bambulec Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Kupiłem nowy zasilacz Chiefteca GPS-350BB-101L. Wszystko byłoby w porządku, tylko niepokoją mnie napięcia, które pokazuje SpeedFan. Według tego co wyczytałem w innych postach powinienem zasilacz zareklamować. Na screenie widać napięcia bez obciążenia. Czy ktoś mógłby powiedzieć, czy moje obawy są uzasadnione? Najbardziej niepokoi mnie +12V: 11,31V bo decyduje o pracy procesora. W Biosie zaraz po włączeniu kompa pokazało 11,84V. Zaraz sprawdzę jak te parametry zachowają się pod dużym obciążeniem. Ale może ktoś powie coś o pozostałych napięciach! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUMA@71 Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Pożycz od kogoś miernik, sprawdź nim napięcia, a potem narzekaj na chiefteca. Odczyty z płyty głównej mozna sobie wsadzić w buty ;) Poza tym, gdyby napięcie na lini 12 Volt wynosiło 11,31V to wątpię żebyś mógł napisać tego posta. Gdybyś nie wiedział jak zmierzyć napięcie w zasilaczu, to odsyłam cię chociażby na tą stronkę: http://www.neotec.pl/page.php?id=11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambulec Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Dziękuję, uspokoiłeś mnie! Ale wiesz, wolę chuchać na zimne. Oczywiście sprawdzę jeszcze miernikiem, bo zamierzam swojego Sempa jeszcze troszkę podkręcić i nie chcę niespodzianek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 A co to?? Jak Chieftec to nie moze byc padniety?? Sprawdz miernikiem i jak co reklamuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Najpierw się sprawdza miernikiem a nie się pisze bzdurne posty co to niektórym w głowach mieszają. Później się biorą opinie na temat zasilaczy wyssane z palca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 A ja dalej nie kumam waszego podejscia. Czy to ze zasilacz jest zrobiony przez ANteca, CHiefteca, Enermaxa automatycznie oznacza ze zasilacz jest pozbawiony wszelkich wad? A co sie z nim dzieje w czasie transportu, w hurtowniach itd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 A ja dalej nie kumam waszego podejscia. Czy to ze zasilacz jest zrobiony przez ANteca, CHiefteca, Enermaxa automatycznie oznacza ze zasilacz jest pozbawiony wszelkich wad? A co sie z nim dzieje w czasie transportu, w hurtowniach itd? Nie bardzo wiem o co ci chiodzi chłopie? Nikt tutaj nie napisał,ze te zasilacze nie moga się popsuć! Chodzi tylko o to,że miarodajne testy napięcia to można sobie zrobić tylko miernikiem, bo programy i odczyty w biosie to przeważnie bzdurki piszą i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 NO co ty :| Pierwsze slysze. Dobra a teraz na powaznie. Przeklamania moze i sa. Ale nie zawsze sa tak wielkie ze moznaby je ignorowac. Bo to ze Abit i Epox sobie nie radzi to co innego. Ale uwierz mi ze trafilem juz nawet Abity NF7 ktore wskazywaly prawie to samo co mierniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Własnie "prawie to samo" ale nie posługując się najpierw miernikiem nigdy nie masz pewności i o to własnie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Żeby dać jakiś przykład to zerknijcie na: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=105451 Różnica jest i to duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 mi Abit NF7 zaniża pomiar linii +12V o prawie 0,3V, więc przekłamania potrafią być duże bez miernika, to ja się nigdzie nie ruszam :P najodpowiednijszy dowód na jakośc pracy zasiłki to pomiar własnręcznie dokonany :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...