Skocz do zawartości
grygiel

Prime95 a obciążenie procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Moze ktoś mi udzieli odpowiedzi bo sam niewiem o co chodzi. Otóż do tej pory używałem do testownia procka Prime95 (ustawiony na blend)który bardzo ładnie po około dwóch minutach wkręcał procesor na 100% obciążenie. Dołożyłem do posiadanych 512MB ramu kolejne 512MB i zaczeły się problemy. Procesor za cholere nie chce się wkręcić na pełne obciążenie nawet po 3 godzinach pracy, pokazuje góra do 20% obciążenia, mysle że to chodzi o tą dołożoną pamięć , najpierw może ją dłużej testuje ,ale sam już nie wiem , mam czekać 10 godzin zanim mi procesor zacznie testować? Może ktoś bedzie wiedział o co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wypowiedzcie się czy wy tez tak macie , bo co mi z programu który sprawdza stabilność procka i pamięci teoretycznie a w praktyce po trzech godzinach nie mozna się doczekać obciążenia procesora. Kiedys lubiłem tem program :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .Moze ktoś mi udzieli odpowiedzi bo sam niewiem o co chodzi. Otóż do tej pory używałem do testownia procka Prime95 (ustawiony na blend)który bardzo ładnie po około dwóch minutach wkręcał procesor na 100% obciążenie. Dołożyłem do posiadanych 512MB ramu kolejne 512MB i zaczeły się problemy. Procesor za cholere nie chce się wkręcić na pełne obciążenie nawet po 3 godzinach pracy, pokazuje góra do 20% obciążenia, mysle że to chodzi o tą dołożoną pamięć , najpierw może ją dłużej testuje ,ale sam już nie wiem , mam czekać 10 godzin zanim mi procesor zacznie testować? Może ktoś bedzie wiedział o co tu chodzi?

W nowym Prime95 masz różne opcje do testu torture.

jezeli pracujesz pod Winxp uruchom Menadżera zadań i zmień priorytet Prima na powyżej normalny.

Dodatkowo zapuść sobie 3dmarka Obciążenie cpu loguj w monitorze systemowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz HT wlaczone to w primie nie bedzie ci pokazywal 100% obciazenia. najelpiej wlaczyc 2 progamy testujace ja np. uzywam prime95 i Heat up z MBM. Zauważyłem także, że proc lepiej sie kreci bez HT o jakies 100mhz wiecej. Tak samo dual spowalnia rasowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prima można puścić w jednej inntancji na Jednostke logiczną "0" a drugą na jednostke logiczną "1"

I wtedy "oba" procesory z HT pracują.

W Prime 95 w menu Advanced masz opcje Affinity tam odznaczasz "Let.. on any CPU" i jak to wyłączysz to możez wpisać numer CPU dla każdej odpalpnej instancji Prime. Numery kolejnych CPU w systemie to 0,1,2,3,4.. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi