Nessay Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Witam. mam dysk SATA no i kupiłem tą płyte, tyle ze wogole mi ta plyta nie wykrywa dysq... nie wiem co powinienem tam ustawic w biosie aby wszystko bylo ok? siedze juz przy tym godzine i nic nie potrafie zdzialac...na Abicie nf7-s to chodzi super prawie nic nie trzeba ustawiać a tutaj to koszmar! dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 W zakladce z bootowalnymi urzadzeniami musisz nastawic SCSI/SATA zamiast HDD0 Napisz na GG i weź książeczkę od płyty w rękę, to wyjaśnimy sprawę w ciągu 3 minut. Advanced/ I/O Device Configuration => Onboard ATA Boot Rom => Enabled Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 mam to ustawione na enabled... i nic! chyba kabel mam zjeb.... cos mi sie tak zdaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 A gdzie nie widzi??? Zainstalowałeś sterownik S-ATA w Windowsie??? Jeszcze w PCI Device: Onboard ATA Device First Enabled Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 chodzi oto ze nawet w biosie go nie widzi.... to tez ustawilem inie pomoglo czyli pewnie kabel kaput Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 BIOS nie widzi dysku SATA!!!!!!!!!!! On jest widoczny dopiero przez wejście do BIOSU SATA w trakcie BOOT - taki dodatkowy komunikat się pokazuje => wcisnij Fcostam albo CTRL-costam zeby wejsc do SataBios. Ale tam ewentualnie nastaia się RAID, więc jeśli masz 1 dysk to nie potrzebne Ci to. W BIOSie widzisz tylko Kontrolery ATA/ATAPI czyli dyski IDE i CDRomy. To nawet nie Master i nie Slave to zupelnie co innego dlatego trzeba nastawić, żeby SATA bootowało pierwsze - jako domyslny dysk, jezeli chcesz tam system miec. A w WIndowsie musisz zainastalowac Sterownik SATA A moje GG jest w moim profilu. Sprawdz a zobaczysz. A w razie czego to 580071 Wystarczy jeżeli nastawisz w: Advanced/ I/O Device Configuration => Onboard ATA Boot Rom => Enabled w PCI Device => Onboard ATA Device First Enabled W zakladce z bootowalnymi urzadzeniami musisz nastawic SCSI jako first position (klawisze + i -) Plus odłącz Dysk IDE na czas instalacji - instalator traktuje dysk SATA jako podrzędny i przyznaje mu dalsze litery... Pamiętaj by mieć sterowniki S-ATA na dyskietce - podczas instalacji Windows'a XP/2000 na początku wciśnij F6, a później wybierz odpowiedni sterownik z dyskietki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 chodzi oto, ze to co powiedziales mam ustawione, ale dalej dysk nie jest wykrywany przez kontroler SATA tak jak by kabel nie byl podłączony... dzisiaj kupie nowy kabel i zobacze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 A co pokazuje SATA BIOS??? Do którego wchodzisz pozniej??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Napisz w ogóle co Ty dokładnie robisz i co chcesz zrobić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 mialem ten sam problem z ta plyta wogole nie chciala dzialac sata, zadne ustawienia w biosie nie pomagaly, po jakims czasie mialem juz dosc walki i wymienilem dysk na ata i problem znikl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Hmmm... A ja nigdy nie miałem problemu. Wczoraj wieczorem drugi kolega z forum miał ten sam problem i juz go nie ma... Co to znaczy nie chciał działać??? Gdzie go nie było widać??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzwal Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 wejdz w ustawienia kontrolera sata i tam sie pobaw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 problem byl z kablem - kupilem nowy i wszystko ruszylo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Ja sie nameczylem zanim zrobilem dyskietke dla win xp pod tego sata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VEDAMGO Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Mam problem tego typu ze podczas instalacji win XP mam blue screen :( . Win 98 zainstalowal sie bezproblemowo, czytalem poprzednie posty i zauwazylem ze uzywacie dyskietki ze sterownikami do RAID , ja mam tylko plytke , jak mam zgrac te sterowniki, polega to tylko na tym ze je kopiuje na dyskietke i pozniej wskazuje czy trzeba je wczesniej przygotowac? Dysk serial ATA, a sterowniki pod 98 zainstalowaly sie bezproblemowo, z tym ze tam ma stac XP . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Na płycie masz katalog nazwany SATA Disk czy jakos tak. Te pliki skopiuj na dyskietkę, a podczas uruchamiania Instalatora Windy XP (na pierwszym niebieskim ekranie) wcisnij F6. Potem Instalator zapyta o sterownik - Klawisz S i wybierasz z dyskietki odpowiedni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MentoR! Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Mam identyczny prolblem ! nie widzi go podczas botowania dyskow ale widzi go po nacisnieciu CTRL+S przy jakis tam dodatkowych opcjach dysku po bootowaniu wykrywa mi 0* ST<jakies numery> i 80Gb i da sie go tylko sformatowac... dysk Seagate barracuda + abit NF7-s w biosie obie opcje z Sata na enabled gdy juz mam instalowac system i po 1szym niebieskim ekranie naciskam ENTER i pisze mi sie brak dyskow twardych :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Przy instalacji na dysk S-ATA należy odłączyć dyski IDE. Należy zainstalować sterownik z Dyskietki (F6) na początku instalacji Windows'a XP. Sterowniki znajdują się na dyskietce danej z płytą. No i należy ustawić w BIOS'ie Boot z dysków S-ATA (jeśli ktoś zapomniał zastąpić HDD0) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmek11 Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 mam rozwiazanie dla wszystkich z problemem serial ata! mialem to samo co zrobilem a wiec podlaczylem dysk z serial ata na uprzednio zainstalowany windows na dysku ide ,potem zainstalowalem to VIA VT6420 (VT8237) SATA RAID Driver Package Version 2.20D WHQL. ze strony http://www.asus.com.tw/support/download/it...elName=A7V600-X 2.co teraz teraz wszedlem do panelu sterowania i dalem narzedzia administracyjne/zarzadaniekomputerem/zarzadzanie dyskami i stworzylem partycje i dziala! oczywiscie w biosie trzeba dac wszystko zwiazane z serial ata na enable ...tak jak kolega wczesniej juz napisal....napiszcie czy wam dziala ....jak cos moje gg4044574 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 Jezuniu... Wystarczy w trakcie instalacji Windows'a zainstalować sterowniki z dyskietki... A pliki na dyskietkę znajdują się na Płycie CD dodanej do Płyty A7V600... Pierwszy niebieski screen instalatora i wciskamy F6. Później instalator kopiuje inne *.inf a następnie pyta się o sterowniki z dyskietki. Wciskamy S i wybieramy odpowiedni sterownik. I sprawa załatwiona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 Jezuniu... Wystarczy w trakcie instalacji Windows'a zainstalować sterowniki z dyskietki... A pliki na dyskietkę znajdują się na Płycie CD dodanej do Płyty A7V600... Pierwszy niebieski screen instalatora i wciskamy F6. Później instalator kopiuje inne *.inf a następnie pyta się o sterowniki z dyskietki. Wciskamy S i wybieramy odpowiedni sterownik. I sprawa załatwiona. masz absolutna racje ale wiesz ile sie nameczylem zanim doszedlem co trzeba skopiowac na te dyskietke ale tak to jest jak sie nie czyta plikow readme.txt w katalogu drivers :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 :) Dlatego ABIT lepszy jest bo daje dyskietke, a nie jak ASUS nagrywa na płyte i się cieszy :) A swoja drogą na płycie też łatrwo znaleźć, bo nazwa sugeruje, że to to :) Happy New Year!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...