Skocz do zawartości
elf_

:-) Radiator na pamięć karty graficznej [ foto>50 kB ]

Rekomendowane odpowiedzi

:D Radiator jest przeznaczony na kość pamięci 10x20mm.

Potrzebne będą:

- płaskownik miedziany 10x30 mm

- śrubokręt

- piła

- kątomierz

- pilnik ( ewentualnie gruboziarnisty papier ścierny )

- drobnoziarnisty papier ścierny

Dołączona grafika

Na płaskowniku narysowałem podłużne linie grubości 1mm co 1mm. Linie te znacznie ułatwią cięcie piłą - wiadomo gdzie ciąć i jak ciąć, żeby żeberka radiatora były ( względnie :-) ) proste.

Dołączona grafika

Radiator będzie miał 23 mm długości i 10 mm szerokości - czyli 12 żeberek. Grubość podstawki to 2 mm. Na tym etapie potrzebna będzie piła. Po cięciu warto wziąć pilnik lub papier ścierny i wyszlifować boczne ścianiki żeberek aby usunąć "zadziory" powstałe w wyniku cięcia. Po skończonym cięciu i lekkim przeszlifowaniu efekt mojej pracy prezentował się tak:

Dołączona grafika

W kolejnym etapie wziąłem śrubokręt i pomagając sobie kątomierzem odgiąłem żeberka zgodnie z ustalonymi wcześniej parametrami :D. Mianowicie: pierwsze żeberko odgięte jest na 51,5 stopnia od płaszczyzny podstawki. Każde kolejne żeberko jest odgięte o 7 stopni więcej niż poprzednie. Dzięki temu zabiegowi zwiększy się dostępnośc powietrza do płaszczyzn, które mają największy udział w oddawaniu ciepła.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Gdy już poodginałem wszystkie żeberka o odpowiedni kąt, zacząłem się zachwycać :D efektem (prawie) końcowym.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do zrobienia pozostało jedynie wyszlifowanie podstawki radiatora drobnoziarnistym papierem ściernym, i zamontowanie radiatora na kość pamięci. :D

Całkowita powierzchnia oddawania ciepła wyliczona z uwzględnieniem wszystkich płaszczyzn radiatora wynosi ok 7644 mm2.

:D No cóż - radiator może nie jest piękny ale jego dużą zaleta jest niska cena, całkiem duża powierzchnia oddawania ciepła oraz to, że jest zrobiony z jednego monolitycznego kawałka miedzi. Koszt 8 takich radiatorków to ok 10 zł (przy założeniu że ma sie w domu jakąś piłe i śrubokręt )- mniej więcej tyle właśnie potrzeba na zakup odpowiednio długiego płaskownika 30x10mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypasik jak sie patrzy ... nierowna powierzchnia "listków" mimo ze nie estetyczna ma wiekszą powierzchnie oddawania ciepła niż te sklepowe cacka ... wiec napewno ten made in home bedzie wydajniejszy :D

gratulacje , fajnie to Ci wyszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł jak najbardziej fajny, jednakże mam pewne obawy co do rzeczywistej jakości szlifu podstawki radiatorka papierem ściernym.

Ale z tego, co widć na zdjątkach, pierwotna powierzchnia była w miarę prosta, więc raczej szlifierki nie potrzeba.

Good job.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Dzięki za opinie. Jeżeli chodzi o drobny szlif podstawki to jest raczej konieczny - powierzchnia ma pewne skazy w postaci wgnieceń i rys, które wypadałoby wyeliminować. Montaż oczywiście z użyciem kleju termoprzewodzącego thermopox - wszelkim wynalazkom w stylu taśm termoprzewodzących podziękuje :D. Ostatnio nawet widziałem na allegro taśmy z cienką miedzianą płytką wewnątrz taśmy. :D w przypadku kleju mam pewnośc że nic mi sie nie odklei :) . Klej ma też chyba o wiele większą przewodnośc cieplną niż taśma 3m. A jeżeli przyjdzie owe radiatory kiedyś odklejać... pomocą służy zamrażalnik. :D

Fakt faktem, że piłą jest troche cięcia i troche czasu trzeba poświęcić. W domu niestety nie mam narzędzi aby proces cięcia nieco zautomatyzaować. Na wycięcie piłą jednego radiatora potrzeba ok 1 - 1,5 h czasu. Do tego trzeba doliczyć jeszcze ok 20 minut na szlifowanie i odginanie żeberek. Ale wychodząc z założenia, że specjalnie nam sie nie spieszy...... :D No cóż - co tu dużo gadać - robienie czegokolwiek samemu ręcznie wymaga czasu i cierpliowści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zarzuć coś bardziej konkretnego, najlepiej testy w oc :D Jestem cholernie ciekaw jak to się sprawuje. I też jestem ciekaw, czy te artystyczne nierówności, zagłębienia, rysy i inne śmieci teoretycznie powiększające pow. oddawania ciepła rzeczywiście to robią, czy jest może odwrotnie (utrudniona wymiana powietrza w tych małych niedoskonałościach). Może na feriach jak będzie mi się nudziło, to skręce jakies bardzo spore radki z alu ;] (brak przeplywu powietrza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza klasa !! gratuluje :) ja mam u siebie revloteki, za 50zl , wiec roznica jest . Co do tasmy 3m to nie polecam, moim zdaniem jest po prostu slaba. Mam jednak pytanie, czy po dzialanu zamrazalnikiem na termopox nie zostana Ci kawalki kleju na kostce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden taki radiatorek waży 50 g. Co do kawałków kleju, kóre moga pozostać na kostce to nie wiem - w necie znalazłem info, że klej w zamrażalniku się kruszy i traci swoje klejące własciwości - nie było żadnej wzmianki o pozostałościach kleju na kości pamięci, pewnie więc nie ma z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jestem ciekaw, czy te artystyczne nierówności, zagłębienia, rysy i inne śmieci teoretycznie powiększające pow. oddawania ciepła rzeczywiście to robią, czy jest może odwrotnie (utrudniona wymiana powietrza w tych małych niedoskonałościach).

Dam sobie głowę uciąć, że wykończenie listków (nie mówię o podstawie) będzie miało taki sam wpływ na temperaturę i @ pamięci jak ilość włosów w moim nosie. Po prostu zbyt wiele czyników składa się na temperaturę komponentów w budzie, taki szczegół nie ma znaczenia.

Co do Thermopoxu - kumplowi odpadło kilka aluminiowych radiatorków z pamięci na Ti4200, więc jak widać 100% pewności nigdy nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładny radiatorek, ale kuupa pracy i jakby tak zrobić 8 sztuk to idzie sie zajechać :)

Ja też zrobiłem swoje, ale pociołem radiator, wygląda to mniejwiecej tak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam 6 radiatorków z wszystkimi żeberkami o takiej samej długości + 2 z jednym krótszym jak na zdjęciu, jak myślicie dobrze się to sprawi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm zastnawia mnie grubość podstawy, może zacytuje wypowiedz kolegi z forum HQ12 na moje pytanie czy jego radiatorki o grubości podstawy 6 mm nie będą za grube:

"6mm i spisują się bardzo dobrze, w AC systemy chłdzace z grubsza podstawią lepiej sie sprawdzają w WC jest odwrotnie"

Hmm, sam nie wiem, mam możliwość zcięcia podstawy na mniejszą (w tej chwili wynosi 9 mm), jak myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogole to jak ma sie kosci bga to zakladanie na nie radiatorkow mija sie z celem, bo oc nie wzrasta znaczaco ok 10mhz, sens jest wtedy jezeli daje sie duze napiecie i ma sie pewnosc ze dajac duze napiecie zwiekszamy mozliwosci oc i mozliwosci wydzielania ciepla dla naszych pamiatek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gruba podstawa w radiatorach jest dlatego aby równomiernie nagrzać wszystkie (nawet daleko osadzone) finy, w aluminiowych jest sporo grubsza ponieważ przewodność aluminium jest znacznie gorsza od miedzi. To tak jak z prądek, chcemy zeby więcej prądu przeszło przez kabelek, to musimy dać grubszy :) Jesli radiator jest wielkości pamięci to dno jak najcieńsze.

taki schemacik:

radiator =>

duzy, alu - gruba podstawa np. 5-8 mm

mały, alu - 3-5 mm

duzy, Cu - 4-6 mm

mały,Cu 2-3 mm

to tak orientacyjnie mniej więcej.

elf_ - niesamowite te radiatorki, jeśli z miedzi m1e to napewno lepsze od kupnych :) Dla mnie ból to przeciąć płaskownik 50x10 mm a co dopiero, równo i dokładnie ponacinać tyle finów, niesamowite, naprawde.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi