Skocz do zawartości
Ishigaki

Tunel powietrzny yyy... w ktora strone dmucha wiatrak na CPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie, ktore wyda sie pewnie wielu osobom pytaniem debilnym, dla mnie jednak nie jest i chyba sam na nie nie odpowiem:.... W ktora strone, na radiator, czy w przeciwna, ma dmuchac wiatrak na radiatorze CPU przy zastosowaniu tunelu powietrznego, czy jak kto woli wywaleniu dziury z boku obudowy :twisted: ?

z gory dzieki za lagodne traktowanie i ewentualne odpowiedzi,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej sprawdzić, w którą stronę dmucha wiatrak przykładając do niego kartkę papieru – przyciąga kartkę => wciąg, odpycha => wyciąg.

To, że powietrze jest wydmuchiwane od strony wlotu wiatraka jest rzeczą normalną. Dzieję się tak, ponieważ od strony wlotu tworzy się podciśnienie a od strony wylotu nadciśnienie.

Nadciśnienie jest tym wyższe im większe opory napotyka powietrze wydmuchiwane przez wentylator (np. radiator). Przy dużych oporach od strony wylotu powietrze po prostu wraca między korpusem wiatraka a jego łopatkami (pozorne dmuchanie w drugą stronę).

Najlepiej jednak sprawdzić, w którą stronę dmucha wiatrak (może jakiś Chińczyk źle zamontował):wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy przyłożeniu kartki została odepchnięta od wiatraka :wink:

Zabrałem się do rozmontowania wiatraka, przełożyłem na drugą stronę i nie bez obaw o mojego athlonka 2400+ włączyłem ustrojstwo... teraz czuć powietrze wychodzące przez radiator, kartkę zasysa :wink:

efekt:

przed:

idle 44-45

stres: nawet 55

teraz:

idle: jakieś 35

stres: 42

:mur:

i pomyśleć, że przez jakiegoś Chińczyka człek się męczył... dzięki za pomoc

pozdrawiam

Edytowane przez qwerty111

Udostępnij tę odpowiedź