Skocz do zawartości
IchBinIdiot

GF FX5200 - znika obraz (na ułamek sekundy)

Rekomendowane odpowiedzi

Karta GF FX5200, troche dizwny "noname" - 128MB/128bit fabryczne taktowanie 250/250|500DDR (pamięci 4ns), ale nie jest wykrywana jako "Ultra". Karta w miarę nowa (pół roku), windowsXP Sp1, sterowniki najnowsze , DirectX 9.0c ... płyta Asus A7V8X Deluxe (jeśli to ma jakieś znaczenie).

Objawy:

Już przy starcie systemu ekran gaśnie dwa-trzy razy, a przy pracy zdarza się to kilka razy na godzinę w nieregularnych odstępach czasu. Żadnych zależności między działającymi programami a "znikaniem obrazu" nie zauważyłem, bez dotykania klawiatury też to robi.

Co sprawdziłem:

- w innym kompie działa

- zasilacz sprawny (ale sprawdzane na kilku nowych, firmowych - tak dla pewności)

- sterowniki zmieniałem na te z CD dołączonego do karty (kompletny shit) i kilka wersji powyżej 51.xx (stare były usuwane Driver Cleaner 3)

- GF FX 5700 Prolink działa bez problemu w tym kompie, na tych samych sterownikach

- monitor sprawny (testowane na kilku różnych, zawsze obraz zanikał)

- od zasilania kompa można się odczepić, był przenoszony w inne miejsce i dalej to samo (podłączony na jego miejsce inny zestaw pracuje normalnie)

Jak widać z powyższego zjawisko musi mieć podłoże paranormalne, bo błędu sprzętowego nie udało się wykryć. Nie sprawdziłem tylko jak zachowa się inna karta FX5200 w tym kompie, po prostu nie mam.

Po co to piszę? bo karta "zwiedziła" już serwis, ale nic jej to nie pomogło.

Pytanie:

można z tym coś jeszcze zrobić? Czy po prostu dobić ją i liczyć na to że inna będzie "lepsza" ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta GF FX5200, troche dizwny "noname" - 128MB/128bit fabryczne taktowanie 250/250|500DDR (pamięci 4ns), ale nie jest wykrywana jako "Ultra".

A czemu miałoby wykrywac Ultre na zwykłym 5200, z lekko podniesiony,m taktowanieem ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Knif polega na tym, że masz za ciepło w budzie, lub sama karta się przegrzewa.

Zapomnij ... ten FX5700 na którym wszystko działa OK nie ma wiatraczka, a w kompie jest średnio 30°C . Zresztą pierwsze zaniki obrazu są natychmiast po włączeniu kompa, a wtedy to ona raczej jest zimna? przynajmniej tak mi się wydaje.

Termometr cyfrowy przyłożony do karty (tam gdzie po drugiej stronie jest GPU) nie pokazuje więcej niż 38-40° - jak to jest za dużo, to ja wymiękam.

"Odkręcałem" ją (programowo) poniżej fabrycznego taktowania, bo myślałem że to coś da - nie pomogło. Cooler sprawdzony, nałożona dobra pasta.

Powiem wiecej - ta wredna karta nie reaguje też na naprężenia mechaniczne (wyginanie, dociskanie ...), a w dodatku w innym kompie działa bez cudów.

A czemu miałoby wykrywac Ultre na zwykłym 5200, z lekko podniesionym taktowaniem ramu?

Bo karty "Ultra" różnią się od "zwykłych" FX5200 wyłącznie taktowaniem pamięci?

Ta jest 128bitowa i ma wyższe taktowania niż np.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10429

(jak widać Leadtek nie miał oporów przed nazwaniem niżej taktowanej karty "ultra")

Co prawda w/g nVidii FX5200 "Ultimate" ma mieć taktowania 325/650 , ale sam wiesz że niewielu producentów się tego trzyma. Dlatego dziwi mnie że "kundel" o taktowaniu takim jak ten nie jest wykrywany jako "Ultra" - w końcu to tylko zmiana kilku bitów w biosie karty. Mało kto wie że "Ultra" nie jest tym samym co "Ultimate" w przypadku kart GF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze masz problem ze stabilnym napiecien na slocie agp, a miganie ekranu zalatwia wbudowany w chipy nvidi (ati ma swoje) tzw. reset GPU, ktory , gdy procesor zwisa i przestaje odpowiadac robi mu hardreset aby dzialal dalej. stad by wynikaly te zanikania ekranu - a czy tuz przed miganiem 'odczuwasz' jakby maly zwis kompa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi