Skocz do zawartości
RvG_IroN

seagate b. IV 7200 rpm 60 gb dlaczego chodzi wolno???

Rekomendowane odpowiedzi

a gdzie moge znalezc Hd-tacha??

http://www.tcdlabs.com/hdtach.htm , podaj jakie masz wyniki .

Jezeli beda zle odinstaluj 4in1 via , wywalajac dyski z menadzera urzadzen , po restarcie kompa zainstaluj jakis starszy pakiet Via 4in1 , najlepiej by bylo taki , jaki dal Gigabyte na swojej stronie glownej ( ale do tej plyty ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniesz karkołomnie przeistalowywać różne różności to sprawdź w: Panel Sterowania -> System -> Menedżer urządzeń, czy aby jest tryb UDMA ustawiony dla dysku nowego. To też może byc prozaiczna przyczyna niskiej wydajności.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniesz karkołomnie przeistalowywać różne różności to sprawdź w: Panel Sterowania -> System -> Menedżer urządzeń, czy aby jest tryb UDMA ustawiony dla dysku nowego. To też może byc prozaiczna przyczyna niskiej wydajności.

Pozdrawiam

Skoro wpial dysk na miejsce IBMa , to chyba tasme i plyte glowna ma sprawna , watpie tez aby win xp zle wykryl dysk .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm może od początu

1. czy w biosie masz włączony tryb BusMaster?

2. czy w Windzie masz włączony tryb UDMA?

3. jaki masz system plików? NFS czy FAT/FAT32

4. czy sprawdzałeś go na innym kompie?

5. jakim programem partycje robiłeś?

6. czy to robiłeś Ty czy ktoś z serwisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tescie:  maximum29754.0kps minimum 17197.0kps average 24093.0kps  system jest nowy postawniony winme,tryb dma powinein byc wlaczony??ja go wlaczylem wmenadzeze urzadzen dla tego dysku

Wyniki są chyba OK transfer maksymalny troche nizszy jak powinien byc ale mysle ze wynika to z tego ze na Twojej plycie jest kontroler ATA/66 a nie ATA/100 jakiego potrzebuje ten dysk do pełnej wydajnosci.

Wyniki mowia tez ze dysk powinien byc szybszy od tego IBMa ktory chyba takich nie osiaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepisane z instrukcji:)

supporte Pio mode 3,4,UDMA/ATA66 IdE&ATAPI CD-ROM

2 IDE bus master (UDMA 33/ATA66)IDE ports for up to 4 ATAPI devices

no fakt mam ATA 66 czy to wina tego???dma mam wlaczone,mam fata 32,a bus master niemoge znalezc takiej opcji w biosie (amibios),jakie opcje w biosei moga byc odpowiedzialne za dyski twarde???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Cdrom ci zaniża wydajność dysku, oczywiście jeśli masz go na jednej taśmie - spróbuj

Ja na Barakudzie III 30 Gb

mam w Hdd-tachu

max 29

min 21

ave 24

Czyli podobnie jak B4 :lol: tyle ze ty minimalnie miałeś 17 :!: - musisz mieć coś namieszane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...