Skocz do zawartości
tomek666

Hercules 8500le 128/128 zwisy

Rekomendowane odpowiedzi

Kartę jak w temacie mam juz od przeszlo roku, nigdy nie była kręcona czemu sam sie sobie dziwie, bezawaryjnie az do pewnego momentu, kiedy to np. podczas ostrych testów 3dmarkiem czy aplikacjami direct3d zaczął mi się wykrzaczac: czasami samoczynny restart poprzedzony blackscreen lub paski w kolorach teczy, czasami trzeba blaszakowi pomoc sie podniesc. U kolegi na dwoch kompach podobnie, pod linuxem spokoj ale tam nie bylo na czym testowac w 3d.

Zachęcony licznymi postami zdecydowalem sie poniesc koszta nowego lepsiejszego zasilacza - dalej lipa; inny bios - nie wstaje trzeba wracac do oryginalnego. Port AGP sprawny z innymi GPU. Moje pytanie brzmi: czy istnieje teoretyczna mozliwosc ze bios samoczynnie cos sobie zmienil albo z pomocą innych niezamierzonych czynników?

Acha Powerstrip z obnizona czestotliwoscia taktowania DDR i GPU o 20% tez nie pomaga. A tak na marginesie co poniektórzy pisza ze maja nominalnie na takich Herculeskach 250/240 co tez mnie niepokoi :? bo ja mam 250/250. Dodatkowo mam watpliwosci co do tego ze moj RAMDAC wykrywany jest z 350MHz w windzie bo mam nieodparte wrazenie ze powinno byc 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te karty wymagaja stabilnych zasilaczy - bylo juz wiele razy na ten temat.

twoje objawy z karta sa na 99% wynikiem wlasnie niestabilnego zasilacza.

podczas duzego obciazenia karty ujawniaja sie niestabilne napiecia z zasilacza.

co to wg ciebie znaczy lepsiejszy zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o zasilacz to wymieniłem Codegena 300 :wink: na Modecoma tez 300 wersja z noise killer :wink: numeru katalogowego w tym momencie nie wspomne. Ale 8500le chodzil caly okragly rok z codegenem i bylo dobrze.

Od poczatku roku chodzilo na abicie bh7-e z czterofazowym zasilaniem (nie mylic z siłą :) i "podkreconym" do nominalnych wartosci FSB PIV HT czyli do 200 MHz wiec nawet codegen dawal rady, no chyba ze procesy geriatryczne :) uwidaczniaja sie po czasie w zasilkach

A jeszcze jak spojrzę na zestawienie mozliwosci GPU, to az mnie w secu kluje jak pomysle ze trace taka karte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hercules 8500 to wredne karty. Lubia dobre stabilne napiecie. Jesli da sie im takowe to sa szczesliwe i pokazuja roznice miedzy nimi a klonami ;). Do tego sprawdz wentylator. Ten wentylek to najgorsza czesc kart, po roku lubi sie zapychac i przestaje sie krecic. Ja to juz przezylem, na szczescie wymiana skurczybyka nie doprowadzila do przegrzania karty ;). W sumie super karta, nawet HL2 chodzi na niej ladnie :) a po dodaniu patcha na wode wszystko wyglada pieknie :).

PS

Mam tego Herca mimo ze mam w podpisie Hercules'a9100 ale to ta sama karta z innym biosem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi