Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

A jak z napieciami ?

wszystko powinno byc OK na takim konfigu.

fast write w biosie na auto ?

fw wyl, powoli sklaniam sie ze zasilka nie wyrabia... tylko przy niskich napieciach to bylyby freezy a nie takie przycinki... heh cholera nie mam skad wziazc lepszej zasilki :/

nerwuje sie juz. nowe stery nie pomogly :/

z licznika poboru energii ze strony

wynika ze moj konfig wymaga ok 230w, mysle ze tyle bez problemu feel wyprodukuje...

Edytowane przez Mazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fw wyl, powoli sklaniam sie ze zasilka nie wyrabia... tylko przy niskich napieciach to bylyby freezy a nie takie przycinki... heh cholera nie mam skad wziazc lepszej zasilki :/

nerwuje sie juz. nowe stery nie pomogly :/

z licznika poboru energii ze strony

wynika ze moj konfig wymaga ok 230w, mysle ze tyle bez problemu feel wyprodukuje...

hmm, FW ma byc właczony to podstawa, zawsze go wlaczam jak kompy skladam i wszystko smiga. sam mam wlaczony

liczniki mozna o d potluc, zmierz napiecia miernikiem.

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, FW ma byc właczony to podstawa

zanim sie podzielisz kolejną swoją mądroscią proponuje lektore forum....to ze przy g-fach 6xxx FW ma byc wyłączone wie chyba kazde dziecko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem zwiechy, wyłączyłem FW i zwiech nie ma :). Konfig w podpisie.

fw wyl, u mnei nei wiesza sie tylko przycina delikatnie.

wsadzilem grafe do drugiego kompa, 2400+TB na ECSk7S5A. przycinki zminimalizowaly sie, prawie ich nie ma. zasilak ta sama...

teraz wsadzilem na k8ns dorzucilem 512mb ramu (w sumie 1gb) i przycinki sa, moze delikatnie mniejsze. wychodzi na to, ze tnie sie bo dysk cos doczytuje, tylko co on do cholery czyta? zaden program w tle nie dziala, system czysty. kurna juz mnei to wpienia... 13 piatek :mur:

napiecia podawane przez mobo to o tylek rozbic, jutro bede mial miernik to sprawdze...

w BF2 mam cos takiego, ze grafa chwilowo przytnie sie i dalej hula (na ulamek sekundy) a jak w tym czasie myszka rusze to juz calkiem czuc przeskok, bo obroci mnei w calkiem innym kierunku... eh nerwica murowana :)

zasilka sadze ze daje rade, toz ten 6600gt wiele pradu wiecej jak radek 9700pro czy 9500@9700 nie ciagnie, bez jaj. a radki hulaly az milo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień przyspieszenie sprzętowe raz w lewo ;] Jest to gdzieś w ustawieniach karty graficznej 8)

zrobilem. nic nei dalo:/ dobra koncze z tym mam dosc:/

na 1gb ramu w bf2 brak przycinek (wiadomo, gra lubi duzo ramu), w most wanted troszke lepiej ale bez rewelacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jeśli o to chodzi to ww wymienionych grach mam to samo!! Po dołożeniu 512MB ramu zupełnie to ustało. Z tego co się orientuje to w tych grach potrzeba dużo ramu i z braku tych dodatkowych 512MB komputer najwidoczniej korzystał z "pamięci" na dysku (wirtualna czy jakoś tak)? Stąd przycinki... Spróbuj powyłaczać wszystko co może działąć w tle, zrób tak żeby była masksymalna ilość wolnego ramu, ustaw grafikę na jakaś marniejszą i zobacz co z tego będzie. Ten post jest troche OT, ale kto wie czemu tak naprawdę jest. Na pewno to nie wina mobo. Sprawdzałem na innej i jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zanim sie podzielisz kolejną swoją mądroscią proponuje lektore forum....to ze przy g-fach 6xxx FW ma byc wyłączone wie chyba kazde dziecko...

sory :)

jesli w blad kogos wprowadzilem, ja chyba zawsze je wlaczam, tydzien temu wkladalem brejdakowi gef 6600 na AGP (+ O/C) właczylem FW i wszystko smiga :rolleyes: moze to wyjatek :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jeśli o to chodzi to ww wymienionych grach mam to samo!! Po dołożeniu 512MB ramu zupełnie to ustało. Z tego co się orientuje to w tych grach potrzeba dużo ramu i z braku tych dodatkowych 512MB komputer najwidoczniej korzystał z "pamięci" na dysku (wirtualna czy jakoś tak)? Stąd przycinki... Spróbuj powyłaczać wszystko co może działąć w tle, zrób tak żeby była masksymalna ilość wolnego ramu, ustaw grafikę na jakaś marniejszą i zobacz co z tego będzie. Ten post jest troche OT, ale kto wie czemu tak naprawdę jest. Na pewno to nie wina mobo. Sprawdzałem na innej i jest to samo.

ja rowniez sprawdzilem na innej (ecs k7s5a z innym procem ofkoz:) i w most wanted bylo lepiej:/// jednak nie instalowalem bf2 na tamtym kompie wiec nie wiem.

teraz jednak upewnilem sie, ze dodatkowe 512mb ramu problem po czesci rozwiazuje (przynajmniej w bf2). przy 1gb ramu nic praktycznie nie cielo, zas jak wyjalem jedna kosc to odrazu, na starcie troche tnie, a towarzyszy temu czytanie dysku. wiec chyba wiadomo o co chodzi :)

no mzoe troche OT ale na poczatku myslalem ze to wina mobo, a raczej sterow do niej. na starszych sterach te zgrzyty byly wieksze.

w N4S MW tnie rowniez na nizszych detalach, wiec nie wiem o co chodzi... myslalem ze to przez waska (128bit) szyne pamieci karty graf, no ale jak wylaczylem wszystkie upiekszacze a to dalej lubi przyciac, no to nie przez to...

poki co olewam sprawe, jako ze dolozenie 512mb ramu problem praktycznie rozwiazalo, msle ze to wlasnei wina zbyt malej ilosci ramu. przynajmniej wiem, ze zasilak mimo ze ejst slaba, daje rade.

w drugim kompie mam 3xhdd, nagrywarke, kupe wiatrakow i po wlozeniu 6600gt nei bylo problemu, napiecia praktycznie identyczne jak na gf3ti...

sory za OT !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rowniez sprawdzilem na innej (ecs k7s5a z innym procem ofkoz:) i w most wanted bylo lepiej:/// jednak nie instalowalem bf2 na tamtym kompie wiec nie wiem.

teraz jednak upewnilem sie, ze dodatkowe 512mb ramu problem po czesci rozwiazuje (przynajmniej w bf2). przy 1gb ramu nic praktycznie nie cielo, zas jak wyjalem jedna kosc to odrazu, na starcie troche tnie, a towarzyszy temu czytanie dysku. wiec chyba wiadomo o co chodzi :)

no mzoe troche OT ale na poczatku myslalem ze to wina mobo, a raczej sterow do niej. na starszych sterach te zgrzyty byly wieksze.

w N4S MW tnie rowniez na nizszych detalach, wiec nie wiem o co chodzi... myslalem ze to przez waska (128bit) szyne pamieci karty graf, no ale jak wylaczylem wszystkie upiekszacze a to dalej lubi przyciac, no to nie przez to...

poki co olewam sprawe, jako ze dolozenie 512mb ramu problem praktycznie rozwiazalo, msle ze to wlasnei wina zbyt malej ilosci ramu. przynajmniej wiem, ze zasilak mimo ze ejst slaba, daje rade.

w drugim kompie mam 3xhdd, nagrywarke, kupe wiatrakow i po wlozeniu 6600gt nei bylo problemu, napiecia praktycznie identyczne jak na gf3ti...

sory za OT !!

kurcze nie zauwarzylem ze masz 512MB ramu, NFS MW wymaga troche wiecej do stabilnej pracy BF nawet do 1.5GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze nie zauwarzylem ze masz 512MB ramu, NFS MW wymaga troche wiecej do stabilnej pracy BF nawet do 1.5GB

z poczynionych obserwacji wynika, ze to nie wina plyty czy fila, tylko malej ilosci ramu... jak w czasie gry wyskocze do windy (alt+tab) to mam okolo 8-30MB wolnej pamieci fizycznej...

dzizas, trzeba kase zbierac i mykac po ram do sklepu... na szczescie to nie ja glownie uzywam tego kompa, tylko moj mlodszy braciszek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie, przy 1gb BF moze czasami zdenerwowac, w nfs-a gralem przy 512 i po dolozeniu do 1gb czuc znaczaca roznice,

ps swoja droga kumpel nagina w nfs-a na 256 i az tak najgorzej nie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ma takie pytanie

na Freezerku 64 pro jest pasta (wyglada dosc dobrze) czy warto to wyczyscic i zapodac np. silver 5? pytam bo nie wiem czy warto 25zl. placic za silvera, bo moze dali tam cos dosc dobrego

polecam > to <

straszne OT sie tu ostatnio zrobilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze jak daleko ten temat na dół zjechał. Trzeba go odświeżyć.

Czy komuś z was udało sie puścić tego Gigusia na htt360?

Ja jak narazie doszedłem do 359 z rankingis superpi.zenfist.pl chyba jak narazie najlepiej. Ale może ktoś posisnął wiecej?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak narazie doszedłem do 359 z rankingis superpi.zenfist.pl chyba jak narazie najlepiej. Ale może ktoś posisnął wiecej?

360 - mam ładny pulpit ale o spi nie ma mowy :/

dałbym mu gigantyczny nawiew (narazie hdd mi wybitnie przeszkadza :P) i +0,3v ... te kilka mhz powinno ruszyć :/

edit: bo te 351mhz (narazie) to na stockowym napięciu :E (ale podobno ono prawie nic nie daje).. no i chłodzenie nie zmieniane

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś się zacząłem bawić w podkręcanie i za pierwszym razem wyszło mi 2387MHz. Ustawiłem HT na x3, pamięci wciepnąłem na 133MHz. Podczas zmiany wartości AGP z 66 na 70 napotkałem mały knif mianowicie taki iż po wpisaniu żądanej wartości resetowała się ona do domyślnych 66. Zostawiłem to tak jak było i ponownie uruchomiłem komputer. Troche zaniepokoił mnie komunikat w stylu CPU overclock 450MHz lecz system załadował się poprawnie. Niestety SuperPI podczas wykonywania testu 16M zamroził całkowicie sprzęt. Późniejsze próby niestety nie przynosiły już żadnych korzyści, nawet po ustawieniu szyny na 220MHz i mimo iż system ładował się poprawnie, to i tak wartość ustawiała się domyślna 200MHz. Będe próbował dalej. Narazie dałem sobie spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. agp zostawilbym w spokoju!!!

No pewnie ... to przeciez nei ma sensu. Ludzie sie cieszą jak mają zablokowane PSI i AGP a ty specjalnie przetaktowujesz? Gdzei sens gdzei logika?

@tomekmak: po pierwsze prosze nei przekrcać mojego nicka, a po drugoie ja tu mowie o szynie FSB(htt) popatrz jakie masz pamiątki. Gdybym miał takie jak ty ... to bym Cie zjadł razem z tym Athlonem64 na śniadanie ;)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niedawna (zmienilem plyte) ja bylem nieco lepszy jesli chodzi o K8NS :)

http://img33.imageshack.us/my.php?image=spi12477gm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jesli chodzi o całokształt to i tak chyba nie ma sie co chwalić, bo jak na ten sprzecik to cienko.

tak uwazasz - a na jakiej podstawie ?

1-sze miejsce w K8NS to w/g ciebie cienko ?

Popatrz sobie na ranking ile dual-channelów jest ponizej

Obecnie mam 2 miejsce jesli chodzi o kategorię single :> tez w/g ciebie cienko ?

Zbliz sie chociaz do mnie to porozmawiamy :)

Edytowane przez tomekmak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

motyla noga! wlasnie walcze z konfiguracja mikrofonu i pupa :(

ma ktos podlaczony mikrofon zainstalowane sterowniki nForce_5.11 i nagrywa sie bezproblemowo ?

edit:

odinstalowale sterowniki nforce i zainstalowalem najnowsze stery przeznaczone do naszej karty dzwiekowej i juz jest oki

(to tak jak by ktoś sie tez motal z konfigiem dzwieku)

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi