morfo Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Witam Mam małe pytanko?? Potrzebuję karty graficznej, która by mi "odciążyła w jakimś stopniu" mojego starego blaszaka "AGPX4" od odtwarzania filmów "divx-a". Mogę sobie zasponsorowac kartę do 300zł. Zastanawiam się nad: "Gigabyte Radeon 9550 128MB DDR, TV&DVI, BOX [GV-R955128D] 270.28zł" albo "Leadtek WinFast A360-TD128LE GeForce 5700LE 128MB (128-bit, DDR 3.6ns, Tv-Out, DVI) 333.74zł" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 tylko, ze te karty wspomagaja sprzetowo odtwarzanie filmow dvd a nie divx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfo Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Już dawno nie byłem w temacie kart graficznych, chyba od czasów pierwszych TNT 32, wymina sprzętu nie wchodzi w rachubę 300zł to max, wolałbym jeszcze coś z kartą pokombinować,czyli jeżeli jest tylko sprzętowe wspomaganie DVD, to może zapytam już z innej beczki , którą z tych kart kupić,chyba że jest inne optymalne rozwiązanie. Mój blaszak[ AMD 650Mhz,SDRAM 384 133Mhz, TNT 32 M64,Soltek SL-77kv(B)] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zadna karta nie ma sprzetowego wspomagania odtwarzania filmow Divx. Mozesz przestac szukac pod tym katem ;) Do Divxow liczy sie proc i RAM. Jesli chodzi o optymalne rozwiazanie do 300zl, to jest nim R9550. Po jakies konkretniejsze porady (producent, model) to udaj sie do topicu o R9550. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Tu się trochę mylisz. Karty - ATi wcześniej, bodajże od czasu Rage 128 mialy mc+idct, nvidie początkowo tylko mc w sumie te funkcje przydają się do dekodowania dvd czyli strumienia mpeg-2. Jednakze z chwilą wprowadzenia na rynek nowych radków z serii r 9x00 ATi wprowadziło technologię FULLSTREAM, czyli sprzętowe przyspieszenie dekodowania divx oraz wygladzanie makrobloków w oparciu o procesory pixel shader. Juz R9000 to mial, ale np r9100 nie, bo byl na starszym chipie r200(mimo tego, ze tez mial pixelshader 1.4). Aby podbic sprzedaz radków ogloszono porozumienie z firmą Divx networks, (Ci od nowszych divxów) w sprawie specjalnego playera. Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak: Istnieje jeden player który oficjalnie supportuje tą technologię - to tzw. Divx Playa z pakietu oficjalnego divx.Nowsze wersje dzialają tylko na pixelshader 2.0 (czyli r9550 w górę) Oprócz tego istnieje drugi player, nazwy niestety nie pomnę, bo nie pamiętam. Polecam przeszukać googla z "Fullstream". Chociaz nie wiem ,czy to gra warta świeczki. Ale na upartego moznaby stwierdzic ze radek MA wspomaganie divx:) Co do zakupu , zdecydowanie bierz r9550, najlepiej gigabyte, jest cichy i dobrze wykonany, obraz jak zyleta a kręcił i tak nie będziesz przy tym konfigu. A kodeki polecam ffdshow u mnie dobrze ustawione ciągną filmy Xvid z malym wyostrzaniem + dekodowanie 6 kanałów AC-3 przez ac3filtra i to wszystko na stareńkim D700 rodziców. uff, to mój 1szy post:) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfo Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Wielkie dzięki wszystkim , zwłaszcza" MesJasZ_owi" dosyć przekonujący,ciekawy post, kupiłem dzisaj kartę Radeonka 9950 gigabyte, tak jak mówiłeś obraz znacznie wyraźniejszy niż był na "TNT 32 M64" to jest już duży pierwszy plus, o drugim najważniejszym napiszę za kilka dni jak potestuję na filmach. Na dzień dzisieszy wesołych swiąt,szalonego sylwka,szybkich dziewczyn,kart graficznych itp. :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...