Jump to content

Recommended Posts

Hmm. Domyślam się że Gigabyte dołożył wentylator na K8NS-939 bo w wersji 754 radioator bardzo grzał ;) Ale to tylko domysł.

 

Mimo że na zdjęciach K8NS-939 (nie Ultra) na chipsecie jest radiator to mogę powiedzieć że ja na swojej mam wentylator i zastanawiam się czy go zdjąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Domyślam się że Gigabyte dołożył wentylator na K8NS-939 bo w wersji 754 radioator bardzo grzał ;) Ale to tylko domysł.

 

Mimo że na zdjęciach K8NS-939 (nie Ultra) na chipsecie jest radiator to mogę powiedzieć że ja na swojej mam wentylator i zastanawiam się czy go zdjąć?

1264084[/snapback]

A poco ? wogóle go niesłychać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Wszystkim!

Od wakacji mam wersje PRO(754) tej płytki.Na razie działa bez większych problemów. :D

Co do niektórych problemów które jakoś udało mi sie rozwiązać:

 

1)Faktycznie przy zastosowaniu 2 kości pamięci jej częstotliwość wynosi 166 co wynika ze specyfikacji procesora(więc zmieniając to niejako robimy oc). By to zmienić ja znalazłem 2 wyjścia:

- można ustawić częstotliwoćś CPU na 201MHz oraz włączyć opcję TOP PERFORMANCE (wtedy CPU i RAM pójdą synchronicznie na 201)

- bios F9 włacza synchroniczne taktowanie pamięci i procesora (ma wprawdzie inne błędy)

 

2)Co do wentylatora na procu to mój nie włącza sie tylko gdy temperatura proca jest niska(czyli zaraz po włączeniu kompa). Po jakichś 30 sekundach wentyl sie włącza.W trakcie pracy wentyl mi sie jeszcze nie wyłączył.

 

3)Co do biosów:

F4(orginalny) no problem

F6 komp nie wstaje(włącza sie drugi bios F4) i wtedy wszystko dobrze

F8 (widziany jako F6) komp nie wstaje(reszta j.w.)

F9 na początku problemy z wstaniem, nie zadziałał drugi bios, zadziałał dopiero po wyjęciu i włożeniu spowrotem karty graficznej, teraz działa stabilnie w czsie pracy(wyjątek to ten wentyl)

 

A teraz mój problem:

P podpięciu na jednym kanale IDE nagrywarki DVD i czytnika DVD nagrywara jest rozpoznawana jako dysk twardy.

I tak na wszystkich biosach.Wymieniłem też firmware nagrywary na najnowszy.Dalej to samo.Miał kto taki problem?

 

Pozdro dla wszystkich

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja siostra zlozyla sobie kompa na tej wlasnie plycie. Coz... poszedlem, pogrzebalem w biosie i znalazlem kilka ZONKOW.

1. Nie moge zmienic FSB (HTT) - w ogole nei da sie wejsc w tą opcje - wcickam ENTER i nic.

2. To samo z ustawianiem czestotliwosci AGP (ale kij z tym i tak zawsze chodzi na 66MHz)

3. Przeszukalem caly bios i za nic w swiecie nie moge znalezc opcji by wymusic synchroniczna prace FSB i DDR.

4. Pamieci pracuja na 166MHz (proc na 200) i nigdzie nie ma mozliwosci recznej zmiany szyny pamieci.

5. Brak opcji zmiany timingow pamieci.

6. Temperatura procka w biosie jest wykrywana poprawnie, natomiast Everest pokazuje uparcie temperature 4 - 9 stopni.

 

To takie najwazniejsze uchybienia, ktore zauwazylem.

Ktos ma jakies sugestie?

1216245[/snapback]

 

1. FSB zmieniamy nie ENTERem tylko klawiszami +/-

2. jw

3/4/5. CTRL+F1 i tam w ADVANCED SETTLNGS jest opcja MAXMEM(albo podobna)- zmień ustawienie z AUTO na 200, tam też są ustawienia timingów(zmień AUTO=>MANUAL)

6. Co do temperatury <_< u mnie to samo.Tym sie nie przejmuje(nTune pokazuje w miare poprawnie bo różnica jest "tylko" 10stC.)

 

Pozdróffka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam mobo Gigabyte'a K8NS Pro. I jestem w kropce bo okazuje się, że płyta nie chce obsługiwać dwóch modułów RAM GeIL 512Mb Ultra na częstotliwości 200MHz. W sieci wyczytałem, że tak po prostu jest. Jeśli są dwie kości dwustronne to kontroler domyślnie zwalnia na 166MHz, a 200MHz w moim przypadku prędzej czy później (ostatnio musiałem nawet resetować CMOS'a) prowadzi do zwisu. Alternatywą jest kupienie jednego modułu 1Gb, ale jak dla mnie nie jest to rozwiązanie... bo chcę raczej iść z ramem >1Gb. Ta płyta poprostu to dla mnie  :mur:

1219626[/snapback]

a ja poprostu sie dziwie ze tacy znawcy ;) a nikt nie ma pojecia jak rozwiązać problem.

mialem plyte. mialem 2 kosci twinmos po 256mb a potem po 512mb (tez twinmosy), do tego... dzielny 3000+ 0.13u (bodajrze clawhammer), pamieci na miejscu i 0 oznaki zycia... wyciagalem wszystko zostaly pamieci. wyciagnalem 1 kosc - no kurde wlacza sie ... system zainstalowany ale co zrobic by działał na 2 kosciach?

początkowo wsadzony były w slot pierwszy i drugi. szlaczek mnie trafiał. ale problem rozwiązalem wpadając na pomysl ze ustawie je dla Dual Channel (wtedy nie wiedzialem ze nie ma w procu takiego kontrolera :D ) no i buch.. ruszył, winda sie ładuje, 10h w prime95 - zaskoczenie! no i 200mhz synchro!

 

no to problem rozwiązany. pamieci w banku pierwszym i trzecim - full stable. ale co z zasilką? a jakas 350W steel czy jakies inne swinstwo.

 

to teraz overclocking poczatkowo zeby nie narazic procka na mocne baty - mnoznik 8 i fsb 240, pamieci asynchro do 166 (po ctrl +f1) timingi by spd (2,5-4-3-11-13-16 2T) no ... działa ... doom3 da sie grac... ale nie o to chodzi - ma byc full stable. zarzucilem 250 fsb to sie juz wogle zawiodlem (a ramy dalej 200mhz). zapomnialem o mnozniku HT - 2x, timingi wy ostrzylem - 2,5-3-3-6-10-16 2T i 2.7V ramki 200 a fsb - full stable 250 ;)

no to jade dalej. 255 i sie naprawde zmartwilem :) nie chcial wstac. to wzialem sie za synchro. i mnoznik std - 10x. ostatecznie wypadlem przy 2.9V na ramach przy 2,5-3-3-6-10-16 2T i fsb 235. na 240 mialem straszne nie stabilnosci. napiecie podbilem do 1.7V - tzn bylo 1.5V ale 1.7V wg. CPU-Z :D ale było stabilnie ;) doom przechodzil, godzinka w prime95... działą... temperatura do 45*C stres.

 

bios F4 orginalny, nie zmienialem. a plyta nie pod o/c i to na dodatek z kiczastym biosem.

jezeli napisalem cos nie tak, wbrew temu co juz bylo napisane. prosze napisac bo nie mam duzo czasu i napisalem na speeda ;)

 

pozdrawiam i dziekuje za uwage :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

camel to 2T to padaka , zmien na 1T to pogadamy ...

1277940[/snapback]

to znaczy ze mialem 1T, bo dla mnie 2T to bylo lepsze i czytalem inne fora i sie pogubilem. to samo co z tym dual czanel ;) oczywiscie 2T bylo disabled wg. biosu ga ;)

 

<<<EDIT>>>

bylo disabled bo to standard ;)

Edited by Camel-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Mam giga byta ga k8ns ultra i niemoge podkrecic w biosie procka mam tylko w nim do podkrecania mnoznik co robic prosze o pomoc matti-p@o2.pl slurze rada w systemach win

1307457[/snapback]

Na pewno masz zmiane FSB, bo moja siostra ma ta plyte. Wejdz do biosu nacisnij Ctrl + F1, to odblokuja ci sie ukryte zakladki. A FSB zmieniasz Page Up/PageDown.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno masz zmiane FSB, bo moja siostra ma ta plyte. Wejdz do biosu nacisnij Ctrl + F1, to odblokuja ci sie ukryte zakladki. A FSB zmieniasz Page Up/PageDown.

1307476[/snapback]

tak no fajnie tylko ja fbs nie moge znalesc wiem ze to glupie ale serio nie moge go znalesc nawet z instrukcja w reku :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Wszystkim!

Od wakacji mam wersje PRO(754) tej płytki.Na razie działa bez większych problemów. :D

Co do niektórych problemów które jakoś udało mi sie rozwiązać:

 

1)Faktycznie przy zastosowaniu 2 kości pamięci jej częstotliwość wynosi 166 co wynika ze specyfikacji procesora(więc zmieniając to niejako robimy oc). By to zmienić ja znalazłem 2 wyjścia:

- można ustawić częstotliwoćś CPU na 201MHz oraz włączyć opcję TOP PERFORMANCE (wtedy CPU i RAM pójdą synchronicznie na 201)

- bios F9 włacza synchroniczne taktowanie pamięci i procesora (ma wprawdzie inne błędy)

 

2)Co do wentylatora na procu to mój nie włącza sie tylko gdy temperatura proca jest niska(czyli zaraz po włączeniu kompa). Po jakichś 30 sekundach wentyl sie włącza.W trakcie pracy wentyl mi sie jeszcze nie wyłączył.

 

3)Co do biosów:

F4(orginalny) no problem

F6 komp nie wstaje(włącza sie drugi bios F4) i wtedy wszystko dobrze

F8 (widziany jako F6) komp nie wstaje(reszta j.w.)

F9 na początku problemy z wstaniem, nie zadziałał drugi bios, zadziałał dopiero po wyjęciu i włożeniu spowrotem karty graficznej, teraz działa stabilnie w czsie pracy(wyjątek to ten wentyl)

 

A teraz mój problem:

P podpięciu na jednym kanale IDE nagrywarki DVD i czytnika DVD nagrywara jest rozpoznawana jako dysk twardy.

I tak na wszystkich biosach.Wymieniłem też firmware nagrywary na najnowszy.Dalej to samo.Miał kto taki problem?

 

Pozdro dla wszystkich

1274565[/snapback]

problem jest prostyalbo z[ciach!]a tasme masz ale to chyba nie to bardziej kanaly czy cos tak mi kumpel powiedzial masz zwalone albo zle w biosie ustawione ?! ale chyba raczej nie jak masz dvd na gwarancji to nies do sklep a jak nie to wcisnij na allegro ja mam problem bo w nero nie wykrywa mi nagrywarki dvd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno masz zmiane FSB, bo moja siostra ma ta plyte. Wejdz do biosu nacisnij Ctrl + F1, to odblokuja ci sie ukryte zakladki. A FSB zmieniasz Page Up/PageDown.

1307476[/snapback]

Na serio nie moge znalesc nawet z ukrytymi opcjami nigdzi nie pisze mi fbs przysięgam ani nic podobnego!!!!!!!!

Może zerknij do siory na plyte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasniej juz chyba nie mozna:

 

Dołączona grafika

1311524[/snapback]

[/quot]

No i tu podciagam go zwiekszam napiecie biore na 230 laduje windowsa ok potem zapraszamy ok i czarny ekran i mycha nie wiem co jest z tym

a wylacz cpu ratio szybciej bedzie biegal

Share this post


Link to post
Share on other sites

matti plz przeczytaj najpierw to, co już wszyscy wiedzą:

1312220[/snapback]

tak spoko robie tak jak pisze wszytko podnosze nawet w programach juz dla laikow gdzie sie po podkreceniu wszystko samo ustawia i mi pada

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edited by matti p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam !!!

 

Ja mam wersje ULTRA tej plyty i moge zmienic mnoznik np. z 11 na 10 i chodzi.

Natomiast jeszcze podepne sie do kolegi pare postow wyzej dodatkowe funkcje w plytach GB sa po wcisnieciu CTRL + F1 (dokładnie :-) F1...dzieki za poprawke

 

Z SATA nie mam problemow.

 

Cool'N'Quiet wyłacza sie zmieniajac mnoznik z AUTO na np. 11 (w moim przypadku)

 

Ja natomiast trafilem na jakis smieszny egzemplarz, ktory przy starcie gwizdy wydaje...chyba ze stabilizatorow ten dzwiek sie "wylania" (sprawdzalem to nie zasilacz i na pewno nie inna karta) Mysle, ze bedzie musiala jechac do serwisu bo to raczej nie jest oznaka zdrowia :-)

 

Pozdro

Pozdro

1219304[/snapback]

witaj ja mam taki problem jak biore cpu over clock i z 200 biore na 230 no nie startuje za bata a wiec zwiekszam napiecie ok wporzo laduje sie wszystko pieknie ale co to microsoft windows zapraszamy iiiiiii czarny ekran i tylko mysz jak probowalem przez clockgen podciagnolem z 2000mhz na 2341 okolo pochodzil ze 20 sekund i zawieche zlapal

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to juz w morde jeza cos :lol:

cikawe jakie odblokowujesz procki i jak to robisz :lol: :lol: 8)

1312516[/snapback]

hym no ciekawe jakos nie chce mi sie pisac ale ostatni z kumplem pracowalismy nad athlonem xp polaczyc trzeba i oddzielic kilka pinow niewstety idiota zle polaczyl je i niesprawdzil go woltomierzem i sie procek zjebal ale jakos sie go udalo oddtegowac przygotowalismy go do lotu przez okno

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardziej procek chyba bo umijetnosci hym przynajmniej wiem jak procki odblokowywac

1312503[/snapback]

Powiadasz odblokować procki...

Fajnie jak od czasu do czasu pojawi się na forum taki zielony lolek i wypisuje swoje nader ciekawe teorie :D

Przynajmniej jest weselej he he he :lol:

 

Kolego powiedz nam jak masz ustawione pamięci na jakiej magistrali i jakie timingi ?

Edited by TANK26

Share this post


Link to post
Share on other sites

:lol: skoncz pisac wymyslone przez siebie bajki bo zanizasz poziom na naszym forum , ciekawe co z tymi pinami robiliscie i co chcieliscie tym osignac ale juz nie wazne , dodam ze sluchac sie ciebie nie da i piepszysz 3 po 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam,

mam ta plytke i w sumie jestem zadowolony mam jednak 2 pytanka

1. ktory bios jest najstabliniejszy/ najlepszy do oc ? moze znacie jakies nieoficialne?

(btw: mysle ze z wersja f11 cos jest nie tak - chyba wroce do f10)

2. dajcie mi nazwy jakis programow do monitoringu temp i napiec bo to co mi pokazuje aida , i sandra to jakis kosmos :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...