Skocz do zawartości
swiety

Do graczy Americas Army , uzytkowników Linuxa i Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do fachowcówznających sie na rzeczy:

Chodzi mi o wydajność Gier a w szczególności Americas Army pod Linuxem.

Jeżeli istnie jakaś osoba która ma zainstalowany linux i windows na tej samej platformie sprzętowej to ma do niej pytanie:

1 czy testowała tą samę gre pod windowsem i linuxem z wykozystaniem WineX ?

2 jaka różnica w prędkości działania gry? chodzi mi o FPS

3 Czy pradziwe jest stwierdzenie że Mając karte ATI lepiej dać se spokój zgrami pod linuxem?

4 Jak dystrybucja nadawała by się najlepiej do uruchamiania gier.

Może ma ktoś sprzęt podobny do mnie z Linuxem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problemy z karta ATI. Oryginalne sterowniki nie chca za bardzo dzialac z xorgiem, a ich wydajnosc tez nie dorownuje tym dla systemow Microsoftu. Alternatywne sterowniki (gatos) spisuja sie bardzo dobrze, ale niestety na wydajnosci troche trace. Testowalem praktycznie tylko Q3 i musze stwierdzic, ze na WIndowsie dziala plynniej (czytaj: wieksza ilosc fps'ow ;)). Jesli chodzi o wybor dystrybucji, to kazda bedzie dobra, trzeba tylko poswiecic troche czasu i wszystko odpowiednio skonfigurowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak chodzi AAO pod win, ale quake3 chodzi ciutke wolniej na linux, AAO jest w wersji pod linuxa, nie idzie przez winex. jedna natomiast rzecz zauwazylem, pod windowsem czasem sie tnie, czkawki dostaje quake3, wolf, wolfET, mimo ze mam duzo ramu. pod linuxem nic takiego sie nie dzieje, a wydajnosc w q3 jest mniejsza o kilka procent, wiec prawie niezauwazalna, a juz napewno nie przy mojej konfiguracji sprzetowej. nie wiem jak z sterownikami ati, ale nvidia dziala wporzadku. teraz nie sprawdze roznic miedzy winda a linuxem, bo wywalilem winde i juz z niej nie korzystam na moim domowym kompie. a gry jakie mam i chodza mi pieknie to wolf, wolfET, quake3, doom3demo, UT2003, UT2004demo, postal2demo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi