Skocz do zawartości
PiPoL

Chłodzenie Antka 2200+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Athlona 2200+. Mam pamiątki 400 mhz. Procka moge puścić max na 170 mhz (mnożnik zablokowany). I pytanie czy zmiana chłodzenia pomoże i będe mógł wyciągnąć więcej (chociaż do 180 mhz FSB) W tej chwili mam napięcie 1.75 (temp. w stresie ok 56 stopni). Niestety jak zwiekszam napiecie do 1.9 i biore 180 FSB to komp pada podczas wgrywania windy.

Pytanie czy mam kupić nowe chłodzenie? Czy coś to da? W tej chwili mam jakiś shit za 40 pare złoty? Prosze o konkretne linki do chłodzenia jeśli ma to sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko sie dowiedziec o pkt napewno Ci ludzie powiedza ile wyciagniesz z proca ... patrz juz Ci wszyscy mowia... nie rozumiesz ze kazdy cpu sie kreci ... jakbys podaj serie itd byly by wieksze szanse ...

podalem Ci najprostrzy mozliwy sposob ja nie wiem czego chcesz wiecej moze mam Ci isc okno otworzyc :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Ja tez stalem przed takim wyborem czy zmienic chlodzenie. wczesniej na starym titanie grzal m isie przy 2200 Mhz i napieciu 1.6 V wyzej niekeidy sie nie uruchamial bo byla za wysoka temperatura a chodzil nawet na 2300 Mhz przy 1.7 V. temperatura na diodize dochodzila nawet do 75 stopn ia na prcoku 60 stopni bylo. po zmianie na pentagrama QVC-100 roznica jest duza. wchdozi do windowsa nawet przy 2500 Mhz i napieciu 1.85 V w mojej plycie nie moge dac wiekszego napiecia bo te 2.5 GHz mam neistabilnie a tempertaura nei pzrekraca 60 stopni :) a tez dalo m ito ze na 2300 MHz chodzi m istabilnei przy 1.65 V a przy starym wentylatorze potzrebowal 1.7V nei wiem dlaczego ale tak bylo.

ale 56 stopnei to jzu jest wysoka temperatura, to na diodzie na takim slabym wentylatozre to pewnei temperatura ci podchodzi do 70 stopnie i to jest przyczyna ze ci sie wyzej nie kreci procek.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie proc na 200Fsb jak ustawiałem sie wywal (tem ok 60*) ..teraz wmontowałem se taki tunelik i zmieniłem paste--. temperatura spadła (max 44* :twisted: ) i jest stabilnie...

Linoge dobrze podpowiada, nie musisz od razu kupować kulera, możesz jakoś inaczej obniżyć temperaturę. np. otwarcie obudowy i okna (teraz jest zimno więc na pewno kilka stopni spadnie) a jak pomoże to masz powód do zakupu :) ..pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki ten Athlon ma mnożnik? mówiles ze ma zablokowany? a jaka wartosc jest tego mnoznika?

Dziala na szynie defaultowo 133? czy 166?

Napisz prosze.

spore napiecie.. 1.85 to juz sporo, niezle chlodzenie trzeba.. jak masz lux chlodzenie to i 1.9 mozesz dac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q2 tyle walki o to okno :evil: moze nastepnym razem posluchasz kogos bardziej doswiadczonego .... ale dalej mam wrazenie ze masz za duzo kasy po co sie pentagram alcu nie wystarczy Ci z dobra pasta ... cena ok 100 z pasta a za pozostala 100 sobie zostaw na sylwka albo mobila ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...Ja tez mam Athlona 2200+ i rowniez wentylator za jakies 45 zł.dokladnie whisperRock IV,ale podobno na nim można wsadzić procka do 3200+ MAX.JA aktualnie mam magistrale 150Mhz(bez zmiany napiecia),czyli wychodzi 2,03Ghz,ale w stresie rowniez mam 56 stopni?Np. podczas grania,bo teraz mam 47 :).Chciałbym rowniez jeszcze troche go podkrecic,ale nigdy nie bawilem sie w zmiany napiecia,bo jak wczesniej wspomnialem na FSB150 chodzi stabilnie na wiekszej juz nie za bardzo?Czy moglibyscie mi doradzic jakie najlepiej dac napiecie?I czy napiecie pamieci tez zmieniac?Widze,ze PiPoL dal 1,75V?Poza tym ja mnoznika nie mam zablokowanego,bo sprawdzalem juz na nizszym,wiec ewentualnie jaka kombinacje zalecacie,zeby wyciagnac jak najwieksza magistrale?Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z napięciem sie lepjej nie baw, bo zasiłka moze nie wytrzymać, aczkolwiek na 1.7 mozesz dać i nie powinno być problemów. Bez zmiany napięcia u mnei latało na FSB 158 po zmianie zasiłki doszedłem już do 170, tylko że ja mam mnożnik 13,5. Musisz sam sprawdzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...