Skocz do zawartości
grom

Trafiłem na dobry egzemplarz....

Rekomendowane odpowiedzi

...Intel P4 2 GHz. Wykręcił się na 2,87 przy FSB chyba 139 , V Core 1,750.

temperatura

LOW: 59 . STRESS: 73

Żadnych WaterColler'ów i innych rzeczy.

Jedynie radiator i wentylator Jamicon.

Pozdrawiam

Egzemplarz jak kazdy. Za duze masz temperatury, zdecydowanie za duze. Cos z tym musisz zrobic. Ja na 2.8 GHz, i 1.65V max co mam to 48 stopni na V7+ low.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZIE! bezpieczna temperatura tego proca to 61C!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przede wszystkim zejdz z tym napieciem, naprawde grasz w rosyjska ruletke. p4 na napieciach powyzej 1,75 BARDZO CZESTO padaja po 2-3 tygodniach.

No chyba ze tatus ci za 3 tygle kupi p2,4 to wtedy nie ma stresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZIE! bezpieczna temperatura tego proca to 61C!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przede wszystkim zejdz z tym napieciem, naprawde grasz w rosyjska ruletke. p4 na napieciach powyzej 1,75 BARDZO CZESTO padaja po 2-3 tygodniach.

No chyba ze tatus ci za 3 tygle kupi p2,4 to wtedy nie ma stresu.

Ja mam na WC 25-30*C na tym co w opisie (1.6A@2.75).

Slyszalem cos niecos o padajacych od wysokiego napiecia PIV ale ja ze swoja wiedza w tej kwestii pozostalem na etapie pewnosci ze to jakas bajka. Moze pojawily sie od tamtej pory jakies wiarygodne sygnaly ze to prawda ale ja na ok. 20 PIV, ktore przewinely sie przez moje rece kazdego zostawilem na 1.85V (mam zrobione gotowce na to napiecie), kazdego podkrecilem o ok. 40%-60%, wiekszosc chlodzonych powietrzem, ok. 12-15 z nich ma ponad dwa miechy i wszystkie zyja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tatuś mi nie kupi drugiego proca , kupie sobie sam :D

2. Nie moge zejść poniżej VCore 1,700 (to jest minimum u mnie w bios) :(

3. Na niepodkręconym procu na intelowskim coolerze mam temperature w STRESS 54 stopnie :?

4. Może coś źle robie ? Any idea :?: :idea:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tatuś mi nie kupi drugiego proca , kupie sobie sam  :D 

2. Nie moge zejść poniżej VCore 1,700 (to jest minimum u mnie w bios)  :( 

3. Na niepodkręconym procu na intelowskim coolerze mam temperature w STRESS 54 stopnie  :?

4. Może coś źle robie ? Any idea  :?:  :idea: 

Pozdrawiam

ad2: norma to 1.5V. Jesli masz 1.85V na sztywno (robiles moda) to moze byc tak ze plyta pozwala zejsc ponizej default o np. 0.15V i stad minimum 1.7V. Bez moda w tej sytuacji powinienes miec min. 1.5V-0.15V=1.35V!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie , ale jestem początkujący i nie wiem co to jest ten "mod".

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć dokładniej , jak zejść do przynajmniej 1,50V ?

Pozdrawiam i dzięki

W tym przypadku mod polega na odpowiednim zwarciu nozek procka tak aby domyslnie bios widzial napiecie 1.85V. Mozna robic moda tez na nizsze napiecia ale najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie twgo najwyzszego z mozliwoscia ustawienia na plycie 1.5V (-0.35V). Ja mialem kiedys Twoja plyte i mysle ze to jedna z najlepszych platform OC na DDR. Stabilne FSB 176Mhz to jest cos, tak dla przykladu na moim Epoxie 172 i wiecej jest juz ryzykiem. Sa plyty na ktorych 160 to duzo. na Twoim miejscu szukalbym dobrego proca do tej plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem  , że aby bniżyć napięcie trzeba połączyć któreś nóżki procesora ?

Poza tym mam pytanie - czym schładzasz swój procek ?

Nie, w biosie napiecie podstawowe powinienes miec 1.500V.

Nie wiem jak to mozliwe ze masz 1.7 V w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor kupiłem nowy w pudełku - pudełko orginalnie zafoliowane.

Jak miałem PIV 1,6A to miałem napięcia w bios 1,5-1,675.

A po włożeniu 2 GHz mam od 1,7-1,85.

Procesor z fabrycznym modem ? Niezbyt mi sie chce wierzyć :)

Płyta to MSI 854Ultra (MSI-6398).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mysle ze to dlatego ze ten proc to willamette :) i dlatego ma takie wysokie napiecie

a druga sprawa ze jezeli to willamette to calkiem calkiem sie podkrecil

o i jeszcze jedno jezeli to willamette to temperatoorka jak najbardziej spoko

ps tez jestem z elblaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mysle ze to dlatego ze ten proc to willamette :) i dlatego ma takie wysokie napiecie 

a druga sprawa ze jezeli to willamette to calkiem calkiem sie podkrecil 

o i jeszcze jedno jezeli to willamette to temperatoorka jak najbardziej spoko

ps tez jestem z elblaga

Cha cha willamette na 2,9 (prawie) GHz. No nieźle by to było. Przy takim zegarze willamette wydzielałby coś koło 170W. Z tym paleniem się P4 przy wysokich napięciach. 1,8 padł choćby Tirintiemu z naszego forum (żadko tu zagląda). Nie zabiła go temperatura lecz napięcie (ma WC). Zresztą co jakiś czas się słyszy (głównie na zagranicznych forach), że im

Northwoody padają .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grom sorry za tekst z tatusiem, ale sie przerazilem slyszac 74C!

Rzeczywiscie nie moge palcem wskazac zrodel, ale zdaje sie na overclockers.com i tomshardware.com czytalem ze te proce padaja przy wysokich napieciach. Nie jest to moze regula ale zdarza sie to na tyle czesto ze chyba nie warto ryzykowac. Moj chodzi stabilnie na 2.66 i 1.55 co powoduje akcetowalny wzrost temperatury, podwyzszanie o kazde kolejne 0,5V to nastepne kilka C.

Jesli krecisz tak ostro na AC to musisz pomyslec tez o bardzo dobrym przewiewie w budzie (dodatkowe wentylatory), ja ze wzgledu na dodatkowy halas, klopot i ryzyko sie na to nie zdecydowalem.

Niestety nie mam pojecia co odpierd#$! twoja mobo. Moze ustaw wsysztko na normal i spytaj tych co ci sprzedali, co to ma byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój chyba nie jest Willamette. Na pudełku było oznaczenie 2.0A - o ile to coś ma z tym wspólnego.

Za tatusia sie nie gniewam , przecież niektórym z forum właśnie tatusiowie sponsorują sprzęt. Ja sam zarabiam , dlatego wiem ile co kosztuje i wole być ostrożny.

Martwi mnie tylko to najmniejsze napięcie na mojej płycie - 1,700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja plytka glowna powinna:

"This motherboard has some nice overclocking features. The BIOS allows adjustment of front side bus clock frequency from 100Mhz to 200Mhz, in 1Mhz increments and

!!!!!!!also allows CPU core voltage adjustments from 1.5v (stock) to 1.75v!!!!!!!

There has been much talk about Pentium4 CPU's dying from too much juice. The general concensus seems to be anything over 1.7 volts will kill the Northwood"

poczytaj sobie na

http://www.pcextreme.net/845ultra-aru2.php

A jak ci sie nie uda zmiejszyc napiecia to idz z ta plyta do serwisu bo jest w takim razie walnieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...