Gość Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 trudno cofnąć sie i przeczytac poprzednie posty? ;\ rev2 ma mniejszą regulacje napiec -regulacja % max 1.55, brakuje sledzia usb, nie ma zmiany napiecia na mostku i jest mniej 3|_0 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) To, że zasilacz podaje dobre napięcia nie znaczy, że nie jest przeciążony. U mnie napięcia są zdecydowanie gorsze, ale widać nie jest to aż tak ważne, nawet pfc nie mam, a kręcę całkiem nieźle ( w następnym tygodniu popracuję nad tym jeszcze). Ja bym na twoim miejscu walczył o więcej ;) Edytowane 14 Września 2005 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 No dobra Chef 360 podpiety, komp zachowuje sie tak samo... Dziwi mnie tylko, ze do stabilnosci przy htt285 wymaga minimalnego podniesienia Vcore(pierwszy stopien) a na htt300 nawet max czyli 1.55 nic nie daje... Dalem nawiew na chipset i tez nic nie dalo... To chyba winna moze byc plyta glowna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sims0nek Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 up@ Umnie sie podnosił na Htt 315 bez podnoszenia v-core :) Ale na 320 juz nie chciał wstać naawe na +10%. (rev 2.0) Moze to jednak masz płyte lewą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Płyta głowna raczej nie jest winna. A może zmień bios na najnowszy- moze coś się poprawi. Jeżeli twój proc nie pociągnie nawet na HTT 300 przy 1.55 V, to odpuść sobie dalszą walkę. I w Bartonach Mobile były przypadki, że nie chciały się prawie wogóle podkręcać, cóż, tak bywa :| Inna sprawa, że te 2600 to na serio odpady ;) 256 kB cache niby prawie nic nie daje względem 128 kB, ale skoro rdzeń ten sam ( czyt. wyłączone 128 kBcache), to procek jakościowo pewnie też jest gorszy- to dotyczy wsystkich Sempronów z 128 cache (tak mi się przynajmniej wydaje). Ale widać jest różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Bios mam najnowszy :) Ale nie przejmuje sie tym zbytnio 2,2GHz i tak dalo mi koooopa :) Za jakis czas wymienie go na wersje 3000+ z C&Q :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) co do tego ze 2600 to odpady to mysle ze się mylisz przynajmniej po oc tego nie widac nie widac Edytowane 15 Września 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) No i po testach: Do poprawnej pracy na htt275 wymaga defaultowego napiecia, wszystko jest super stabilne, pamiec pracuje przy 220MHz. do htt280 wymaga juz minimalnego podniesienia napiecia, na pierwszys stopien, i wszystko chodzi... podnioslem htt300, napiecie dla proca +10%, napiecie dla pamieci +0.2V. pamiec ustawilem tak aby pracowala na 200MHz(tak podaje CPU-Z). system sie zaladowal ale po kilku loopach wywala z super PI, testy q3 przeszly... ale mam takie cos, po ktoryms restarcie na ekranie gdzie wykrywa napedy pojawily sie krpoki i komp zawisl, po wcisnieciu restart wszystko ruszylo ok... co to oznacza ? Edytowane 15 Września 2005 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Pamięć nie wyrabia, przestaw na niższy mnożnik lub obniż prędkość dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Ale jak moze pamiec nie wyrabiac ? Przy htt300 dalem dzielnik tak alby pracowala na 200MHz i sa bledy... Przy Htt275 dalem dzielnik tak, ze pracuje na 220MHz przy dosyc ostrych timmingach i wszystko jest super stabilne... Pozatym dawalem inne dzielniki przy htt300 i nic to nie dalo... Obecnie pamiec chodzi na 220MHz przy htt275, timmingi sa takie: 2.5, 3, 3, 7 na napieciu 2.5V :D Czy mozna przez zabawe z timmingami\MHz uszkodzic pamieci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) Uszkodzenie pamięci przestawiając