Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

@zqf1 -> próbowałeś dać tym poprzednim ramom wyższe napięcie? Dla moich Twimosów defaultowe 2.5V to zdecydowanie za mało do stabilnej pracy przy 200MHz. Pamiętam, że Epox 8RDA+ ustawiał mi je na 2.7V, na K8NS wystarczy 2.6V do @ 200MHz lub 2.7V do @ 240MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem , że często mi się nie chce bootowac ustawia timingi na auto i musze ustawiać zrobiłem tak tzn zjechałem z timingami i jest super nie mam juz zadnych problemów tak więc zwracam honor, płytka jest super tylko to vmem hehe

zjedz z htt trochę w dół cytuje focusa : "K8NS ma problemy z bootowaniem tylko wtedy, gdy w biosie jest ustawiona na granicy stabilności. Granicą dla mojego Semprona dla dwóch pamięci jest 210 MHz. Jeśli wynikowa częstotliwość pamięci ustawiona w BIOSie wynosi właśnie 210 MHz to komputer faktycznie czasami nie wstaje – jednak gdy mam już 208 na pamięciach to jeszcze się mi nie zdarzyło, by komputer się nie uruchomił"

1642411[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też dość często zdarzało się, że system nie chciał się uruchomić. Jak już się uruchomił to wszystkie marki, super pi i prime przechodził bez błędu, memtest również, ale każda gra albo zwisała albo zaliczałem reset.

Po podniesieniu Vmem zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - mam moze takie lame'owate pytanie - na ile % najlepiej ustawic to Thermal Throttling ??

Czy to dziala na tej zasadzie ze w idle proc pobiera mniej mocy i obniza swoje taktowanie ?

1645394[/snapback]

eh...poczytaj troche wyzej...bylo o tym pisane niedawno ;)

Pozatym jest chyba z 5 ustawien wiec mozesz sam potestowac :) Nie mart sie...nic nie popsujesz zmieniajac te wartosci ;)

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA K8NS-939, czyli płycie na nForce3 z socketem 939 - C'n'Q działa, zarówno pod XP jak i pod Windozą 98 ...

1646068[/snapback]

Oczywiscie miałem na mysli płytki s754. W końcu topic jest o K8NS, dlatego łatwo domyslic się, że kolega który pyta o C&Q chce kupic płytkę z s754 :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie miałem na mysli płytki s754. W końcu topic jest o K8NS, dlatego łatwo domyslic się, że kolega który pyta o C&Q chce kupic płytkę z s754 :D

Pozdro

1646211[/snapback]

1. Nie liczyłbym na poprawne działanie C&Q na płytach z nF3

A to ciekawe rzeczy tutaj twierdzicie.Z tego co wiem to czy C&Q jest czy go nie ma zalezy od procesora.Semprony 2600+ i 2800+ nie maja C&Q ale modele od 3000+ wzwyz juz maja obsluge tak samo jak wszytskie A64 na s.754 i s.939 :P

Nie wiem czemu piszesz ze nie ma co liczyc na obsluge C&Q na plytach z nForce3 ???

Moj Abit NF8 ma oblsuge C&Q ktora normalnie dziala jak sie na plytke wlozy procka z C&Q :P Aha i NF8 jest na nForce3 ;)

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, teoretycznie to prawie wszystkie płytki z nF3 na s754 obsługują C&Q, na pewno poza Epoxami na nowych biosach (Epox usunął C&Q z obsługi ponieważ zazwyczaj nie działa tak jak powinno i jest to wina prawdopodbnie chipsetu). Tylko wiadomo jak teoria ma się do praktyki.

Nie kierowałbym się obsługą C&Q przy wyborze płyty. Chociaż jak zwykle pewnie znajdą się wyjątki, tzn płyty na których C&Q działa poprawnie.

Pozdro :D

Edytowane przez Stiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, teoretycznie to prawie wszystkie płytki z nF3 na s754 obsługują C&Q, na pewno poza Epoxami na nowych biosach (Epox usunął C&Q z obsługi ponieważ zazwyczaj nie działa tak jak powinno i jest to wina prawdopodbnie chipsetu). Tylko wiadomo jak teoria ma się do praktyki.

Nie kierowałbym się obsługą C&Q przy wyborze płyty. Chociaż jak zwykle pewnie znajdą się wyjątki, tzn płyty na których C&Q działa poprawnie.

Pozdro :D

1646401[/snapback]

No na pewno nie ma co sie kierowac obsluga C&Q przy wyborze plyty :)

Mi sie po prostu wydaje ze to nie jest wina chipsetu tylko producentow plyt glownych.Olewaja oni plyty s.754 i nie chce im sie pisac porzadnych BIOSow do tych plyt.Wychodza z zalozenia ze w tanich plytach nie ma co sie meczyc nad jakims glupim BIOSem ;) Rzecz sie tyczy nie tylko C&Q ale tez wielu innych wtop z BIOSach dla plyt s.754 roznych producentow ;)

Hm...pozatym to po co komu C'n'Q jak sie bawi w OC ;)

No to pozartowalem sobie troche i starczy :D

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest maly tescik Athlon2000+ vs Sempron2600+...

Niestety niema za duzo testow, glownie gierki i 3DMark, nie dawalem nowych

poniewaz na starym CPU nie potestowalem sobie.

Niedlugo pojawia sie nowe testy przy okazji OC procka :)

Niektore wyniki sa ciekawe :)

http://zgf1a.webpark.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety trafil mi sie slaby egzempalrz procka lub plyty :)

Max htt na jakich Super PI przechodzi to 285, system uruchamia sie nawet na

htt300 ale SuperPI od razu wywala blad, napiecie proca i memow podnioslem na max, pamiec dalem na dzielnik 133MHz, htx3...

No nic obecnie zostaje na 250x8 i def napieciu :)

I ciesze sie tym co AMD dalo mi gratis :D

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety trafil mi sie slaby egzempalrz procka lub plyty :)

Max htt na jakich Super PI przechodzi to 285, system uruchamia sie nawet na

htt300 ale SuperPI od razu wywala blad, napiecie proca i memow podnioslem na max, pamiec dalem na dzielnik 133MHz, htx3...

No nic obecnie zostaje na 250x8 i def napieciu :)

I ciesze sie tym co AMD dalo mi gratis :D

1648001[/snapback]

eh...ja tez troche zaluje ze kupilem Semprona 2600+ :\ (robi 2450MHz a potem sie wywala w testach SuperPI niewazne co bym robil)

Lepiej kreca sie jednak 2800+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh...ja tez troche zaluje ze kupilem Semprona 2600+ :\ (robi 2450MHz a potem sie wywala w testach SuperPI niewazne co bym robil)

Lepiej kreca sie jednak 2800+ :)

1648060[/snapback]

mój 2600 robi 2.44 mhz też max stabilnie widze,że jedyny nie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ustawilem na stale htt275, htx3, dzielnik pamieci na 166MHz...

Wszsytko na defaultowym napieciu :)

Troche szkoda, bo pocichu liczylem na 2.4GHz i htt300...

Ale i tak jestem zadowolony :)

Musze przyznac, ze jak przystalo na Gigabyte plyta jest super stabilna

po wymianie uszkodzonej pamieci na nowa nie mialem zadnego restartu

ani zwiechy systemu...

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mnożnik HT x2. Ustawiłeś x3 a 3x300=900 to więcej niż w specyfikacji. Ma to zapewne niski wpływ, ale.....

Więc ustaw mnożnik HT x2, pamięci 133 albo i 100 i wtedy sprawdzaj max. procka.

Zawsze zostaje kwestia zasilacza - 350W w wydaniu fsp powinno stykać, ale to może być już granica.....

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mnożnik HT x2. Ustawiłeś x3 a 3x300=900 to więcej niż w specyfikacji. Ma to zapewne niski wpływ, ale.....

Więc ustaw mnożnik HT x2, pamięci 133 albo i 100 i wtedy sprawdzaj max. procka.

Zawsze zostaje kwestia zasilacza - 350W w wydaniu fsp powinno stykać, ale to może być już granica.....

1648544[/snapback]

Mnożnik ht x 2 nie działa stabilnie jeszcze nie słyszałem żeby komuś działało ( u mnie również nie działa).

Ht x 3 działa poprawnie jezeli nie przekroczysz 1000 tzn 3 x 333=999

U mnie działa tez poprawnie ht x 2,5 ale nie wiem czy w GA jest takowy.

Z dzielnikami pamięci zaczynaj od div100 lub wyżej div133 (div166) . :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik htx2 nie działa stabilnie jeszcze nie słyszałem żeby komuś działało ( u mnie również nie działa)

Htx3 działa poprawnie jezeli nie przekroczysz  1000 tzn 3x333=999

U mnie działa tez porawnie htx2,5 ale nie wim czy w GA jest takowy.

Z dzielnikami pamięci zaczynaj od div100 lub wyżej div133 (div166) . :wink:

1648675[/snapback]

hm...popieram :) U mnie na NF8 mnoznik 2x nie dziala wogole :) Tzn dziala ale jak ustawie na 2x to mi sie komp bootuje z defaultowymi ustawieniami dla procka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem dzielnik na 100MHz lub 133MHz, ustawialem tez timmingi, nic to nie daje niestety, napiecia rowniez podnosilem, byc moze to plyta jest winna to Rev2.0.

Wszystko obecnie chodzi tak jak ponizej, co powiecie na nowe pamieci Wilka ?

Chodza tak na 2.5V i jeszcze nie mialem zwisow, memtest+ tez wszystko przechodzi, ktore timmingi moge obnizyc ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fortron jest ok, napiecia mierzone miernikiem nie wachaja sie prawie, max to 0.1V

napiecie 5V to 5.15, a 12V to 12.10 :)

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjątkowo lipną sztukę trafiłeś, albo zasilacz nie wyrabia ( odezwał się użytkownik super mega Tracera 450W ;))

Tak jak inni radzą- obniż div na 100, zmniejsz tyle, ile mają w standardzie przy 200 Mhz. Daj im napięcie +0.2V, chipset na wszelki wypadek też, rdzeń na 1.6V ( w wersji 2.0 na maks, chyba więc 1.55V) i podciągaj HTT, testuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Slayer

Przeczytaj co pisalem :)

Zasilacza jestem pewien na 101% :D

W rev2.0 nieda sie napiecia na chipset podniesc...

Czy ja wiem czy taka kiepska sztuka ?

600MHz za free na def napieciu, darowanemu koniowi nie zaglada sie

w zeby, ja jestem zadowolony, a ze niema wiecej to trudno, nigdy nie mialem jakiegos wielkiego szczescia w OC :)

Czy moze ktos ocenic moje pamieci ?

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi