Ishigaki Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Witam, Pytanie, ktore wyda sie pewnie wielu osobom pytaniem debilnym, dla mnie jednak nie jest i chyba sam na nie nie odpowiem:.... W ktora strone, na radiator, czy w przeciwna, ma dmuchac wiatrak na radiatorze CPU przy zastosowaniu tunelu powietrznego, czy jak kto woli wywaleniu dziury z boku obudowy :twisted: ? z gory dzieki za lagodne traktowanie i ewentualne odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Oczywiście, że powinien wentyl zasysać chłodne powietrze z zewnątrz budy i dmuchać na radiator. Odwrotnie nie miało by sensu wyciągać ogrzane powietrze przez radiator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ishigaki Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Dzieki, zabieram sie do ciecia dziury :twisted: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty111 Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Ja mam wiatrak na cpu Spire Whisperrock IV i on właśnie wydmuciach!e powietrze z radiatora i czuć to gołą ręką... Czy to jest normalne?? Chciałbym zrobić tunel, ale w takim wypadku to się mija z celem... Ma ktoś taki wentylator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 każdy wentyl powienien nadmuchiwac powietrze na radiator, masz coś źle złożone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Najłatwiej sprawdzić, w którą stronę dmucha wiatrak przykładając do niego kartkę papieru – przyciąga kartkę => wciąg, odpycha => wyciąg. To, że powietrze jest wydmuchiwane od strony wlotu wiatraka jest rzeczą normalną. Dzieję się tak, ponieważ od strony wlotu tworzy się podciśnienie a od strony wylotu nadciśnienie. Nadciśnienie jest tym wyższe im większe opory napotyka powietrze wydmuchiwane przez wentylator (np. radiator). Przy dużych oporach od strony wylotu powietrze po prostu wraca między korpusem wiatraka a jego łopatkami (pozorne dmuchanie w drugą stronę). Najlepiej jednak sprawdzić, w którą stronę dmucha wiatrak (może jakiś Chińczyk źle zamontował):wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty111 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 (edytowane) Przy przyłożeniu kartki została odepchnięta od wiatraka :wink: Zabrałem się do rozmontowania wiatraka, przełożyłem na drugą stronę i nie bez obaw o mojego athlonka 2400+ włączyłem ustrojstwo... teraz czuć powietrze wychodzące przez radiator, kartkę zasysa :wink: efekt: przed: idle 44-45 stres: nawet 55 teraz: idle: jakieś 35 stres: 42 :mur: i pomyśleć, że przez jakiegoś Chińczyka człek się męczył... dzięki za pomoc pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2005 przez qwerty111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 jedno pytanie: kto montował tobie tego wentyla? bo wiesz... coś takiego się sprawdza zawsze po zamontowaniu i odpaleniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...