timingi nie wchodzi w grę :) Przestaw sobie timingi na 2.5-3-3-8 w porównaniu do tych które teraz masz dają o ok 100MB lepszy odczyt (Everest), przynajmniej u mnie B) :D Ktoś kiedys dobrze powiedział, że Tras powinno byc sumą CAS, RtC i RAS. W tym przypadku jak najbardziej się sprawdza. Edit: To miało znaczenie na nForce2, ale na K8NS nie widać różnicy w wydajnosci pomiedzy tymi dwoma ustawieniami :blink: Edytowane 15 Września 2005 przez Stiff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sims0nek Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 A wie ktos moze z was jakie najlepsze timingi ustawic ? ja aktualnie mam 3-3-3-6 czy to są dobre timingi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 A czy nie uszkodze pamieci jak dam jej teraz dzielnik na 200MHz ? Wtedy bedzie juz grubo ponad 220MHz, a to przeciez pamiec DDR400... Obecnie chodzi na dzielniku 166MHz, na 220MHz... Faktycznie na 8KNS niema roznicy miedzy tymi dwoma ustawieniami timmingow... Na tej plytce jest karta sieciowa, czy korzystnie z niej spowalnia komputer tak jak korzystanie z wbudowanej karty dzwiekowej ? Mozna jakos zmienic adres fizyczny tej karty sieciowej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) A wie ktos moze z was jakie najlepsze timingi ustawic ? ja aktualnie mam 3-3-3-6 czy to są dobre timingi ? 1650089[/snapback] 3+3+3=9 Więc 3-3-3-9, ewentualnie 3-3-3-8. A najlepiej sprawdź, czy nie pójdzie 2,5-3-3-8 Na tej plytce jest karta sieciowa, czy korzystnie z niej spowalnia komputer tak jak korzystanie z wbudowanej karty dzwiekowej ? Nie powinna za bardzo spowalniać, gdyż jest obsługiwana sprzętowo. Ponoć ma nawet mniej obciążać gdyż nie jest na złączu PCI tylko na dedykowanym. Tak samo jak kontrolery SATA - dedykowane, wbudowane w mostek mniej obciążają procka niż dodatkowe na PCI. Jeszcze jedną dobrą rzeczą jest sprzętowy firewall nForce - też odciążenie procka. No to tyle teorii. :) Sam używam karty sieciowej PCI ale nie jakiegoś realteka tylko intela - b. duża różnica w komforcie w porównaniu z realtekiem (wcześniej 2 latka na realteku). W zasadzie ten intel nawet lepiej się sprawuje niż 3Com. Karte muzyczną też mam na PCI - sblive!. I w ten sposób został mi 1 wolny PCI (2 sloty zajęte przez Zalmana vf700AlCu). Co do adresu fizycznego to realtek pozwalał, 3Com pozwalał, intel pozwalał, więc sądze, że i tej można zmienić. Sprawdź w zaawansowanych właściwościach karty sieciowej. Przy intelu nazywa się to: "Adres administrowany lokalnie", przy realteku to było chyba: "adres fizyczny". domyślnie jest jak "disable / nieobecna". 2-ga opcja to okienko z możliwością wpisu. Tu wpisujesz, ALE bez kresek tylko jako ciąg (chyba). Edytowane 15 Września 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sims0nek Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Zmieniłem timingi i nie ma róznicy :) hehe.... Ale pozostane przy tych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) Przestaw na 100!!!!! Wykręć wtedy proca na tyle, ile można, dopieo potem przestaw dzielnik na większy i nie szalej z ustawoeniami pamięci, bo i tak Mhz-e tu są zazwyczaj lepsze, więc kręć początkowo na słabych ustawieniach. Edytowane 15 Września 2005 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Tak przypadkiem kupilem plytka gigabyte k8ns, niestey rev 2.0. zrobilem vmoda na mem zeby moje bh-5utt chodzily dobrze i walcze o czestotliwosc. moja plytka robi max htt 330 przy mnozniku 8x, ale niestety juz przy mnoziku 9x brakuje jakies 0,05V zeby bylo stabilne 300htt, plyta daje jakies 1,54V przy podbicu 10%. teraz mam pytanko czy ktos juz robil vcore moda? a mzoe wie jak sie go robi. k8ns rev2.0 juz niejest na kontlorerze napieca ISL (rev 1.0) do ktorego wiem jak zrobic moda tylko ma jakiegos winbonda :? wszelkie linki i porady sa mile widziane! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) Oj chyba nie jesteś jedynym z rev 2.0 który by chętnie podbił sobie napiecie... Niestety nie wiem jak vmoda zrobić ale życze powodzenia-mimo zmian nie zabito widać w gb ducha walki , jedynie brak prądu ją hamuje :angry: edit: a co zrobiłeś z poprzednią mbo na via? W końcu ten proc nie wymaga aż takich wysokich htt a wydajność via jest ciut wyższa Edytowane 16 Września 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 vmod tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 @Slayer Przy 8x300 niezaleznie czy pamiec jest na 100, 133 komputer zachowuje sie identycznie, Windows sie laduje ale SuperPI nie przechodzi... PS. Jest moze ktos z okolic Zywca i ma troche czasu z podobnym konfigiem ? Mozna by przetestowac czy to wina proca czy plyty... Bo myslalem, ze za jakies 2 miesiace wymienie tego na wersje 3000+, ale jak plyta slaba to chyba nie ma sesu ta wymiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) Jakie mają być ustawienia pamięci te po 2,5-8-3-3 x x x x jest tam parę cyferek i nieźle nimi pokręciłem....... jakieś czasy, opóźnienia itp. ?? Edytowane 16 Września 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 siema kupilem dzisiaj plyte k8ns s754 , sem 2800+ i [gluteus maximus] nie moge zainstalowac windowsa zadnego ani xp ani 2003 po 1 resecie i kiedy ma sie instalowac stoi i tylko rozkreca i zatrzymuje cd :(( po jakim czasie pisze ze niema jakiegos pliku . co moze byc ? mam orginalne systemy zmienilem nawet bios z f15 na f 16 i dalej nic nie pomaga dotego na starym systemie cochwila rozkreca cd chociaz tam nic niema !!! pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) moze masz coś zainstalowane na pci? u mnie nie dało sie zainstalować systemu gdy była karta sieciowa.Wyjąłem zainstalowałem a potem dołożyłem sieciówke i działa. Zobacz jak jest u ciebie.Może też sie coś gryzie. Jeśli masz dysk na sata to moze potrzebne są stery do sata.Mozliwe też,że płytka z windowsem jest zrypana Edytowane 16 Września 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 wlasnie ze niemam nic na pci mam dysk na ata wszystko jest stare tylko plyta i proc jest nowy reszta tak jak w opisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 dziwne sprawdz podłączenie cdromu oraz płytke z windą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 plyty mam orginalne cd tez raczej jest ok bo wszystko sie dzieje juz po skopiowaniu plikow reset i powinna isc dalej instalacja a tu beton stoi ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 instaluj na 256mb(jedna kostka) , zmień timingi pamieci np cl 2.5 3-3-8 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Witam Kolega pare postów wcześniej zapytał czym różnią się rev 1.1 od rev 2.0 a z mojej strony pare innych pytań dot. rewizji płyty: 1) Czy kupował ktos w niedawno tą płyte w proline? jesli tak jaki rev dostał? 2) Gdzie (w jakim sklepie) moge jeszcze dostać rev 1.1? 3) Czy na pcb mobo gdzies jest napisane który to rev, jesli tak to w którym (bo przeglądałem zdjęcie mobo ale było średnieij rozdzielczosci i niezbyt duzo znalazłem). Pozdrawiam, Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 lewy dolny róg płyty..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 juz wynalazłem zajebiste zdjęcie http://www.morextech.com/newsite/Produits/.../K8NS-board.jpg i widze gdzie rev :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...