Skocz do zawartości
stolec

udostępnienie połączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z udostępnieniem połączenia sieciowego. Mam 2 kompy jeden ma winxp pro, drugi win 98SE. Konfiguruję połączenia prawidłowo (przynajmniej tak mi się wydaje, próbowałem już na wieeeeeeeeele sposobów. i wingate'em i winroutem(4.25) i bez żadnych programów i kreatorem z winXP). Nie przyniosło to żadnego skutku.

Połączenie z internetem: Połączenie bezprzewodowe(11mbps), komp z WinXP pro

Komputery są spięte przez zwykłe ethernety (100mbps)

Właściwie to chyba nawet sieć lokalna między nimi nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak:

Najwazniejsze, to upewnij sie iz twoj dostawca pozwala na podlaczanie innych kompow do sieci pod 1 karte - jesli nie, to nic nie zrobisz (w ten sposob), bo ten z 98 jest blokowany po MACu.

Jesli jednak mozesz podlaczac, to bylo pelno takich topicow na forum i nawet w FAQ powinno cos byc...

Poszukaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można czy nie można - nieważne, ważne że się tak da, kilka osób ma udostępnione połączenie na tych samych zasadach i działa. Zapraszałem te osoby do siebie ale nic z tego nie wyszło :/

Zreszta z tego co wiem filtrowanie mac mogłoby zablokować drugiego kompa ale tylko w przypadku mostka sieciowego

Przejrzałem już duuuuużo takich topiców i G z tego wyszło ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mostka, to zgadza sie...

Jesli robisz tak, jak inni i im dziala a tobie nie, to problem lezy w twoim systemie - moze SP2 blokuje, jakis firewall/antywir...? Nic innego nie przychodzi mi do glowy. Wg praw logiki to musi chodzic.. a ze nie chodzi, to juz inna bajka. W razie czego wylacz wszelkie zabezpieczenia na kompie z XP i zobacz, co sie stanie. Mozna by tez sprobowac inny system - np 2000 lub nawet 2003 evaluateuation..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2003 niebardzo bo zamierzam z tego kompa normalnie korzystać

A przeszkadza w 2003, aby uzytkowac normalnie kompa? Mozna go przeciez udomowic (opis jest na forum - wystarczy poszukac). Ja uzywam 2003 i jestem raczej zadowolony - jedyna przeszkoda na jaka natrafilem to fakt, iz niektore programy po rozpoznaniu wersji serwer (mam 2003 Server evaluateuation) nie chca sie instalowac... ale dotyczy to doslownie paru (jak na razie) progamow (na ktore natrafilem)

Wybor jednak nalezy do ciebie...

Swoja droga dziwne, ze na XP to udostepnienie nie chce dzialac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi