IchBinIdiot Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Karta GF FX5200, troche dizwny "noname" - 128MB/128bit fabryczne taktowanie 250/250|500DDR (pamięci 4ns), ale nie jest wykrywana jako "Ultra". Karta w miarę nowa (pół roku), windowsXP Sp1, sterowniki najnowsze , DirectX 9.0c ... płyta Asus A7V8X Deluxe (jeśli to ma jakieś znaczenie). Objawy: Już przy starcie systemu ekran gaśnie dwa-trzy razy, a przy pracy zdarza się to kilka razy na godzinę w nieregularnych odstępach czasu. Żadnych zależności między działającymi programami a "znikaniem obrazu" nie zauważyłem, bez dotykania klawiatury też to robi. Co sprawdziłem: - w innym kompie działa - zasilacz sprawny (ale sprawdzane na kilku nowych, firmowych - tak dla pewności) - sterowniki zmieniałem na te z CD dołączonego do karty (kompletny shit) i kilka wersji powyżej 51.xx (stare były usuwane Driver Cleaner 3) - GF FX 5700 Prolink działa bez problemu w tym kompie, na tych samych sterownikach - monitor sprawny (testowane na kilku różnych, zawsze obraz zanikał) - od zasilania kompa można się odczepić, był przenoszony w inne miejsce i dalej to samo (podłączony na jego miejsce inny zestaw pracuje normalnie) Jak widać z powyższego zjawisko musi mieć podłoże paranormalne, bo błędu sprzętowego nie udało się wykryć. Nie sprawdziłem tylko jak zachowa się inna karta FX5200 w tym kompie, po prostu nie mam. Po co to piszę? bo karta "zwiedziła" już serwis, ale nic jej to nie pomogło. Pytanie: można z tym coś jeszcze zrobić? Czy po prostu dobić ją i liczyć na to że inna będzie "lepsza" ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoMax72 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Knif polega na tym, że masz za ciepło w budzie, lub sama karta się przegrzewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Karta GF FX5200, troche dizwny "noname" - 128MB/128bit fabryczne taktowanie 250/250|500DDR (pamięci 4ns), ale nie jest wykrywana jako "Ultra".A czemu miałoby wykrywac Ultre na zwykłym 5200, z lekko podniesiony,m taktowanieem ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Knif polega na tym, że masz za ciepło w budzie, lub sama karta się przegrzewa.Zapomnij ... ten FX5700 na którym wszystko działa OK nie ma wiatraczka, a w kompie jest średnio 30°C . Zresztą pierwsze zaniki obrazu są natychmiast po włączeniu kompa, a wtedy to ona raczej jest zimna? przynajmniej tak mi się wydaje. Termometr cyfrowy przyłożony do karty (tam gdzie po drugiej stronie jest GPU) nie pokazuje więcej niż 38-40° - jak to jest za dużo, to ja wymiękam. "Odkręcałem" ją (programowo) poniżej fabrycznego taktowania, bo myślałem że to coś da - nie pomogło. Cooler sprawdzony, nałożona dobra pasta. Powiem wiecej - ta wredna karta nie reaguje też na naprężenia mechaniczne (wyginanie, dociskanie ...), a w dodatku w innym kompie działa bez cudów. A czemu miałoby wykrywac Ultre na zwykłym 5200, z lekko podniesionym taktowaniem ramu?Bo karty "Ultra" różnią się od "zwykłych" FX5200 wyłącznie taktowaniem pamięci? Ta jest 128bitowa i ma wyższe taktowania niż np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10429 (jak widać Leadtek nie miał oporów przed nazwaniem niżej taktowanej karty "ultra") Co prawda w/g nVidii FX5200 "Ultimate" ma mieć taktowania 325/650 , ale sam wiesz że niewielu producentów się tego trzyma. Dlatego dziwi mnie że "kundel" o taktowaniu takim jak ten nie jest wykrywany jako "Ultra" - w końcu to tylko zmiana kilku bitów w biosie karty. Mało kto wie że "Ultra" nie jest tym samym co "Ultimate" w przypadku kart GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solo/ng Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 moze masz problem ze stabilnym napiecien na slocie agp, a miganie ekranu zalatwia wbudowany w chipy nvidi (ati ma swoje) tzw. reset GPU, ktory , gdy procesor zwisa i przestaje odpowiadac robi mu hardreset aby dzialal dalej. stad by wynikaly te zanikania ekranu - a czy tuz przed miganiem 'odczuwasz' jakby maly zwis kompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...