d3f Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Witam ! W zasadzie nie wiem czy pisać to tutaj czy raczej w sprzecie ale problem czesciowo dotyczy windozy... Kupiłem niedawno dysk SATA wd800jd udalo mi sie go sformatowac zainstalowac winde 2k i podzielic na dwie partycje... jednak jak podlacze moj drugi stary dysk to automatycznie on staje sie w biosie primary... w biosie tego dysku praktycznie nie widac... dysk jest podlaczony oczywiscie pod wyjscie sata na plycie glownej abit nf7-s czy da sie jakos ustawic ten dysk tak zeby w biosie bylo go widac jako primary slave master itd itp ( nie wiem w zasadzie co jest do czeego ale dziwne ze mi go nie wykrywa )... drugi problem to tryb DMA... nie wiem czy dyski SATA go maja czy nie ale u mnie we wlasciwosciach dyskow (ktorych zreszta mam bardzo malo) nie moge wlaczyc tego modu... a slyszalem ze przyspiesza on prace dysku... sa jakies dodatkowe sterowniki do tego dysku ??? (na stronie wd nie znalazlem)....windows na jakim pracuje to win2k a bios to taipan autorstwa merlina... z góry dzieki za pomoc... pozdrawiam..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Ciekawy problem. Poszukaj w biosie boot devices albo cos w tym stylu i zobacz czy masz ustawienie na SATA. W mojej mobo to dopiero wyszło z nowym biosem sprawdz najpierw w swoim jak nie ma to zciagnij nowzy bios i tam sprawdz. Bo u mnie to jest w advanced chipset cos tam i tam mam nowe ustawienie dotyczace kolejnosci przeszukiwania dysków wybiera sie SATA SCSI i reszte pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...