiator, ściągasz z niego gluta, dajesz pastę, jakiś lekki nawiew (u mnie siedzi ac fan pro tc przed dyskiem z przodu) i gitara gra. Zobacz że asus ma dość ubogie dzielniki pamięci. No i na gigabajcie są one lepiej dopracowane - może i przy takiej kombinacji ruszy najpierw na 166, ale ręcznie przestawiasz na 200 i śmiga. Testowałem na dwóch podwójnych 512MB Infineonach BT-5 (niby ddr333 ale śmigały na 450 ;)). Asusy na S754 (ale chyba z nf4, choć nie dam za to głowy) miały problemy, bo potrafiły nie wstać po ręcznym ustawieniu na 200 przy dwóch dwustronnych.Cholera juz sam nie wiem, u mnie w sklepie facet mowil ze nie poleca mi tego Gigabyte gdyz dosyc czesto w serwisie byly, ale nie wiem czy tak mowil bo tylko Asusa mial na sklepie czy jednak mial racje. w ogole ktos zaobserwowal jakies problemy na ga-K8NS ? np. nie dzialajace pamieci jakies firmy problemy np. z dziwnymi przycieciami w grach (mam takie problemy na obecnej platformie) lub cosik innego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 w ogole ktos zaobserwowal jakies problemy na ga-K8NS ? czasem nie wykrywa dysków, ale to tylko czasem :D (niektóre K8NS tak mają :angry: ) innych problemów nie odnotowałem mam 2 kości pamięci dwustronne i bez problemu pracują na 1T :D płytka jest stabilna i pozwala na o/c na przyzwoitym poziomie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Jak ktoś ma 1xdysk + 1x CD/DVD/RW to niebedzie problemów, gdy chcemy miec 2xdysk+2x CD/DVD/RW to moze nie bootowac :angry: B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Ja mam 2 dyski ATA100 i nagrywarke DVD czy w takim zestawienu na tej plycie mogą być problemy z ich poprawnym wykryciem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raider Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Na moim GA-K8NS rev.2 obsadzone sa 3 kosci 2 z nich to PDP patriot sa one dwustronne kolejna to geil jednostronna kosc, jedyny malkament z biosem jest taki ze po zrestartowniu ustawien bios wykrywa pamieci jako 333Mhz i zmniejsza timingi. Wystarczy przestawic dzielnik na 200 reszte na auto i po zrestartowaniu kompa mozna wszystko poustawiac jak nalezy manualnie pod OC. Timingi jak 1T itp wszystko dziala jak nalezy. Dyski wykrywa zawsze, gry i inne wymagjace programy chodza stabilnie po OC. Jeden problem mi tylko doskwiera, ostatnio łapie zwisy - powolne zwisy -najpierw pada dzwiekówka pozniej obraz zwalnia i zamraza sie wszystko nastepnie reset. Pomoc zdaje sie obnizenie napiecia na procu (ach te wykastrowane mosfety). Inny problem to cos z transferem karty sieciowej jak jest obciazona to syczy nawet po obsadzeniu w slot PCI odzielnej karty sieciowej :/ Jeszcze mala drobnostka - raz na parenascie wymuszonych resetów gubi cale ustawienia ale to mi nie przeszkadza bo zadko uzywam szybkiego mechanicznego resetu. Reszta działa jak należy a ze płytke mam pare miesiecy i komp chodzi praktycznie całą dobę moge pochwalic gigabyte za dobry produkt. Z reszta mialem pare razy asrocki ecs`y i inne krzaki wszystko padało a gigabyte dalej ciagnie i dalej (to nie pierwszy gigabyte w czasie mojej kadencji :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klimek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Mam tą płyte już od roku i nie miałem jak narazie żadnych problemów ostatnio dodałem do 1GB RAM(Elixir 2x512DDR dwustronne) 512MB DDR też Elixira ale jednostronne i chodziło wszystko bez problemów, ale podłączyłem to tylko na chwile:) Pisze bo chcę się dowiedziec czy z tą płytą i prockiem Sempron 2800+ można coś zrobić tzn. podkręcić procka bez żadnego dodatkowego chłodzenia tak żeby chodził stabilnie bez żadnych problemów???:)Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akh Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Na poczatek witam :) A teraz do rzeczy. Dzisiaj dotarla do mnie plytka (ga-k8ns rev2) ale o/c jest tragiczne (nie robi nawet stabilnego htt 250 :angry: ). Bios f18. Chcialem sprawdzic czy da sie cokolwiek z niej wydusic na f17 jednak do rev2 jest dostepna na stronie jedynie wersja f19. Jezeli ktos z was posiada f17 z k8ns rev2 bylbym wdzieczny za podeslanie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Ja mam 2 dyski ATA100 i nagrywarke DVD czy w takim zestawienu na tej plycie mogą być problemy z ich poprawnym wykryciem ??Mam obecnie dwa dyski i dwie optyki. Wykrywa ok. Problem był ze starszymi biosami, gubiło (chyba) na drugim kanale. Teraz jeśli nie wykrywa to znaczy że źle (w sensie za ostro) ustawiłeś memy (przynajmniej u mnie tak jest). Pisze bo chcę się dowiedziec czy z tą płytą i prockiem Sempron 2800+ można coś zrobić tzn. podkręcić procka bez żadnego dodatkowego chłodzenia tak żeby chodził stabilnie bez żadnych problemów???:)PozdroNa boksie wcisnąłem na max 8x327@1,54V i nie było mu źle. Zmieniłem boksa na penta tylko po to żeby mieć ciszę. Na poczatek witam :) A teraz do rzeczy. Dzisiaj dotarla do mnie plytka (ga-k8ns rev2) ale o/c jest tragiczne (nie robi nawet stabilnego htt 250 :angry: ). Bios f18. Chcialem sprawdzic czy da sie cokolwiek z niej wydusic na f17 jednak do rev2 jest dostepna na stronie jedynie wersja f19. Jezeli ktos z was posiada f17 z k8ns rev2 bylbym wdzieczny za podeslanie. Pozdrawiam lack of skill? no offence, ale ja z tą płytą oswajałem się jakiś czas, dopiero po jakimś miechu wycisnąłem z niej 100% mocy; co ułatwiły kolejne biosy (w tym F19) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akh Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 lack of skill? no offence, ale ja z tą płytą oswajałem się jakiś czas, dopiero po jakimś miechu wycisnąłem z niej 100% mocy; co ułatwiły kolejne biosy (w tym F19)jeszcze sie nie poddalem :-P na chwile obecna jednak nie mam pomyslu jak ja zmusic do wspolpracy. probowalem dzielnika 2/1, timingi nie za ciasne 3-4-4-8, vcore +10%, vdimm +0,2, pasta na cpu zmieniona, temperaturka w stresie 36. ~245 jeszcze stabilne jednak przy 249/250 juz sie wiecha. przy wyzszych wartosciach (>260) wisi juz przy bootowaniu. mam nadzieje, ze uda mi sie z niej jeszcze kapke wycisnac, ale poki co to pokombinowanie z biosem o jedyne co mi przychodzi do glowy (probowalem f18, f19. f17 nie mam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 max async latency na 9, read preamble na 7 - ta płyta ma możliwość regulacji paru zaawansowanych alph, więc należy korzystać do tego 2T, disable spread spectrum, wyłączyć top performance - pewnie coś Cię trzyma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...