Skocz do zawartości
pako_kinG

Wina zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem Chieftec 420W HPC-420-302-DF . Problem polega na tym, że zasilacz ten utrzymuje moim zdaniem, niskie napięcia: idle: 11.98(waha się do 11,92) i stress: 11,92. My config: Athlon XP Barton 2500+, TwinMos 256 DDR 400Mhz@460(2.9V), Abit Nf7-s rev.2.0(1.7V), 2xwentylatory od obudowy Antec po 2000obr, i X-Dream, Cd-rom Teac 40x, Riva TnT2.Dlaczego waszym zdaniem napięcią nie są lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia są jak najbardziej w porządku.Takie odchylenia mieszczą się w granicach błędu pomiaru, a po drugie nie wykraczaja poza normy ATX (+/-5%).Nia ma podstaw do jakichkolwiek obaw.Poza tym jak cokolwiek bedzie nie tak, zasilacz sam wyłączy wszystkie obwody i nic nie ma prawa sie stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam zabezpiecznie tego zasilacza. Zastanawia mnie tylko, fakt że ten zasilacz u znajomego na mobilnym procku podkręconym do 2.5Ghz(1.85V) + Radeon 9800Pro, 11.98(11.92) trzyma non stop, takie napięcia. Lecz kiedy podłaczyłym go u siebie i ustawiłem czestotliwości równe dla 3200+, napięcia wahały się 11.92-11.86. O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię w to! Różnica między poborem prądu w stresie a w idlu jest na tyle duża, że spadek napięcia musi być.Odpal tam seti u niego albo prime, to zobaczysz, że też będzie reakcja.Ale tak jak mówiłem wcześniej , to są wartości mieszczące się w granicach błędu.Jakby spadało do 11,5 to byś mógł się martwić, ale przy tym sprzęcie takie coś raczej nie wystąpi.Nie szukaj na siłę problemów - wszystko jest w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi