Skocz do zawartości
Złodziej

Jak ustawić rozmiar pliku wymiany, Windows się buntuje :/

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jak na poniższym obrazku. Gdy ustawię ręcznie na dowolną wartość (tu akurat "okrągłę" 1024 MB:), rozmiar pliku wymiany jest taki jak chcę do restartu. Po restarcie wraca do wielkości przydzielanej automatycznie przez Windows czyli " 1,5 x 'ilość_ramu' ". Nie udało mi się tego ruszyć, czy znacie może sposób jak to ustawić aby nie wracało, np. w rejestrze ? (Windows XP SP1)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kliknałes w przycisk USTAW?

Nie no, aż tak zblondyniały to nie jestem :)) Klikam Ustaw, Windows ustawia - rozmiar pliku (pokazywany przez Total Commandera) się zmienia jak powinien ale po restarcie znowu jest pagefile.sys o wielkości 768MB i ustawienia jak na powyższym obrazku.

W rejestrze jest min 1024 i max 1024... Rano sprawdzę czy takie zachowanie się Windowsa może ma coś w spólnego z ustawieniem ClearPageFileAtShutdown na 1 (wartość niedomyślna w końcu), choć jakoś wątpię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaw najpierw na "Rozmiar kontrolowany przez system" wciśnij Ustaw i zresetuj komputer.

Potem zmień na "Rozmiar niestandardowy" wpisz żądane wartości i Ustaw.

Windows XP czasami nie zmienia jednego "Rozmiaru niestandardowego" na drugi. Trzeba to obejść przez zmianę chwilową na "Rozmiar kontrolowany przez system".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi