Pitur Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Witam Ta informacje umieszczam z mysla o mniej zaobnych w gotowke Forumowiczach. Przegladajac "dolna polke" w jednej z polskich hurtowni (Action) spostrzeglem "dziwny" typ monitora: "ETSSI EV700" (17 cali) w cenie hurtowej ponizej 400zl (detal: 450-490zl). Wczoraj mialem ten monitor "w lapkach". Okazalo sie, ze jest to "OEM Gateway EV-700" (www.gateway.com) sprzedawany jako "resztki" po upadku Enronu. Monitor swoimi parametrami lokuje sie znacznie powyzej znanych 17-tek "made in China" (LG, Samsung, etc.) kosztujac.. polowe ich ceny. Niestety, ma tez wade. Jest w calosci na podzespolach z USA, zas w EU brak serwisu. Ale cena.. [dane techn. URL: ]http://www.micromax.com/computers/gateway/ev700.htm] Acha - monitor ten ma certyfikowane (WHQL) sterowniki dla wszelkich OS Microsoftu [ftp.gateway.com/pub/hardware_support] oraz swietne recenzje w prasie IT USA.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 wybacz Pitur, ale tu się z Tobą nie zgodzę - plamka 0,28 - na obecne czasy to nie plamka to olbrzymia kropa, "wyśmiewany" przez Ciebie Samsung 763 MB 0,2(horyzontalna), a 0,24(vertykalna) - pasmo przenoszenia 80Mhz, już dawno czegoś takiego nie widziałem w 17", obecny standard to ok. 110Mhz (minimum) - 1280x1024 at 60-Hz, jezeli to max rozdziałka, to w/g mnie porażka Monitor kupuje się na dłuższy czas, więc warto dać np. 746 zł za SM 763 MB TUTAJ pozdrawiam PS. w Vobisie i Komputroniku SM763 MB jest za 799,- , różnica 350 zł, ale za to 3 latka gwary i real flat gratis :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Witam Przeczytales to, co napisalem powyzej - uwaznie? Pisalem o TANIM monitorze, zas monitor za 750zl trudno raczej tak nazwac (choc sa i drozsze - np. TFT). Takie parametry j.w. moga wielu osobom, ktore dzis tylko marza o zmianie sprzetu, meczac sie na jakiejs zabytkowej 14-tce, w zupelnosci wystarczyc, zas np. 1152x864x72Hz i dac komfort, jakiego dotychczas nie maja. W swoim (slusznym technicznie) wywodzie wyraznie zapominasz, ze zyjemy w biednym, wykonczonym przez komunizm kraju, o czym wielu nie chce pamietac. Jesli kogos stac np. na monitor za 5 tys zl, prosze bardzo. Swoj krociutki news na Oslej skierowalem do kogo innego.. :-( PS. Ponadto, jest ciekawostka, ze CRT EV700 sa klasyfikowane jako sprzet profesjonalny, z porzadnymi sterownikami (dzis rzadkosc). Za 450zl.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 swój tok myślenia, oparłem na przykładzie z życia wziętym : zmiana 14'" na 17" , osoba niebogata, jedyny żywiciel rodziny, twardo stąpający po ziemi, nie szasta gotówką, każda złotówka przemyślana 2 miesiące się zastanawia i już podiął decyzję (hura, nareszcie), wybór padł na tego Samsunga napomknę, ze miał inne propozycje : 19" Panasonic używany 6 miesięcy gwary za 600zł, 17" używane np. Miro za 300zł, Smamsung 700IFT używany za 350 zł itp. przeważyło stare, indiańskie powiedzenie, że tanią kiełbasę pies je :wink: zgadzam się, że nowa 17" za 450 zł to okazja, ale po wczytaniu się w parametry już nie jest tak różowo ośmielam się twierdzić, że monitor kupuje sie przeciętnie na min. 3 latka, wiec chyba warto zainwestować w swoje oczka (za okulary zapłaciłem 360zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Podobne parametry ma moj "stary" LG. Dla niewymagajacej osoby 1024x768 75 Hz jest dobrym rozwiazaniem i to jeszcze za 400 pare zlotych. Osobiscie jednak uwazam ze warto inwestowac w cos troszke lepszego niz to bo po paru godzinach czytania forum na takim monicie mozna poczuc to w oczach 8) Juz sie tak przyzwyczailem do 75Hz ze jak patrze na telewizor to po pol godzinie juz placze :cry: Boje sie pomyslec co by bylo gdybym mial monit co potrafi w 100Hz wyswietlac :wink: Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Podobne parametry ma moj "stary" LG. Dla niewymagajacej osoby 1024x768 75 Hz jest dobrym rozwiazaniem i to jeszcze za 400 pare zlotych. Osobiscie jednak uwazam ze warto inwestowac w cos troszke lepszego niz to bo po paru godzinach czytania forum na takim monicie mozna poczuc to w oczach 8) Juz sie tak przyzwyczailem do 75Hz ze jak patrze na telewizor to po pol godzinie juz placze :cry: Boje sie pomyslec co by bylo gdybym mial monit co potrafi w 100Hz wyswietlac :wink: Pozdro Dexter Ja już nie wspomnę że moja 15" ciągnie w 1024x768 86 Hz. Ale jak bym wydać 450 to już bym wolał jakieś używane Eizo kupić i wg mnie byłoby to znmacznie lepsze rozwiązanie. Choć z drugiej strony jeśi komuś zależy na nowym monitorze to mógłby go kupić, bo w końcu nie każdy jest maniakiem świetnego obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Ojej.. Osmiele sie jednak obstawac przy moim (ten monitor polecilem komus, sam tez chinskiej tandety unikam - jak ognia). Powtarzam - tani monitor wykonany w amerykanskiej (nie chinskiej) technologii - spelniajacy kilka razy ostrzejsze niz te EU, normy jakosciowe, to nie jest zly wybor. Ja raczej mocno przemysliwalbym, co wart jest taki chinski "Samsung" (na rynek zachodni ta sama f-ma kieruje zupelnie inne wyroby), ktory promieniuje w calym dostepnym spektrum, a rozlatuje sie po roku-dwoch? Czy naprawde 750zl?.. Zas do Niemiec po monitor jezdzic? :? PS. A tak wogole (po to Osla mamy..) to chcialbym krotko moje wczorajsze "poszukiwania w Sieci" opisac. Latwo sie domyslic, ze cos takiego jak "ETSSI" nie istnieje. Potem FCC ID, tam znalazlem list intencyjny do f-my testujacej, wraz z numerami partii (na pudle). Pare minut pozniej, nie ruszajac sie z fotela, wiedzialem juz, ze ta partia zostala zlicytowana z Enron-u. Jak trafila do Polski, jeden "handel" wie :-). Pierwsza proba pobrania dokumentacji i sterownikow via www zakonczyla sie moja kleska ("european countries not supported"), to wlazlem im na ftp-a. A tam wszystko slicznie poukladane na anonymous sobie lezy.. Jeszcze tylko PNP ID sprawdzilem, i monitor... zmienil wlasciciela. Szkoda tylko, ze tego samego nie zrobila wczesniej ciach!townia (zero dokumentacji i sterownikow - nic). I to "etssi" - zeby ukryc marke (Gateway jest poteznym producentem kompletnych komputerow w USA).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...