Skocz do zawartości
yoshi_tom

ABIT AV8 + AMD64 3000+ - moje boje... płyta gó***? O/c

Rekomendowane odpowiedzi

jak na plyte z VIA K8T800 Pro (z blokadą PCI) to marnie cos wychodzi...

ja przez swoją głupotę kupiłem Asusa K8V-X (bez blokady niestety) i tez chcialem wyzylowac, ale jak podnosze taktowanie wiecej niz 9*247 (HT zostawiam i pamieci także, bo zmniejszanie nic nie dawalo) to tez mi wywala (ale to juz przez nadtaktowanie PCI)...

Prime95 chodzil ze 3 h na 9*240 bez podwieszania

chyba sprzedam tą płytę (mądry po szkodzie :mur: ) i kupię Asus K8N na nforce3 i wtedy popróbuję, bo wygląda na to, że procek się elegancko daje podkręcać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to macie za słabe zasilacze i dlatego tak wam marnie idzie z OC. Przeczytałem na forum abita że do poprawnej pracy ta płyta potrzebuje na 12V+ 24A, chieftec 420W ma tylko 18A. To czego wy się spodziewacie po OC skoro macie słabe zasiłki??

Edytowane przez Tomek24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio zaopatrzyłem się w TOPOWER 420W P6 TITANIUM EPS TOPOWER i jestem bardzo zadowolony, zasilacz jest super cichy, cichszy od mojego chiefteca 360PFC z papstem na pokładzie :) i ta lustrzana obudowa :) zasilacz ma super parapetry i jest stosunkowo tani. Ten topower przy 12V+ ma 30A. Po chieftecku 420W nie zostawia nawet mokrej plamy :lol:

Watts +5V +3.3V +12V -5V -12V +5Vsb

420 30A 28A 30A 0.5A 0.5A 2A

Edytowane przez Tomek24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobne problemy jak reszta osob z av8. Sprawdzcie sobie memtestem czy nie wywala bledow, poniewaz moja plyta sypie bledami w memtescie na wszystkich kosciach ktore tam testowalem(oczywiscie wszystkie przechodzily testy na innym kompie). Ma jednej kosci seitec -a 512 wywalilo ok 70 bledow, na moich w zaleznosci od humoru od 4 do 17, za kazdym razem inne. Jutro jade z plytka do serwisu jezeli beda chcieli wymienic od reki, jak nie to musze sie wstrzymac i odstawic po sesji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamill jaki masz biosik na płycie,mam podobny zestaw jak twoj: Abit AV8 A64 3000+,RAM TwinMos 2x512 400 2.5CL i BIOSEM 1.7na pokładzie 2004/11/12, 0 problemów i pełna satysfakcja :rolleyes: http://www.abit.com.tw/page/en/download/do...TYPE=Socket+939

PS:Na Godramcha miałem błedy i zwisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamill  jaki masz biosik na płycie,mam podobny zestaw jak twoj: Abit AV8 A64 3000+,RAM TwinMos 2x512 400 2.5CL i BIOSEM  1.7na pokładzie 2004/11/12, 0 problemów i pełna satysfakcja  :rolleyes: 1233224[/snapback]

Mam własnie nowy bios tzn z takim kupilem plyte 11/12/2004. Dzisiaj bylem w serwisie dali mi nowy ram. Z tym ze na jednej kosci caly czas wyskakuje ten sam blad wiec napewno nowa kosc jest walnieta albo plyta albo procek wiec dalej nic nie wiem. Dodam jeszcze, ze w serwisie wsadzili swoja kosc do mnie na plyte i pokazalo 0 bledow. Tylko ze do serwisu zawiozlem sama plyte procka i ram bo tyle od nich kupilem wiec moze to jakas zewnetrza przyczyna jak dysk albo naped :mur:

Wazene pytanie czy ktos probowal odpalic winde z umieszczonym ramie w fioletowych slotach czyli 3 i 4 poniewaz jak umieszcze ram w tych slotach to sypie bluescreenami.

Edytowane przez Kamill83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja rzuce taka ciekawostke. Posiadalem wczesniej Burtona 3.2 na Ausie A7N8X-dx na ramie seitec 4200 cl 2.5. Zestaw nie chodzil stabilonie gdyz ram wywalal sie na dual chan (czego odkrycie zajelo mi duzo czasu bo testy winowe nic nie pokazywaly i wogole zwiechy sytemu etc byly nieregularne). Przesiadlem sie na Asusa A8V i A64 3000 na winchesterze i testujac swoja plyte wrzucilem ten walniety ram. Co sie okazuje - pomimo fizycznych uszkodzen kosci ram chodzi - tzn komputer njie lapie zwiech tak jak to mialo miejsce na A XP a jedynie od czasu do czasu wychodzi z aplikacji 3d.

Nasuwa sie dosc oczywisty wniosek ze a64 czy tez mobo obsluguje pamiec z innego poziomu. Po paru testach ktore przeprowadzilismy z kumplem w jego serwisie przyszla nam do glowy pewna zaleznosc:

W zxecydowanej wiekszosci 64 ktore przywoza do serwisu wina niestebilnej pracy spada na ram (zwlaszcza w asusach i abitach), najlepsze jest to ze bledy pamieci dosc ciezko jest wykryc (pod windowsowskimi programami zapomnij) a czasem hmmmm wogole sie nie dalo?... otoz dwukrotnie wlasnie na abicie komp zaczal stabilnie dzialac dopiero po wymianie ramu (choc memtest86 pokazywal ze kosci sa zupenie sprawne). Nie sadze zeby akurat ten ddr nie wspolpracowal z mobo, sam nie wiem co mam o tym myslec.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze byłeś w serwisie podczas testu i patrzyłeś im na ręce i jesteś w 100% pewien ze to był twój procek, twoja płyta i twój nowy ram i po teście dostałeś te same podzespoły??? :blink: Jeśli jesteś w 100% pewien, to idź do kumpla z samym prockiem , płytą, ramem i podłączcie do tego jego dysk zasilacz, grafe, itd. Potem zróbcie memtest i będzie sprawa jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze byłeś w serwisie podczas testu i patrzyłeś im na ręce i jesteś w 100% pewien ze to był twój procek, twoja płyta i twój nowy ram i po teście dostałeś te same podzespoły??? :blink:  Jeśli jesteś w 100%  pewien, to idź do kumpla z samym prockiem , płytą, ramem i podłączcie do tego jego dysk zasilacz, grafe, itd. Potem zróbcie memtest i będzie sprawa jasna.

1234353[/snapback]

Tak, stalem nad nimi i wiem ze dostalem to co testowali. Dodam jeszcze ze wzieli jakas swoja kosc testowana 100 razy taka serwisowa i nie bylo bledow zadnych. Potem wrzucilismy te 2 nowe, ale ze im sie spieszylo, a mi wywalao wczesniej przy 4tym tescie wiec na 4tym zakonczylismy(moj blad) bo teraz jest blad na 7 tescie. :mur:

Wezme swojego starego codegena, i kolegi grafike, reszte odepne i puszcze mem testa, ewentualnie knopixa odpale z plytki itd. Jezeli bede pewny co do tego ze sie wiesza i bede w stanie to udowodnic to pojade w wolnej chwili do nich. Narazie caly dzien pracowal stabilnie, ale nie mialem czasu krecic. Jeszcze musze sprawdzic czy na slotach 3i4 knopix pojdzie bo winda sie wywala. Narazie sesja wre wiec troche za malo czasu :cry: I dzieki wszystkim za odpowiedzi. Jak bedzie sie cos dzialo to dam znac w tym watku. pozdr all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi