miechoo Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Witam! Mam problem z moja karta grafiki, ktory spedza mi sen z powiek :). Wyglada to nastepujaco : Zostawiam kompa właczonego, ale nikt na nim nie pracuje, wracam i probuje go obudzic a on nic, pojawia sie tylko rozmyty obraz, kursor ani drgnie, na klawiaturke tez nie reaguje, czasem na tez takie akcje ze potrafi sie przy tym zresetowac?? Jak temu zaradzic ?? czy to wada karty :( czy moze kwestia wyregulowania czegos, chcialbym sie pozbyc tego problemu raz na zawsze. Z gory dziekuje za odp. Z powazaniem <<miechoo>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Co masz na mysli mowiac obudzic?? Chodzi ci o wygaszenie monitora samego, czy stan uspienia? Moze dyski sie zatrzymuja i nie moga pozniej odpalic - wylacz opcje 'wylacz dyski twarde po... ' - jest to w zarzadzaniu energia. To samo w biosie Ewentualnie zmien stery grafiki na inne... Sprawdz ustawienia zarzadzania energia w biosie i w windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miechoo Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 :) obudzic czyli po jakim kolwiek niewielkim ruchu myszki spowodowac włączenie sie monitora i umozliwic dalsza prace, jednak zaraz po włączeniu sie monitora pojawia sie problem opisany wyzej, czyli rozmyty obraz i zero reakcji, czasem nawet reset bez mojej ingerencji :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 a zasilacz jaki masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miechoo Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 sam nie wiem, obudowa nie nalezy do najdrozszych wiec pewnie i zasilacz nie jest rewelacyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 No wiec napisze cos wiecej... Zasilacz nie powinien byc przyczyna problemow z wyjsciem ze stanu uspienia, ale restarty rowniez nie powinny sie zdarzac... 1. Obejrzyj dokladnie sprzet: a) jaki to zasilacz (firma i moc w Wattach), czy po dluzszej pracy jest goracy? B) co jest poza tym w budzie (co ciagnie prad) - nazwa i model plyty, dysku i inne urzadzenia pracujace.. 2. BIOS - jak jest ustawiony? Chodzi glownie o ustawienia dotyczace zarzadzania energia. Rzuc okiem na opis tutaj: http://www.ssi.civ.pl/bios/power_management_setup.php Ostatnio mialem przypadek, ze po zainstalowaniu SP2 na sprzecie z calkiem nowa plyta nagle Windows stwierdzal, iz plyta nie ma pelnej obslugi ACPI i niestety musialo ono zostac wylaczone, aby system dzialal normalnie (nie obeszlo sie bez ponownej instalacji systemu). Jesli w biosie masz ustawione zarzadanie energia (Power Management) na Enabled, to przestaw na Disabled - zablokuje to mozliwosc wylaczania dyskow po pewnym czasie, co wydaje mi sie przyczyna problemow). Ale to na koncu - najpierw sprobuj przestawic na Disabled samo: HDD Power Down (koniecznie). Reszte wylacz w razie potrzeby. 3. Zarzadanie energia w Windows - jak wyzej. Start-> Panel Sterowania-> Zarzadzanie energia. Sa tam 3 opcje: Wylacz monitor po czasie, Wylacz dyski po czasie, Stan wstrzymania po czasie. No wiec na poczatek ustaw 'Nigdy' przy dysku. Nastepnie zobacz, co sie stanie, gdy sie uspi. Jesli nadal nie bedzie sie mogl obudzic, to rowniez 3 opcje ustaw na 'Nigdy'. 1 opcja nie powinna stwarzac problemow - 10 do 20 minut to takie znosne ustawienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...