Skocz do zawartości
sl1p

zjarany zasilacz ATX 230w

Rekomendowane odpowiedzi

słuchajcie....

wczoraj mi sie zjarał zasilacz od kompa...

grałem w sobie akurat wczoraj w LOTR BATTLE OF MIDDLE EARTH (już od jakichś 2 dni bez żadnych problemów)

Dzisiaj pozyczyłem zasilacz od kumpla taki sam 230W

I dzisiaj jak wlaczam gierke pochodzi z minute

i nagle gasnie monitor ( włącza sie zółta lampka) odgłosy z gry nadal słychać

i nagle komp restartuje sie po jakichs 10 sekundach

czy to moze byc spowodowane tym nowym zasilaczem czy coś ?

Albo czy mogły sie przy tym zjarac jakieś inne części skoro komputer w windowsie i wszędzie smiga normalnie bez błedów i problemów.

moja grafika to radeon 8500 LE a procek to Celeron 1.2

Z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spowodowane jest to brakiem mocy ... podczas obciazenia nie wystarcza "pałera" :) i sie karta wyłącza , siedzisz na tykającej bombie.

teoretycznie 300w starczy pod warunkiem ze bedzie to firmowy zasilacz ... a nie taki z nalepką 300w ;)

przyzwoite minimum to na dzien dzisiejszy np:

to - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592

lub

to - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11083

albo dolozyc jeszcze troszke do wersji HPC-360-302DF

Na zasilaczu naprawde nie warto oszczedzac ( no w granicach rozsądku ofkoz :) )

Wszystkie wymienione zasilacze bezproblemowo obsluza nawet dość prądożerne systemy...

ps. miales 230w , spalił ci sie zasilacz ( cale szczescie ze tylko on ) i nadal eksperymentujesz z podobnym ... 8O :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej nie siedz juz na kompie z tym zasilaczem, bo niedlugo nie bedziesz mial polowy kompa, kupuj tego modecoma jak pisal poprzednik i bedzie spokoj, nie warto ryzykowac, nowy zasilacz to 100zl a odnowa kompa moze cie kosztowac jedno zero wiecej czyli 1000zl :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez jaj ;-) jak przyszlosciowo to ponizej chiefa 350W bym nie zjeżdzał ale jak szukasz czegoś na teraz - dobra 300W załatwi sprawę, starczył by i feel ale jak juz kupować to warto doloży ckilka zeta na pewny sprzęt,,, modecom 300 powinien byc okej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez jaj ;-) jak przyszlosciowo to ponizej chiefa 350W bym nie zjeżdzał ale jak szukasz czegoś na teraz - dobra 300W załatwi sprawę, starczył by i feel ale jak juz kupować to warto doloży ckilka zeta na pewny sprzęt,,, modecom 300 powinien byc okej

przyszlosciowo to trzeba by w mala elektrownie sie zaopatrzec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety taka prawda że od czasu Pentium moc w zasilaczach wzrosła o 100W (czytaj że większość firm zmieniła nalepki :) ) a taktowanie procka poszło w górę 10x. Do tego jeszcze prądożerne grafy, więc trudno się dziwić, że jest jak jest.

Poza tym użyj opcji SZUKAJ a znajdziesz kupę tematów pod tytułem "Zasilacz mi zjarał pół kompa...".

Temat chyba już do zamknięcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi