Skocz do zawartości
jonek

Po Radku procek...

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak - do Radeona 9500, którego podniosłem w poniższym topicu, postanowiłem kupić procka, bo 3DMark 2001 wskazał 6356 punktów na Durniu 850. Więc kupiłem Athlona 1700+ Palomino (znowu stan niesprawdzony :D), nóżki proste, żadnych wybrzuszeń tylko czarna plamka z tyłu centralnie na środku. Zaktualizowałem BIOS, i zabrałem się za montaż. Jednak po jego założeniu komp umiera. Radiator na nim grzeje się niesamowicie (nie to co na Durniu :D), sugerowano mi że właśnie chłodzenie może być tym problemem. Raz jak go załączyłem kiedyś to efekt był taki, że wszystko jakby chciało ruszyć, napędy próbowały się rozkręcać, ale po 5-krotnej próbie dał sobie spokój. Dziś kupuję pastę termoprzewodzącą i Arctica TC rev.2.

EDIT : Prosiłbym o jakies sugestie co może mu jeszcze dolegać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem sobie spokój z Athlonem, kupiłem Pentagrama Freezone aluminiowego, bo na Al-Cu nie starczyło mi kasy. I spoko. Na Durniu 850 temp procka 36C a całego systemu 30C. Podkręcam Durnia na 1000 MHz i wisi w Windolu, a czasami się nie odpali. Czyżby podbić napięcie z 1,6V ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co w ogóle było sens kupować takiego procka. Przecież w 99% przypadków w przypadku AMD niesprawdzony = spalony lub po prostu padnięty. A ludzie na aukcjach np. wciskają taki kit, że nadawałoby się to do topiku "allegro lole".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz przy dobrej pascie i chlodzeniu to ja kiedzys z mojego staruszka durnia850 zrobilem1133 (ale pocharatalem go i mnoznik mu odblokowalem. i dzialal, tylko z czasem przestal chodzic na tym taktowaniu, wiec trza go btlo cofac i teraz jest z niego tylko 1000 na standard vcore i chlodzeniu i jakos nic mu sie nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox, nawet jak podniosę napięcie o 0,025V to Win histeryzuje, zawiesza się, pokazuje Bóg wie co, przy powrocie na standard vcore jest ok. Zaniepokoiły mnie napięcia na zasilaczu:

+3,3 - 3,25V

+5 - 4,89V

+12 - 12,64V

-12 - -13,68V

-5 - -5,3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabrałem się za o/c mojego Durnia, skręciłem szynę na 109 MHz i w wyniku mam 850@927 MHz. Będę próbował dalej i wyznaczę granicę oraz zdam sprawozdanie, a wy ewentualnie mi poradzicie co dalej zrobić w celu dalszego o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi