michal_aniol Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Posiadam UPSa APC model BACK-UPS 400 (250W). Ostatnio wymieniłem zasiłkę na Topower 420W P6 (wcześniej miałem Megabajta 350W :D ). W UPSie jest akumulator żelowy 12V 7Ah. O ile z zasilaczem Megabajt sobie radził, o tyle z Topowerem nie bardzo. Co prawda nie wyłącza się gdy mu odłącze całkowicie zasilanie, podtrzymuje komputer (to co w podpisie - bez monitora oczywiście), ale chyba ostatkiem sił. UPS na Megabajcie, gdy się przełączył na baterię, chodził normalnie, na Topowerze wydaje dziwne dzwięki, tzn. transformator (sorry ale nie znam się na tym i nie jestem pewien czy to to - w każdym razie taka cewka, a dookoła niej prostokątne metalowe lub miedziane ramki :D) trochę buczy - dużo głośniej niż na Megabajcie. Pomyślałem ze to może za słaba bateria jest. Wyczytałem na forum że można podpiąć akumulator samochodowy do takiego UPSa. Jak pomyślałem tak zrobiłem, przytachałem akumulator 12V 71Ah (wcześniej ładowałem go ze 14 godzin prostownikiem) do pokoju i podłączyłem (oczywiście odłączając wcześniej oryginalny akumulator żelowy). Podłączyłem tylko kompa (jak wcześniej), start kompa, uruchamianie, wyłączam zasilanie upsa i komputer niestety się wyłączył. No to podpiąłem tylko monitor (komputer bezpośrednio do sieci), włączam wszystko, windows się załadował, odpinam zasilanie UPSa i monitor idzie, ale tylko chwilę (tak z 5-10s) i wyłącza się. Pomyślałem, że to pewnie akumulator jest do bani, bo stary, leżał nieużywany ok roku itd. Wziąłem więc akumulator całkowicie sprawny z mojej Mazdy :) 12V 50Ah, podpiąłem i dzieje się to samo. Komputer jest wyłączany natychmiast a monitor po chwili. W czym leży problem? Czy ten UPS jest za słaby do tych akumulatorów? Czemu komputer na baterii żelowej 7Ah chodzi, a na akumulatorze 71 lub 50 Ah kwasowym nie chce (nawet gdyby były już trochę słabe), ale ten 50Ah na pewno jest dobry. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o radę. Może ktoś ma tak podpiętego UPSa - niech napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 a czy na UPS nie swieci sie kontrolka przeciazenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 On takowej kontrolki nie posiada, chyba że masz na myśli kontrolę programową. Niestety nie mam do niego kabla, żeby nim sterować z programu. Ale jakim cudem akumulator 7Ah trzyma, a 50Ah nie trzyma??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 przyczyna moze byc zbyt duze obciazenie UPSa UPS ma moc 250w co przy megabajcie bylo wystarczajace. a skoro nie jest w stanie podtrzymac topowera to imho ups jest juz za slaby. sprawdz jeszcze napiecia na akku. ups "wie" ile jeszcze pradu jest w akku analizujac napiecie byc moze na samochodywm jest ono za niskie (ups twierdzi wtedy, ze jest rozladowany) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Napięcie na akumulatorze samochodowym wynosi 11.92 V wcześniej było trochę wyższe 12.31 V. Spadło zapewne dlatego, bo sprawdzałem czy UPS utrzyma monitor. Czy to jest za niskie napięcie przy 12V akumulatorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 stanowczo... powinno byc miedzy 12,5 a 13,3 (chyba) w moim jest dobrze jak jest 13.1V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Mi mój Tagan jak chodzi na UPSie też troszkę buczy, brzęczy no i co z tego - działa przecież, to normalne raczej. Jesteś pewien, że buczy UPS a nie zasilacz :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 No jakby mi zasilacz buczał to bym się naprawdę przeraził. Zasilacz jest cichutenki jak mysz pod miotłą, w zasadzie niesłyszalny. Z tego co mi się wydaje to zasilacz nie powinien wydawać dziwnych dzwięków. Natomiast w UPsie podczas korzystania z baterii efekt buczenia powinien wystąpić. Po podłączeniu Topowera hałas jest zbyt duży, świadczy to raczej na pewno o przeciążeniu UPSa (elektroniki czy baterii??). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 halas swiadczy o przeciazeniu trafa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Tylko że trafo hałasuje tylko na tej małej baterii 7Ah. Na aku samochodowych nie wydaje z siebie głośnych dzwięków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 W domu mam dwa kompy, oba podpięte pod UPS 400W (każdy pod swój). W jednym kompie zasilacz to Chieftec 420 PFC i mam ten sam problem, tzn po zdjęciu 230 V komp wyłącza się od razu ( no może przez 2 sekundy słychać dziwne dźwięki w UPS ) W drugim kompie zasilacz FORTRON 300W i tu nie ma żadnych problemów - brak sieci nie powoduje wyłączania kompa - dalej pracuje on normalnie. Zamiana UPS nic nie zmienia. Wygląda więc na to, że zasilacze o mocy powyżej 400W potrzebują znacznie większych UPS. Dodam tylko że to nie wina akumulatorów, gdyż w obydwu UPS są nowe, firmowe nie jakieś noname typu Europower :) I jeszcze jedno: akumulatory samochodowe nie nadają się do pracy z UPS. Nie zapewniają one stałości napięcia w czasie i wymagają innej charakterystyki ładowania niż żelowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Hmmm.... obawiam się że faktycznie potrzebne są porządne UPS do takich zasilaczy. Mimo wszystko chciałem spróbować. Niektórzy jednak mają podłaczone akumulatory samochodowe i im to ładnie chodzi, tzn. długo podtrzymują napięcie. A jakie masz w tych UPSach baterie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Akumulatory ALARMCOM w każdym UPS po 2 sztuki 7Ah. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staff Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 miałem 2,5 roku temu ten sam problem z APC 350 I NOWĄ ZASIŁKĄ Z ACTIVE pfc - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=56906&hl=apc odpowiem krótko: nowy zasilacz potrzebuje pożadnego zasilania stabilnego 230V i dużego amperażu natomiast ups ma napięcie na poziomie 200v - wiem bo sam mierzyłem. jezeli zasiłka odczuwa niższe napiecie zaczyna ciągnąć ile się da aby wyrównać napięcia dostarczane do kompa i ups wywala po kilku sekundach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) PSU z UPS powinny byc kompatybilne aby dzialaly razem, tu jest nieco o tym: http://www.ever.com.pl/pl/warto_wiedziec.php?wiedza=18. Najprosciej ujmujac do zasilacza z aktywnym PFC powinien byc UPS z prawdziwym sinusoidalnym napięciem wyjściowym i jak ktos ma UPS z symulowanym sinusoidalnym napięciem wyjściowym to nie powinien kupowac zasilacza z aktywnym PFC. Kazdy kto przeczytal tresc z linka wie juz ze taka niekompatybilnosc grozi uszkodzeniem PSU i UPS w wyniku przetezenia. Edytowane 8 Października 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...