Skocz do zawartości
Szymek

szybkozłączki o co w tym chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem przebudować sobie ewentualnei chłodzenie na Uriela multitop bo wskakuje na AMD64 i na stronce mcs widziałem że do Uriela można sobie zarzyczyć kilka rodziajów złączek :

- choinkowe wtykane

- jakieś szybkozłączki z gwintem (nakręcane ?)

- drugi rodzaj szybkozłączek bez gwintu

Jak działają takie szybkozłączki bo nei mogę sobie tego wyobrazić ? Czy na węzu tez musi być jakaś końcówka ? O co w tym biega :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszej opcji zakladasz pierscien na wąż wciskasz w choinke i doktecasz pierscien - to są najpewniejsze połaczenia

w tej drugiej opcji wciskasz wąż w dziurę i już :D dzięki specjalnej konstrukcji całość jest 100% szczelna - żeby wyjąc wąż trzeba wcisnąć ten pierscień

niestety wąż musi mieć dokładną średnicę podawaną przez producenta - jak za gruby to nie wcisniesz a jak za chudy to będzie nieszczelne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zalezy ci na kasie to rozejrzyj się w Obi, Castoramie... tam masz zykłe CellFastu albo inne o wiele tańsze, patrz tylko czy nie sa zbyt łamliwe, bo takich nie warto brać

ale jeśli chcesz mieć najwyższej jakość systemik to bierz Enheime

sam ma węzę z Castoramy i nie narzekam, nie łamią się, są tanie i nawet fajne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale moje obecne chłodzenie to jest tak tylko aby było... węże już brązowe, za rezerwuar służy mi śmietnik, woda w tym śmietniku jest chyba gorszego wyglądu jak szambo, nagrzewnica od fiata ledwo ciągnie, stała na dywanie to zaczeła rdzewiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wg ciebie powinienem wybrać opcję nr 1 ? uzywasz ?

nooo ja to używam nr 2 ale to z zupelnie innych powodów... do węży nr 1 jet najwygodniejszy,

na pewno warto używać porządnych węży (cellfasty to syf) i wody demineralizowanej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do szybkozloaczek nr 1 dobre beda weze crystallo http://allegro.pl/show_item.php?item=37884509 , szukaj ich w obi lub lerła :P , dla mnie szybkozlaczki skrecane czyli nr 1 to troszke male srednice maja jak dla mnie , mialem orbitala na takich i ciezko bylo z wezami gdy mialem podpiac kadeta ktory ma srednice 15mm zew , ale dalem rade i bylo git (teraz mam sam weze ehaima i jestem zadowolony z nich)

http://www.members.lycos.co.uk/verbpl/abit/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi